Sempat Sejam Bersama Mama Lepas Papa Azankan Adik Pergi Dengan Tenang


Kehilangan anak yang dinantikan sebagai penyeri dalam keluarga satu ujian yang cukup besar bagi setiap pasangan suami isteri. Apatah lagi kehadirannya itu pengubat kepada kehilangan anak pertama sebelum itu.
Namun takdir yang ditentukan tiada siapa yang boleh menolaknya. Walaupun sedih pasti akan ada manisnya suatu hari nanti.
Bagi pasangan suami isteri ini yang diuji kehilangan anak kali kedua atas sebab tertentu memang sangat dirasai tapi apakan daya Allah yang lebih mengetahui segalanya.
Menerusi perkongsian Luna Abdullah di facebooknya dia reda pemergian anak keduanya selepas sejam dilahirkan dalam keadaan yang cukup tenang.

Khabar duka buat papa dan mama
Anak syurga mama Yang pertama :baby syafi’ ramadhan bin syazwan Syahazrin (4bulan++) 2018
Anak syurga mama Yang kedua : baby Maryam eiliya binti syazwan syahazrin (6bulan) 2019
21/10/2019 @ Isnin – mimpi ngeri buat mama dan papa.
Pada tarikh itu kami membuat temujanji untuk menjalani ujian detail scan bersama doktor pakar di hospital sultan Ismail jb dan mendapati anak kami TIDAK sihat semasa scan.
Dua orang doktor pakar scan adik untuk sahkan penyakit adik
Doktor pakar KT hsi bagi mama dan papa masa untuk tenangkan fikiran dan membuat keputusan.

Jika bersalin awal ataupun bersalin normal jangka hayat adik tidak tahan lama. Mungkin satu jam dua jam. Ataupun paling lama 2-3 hari. Kami buat keputusan minta doc refer kes ke HUSM utk selanjutnya sebab kami NK DEKAT dengan family.
Kandungan saya semasa detail scan berusia 5bulan+,sungguh kami terkilan aturan Allah SWT. aAlah Maha Besar…Allah sayang adik lebih dari kami😢
KALAU Kira due lagi 3 bulan adik nak jumpa mama & papa..mama & papa tiap bulan simpan duit nak beli macam-macam kat adik..Due adik MENGIKUT scan 18 February 2020
Kami membuat keputusan untuk BERSALIN awal bagi kebaikan bersama & apa yan doktor syorkan BERSALIN awal lebih baik untuk kesihatan mama dan tak sanggup tengok adik sakit.
Bukan senang untuk kami tapi kami kuat. Kami hamba Allah. Siapa kita nak halang semua ni. Memang susah untuk kami terima.
Siang malam menangis tanpa henti ingatkan keadaan adik. Kami menanti kehadiran adik. Sungguh besar ujian Allah kepada kami.

Masa scan aktif sangat
Masa scan tu adik aktif sangat. Siap angkat-angkat tangan & kaki lagi suka sangat mama & papa tengok. Adik sorok kat mama dan papa masalah adik. Doktor Kat rsat & nurse usik-usik lagi adik..adik siap angkat tangan buat-buat baca doa ( tadah tangan )
2hari kemudian kami dtg lagi rsat, repeat scan. Saya dikhabarkan bahawa baby saya TIDAK sihat & tak boleh disimpan lama. Berderai air mata.
Doktor rsat bagi surat untuk jumpa pakar KT hsi untuk detail scan pada 21/10/19.
Mama dan papa sangat sedih. Allah saja yan tahu. Kami nampak kuat tapi kami tak kuat.
Adik ialah anugerah terindah mama pernah dapat. Saat-saat bersama adik 6 bulan dalam kandungan mama takkan pernah mama lupakan. Terima kasih ya Allah bagi pinjam adik dalam rahim mama selama 6 bulan
Adik & abg syafi’ (anak syurga mama)…adik ada abang Syafi’ di sana. Anak first mama yang juga tinggalkan mama masa 4bulan ++
5/11/2019
Setelah kami berbincang, saya dan suami bersetuju untuk ditahan wad pada 3/11/2019 dan dimasukkan ubat bagi bersalin awal, doktor telah memasukkan ubat pada 4/11/2019 @ 11pagi.. alhamdulillah tuhan permudahkan urusan saya 24jam saja. Saya mengalami sakit tak dapat diceritakan dengan memasukkan sebiji ubat sahaja.
Pada 5/11/19 tepat jam 12 tgahri sy tak boleh tahan sakit. Saya panggil nurse, lepastu  ditolak ke bilik rawatan untuk doktor check bukaan. Doktor terkejut sebab dah buka jalan & baby pun dah nak keluar..5/11/19 @ 1230 tepat adik dilahirkan DENGAN sekali mama push.. ALHAMDULILLAH 🤲SYUKUR

Adik sempat bertahan 1 jam 
Doktor ambil baby & letak di dada mama ya Allah adik buka mata tengok mama, sebak sangat masa tu,ya Allah awak comel sangat, tinggi, putih.
Suami baru sampai masa tu.. alhamdulillah 🤲 sempat azankan baby..lepas je suami azankan tepat jam 1330 adik hembuskan nafas terakhir..
Semangat adik untuk hidup kuat walaupun hanya 1jam. Terima kasih Allah bagi anugerah terindah buat kami.
Semoga kesedihan kami pada harini Allah gantikan dengan kebahagian pada hari-hari akan datang. Ingatlah Allah sayang kita sebab tu Allah uji kita. Yang penting kita redha dan ikhlas atas setiap ujian yang diberikan. Janji Allah itu pasti😊
Alhamdulillah sepanjang pengebumian anak mama diiringi hujan rintik-rintik pada petang itu.
Sumber: Luna Abdullah


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/11/sempat-sejam-bersama-mama-lepas-papa.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hanya Sejam Bernafas Adik Ikut Abang Selepas Papa Bisikkan Azan Inilah Anugerah Terindah Bvat Mama

Hanya Sejam Bernafas Adik Ikut Abang Selepas Papa Bisikkan Azan Inilah Anugerah Terindah Bvat Mama

papar berkaitan - pada 16/11/2019 - jumlah : 73 hits
SEMESTINYA kehadiran cahaya mata antara saat yang dinanti nantikan oleh pasangan suami isteri hingga tidak lekang dek senyuman di bibir tatkala mengetahui hadirnya malaikat kecil yang menghuni rahim si ibu Hanya sejam bernafas Adik ikut aba...
Patutlah Bila Bayi Menangis Mama Papa Dukung Terus Diam Inilah Puncanya

Patutlah Bila Bayi Menangis Mama Papa Dukung Terus Diam Inilah Puncanya

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 81 hits
Jika si comel anda sedang asyik menangis dan tiada tanda yang menunjukkannya akan berhenti cuba dukung mereka dan lihat apa akan berlaku Pasti sahaja bayi akan berhenti menangis serta merta Bukan Ikuti artikel ini untuk mengetahui punca bay...
Tak Susah Bawa Bayi Bercuti Yang Penting Mama Papa Buat 9 Persediaan Awal Ini

Tak Susah Bawa Bayi Bercuti Yang Penting Mama Papa Buat 9 Persediaan Awal Ini

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 82 hits
Semestinya bercuti adalah aktiviti yang disukai oleh semua kanak kanak Mana tidaknya inilah masa untuk mereka bersuka ria Biasa ibu bapa akan memilih percutian pendek seperti satu hari dua malam atau tiga hari dua malam kerana lebih mudah N...
Tak Sempat Balik Rumah Dua Anggota Polis Maut Dirempuh Lori Lepas Selesai Tugas

Tak Sempat Balik Rumah Dua Anggota Polis Maut Dirempuh Lori Lepas Selesai Tugas

papar berkaitan - pada 6/11/2019 - jumlah : 65 hits
Tiada siapa yang menyangka bahawa hari ini merupakan hari terakhir dua orang anggota polis menjalankan tugas sebelum kedua duanya terlibat dalam kemalangan maut Dilaporkan kira kira pukul 5 30 pagi tadi dua orang anggota polis L Kpl Saifull...
Lelaki Asing Datang Minta Duit Cuba Buka Pintu Kereta Lepas Seminit Suami Keluar Pergi Bank

Lelaki Asing Datang Minta Duit Cuba Buka Pintu Kereta Lepas Seminit Suami Keluar Pergi Bank

papar berkaitan - pada 30/10/2019 - jumlah : 102 hits
Kita semua pasti cuba sedaya upaya untuk mengelak daripada menghadapi sebarang ancaman atau bahaya yang boleh memudaratkan diri namun kadang kadang situasi sedemikian sukar untuk dielak Malang tidak berbau mungkin itu ungkapan yang sesuai u...
Bila Adik Lahir Si Kakak Tetap Mahu Menyusu Dengan Mama Jangan Risau Tandem Bf Banyakkan Susu

Bila Adik Lahir Si Kakak Tetap Mahu Menyusu Dengan Mama Jangan Risau Tandem Bf Banyakkan Susu

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 82 hits
Pernahkah anda mengetahui berkenaan tandem breastfeeding Bagi mereka yang tidak biasa dengan terma tersebut tandem breastfeeding bermaksud penyusuan dua kanak kanak atau bayi pada masa yang sama Ini boleh terjadi melalui dua situasi sama ad...
Lepas Ayah Adik Pula Meninggal Dunia Ibu Mengalir Air Mata Terima Ijazah Anak

Lepas Ayah Adik Pula Meninggal Dunia Ibu Mengalir Air Mata Terima Ijazah Anak

papar berkaitan - pada 30/10/2019 - jumlah : 122 hits
Sambutan majlis konvokesyen masih lagi terasa untuk sesetengah universiti awam di Malaysia Ramai di antara alumni berkongsi foto tentang kejayaan mereka di media sosial Tidak kurang juga yang berkongsi detik yang memilukan apabila terpaksa ...
Jangan Sesekali Buat Pinjaman Atas Nama Sendiri Walaupun Untuk Adik Beradik Sendiri

Jangan Sesekali Buat Pinjaman Atas Nama Sendiri Walaupun Untuk Adik Beradik Sendiri

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 131 hits
Jangan Sesekali Buat Pinjaman Atas Nama Sendiri Walaupun Untuk Adik Beradik Sendiri Hai korang Pernah tak baca dalam page di facebook di mana saudara terpaksa tanggung hutang yang di buat oleh adik beradik atas nama sendiri Pernahkan Hal in...
Telatah Adik Ainul Tarik Tangan Ibu Bergurau Buat Ramai Orang Gembira

Telatah Adik Ainul Tarik Tangan Ibu Bergurau Buat Ramai Orang Gembira

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 112 hits
Sekarang dah pandai bermainlah Itulah perkembangan terbaru adik Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin yang merupakan antara bayi yang paling mendapat perhatian dan kasih sayang ramai orang di Malaysia Selepas menjalani pembedahan besar di London k...
Tipu Rakyat Tipu Tun Beginikah Pemimpin Yang Kita Mahu Pilih

Resepi Nasi Minyak

Sekelip Mata

Apa Dia Simptom Biasa Resdung Dan Macam Mana Nak Merawatnya

Kenapa Pakatan Harapan Masih Berlembut Dengan Mahathir

Pengalaman Bekerja Sebagai Personal Financial Consultant

Selalu Dihina Dr Rozmey Keluarkan Baja Yang Pelik Pelik Tak Masuk Akal

Cerekarama So Kampung



Aliff Syukri Mahu Jumpa Ini Jawab Ibu Arwah Abam

Menantu Angkat Kaki Keluar Rumah Ibu Arwah Abam Tampil Beri Respon

Kisah Kultus Ajaran Sesat Yang Mengajak Penganutnya Sebarkan Virus COVID 19

Peristiwa 16 September 2008 Percubaan Tubuh Kerajaan Backdoor Yang Ramai Lupa

5 Kisah Asal Usul Bagaimana Videogame Klasik Mendapat Nama


Syurga Firdaus Bagi Orang Orang Yang Beramal Soleh

Tidak Miskin Orang Yang Bersedekah

Lukisan Lembu

Wanita Muda Ini Kongsi 20 Tips Urus Kewangan Supaya Mudah Membeli Rumah

Terkini Bersatu Mungkin Calonkan Muhyiddin Yassin Sebagai Perdana Menteri

Analisis Harian Instaforex 27 Februari 2020