Sebenarnya Cik En Sakit


Sebenarnya Cik En Sakit... | Berbalik kepada cerita cik en di entri Cik En Masuk Ward? cik en dah berjanji nak menceritakan penyakit kedua cik en. So untuk entri kali ini, cik en akan ceritakan secara detail disebabkan cik en rasa cukup sedia untuk ceritakan. Anyway family cik en pun tak tahu jadi menjadi salah satu sebab kenapa cik en tak bercerita. Walaupun tidak terlalu kronik tapi ianya memberi kesan kepada cik en dalam masa beberapa tahun ini. 





Semuanya Bermula..
Kisah ini bermula selepas cik en balik daripada travel Pulau Perhentian. Sebabnya sebelum itu tak ada apa apa masalah pun. Balik dari sana, cik en rasa tak sihat dan perut nampak sedikit berisi. Mak cik en ada bawa cik en berubat kampung dan orang tersebut kata cik en mengandung. AAAAAA... jangan terkejut sangat, baca habis dulu okey. Orang tersebut kata ada something di bahagian rahim dan mak tak beritahu cik en. Tapi cik en memang dapat rasa perut boroi sebab baju dah mula sendar di bahagian perut. Bila dipegang masa baring memang ada ketulan besar seperti janin. 





Cik en pun tak ambil kisah dan anggap mungkin cik en gemuk memandangkan selera makan cik en memang kuat. Cik en cuba juga abil detox, diet, pakai bengkung tapi tetap tak okey jadi rasa stress juga. Sampailah bulan 1 tahun 2020 cik en dimasukkan ke wad kecemasan disebabkan stress yang teruk. Dan masa ini doktor buat scan dan katanya mengandung. Disebabkan cik en masih bujang, doktor kena panggil pakar OnG untuk check. Doktor suspek fibroid dan perlu follow up ke pakar.


Follow Up di Pakar Obstetric & Gynecology


Bulan 2 tahun 2020. cik en buat follow up dan discan semula dan memang ada fibroid di dalam rahim cik en. Ada 2 cara untuk check fibroid adalah dengan abdominal ultrasound scan dan transvaginal ultrasound scan. Cik en hanya buat abdominal ultrasound dan transvaginal tidak dapat dibuat sebab cik en belum berkahwin. Sebabnya untuk transvaginal perlu check melalui vagina kita


Masa dapat tahu, cik en sebenarnya tak boleh terima hakikat memandangkan cik en pun ada MDD yang mana memberi kesan depression sangat teruk. 2 tahun juga cik en rahsiakan daripada keluarga sehinggalah abah cik en meninggal dan baru cik en cerita pada mak cik en. Sekarang rasanya dah 2 tahun 10 bulan cik en disahkan ada fibroid. 


Cik en memang research pasal fibroid ini. Tapi ianya tak dapat dikenal pasti punca terjadinya dan tak ada ubat untuk sembuhkanya 100%. Ubatan yang boleh diberi hanya ubat tahan sakit, ubat kurangkan pendarahan, ion dan mana mana ubat berkaitan dengan masalah seseorang tersebut. Selain itu pembedahan. Tapi tetap ada peluang untuk fibroid ada semula. 


Tanda Tanda Fibriod Pada Cik En
Antara tanda tanda pesakit fibroid adalah 

Pendarahan (haid) yang banyak dan lama. Jadi mengakibatkan anemia yang teruk. Itu yang berlaku pada cik en sekarang. Nampak seperti mengandung jika fibroid besar. Itu juga berlaku pada cik en sebabnya saiznya sangat besar iaitu 10x8. Dianggarkan mengandung 20 minggu atau 5 bulan. Kerap buang air kencing jika kerap minum. Berlaku juga pada cik en. Jadi cik en tak boleh minum banyak so akan ada effect pada kulit kering dan juga masalah sembelit. Ini disebabkan fibroid menekan pundi kencing.

Tanda lain boleh rujuk entri ini -- https://www.doctoroncall.com.my/soalan/tanda-tanda-fibroid


Sepatutnya...



Sepatutnya doktor minta cik en buat pembedahan untuk keluarkan fibroid. Dari ultrasound, fibroid cik en di dalam rahim dan seketul sahaja. Ada fibroid yang banyak di pelbagai tempat. Disebabkan saiznya yang besar, banyak risiko yang perlu cik en tahu. Dan yang paling besar risikonya adalah rahim akan dibuang. SOoooo.. apabila rahim dibuang, cik en tak boleh mengandung dan ada anak kan? Even banyak teknologi canggih but naluri semua perempuan nakkan moment mengandung dan melahirkan. That why, emosi cik en sangat terganggu sepanjang 2 tahun ini. 


Sebab itu juga cik en dah mula jauh dari dunia blog, sosial media dan semuanya sedangkan cik en suka dengan semua ini. Cik en tak boleh lagi nak join famtrip, join travel yang extreme, aktiviti entreme dan banyak lagi disebabkan masalah masalah yang cik en ada sekarang. Cik en banyak menyendiri dan bawa diri. 


Sehinggalah arwah abah pergi, cik en perlu kuat untuk keluarga. Jadi cik en kena hadapi semuanya dengan kuat even dose ubat psikitrik dari 50mg kepada 150mg sekarang. Sejujurnya, cik en tak ramai kawan, kalau ada pun, cik en lebih selesa kawan yang jauh sebabnya jika cik en rasa down, cik en akan off semua socmed dan phone. 


Tapi, cik en perlu bekerja dan perlu bejumpa ramai orang. Disebabkan itu, cik en cuba cari keseronokan bekerja untuk bantu cik en dalam mood okey semasa bekerja. That why, banyak cerita, gambar dan video haiwan kesayangan cik en kongsi di facebook, instagram dan tiktok. Otak cik en boleh train tapi tubuh badan yang sakit tak boleh dielakkan. Jadi bersyukur juga sebabkan Covid, kita PKP dan cik en boleh bertahan bekerja half day. Cuma sekarang dah full day balik jadi cik en kena jaga makan dan kena ambil ubat mengikut masa ditetapkan. 


Sebenarnya Cik En Sakit...
Sebenarnya Cik En Sakit Fibroid dan Major Depressive Disorder (Depression)


Harap korang boleh doakan cik en untuk kuat dan semangat!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.nurfuzie.com/2021/09/sebenarnya-cik-en-sakit.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Dah Sebulan Menahan Sakit Elyana Akui Mengalah Mohon Doa Orang Ramai

Hiburan Dah Sebulan Menahan Sakit Elyana Akui Mengalah Mohon Doa Orang Ramai

papar berkaitan - pada 22/9/2021 - jumlah : 73 hits
Penyanyi lagu Kau Atau Aku Elyana mengakui dirinya sudah tidak tertanggung menahan sakit hampir lebih sebulan lamanya Ujar Elyana dia akhirnya mengalah dan reda dimasukkan ke hospital untuk pemeriksaan selanjutnya AdvertisementARTIKEL BERKA...
Tips Hilangkan Sakit Kepala Dan Migrain Mengunakan Ais Cepat Dan Berkesan

Tips Hilangkan Sakit Kepala Dan Migrain Mengunakan Ais Cepat Dan Berkesan

papar berkaitan - pada 22/9/2021 - jumlah : 117 hits
Di facebook telah viral satu post tentang tips hilangkan sakit kepala atau migrain dengan segera menggunakan ais ketul Bagi yang selalu mengalami masalah kesihatan yang berkaitan bolehlah ikut tips dan petua di bawah ini Jika berkesan Alham...
Anak Jarang Sakit Tu Nikmat Rezeki Yang Tak Ternilai

Anak Jarang Sakit Tu Nikmat Rezeki Yang Tak Ternilai

papar berkaitan - pada 22/9/2021 - jumlah : 180 hits
Anak sihat mak ayah hepi Betul kan Kalau anak asyik sakit kita pun penat stress Semalam Arreessa tanya mama bila last kakak demam ye Tahun lepas ada ke Mama pun tak ingat sebab Alhamdulilah 3 gurls ni jarang demam Sebab mama bila nampak bun...
Lirik Lagu Sakit Yonnyboii Feat Zynakal

Lirik Lagu Sakit Yonnyboii Feat Zynakal

papar berkaitan - pada 16/9/2021 - jumlah : 150 hits
Assalammualaikum semua Ruby tertarik dengan lagi SAKIT nyanyian Yonnyboii feat Zynakal setelah melihat banyak perkongsian di TikTok dan Reels Instagram Menerusi video video berdurasi 15 saat itu Ruby terpanggil untuk mencari lirik lagu penu...
Doktor Apa Itu Ubat Tahan Sakit Arcoxia

Doktor Apa Itu Ubat Tahan Sakit Arcoxia

papar berkaitan - pada 15/9/2021 - jumlah : 171 hits
DOKTOR APA ITU UBAT TAHAN SAKIT ARCOXIA 1 Nama genetik bagi ubat sintetik ini adalah Etoricoxib Ia dijual dengan nama Arcoxia oleh syarikat farmaseutikal Merck Sharp Dohme Selain itu beberapa syarikat farmaseutikal lain menjualnya menggunak...
Rahsia Perubatan Islam Untuk Yang Kerap Sakit Tapak Kaki Dan Terasa Menyucuk Pijak Lantai Sejuk

Rahsia Perubatan Islam Untuk Yang Kerap Sakit Tapak Kaki Dan Terasa Menyucuk Pijak Lantai Sejuk

papar berkaitan - pada 16/9/2021 - jumlah : 168 hits
Tahukah anda bila anda bangun dari tidur bila di pijak kaki pada lantai yang sejuk jika anda terasa menyucuk2 di tapak kaki itu maknanya dalam badan anda banyak angin Angin dalam badan anda itu angin tidak elok Sesiapa yang mengalami masala...
Anak Shahrol Usia 8 Bulan Hidap Sakit Buah Pinggang Kronik

Anak Shahrol Usia 8 Bulan Hidap Sakit Buah Pinggang Kronik

papar berkaitan - pada 22/9/2021 - jumlah : 113 hits
Siapa yang tidak sedih melihat anak yang masih kecil perlu berhadapan dengan penyakit kronik Lebih lebih lagi apabila dia masih belum mengerti tentang penyakitnya dan hanya terbaring lesu tiap kali menahan sakit Hal ini dikongsikan sendiri ...
Makan Lemak Tenusu Kurang Risiko Sakit Jantung

Makan Lemak Tenusu Kurang Risiko Sakit Jantung

papar berkaitan - pada 23/9/2021 - jumlah : 56 hits
Makan lemak tenusu kurang risiko sakit jantung LONDON Satu kajian mendapati individu yang banyak mengambil lemak tenusu adalah kurang berisiko untuk menghidap penyakit jantung berbanding mereka yang mengambil makanan rendah lemak daripada p...
5 Kesan Sampingan Utama Ubat Tahan Sakit Nsaid

5 Kesan Sampingan Utama Ubat Tahan Sakit Nsaid

papar berkaitan - pada 25/9/2021 - jumlah : 107 hits
5 Kesan Sampingan Utama Ubat Tahan Sakit NSAID Bahaya NSAID sudah diperakui namun sering diabaikan Penyelidikan baru pula menjadikan penggunaan NSAID lebih dipersoalkan Apa itu NSAID NSAID ubat anti radang nonsteroid adalah salah satu ubat ...
Kitaorang Sangkakan Besar Sekali Sampai Comelnya Haha

Anggota Polis Maut Motosikal Dilanggar Bas

Nikmati Masa Menyeronokkan Di 4 Taman Tema Air Di Negeri Selangor

Interior And Exterior Merge In A Family Home In Madrid

Karipap Cendawan

Scuba Diving Team Haul Another 51kg Of Ghost Nets In Latest Operation

Will Khairy Threaten Ku Li To Make Life Difficult For Him

Bila Usung Timah Janda Sana Sini Lobai Dah Meroyan



5 Filem Yang Berubah 100 Genre Ketika Pertengahan Cerita

7 Kes Jenayah yang Diselesaikan Dengan Cara Pelik

Bukti Kejayaan Produk Alternatif Ini Apa Yang Negara Lain Boleh Pelajari Daripada Jepun

Hanya Rapat Sahaja Tetapi Tidak Nelydia Senrose Disangka Rangkul Lengan Fattah Amin Rupanya

Kenali Ahli Sihir Rasmi New Zealand Yang Dilantik Perdana Menteri


Beriadah Berbbq Dan Bermalam Di Kv Kemensah Valley Bersama Ipar Duai

The Habitat Bukit Bendera

Cara Mudah Tulis Surat Cara Hibah

Lirik Cerita Cinta Iis Dahlia

Lirik Satu Kalimat Buat Mantan Justy Aldrin Feat Gerald

Sarawak Seniors Vaccinated With Sinovac Can Now Get Booster Dose