Saya Sudah Lengkap Dos Kedua Pengalaman Cucuk Vaksin Pfizer


"Saya Sudah Lengkap Dos Kedua" Pengalaman Cucuk Vaksin Pfizer | Hai, Assalamualaikum.. Thanks korang sebab sudi baca entri ni. Tujuan busyra tulis adalah untuk berkongsi pengalaman buat semua orang yang belum mendapatkan vaksin. Mungkin ada yang dah daftar tapi belum dipanggil, InshaAllah soon. Okay marilah kita mula sesi taklimat tak formal kita.. hehehe




Pada 23 Mei 2021, busyra  ke Pejabat Kesihatan Daerah Kota Setar untuk mendapatkan vaksin dos pertama. Masa yang dinyatakan pada pukul 10 pagi. Semua maklumat ni busyra check dalam aplikasi MySejahtera. Sesampai saja di situ, macam biasa kena check suhu dan mereka akan bagi beberapa helai borang yang perlu diisi. Maklumat dalam borang tu semuanya berkaitan dengan diri kita,  kita ada sakit ke, penah dijangkiti covid ke sebelum ni.. semua pasal masalah kesihatan dannn yang paling penting tandatangan kita untuk persetujuan dicucuk. Selesai isi borang, nurse akan check tekanan darah. If normal, tak ada masalah apa-apa boleh terus ke bilik vaksin. 


Untuk vaksin dos pertama, pengalaman aku sendiri tak rasa sakit time nurse cucuk tu.. rasa biasa. tiberrr ehhh dah siappp. Selepas cucuk kita akan diarahkan untuk ke satu ruangan untuk berehat lebih kurang 30 minit. Then, nurse check lagi tekanan darah.. kalau dah okay, boleh balik! (Korang akan diberi satu kad vaksin, alaa macam kad nama gitu)


Selepas beberapa jam cucuk, time tu tangan dah mula rasa lenguh-lenguh.. Nak angkat tinggi tak boleh dan bengkak sikit di tempat cucuk. Alhamdulillah aku tak ambil panadol dan kepala pun tak pening. Memang tak ada effect yang teruk masa dos pertama.. Selesai.. 


Korang boleh tengok video untuk dos pertama!


Selepas 21 hari iaitu pada 13 Jun 2021, sampailah masa untuk dos kedua.. Tempat tak sama, kali ni bertempat di Stadium Tertutup Sultan Abdul Halim, Kota Setar.. Jujur busyra cakap, dekat sini agak crowded. Step semua sama saja macam dos pertama cuma kena banyak bersabar menunggu turn sebab ramai. Check tekanan darah sebelum masuk, cucuk vaksin dan check lagi tekanan darah before balik.. (Korang jangan lupa bawak kad vaksin tau!)  Alhamdulillah semuanya selesai. 




Masa busyra balik memang tak rasa apa-apa.. ohhhh lupa nak cakap yang time nurse cucuk tu memang sakit, terasa jarum tu masuk.. maybe salah satu punca sebab busyra tak rilex masa tu.. Busyra tak ambil apa-apa panadol lagi sampailah jam pukul 11 malam, badan dah rasa lain. rasa seram sejuk.. kaki dan tangan mula sejuk. Time tu baru busyra telan panadol.. start dari situ, busyra menggigil, aircond pun tak buka.. sejuk sampai merengkok dan berselimut satu badan termasuk muka.. tak tergambar rasanya.. sejuk dalam orang tua-tua cakap..


Busyra salah sebab tak ambil panadol terus selepas cucuk.. even busyra dah selimut dan badan dah keluar banyak peluh tapi still rasa tak kebah.. Sampailah esok pagi tu, rasa tak okay jugak.. kena air sikit rasa seram sejuk.. Jam 5 petang busyra ambil lagi panadol. Terpaksa untuk kesihatan, kalau tak ambil tak larat.. Alhamdulillah lepas ambil panadol kali kedua, baru badan okay dan tak sejuk dah. Huhhh memang busyra takut sangat nak sampai waktu malam masa tu sebab busyra tak nak dah alami kejadian badan menggigil.


Itulah pengalaman yang boleh busyra kongsikan, lain orang lain tindak balas vaksin dalam badannya.. Macam kawan busyra dia ambil terus panadol sesampai ja dekat rumah. So korang, busyra sarankan ambil panadol cepat tau.. Jangan tunggu lama-lama..


Jangan takut untuk ambil vaksin, kita usaha selebihnya serahkan pada Pencipta



Tahniah anda berjaya baca entri ni sampai habis.. hehehe. thanks! Korang dah vaksin ke belum? kalau belum tapi dah daftar selalu lah check MySejahtera, manalah tau dah sampai tarikhnya.. Kalau yang dah vaksin, share lah pengalaman korang pulak! 




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.busyratakiyudin.com/2021/06/saya-sudah-lengkap-dos-kedua-pengalaman.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kerajaan Pertimbang Rentas Negeri Individu Lengkap Dos Vaksin Covid 19

Kerajaan Pertimbang Rentas Negeri Individu Lengkap Dos Vaksin Covid 19

papar berkaitan - pada 22/6/2021 - jumlah : 67 hits
Oleh Rentas negeri merupakan antara beberapa kelonggaran yang sedang diperhalusi kerajaan terhadap mereka yang sudah melengkapkan dos vaksin Covid 19 GAMBAR Abd Razak Aid KEBENARAN merentas negeri merupakan antara beberapa kelonggaran yang ...
Alhamdulillah Selesai Dapatkan 2 Dos Vaksin Pfizer

Alhamdulillah Selesai Dapatkan 2 Dos Vaksin Pfizer

papar berkaitan - pada 11/6/2021 - jumlah : 151 hits
Assalamualaikum Salam Jumaat semua Memandangkan sekarang ini ramai yang duk cerita pasal vaksin Dah daftar vaksin ke Dah panggil ke Pergi pejabat pun sama bos sebelum masuk pejabat pun tanya dah dipanggil untuk vaksin ke belum Jawapannya me...
Selesai Proses Suntikan Vaksin Covid 19 Dos Kedua

Selesai Proses Suntikan Vaksin Covid 19 Dos Kedua

papar berkaitan - pada 15/6/2021 - jumlah : 85 hits
Assalamualaikum dan salam sejahtera suntikan kedua ini sangat penting untuk mendapatkan imunisasi yang lengkap dan diperlukan agar vaksin tersebut dapat memberi kesan yang memberangsangkan di dalam tubuh badan untuk melawan virus virus Alha...
Lelaki Malaysia Lengkap 2 Dos Vaksin Antara 18 Kes Positif Di Singapura

Lelaki Malaysia Lengkap 2 Dos Vaksin Antara 18 Kes Positif Di Singapura

papar berkaitan - pada 14/6/2021 - jumlah : 55 hits
BernamaSINGAPURA Seorang lelaki Malaysia yang sudah lengkap divaksin Februari lalu antara 18 kes baharu Covid 19 yang dilaporkan di Singapura semalam menurut Kementerian Kesihatan republik itu Lelaki berusia 57 tahun itu bekerja di Jurong P...
1 267 758 Individu Lengkap 2 Dos Vaksin Covid 19 Setakat Semalam

1 267 758 Individu Lengkap 2 Dos Vaksin Covid 19 Setakat Semalam

papar berkaitan - pada 12/6/2021 - jumlah : 83 hits
Fasa kedua yang bermula April lepas hingga Ogos ini akan melibatkan pemvaksinan ke atas 9 4 juta warga emas kumpulan rentan dan Orang Kurang Upaya KUALA LUMPUR Seramai 1 267 758 individu telah melengkapkan penerimaan dua dos vaksin Covid 19...
10 Peratus Populasi Malaysia Lengkap 2 Dos Vaksin Pada Julai

10 Peratus Populasi Malaysia Lengkap 2 Dos Vaksin Pada Julai

papar berkaitan - pada 22/6/2021 - jumlah : 49 hits
Syarikat sertai Pikas hanya perlu bayar kos operasi suntikan PUTRAJAYA Sepuluh peratus atau 3 2 juta populasi Malaysia dijangka telah divaksinasi dengan dua dos suntikan vaksin COVID 19 pada pertengahan bulan hadapan kata Menteri Penyelaras...
Calon Spm Amp Stpm Bakal Dapat Vaksin Mulai Julai Ini Amp Lengkap 2 Dos Selepas 3 Minggu

Calon Spm Amp Stpm Bakal Dapat Vaksin Mulai Julai Ini Amp Lengkap 2 Dos Selepas 3 Minggu

papar berkaitan - pada 21/6/2021 - jumlah : 77 hits
Akhirnya cadangan Kementerian Pendidikan Malaysia dipersetujui oleh Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID 19 Kebangsaan dimana calon SPM dan STPM akan menerima vaksin bermula Julai 2021 ini Semua calon Sijil Pelajaran Malaysia dan Siji...
Sultan Terkejut Hanya 600 000 Dos Vaksin Covid 19 Diberikan Di Selangor

Sultan Terkejut Hanya 600 000 Dos Vaksin Covid 19 Diberikan Di Selangor

papar berkaitan - pada 8/6/2021 - jumlah : 61 hits
KUALA LUMPUR Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah meluahkan rasa terkejut setelah mendapat tahu bahawa negeri itu hanya menerima 615 210 dos vaksin COVID 19 setakat 1 Jun Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh setiausaha sulitnya Mo...
Calon Spm Dan Stpm 2021 Bakal Terima Suntikan Vaksin Pfizer Bulan Depan

Calon Spm Dan Stpm 2021 Bakal Terima Suntikan Vaksin Pfizer Bulan Depan

papar berkaitan - pada 19/6/2021 - jumlah : 117 hits
Calon Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia 2021 Bakal Terima Suntikan Vaksin Pfizer Bulan Depan Perkara ini telah diumumkan oleh Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin pada sidang media diadakan Mel...
Kini Giliran Hafiz Mahamad Pula Tampil Buka Cerita Isu Uel Sekali Hafiz Mahamad Dedah Sesuatu Tentang Mereka

Check Baki Loan Peribadi

Sumbangan Ustaz Ebit Lew Berjaya Masuk Ke Gaza Nadir

Kenapa Mereka Semakin Berani

Berhemah Dalam Menegur

Rm715 000 Raised For Syed Saddiq S Bail In 24 Hours

Lirik Kenangan Terindah Setia Band

Lirik Teman Celine Nadya



10 Penaja Terbesar F1 Dalam Tempoh Sedekad Lalu

5 Ikon Penggerak Kebajikan Paling Terkenal di Malaysia

Serangga Ini Miliki Teknik Mempertahankan Diri Yang Sangat Menyeramkan

Kisah Seluruh Semenanjung Malaysia Terputus Bekalan Elektrik 1996

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Mata Ketiga TV3


Lirik Kulepas Dengan Cinta Andika Mahesa

Kalau Lapar Masaklah

Amanah Man Backs Syed Saddiq Lashes Out At Pas Youth Chief

Most Workers In Sanitation Sector Not Vaccinated Yet Says Mtuc

Saturday Jokes 65

Restoran Kini Boleh Beroperasi Sehingga 10 Malam