Sambutan Hari Guru Di Sekolah Dengan Tema Hobi Guru
Assalamualaikum,
Sambutan Hari Guru baru sahaja melabuhkan tirainya. Alhamdulillah, meraikannya bagi tahun yang ke-8 di sekolah sekarang, saya sempat memohon doa Encik Suami dan anak-anak pada sebelah pagi sebelum ke sekolah, supaya saya menjadi Guru yang lebih baik, dapat memberi nilai tambah kepada anak murid saya dan paling penting jadi guru yang dapat benar-benar menyampaikan ilmunya secara berkesan kepada murid-muridnya.
Meraikan Hari Guru bersama rakan di sekolah : Sedar tak sedar, masuk tahun ke-8 saya di sekolah ini sejak kali pertama saya mendengar nama sekolah ini yang pernah saya kongsikan dalam post ini :
Saya mula bergelar pendidik seawal usia dua puluhan.Masa tu menjadi guru sekadar satu "escapism" sebab saya nak isi masa selepas menamatkan degree pada awal tahun 2000.Masa tu kebanyakan pemegang ijazah universiti tempatan, tidak banyak pilihan melainkan kerja apa sahaja dengan menggunakan sijil ijazah yang ada.
Kini pada tahun 2025, saya tetap bersyukur kerana rezeki pekerjaan saya masih dalam bidang pendidikan.Tambah lagi apabila saya mendapat kiriman ucapan Hari Guru dengan kata-kata seumpama ini.
“Sesungguhnya Allah, MalaikatNya serta penduduk langit dan bumi bahkan semut yang ada di dalam sarangnya sampai ikan paus dilautan, akan mendoakan untuk orang yang mengajarkan kebaikan kepada manusia.” (HR Tirmizi, No. 2609 – Status Hadis Hasan)
Beruntungnya hamba-hamba Allah yang waktu hidupnya mengajak manusia kepada kebaikan dan menjauhi kepada keburukan dan kemaksiatan. Semoga Allah izinkan dan rezekikan kita semua berada dalam golongan yang mengajar kepada kebaikan.aamin.
Bersama rakan-rakan guru di sekolah dengan latar belakang pentas yang cantik
sesungguhnya hobi menjadi bakers ni bukan omongan kosong ya.Sila tengok gambar dan baca sampai habis ya post ni.ahakss
Tahun ini, sambutan hari guru di sekolah saya tetap meriah walaupun pada asalnya ada dengar-dengar kami kesuntukan masa kerana jadual program sekolah yang padat. Sedikit sebanyak, sebenarnya yang memeriahkan majlis kami di sekolah adalah kalangan cikgu-cikgu juga. Seingat saya, jarang-jarang atau mungkin tak pernah kot, sebarang majlis di sekolah, kami buat ala kadar. Paling kurang kalau tak buat pentas, kami tetap ada photo booth buat penyeri majlis dan paling tepatnya ada port tempat kami bergambar merakam kenangan bersama rakan di sekolah.
Dengan tema Hari Guru tahun ini, iaitu Guru Pemacu Reformasi Pendidikan, tema sambutan sekolah kami ialah Hobi Guru. Kalau saya sendiri, banyak hobi yang kita nak bagitahu orang, tapi tulah.Kena pilih jenis hobi, yang ko tak payah bagitahu pun, orang tahu hobi ko apa kan.hehe.
Bersama geng cikgu yang hobinya masak-masak kat dapur. Saya pilih hobi buat kek sebab tu gigih bawak bekas mixer sekali dengan pemukul telur.Nasib tak bawak telur sepapan.haha.
Macam saya bagitahu awal tadi, Guru adalah watak utama dalam sambutan Hari Guru.Kalau guru tak happy, anak-anak murid kat sekolah pun tak belajar sesuatu dengan penganjuran majlis ini. Tambah Cikgu sekolah rendah, depa ni akan ingat sampai besar apa yang cikgu buat.
Tema hobi Guru ni pada asalnya buat saya pening kepala jugak nak memikirkannya.Kalau ikutkan, hobi nombor satu mestilah kita suka makan kan.hihi.Tapi tulah.Jadi cikgu kat sekolah ni, samalah macam kita jadi influencer.Buat baik ke, buat tak baik ke, ada je mata-mata budak kenit yang perhati dan tiru kita. Malam sebelum hari sambutan, barulah selongkar almari, cari idea apa hobi yang sesuai saya gayakan dengan tema.Untung saya ada anak yang pandai mix n match props dan style saya untuk tema ini.
Memang gigih bawak props dengan sarung tangan bagai ya.Apron tu memang wajiblah bila kita mak-mak kat dapo ni kan.Korang rasa ok ke Cik Matahariku dengan tema hobi suka buat kek tu.Cuba bagitahu apa yang kurang dan perlu diperbaiki lagi.hehhe
Sempat lagi den songlap kek sebenar semata-mata nak wujudkan mood bakers ya.Depa yang lain pun sama naik sporting.Padahal behind the scene, kek tu dah selamat separuh kena kendurikan we oulss.hiks. Owh just nak share, kek red velvet tu memang paling sedap yang pernah kite orang makan.Tq chef kek yang sebenar
Part yang paling best tentang cikgu-cikgu kat sekolah saya ni kan, depa memang sentiasa all out tiap kali ada majlis bertema di sekolah.Padahal kalau takde pertandingan sekalipun, kami tetap sporting support majlis yang diadakan.Tak kisahlah tema warna, tema corak atau tema hantu sekalipun, semuanya menjadi sahaja
Geng hobi suka travel dan shopping.Den respek depa yang masih simpan beg-beg kertas shopping ni
Kalau kat rumah saya, simpan sekejap je.Encik suami dah bising suruh kemas dan letgo lah jawabnya.walaupun kita simpan dia dalam stor diam-diam
Geng kaki pancing.Saya suka effort depa ni.Complete set hokey. Saya perati je joran tu.Takut sangkut kat tudung, tak pasal free hair dibuatnya.haha
Depa pun geng pancing.Yang tolak kete sorong tu tak pasti apa hobinya, mungkin suka berkebun kot kan.haha.Kalau ikut den ni ha, banyak hobi boleh dikaitkan dengan seragam dia ni.Orang yang suka bertukang rumah pun outfit dia cam ni kan, yang keje nyimen rumah orang tu.kihkih
Ini pulak geng nerd habis.Cikgu-cikgu yang manis dengan hobi suka membaca.Sejuk mata anak murid tengok cikgu depa hok gini.Alhamdulillah
Dengan seluar petak-petak camni, takdak sapa boleh nafikan hobi mereka yang ekstrim tu. Kalau saya, hobi suka tidur ni bukan hobi, ni keperluan tau.haha
Cikgu sorang ni memang rare.Dia sorang je yang gigih bawak anak bulus.Part paling den kagum bila mana anak bulus dia behave sangat okey. Mungkin sebab tu dia yang terpilih dibawak ke sekolah.haha.Kita dah boleh teka lah kan hobi cikgu ni suka bela atau main dengan anak bulus.Siap bawak stroller tau
Banyak je lagi hobi member kat sekolah yang saya nak kongsi.Tapi takut panjang berjela pulak post kali ini.Bukan semua orang hobinya suka membaca kann.Ni belum story lagi yang dipenghujung majlis, nama saya diumumkan sebagai antara pemenang pakaian yang menepati tema Hobi Guru.Alahai.Camna boleh menang pun tak pasti.Namun syukurlah.Dapat piala "lihatlah Duniaa".(kihkih)
Yayy!! lihatlah duniaa.Kan dah cakap.Piala yang saya dapat tu, ngalahkan depa yang dapat emas sukan olimpik kan.haha.Terima kasih bebanyak kat barisan juri yang arif dan penganjur majlis hari ini.Semoga kemenangan ini dapat membuktikan kepada dunia bahawa tiada yang mustahil jika Allah berkehendak
Kawan-kawan kata, mungkin scarf barbie yang saya pakai tu membawa tuah kepada saya. Nampak sweet gitu.iyolahh kan.Padahal ada je member yang tak puas hati tanya, betul ke akak suka buat kek ni? Tak pernah makan pun kek yang akk buat.ciss.Jangan sampai akk reveal akk ni baker tersohor kat blog Cik Matahari tau.Kann.Kita dah buat kek sejak zaman sebelum PKP lagi tauu
Oklah.Dah penat menaip malam ni.Esok nak jaga budak peksa lagi. Doakan Cik Matahari suksess dalam kerjaya dia.Menjadi Guru yang dapat menginspirasikan anak-anak didiknya sehingga berjaya dunia dan akhirat
Terima kasih baca post syok sendiri kali ini.haha.Sebab apa syok sendiri? Yelah sambut hari guru, tapi kita sendiri yang create event, kita yang beli hadiah, hujung-hujung kita yang menang. Ah, syukur jelah banyak-banyak.Ada orang lain masih berdoa punya pekerjaan tetap dengan gaji yang lumayan
Alhamdulillah A'la ku' lihal
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://cikmatahariku.blogspot.com/2025/05/sambutan-hari-guru-di-sekolah-dengan.html