Salmon Grill Honey Lime Resipi Untuk Bayi Bagus Untuk Otak Imun Badan


Bila anak dah mula makan makanan pejal, ibu jangan lupa perkenalkan ikan dalam menu makanan si manja. Tapi ikan hanya boleh diperkenalkan kepada bayi bila sudah berusia 8 bulan ke atas.
Menurut pakar pemakanan, kesihatan seorang anak bergantung pada apa yang dimakan sejak masih kecil. Pengambilan khasiat makanan yang seimbang serat kaya dengan nutrisi yang diperlukan oleh bayi menjadi faktor penentu ketahanan badannya dari serangan penyakit serta membantu perkembangan fizikal dan otaknya.

Mungkin kebanyakan ibu lebih gemar memilih daging atau ayam untuk bahan masakan menu bayi kerana mudah dimasak dan dimakan kerana tidak banyak duri dan tidak berbau hamis. Sebenarnya makan ikan sejak kecil memberi banyak kelebihan kepada bayi.
Satu kajian popular yang pernah dijalankan pada sekitar tahun 90-an membuktikan bahawa bayi yang makan makanan mengandungi DHA tinggi, terbukti mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi dibandingkan yang langsung tidak memakannya. Salah satu sumber makanan yang kaya dengan kandungan DHA semula jadi adalah ikan.
Kalau mama buntu nak masak apa untuk si kecil, boleh cuba resipi berasaskan ikan salmon yang dikongsi oleh Puan Fauziana ini. Selamat mencuba!
Ni mama twins nak share 3 resepi berasaskan ikan salmon yang mama masak untuk twinnie..
3 resepi ni memang twins makan habis.. 🤭 Resepi di setiap gambar ye..mana tahu boleh nagi idea kat mommy-mommy semua..
SALMON GRILL HONEY LIME

Bahan-bahan:
🖊️Pasta
🖊️Salmon
🖊️Blackpaper
🖊️Garlic powder
🖊️Garam masala
🖊️Paprika powder
🖊️Unsalted butter or olive oil
🖊️Bawang putih
🖊️Lemon
🖊️Honey (1 year above)
🖊️Air rebusan pasta
*Rebus pasta dulu, air rebusan pasta ambil sedikit.
Salmon Grill↙️
🖊️Perap salmon dengan garlic powder + garam masala + serbuk paprika + blackpaper.
🖊️Kemudian grill dengan unsalted butter or olive oil.
Done!
Honey Lime↙️
🖊️Masukkan unsalted butter, garlic powder or garlic yang telah dicincang.
🖊️Masukkan sedikit air rebusan pasta bersama lemon yang telah dihiris.
🖊️Masukkan honey, bila sauce dah nampak pekat boleh masukkan salmon yang telah di grill tadi.Terbalik kan ikan, tu supaya sauce masuk kedalam isi ikan.
Masak sehingga sauce sedikit kering.
Done!
CREAMY SALMON

Bahan-Bahan:
🖊️Pasta
🖊️Olive oil
🖊️Bawang putih
🖊️Salmon
🖊️Fullcream Milk
🖊️Tepung Jagung
🖊️Cheese Block Beqa
🖊️Serbuk keju (optional)
🖊️Blackpaper
🖊️Parsley Herbs
Cara Penyediaan:
🖊️Pasta rebus macam biasa dan ketepikan.
🖊️Tumiskan bawang putih yang telah dicincang denga olive oil.
🖊️Kemudian masukkan salmon yang telah dipotong kecil².
🖊️Masukkan fullcream milk + cheese block yang telah diparut + serbuk keju. Mix bagi sebati.
🖊️Tambah sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah.
🖊️Kemudian masukkan sedikit blackpaper dan parsley herbs.
🖊️Last masukkan pasta yang telah direbus tdi.
CREAMY GARLIC BUTTER SALMON

Bahan-bahan;
🖊️Salmon
🖊️Tepung gandum unbleached
🖊️Garlic powder
🖊️Blackpaper
🖊️Paprika powder
🖊️Olive oil
🖊️Unsalted butter
🖊️Bawang putih
🖊️Chicken Broth / chicken feet stock
🖊️Fullcream Milk
🖊️Cheese Block Beqa
🖊️Keju powder (optional)
🖊️Serbuk ayam (optional)
🖊️Baby Spinach
🖊️Parsley Herbs

CARA PENYEDIAAN;
🖊️Salmon diperap sekejap dengan garlic powder + blackpaper + paprika powder.
Kemudian sebelum salmon digrill salut dengan tepung gandum unbleached kemudian grill dengan sedikit olive oil sehingga masak.
Ketepikan salmon.
🖊️Guna pan sama masukkan unsalted butter dan bawang putih yang dicincang.
🖊️Masukkan broth chicken kemudian fullcream milk.
🖊️Parut cheese block Beqa dan masukkan.
🖊️Tambah sedikit tepung jagung untuk pekatkan sauce.
Masukkan juga garlic powder + serbuk keju + serbuk ayam
🖊️Kemudian masukkan baby spinach dan sedikit parsley herbs.
Mix bagi sebati semua.
🖊️Last masukkan salmon yang telah digrill tadi. Salut la salmon tadi dengan sauce butter tu.
🖊️Pasta rebus macam biasa.
Done!
Kredit: Tengku Fauziana

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
The post Salmon Grill Honey Lime Resipi Untuk Bayi, Bagus Untuk Otak & Imun Badan appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/salmon-grill-honey-lime-resipi-untuk-bayi-bagus-untuk-otak-imun-badan/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Sup Anak Demam Selesema Batuk Bagus Imun Badan Secara Semulajadi

Resepi Sup Anak Demam Selesema Batuk Bagus Imun Badan Secara Semulajadi

papar berkaitan - pada 17/1/2022 - jumlah : 33 hits
Demam batuk selesema antara yang kerap dialami oleh anak anak Lagi lagi dalam keadaan cuaca yang panas kebanyakan anak ramai tak sihat Bukan itu saja bila anak ada gejala ini ibu bapa akan mula risau takut dijangkiti Covid 19 Namun jika dah...
Masa Anak Kecil Bagilah Kebebasan Bermain Otak Lebih Pickup Fokus Bagus

Masa Anak Kecil Bagilah Kebebasan Bermain Otak Lebih Pickup Fokus Bagus

papar berkaitan - pada 11/1/2022 - jumlah : 41 hits
Selalu kita dengar orang cakap biarkan anak bermain sepuas puasnya dulu dan kecapi kebahagiaan masa kecilnya Apabila anak dah besar nikmat ini dah tak dapat di ulang kembali dan akan berlalu begitu saja Rugi sangat kan Namun dek kerana pere...
Bayi Kembar 2 Kepala 1 Badan Meninggal Dunia Selepas 3 Jam

Bayi Kembar 2 Kepala 1 Badan Meninggal Dunia Selepas 3 Jam

papar berkaitan - pada 16/1/2022 - jumlah : 42 hits
BH ONLINE Pasukan doktor RSMH Palembang berdoa untuk bayi kembar dengan dua kepala dengan satu badan Foto ANTARA Jabatan Perhubungan Awam RSMH Palembang SUMATERA SELATAN Bayi kembar yang dilahirkan dengan dua kepala pada satu badan di Hospi...
Cucur Nasi Lembut Gebu Tanpa Telur Untuk Bayi Resipi Mudah Jimat Masa

Cucur Nasi Lembut Gebu Tanpa Telur Untuk Bayi Resipi Mudah Jimat Masa

papar berkaitan - pada 14/1/2022 - jumlah : 56 hits
Ada kalanya si kecil agak memilih untuk makan Ada juga yang menolak nasi Pastinya akan membuatkan mama rasa risau kan Mama boleh cuba resipi yang dikongsi ibu ini iaitu cucur nasi lembut dan gebu yang sangat sesuai untuk bayi berusia 8 bula...
Cara Menentukan Nama Toko Yang Bagus

Cara Menentukan Nama Toko Yang Bagus

papar berkaitan - pada 8/1/2022 - jumlah : 52 hits
Seiring dengan perkembangan teknologi yang semakin modern kini berbagai kemudahan dapat dirasakan oleh masyarakat dimanapun berada Dalam hal bisnis dan jual beli kemajuan teknologi ini juga berperan dalam memudahkan dua orang atau dua perus...
Labu Bagus Untuk Mata Anak Vitamin A Dalamnya Bantu Tajamkan Penglihatan

Labu Bagus Untuk Mata Anak Vitamin A Dalamnya Bantu Tajamkan Penglihatan

papar berkaitan - pada 7/1/2022 - jumlah : 191 hits
Labu bagus untuk mata dan penglihatan anak Sesuai sangat kalau kita dapat kenalkan labu sebagai salah satu makanan pertama anak anak Bila anak baru nak mula makan wajib tau kita cuba bagi anak rasa lemak manis labu Buat puree labu Kukus lab...
Membuat Nama Toko Online Yang Bagus Dan Berkah

Membuat Nama Toko Online Yang Bagus Dan Berkah

papar berkaitan - pada 8/1/2022 - jumlah : 51 hits
Sebagai pemilik toko Anda perlu memperhatikan nama tokonya selain produk yang akan dijual Sebab nama toko online yang bagus adalah hal pertama yang dilihat calon pembeli Jika Anda memilih yang salah itu juga dapat memengaruhi pendapatan dan...
Rekomendasi Produk Face Mist Lokal Bagus Di Bawah Rp 50 Ribu

Rekomendasi Produk Face Mist Lokal Bagus Di Bawah Rp 50 Ribu

papar berkaitan - pada 10/1/2022 - jumlah : 49 hits
Pas nih buat remaja SMA yang baru belajar dandan atau mahasiswa yang mau tampil segar seharian Super affordable
Sebelum Cari Pengasuh Untuk Bayi Anda Pertimbangkan Beberapa Perkara Ini Dahulu

Sebelum Cari Pengasuh Untuk Bayi Anda Pertimbangkan Beberapa Perkara Ini Dahulu

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 49 hits
Majoriti ibu bapa mula tertekan keliru dan cemas apabila melibatkan soal penjagaan bayi mereka khususnya apabila membabitkan orang luar Walaupun kebanyakan pusat penjagaan kanak kanak adalah pilihan terbaik namun bagi sesetengah orang merek...
Peserta Single S Inferno Free Zia Ancam Untuk Ambil Tindakan Undang Undang Terhadap Komen Berniat Jahat

Mualaf Yang Berjaya Islamkan 20 Orang Dengan Hanya Menumpang Kereta Orang

Kos Sara Hidup Meningkat Kerajaan Perlu Campurtangan Farhash

Wakil Rakyat Ph Tak Turun Padang Bantu Rakyat Ketika Banjir Akan Digugurkan Sebagai Calon Pru Anwar

We Ll Talk With Umno If Polls Called In Johor Says Pas

99 9 Pas Grassroots Pleased With Khairuddin S Removal Says Hadi

Lautan Pokok Keladi Bunting Di Loji Kumbahan Sungai Petani

Rmt Nasi Kosong Kpm Siasat Tuduhan Nenek Radzi Jidin



6 Pulau Buatan Manusia Paling Menarik di Seluruh Dunia

Bagaimana Sebenarnya Empangan Hidroelektrik Menjana Tenaga Elektrik

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Life Lila Slot Lestary TV3

6 Selebriti Hollywood yang Pernah Terjebak Ajaran Atau Ideologi Sesat

Restoran Ini Pemegang Rekod Dunia Hidangan Terpantas


Musical Interlude Beatle S I M So Tired

Khasiat Buah Avocado Yang Kita Tidak Tahu

Ismail Izzani Apekonak Chord

Bunga Feat Amsyar Leee Belai Chord

Peniaga Makanan Boleh Naikkan Harga Asalkan Tidak Mencatut Rosol Wahid

Bi Dan Bank Sentral Singapura Kerja Sama Dalam Inovasi Sistem Pembayaran