Rupa Ini Sebab Buah Kurma Kena Basuh Dulu
Ramai yang mungkin tak pernah terfikir, tapi sebenarnya kurma yang kita beli tu memang patut dicuci dulu sebelum makan! Kenapa? Sebab banyak kurma yang sampai ke tangan kita ada sisa pasir, habuk, atau mungkin debu dari proses pengeringan dan pembungkusan.
Ada yang kata, “Eh, kurma ni bersih je, tak nampak kotor pun.” Sebenarnya, kebanyakan kurma yang nampak bersih tu cuma dilap dengan kain, bukan dicuci betul-betul. Jadi, adakah betul-betul bersih?
Ikuti perkongsian ini
Perlu ke basuh kurma sebelum makan?
Ok, nak tunjuk kenapa kita WAJIB cuci kurma sebelum makan. Nampak tak, ada kesan pasir pada kurma?
Kalau beli, tak de kesan pasir, mungkin supplier tu dah bersihkan tapi bukan dengan cara basuh tau. Mereka hanya lap dengan kain. (Agak-agak bersih ke?)
Tak kisah lah awak beli kurma fresh, kurma sejuk beku atau kurma kering, tolong lah basuh dulu. Ajarkan juga mak ayah di kampung.
Kadang-kadang ada yang mengadu lepas makan kurma batuk, sakit perut dan macam-macam penyakit datang. Sampai ada yang serik nak makan kurma.
Mungkin ia baru bagi kita untuk cuci kurma, tapi supplier kurma pun sarankan pada pembeli, cucilah kurma sebelum makan. Takkan terjejas rasa kurma kalau kita cuci. Cuma, seller tak boleh nak cuci kan untuk kita, bimbang nanti kurma rosak tak tahan lama.
So, kita lah kena cakna dengan kebersihan kurma sebelum kita nak makan. Ni min tunjuk keadaan sebenar kurma yang datang dari ladang kurma.
Lepas ni, jangan ambil mudah tau. Cara nak bersihkan kurma, rendam dulu dalam air garam dalam 5 – 10 minit. Lepastu bilas dengan air bersih. Kemudian tapis, kalau nak lebih baik, jemur di bawah panas terik matahari. Nanti kurma jadi juicy semula.
Tapi, kalau nak cepat, tak yah jemur. Tapis je lepas tu boleh terus makan. Simpan dalam peti sejuk, in shaa allah tahan lama.
Kredit: Niena Samsir
The post Rupa Ini Sebab Buah Kurma Kena Basuh Dulu appeared first on Pa&Ma.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.majalahpama.my/rupa-ini-sebab-buah-kurma-kena-basuh-dulu/