Resepi Pisang Tanduk Goreng


Pisang tanduk, pisang yang mudah nak kenal sebab saiz dia lebih besar daripada pisang yang lain dan bentuknya panjang seperti tanduk. Itu sebabnya dinamakan pisang tanduk. Kalau tak tahu pisang tanduk tu memang tak tahu nak cakaplah kan. Pisang tanduk rasa dia manis dan tak kelat. Biasanya sedap dibuat kerepek pisang atau pisang goreng. Kebetulan balik kampung, pisang tanduk kebun abah dah boleh ditebang. Dapatlah bawa balik sesisir, adalah dalam 5 biji macam tu

Kira cukuplah sebab berdua je nak makan pun. Bawa dari kampung haritu masih muda. Nak buat kerepek macam malas ya amat. Jadinya tunggu pisang tanduk masak baru buat pisang goreng. Sebenarnya pisang tanduk ni Fiza suka buat kerepek je. Kalau goreng dia macam kurang sedap melainkan potong nipis dan goreng rangup. 


Gambar atas tu baru separuh daripada 1 biji pisang tu. Memang dapat banyak. Berbaloi sangat kalau ada pisang tanduk ni. Sebab tu lah kalau kerepek atau pisang goreng dia harga macam mahal sikit kan. Zaman sekarang, apa je yang tak mahal. Selagi ada tanah dapat bercucuk tanam sangatlah berbaloi. 
baca :  Resepi cempedak goreng rangup dan tidak berminyak            Resepi cempedak goreng tanpa tepung beras
Cara Fiza bancuh adunan tepung tu ikut adunan cempedak goreng rangup tu. Sama je bahan-bahan dia. Goreng memang rangup dan kurang berminyak walaupun tak bertapis dengan tisu. Tapi biasanya Fiza tapis minyak guna tisu lah untuk menyerap minyak tu. 
Bahan-bahanTepung gandumsuku camca Serbuk kunyitSecubit garam Air sejuk (air dalam peti ais)Minyak masak panas 2 sudu
Bancuh semua bahan kecuali minyak panas dalam satu bekas. Dah siap bancuh, last sekali baru letak minyak panas dan kacau rata. Sukatan air dan tepung tu bergantung banyak mana pisang yang nak digoreng. Tapi bancuh jangan cair sangat ye. Tak pekat dan tak cair sangat macam tu. Goreng dalam minyak panas yang banyak. Warna dah kekuningan baru angkat dan toskan minyak. Siap untuk hidangan minum petang



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.azhafizah.com/2019/09/resepi-pisang-tanduk-goreng.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Ayam Goreng Pedas Sedap Sangat

Resepi Ayam Goreng Pedas Sedap Sangat

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 89 hits
Resepi ayam lagi balik balik saya share Hihi Ayam kan sedap Kalau ada resepi yang best saya suka share biar semua dapat mencuba kan Kali ni saya share resepi ayam goreng pedas ala berlada mudah sangat nak buat yang penting rasanya sedap men...
Resepi Kangkung Goreng Belacan Sangat Mudah

Resepi Kangkung Goreng Belacan Sangat Mudah

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 142 hits
Hi dear readers kali ni saya nak share resepi paling simple kegemaran ramai orang sayur kangkung goreng belacan Resepi ni sangat mudah nak buat preparation pun tak lama Bahan yang kita nak guna pun simple je Jom tengok Bahan bahan Sayur kan...
Resepi Peria Goreng Telur Masin

Resepi Peria Goreng Telur Masin

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 83 hits
RESEPI PERIA GORENG TELUR MASIN Menu ni dah lama sebenarnya dalam simpanan Cuma Auni nak share lah untuk korang yang jenis bosan dengan menu yang sama je kan Auni suka telur masin tapi part kuning tu je Hehe RESEPI PERIA GORENG TELUR MASIN ...
Resepi Ikan Siakap Goreng Tomyam Sedap

Resepi Ikan Siakap Goreng Tomyam Sedap

papar berkaitan - pada 20/9/2019 - jumlah : 163 hits
Resepi Ikan Siakap Goreng Tomyam Sedap l Hari ni terasa nak makan ikan siakap goreng tomyam pulak Gara gara ternampak resepi siakap goreng tomyam melintas di Facebook menitik air liur dibuatnya Asyik asyik dengan siakap tiga rasa siakap mas...
Maksud Tunggu Pisang Ggala Tiada Biji

Maksud Tunggu Pisang Ggala Tiada Biji

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 77 hits
Tunggu pisang ggala tiada biji Itu perumpamaan yang membawa maksud yang sama dengan perumpamaan tunggu sampai kucing bertanduk Kedua duanya membawa maksud menunggu atau mencari sesuatu yang tidak mungkin akan berlaku Pisang ggala atau bangg...
Teringin Makan Pengat Pisang

Teringin Makan Pengat Pisang

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 65 hits
Assalamualaikum PENGAT pisang merupakan antara masakan yang amat Sk gemari dan boleh makan bermangkuk mangkuk tanpa prejudis Ia juga antara masakan masakan Sk yang terawal ketika mula pandai memasak Sebenarnya Sk agak lewat juga pandai mema...
Pisang Gala Mendapat Permintaan Tinggi

Pisang Gala Mendapat Permintaan Tinggi

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 71 hits
Pisang ggala pisang galla pisang gala atau pisang banggala cukup terkenal di Kelantan Pokok pisang ini unik kerana tujuan menanamnya bukan untuk mendapatkan buah yang masak Sebaliknya pisang ini ditanam untuk mendapatkan daun Daun pisang gg...
Pisang Nipah Sesuai Digoreng

Pisang Nipah Sesuai Digoreng

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 67 hits
Pisang nipah merupakan sejenis pisang yang agak terkenal di Malaysia di pelbagai nama seperti pisang abu pisang kebatu pisang batu pisang sepatu pisang cepatu pisang kepok pisang kapok dan beberapa nama lain Buah pisang nipah biasa dijadika...
Adakah Ltte Begitu Istimewa Untuk Orang Ini

Sajat Ditawar Berlakon Sekuel Kl Gangster

Sebab Tergoda Wanpaku Sandwich Jom Tengok Resepinya

Kesiannya Tengok Anak Selsema Nak Tau Camne Nak Settle Kan Benda Ni

Ph Belum Gila Untuk Terima Umno Pas

Senarai Khasiat Madu Lebah Kelulut Yang Patut Kita Tahu

4 Janji Allah Dalam Al Quran

Amalkan Surah Yusof Ini Kalau Nak Wajah Nampak Cantik



Biodata Mugen Rao Juara Program Realiti TV India Bigg Boss

Info Penuh Anugerah Skrin 2019 ASK2019

Kisah Pahlawan Yang Dipotong Kedua Tangan Dan Kembali Membalas Dendam

Kisah Sebenar Jin Dari Gua Hira Yang Tular Era 90an Dulu

Sumpahan The Omen 1976 Yang Dianggap Sebagai Filem Paling Berhantu


Top 2019 Keputusan Peringkat Kedua

Kerajaan Jin Bukit Bauk Ditahan

Penaklukan Syaitan

Pukui Ulaq Yang Sudah Mati

Water Based Moisturizer Pelembap Muka Yang Terbaik Untuk Kulit Kombinasi

Kelebihan Duduk Di Asrama Bagi Anak Anak Lelaki