Resepi Nasi Ayam Mandy Acar Dan Sambal


Resepi Nasi Ayam Mandy. Resepi simple untuk lunch atau makan malam. Sedap sangat dan senang pulak nak buat. Nasi dia tu makan macam tu je pun sedap. Nak masak guna rice cooker atau preassure cooker pun boleh. Memasak memang memudahkan anda jika ada gajet memasak yang sesuai. Paling tidak, ada smart cooker.. 
Okaylah.. Resepi nasi ayam mandy ni siap dengan set ayam, acar, nasi dan sambalnya sekali. Jadi korang kena perhatikan setiap resepi di bawah nanti langkah demi langkah. Insya Allah.. jika ikut arahan yang diberikan, resepi anda pasti boleh jadi dengan jayanya. 😁😁😁

Resepi Nasi Ayam Mandy, Acar Dan Sambal

#gambar hiasan dari Google - nampak gambar pun dah boleh bayangkan betapa sedapnya nasi ayam mandy, kan.




Bahan-bahan:
Rebus ayam 1/2 ekor 30 minit bersama* 1kiub pati ayam* 1/2 sudu jintan manis, 1/2 sudu ketumbar, 1/2 sudu lada hitam biji* 1 bawang besar potong 4, 1 cili hijau/merah potong 2, 1bji tomato potong 4*sesudu garam
NASI
Beras basmathi 3 cawan rendam 30 minit
*Tumis planta sesudu besar, daun kari(optional), 1/2 sudu jintan manis, 1/2 sudu ketumbar biji, 1 kulit kayu manis, 
Masukkan beras yg direndam, gaul 1 minit, transfer masuk dalam periuk nasi.

*Letak sup ayam ikut paras masak nasi yg sesuai, letak tulang-tulang ayam (kaki dan leher), masuk sekali bahan2 dlm sup tu, tomato bwg, lada dan lain2.. tabur daun sup/ketumbar, masak mcm biasa nasi.. 
Baki sup tu nanti jadikan sup utk mkn dengan nasi.. 
*Bila nasi dah masak, buka penutup titis pewarna merah n kuning sikit, gembur guna garfu.

ACAR
*Potong dadu 4 biji tomato, timun, hiris halus kobis dan carrot.
*Perah lemon, garam dan gula.

SAMBAL
*Blend 2 biji tomato saiz sederhana, 2 biji cili besar, 10 biji cili padi, garam gula, dan perahan air asam jawa/ lemon.
*Hiris halus bawang besar dan tomato, gaul dgn bhn blend.

AYAM
Keluarkan ayam dalam sup tadi, lumur kunyit, kicap manis (perap kejap), lepas tu boleh bakar sekejap bg ada garing tu.

SIAP!! ❤️  korang boleh la try.. comfirm mnjadi👍
*Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga Allah mempermudahkan segala urusan
Semoga sesiapa mencuba resepi ini dapat menghasilkan makanan yang sedap untuk keluarga tersayang. Masaklah dengan ikhlas dan penuh rasa kasih dan sayang 😍😍

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.kisahresepi.com/2021/01/resepi-nasi-ayam-mandy-acar-dan-sambal.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Set Lengkap Nasi Impit Soto Ayam Dengan Sambal Kicap

Resepi Set Lengkap Nasi Impit Soto Ayam Dengan Sambal Kicap

papar berkaitan - pada 30/1/2021 - jumlah : 182 hits
Resepi Set Lengkap Nasi Impit Soto Ayam Sjapa lah yang tak suka makan nasi impit soto ayam yang sedap kuah supnya yang membuka selera dengan sambal kicap hitam pedas Memang selalu rindu nak makan soto nasi impit ni Makan semangkuk dah kenya...
Resepi Ayam Goreng Kunyit Sambal Lado Dan Kentang

Resepi Ayam Goreng Kunyit Sambal Lado Dan Kentang

papar berkaitan - pada 19/1/2021 - jumlah : 110 hits
Macam macam gaya masak boleh dibuat kalau dengan kentang nih Ada yang masak sup kentang apa lagi resepi kentang nih Lagi satu ayam goreng berkunyit Kalau makan kosong macam tu je pun boleh dengan nasi panas Tapi kalau nak variasi sikit bole...
Resepi Sambal Ayam Goreng Garing

Resepi Sambal Ayam Goreng Garing

papar berkaitan - pada 18/1/2021 - jumlah : 136 hits
Resepi Sambal Ayam Goreng Garing Kiranya macam ayam goreng kunyit la tetapi kali ni dia letak kicap Nak kata ayam goreng berlada pun boleh jugak Cuma ada sana sini yang boleh anda tambah sendiri Makan lauk sambal ayam goreng garing ni meman...
Resepi Ayam Panggang Ala Dominos

Resepi Ayam Panggang Ala Dominos

papar berkaitan - pada 12/1/2021 - jumlah : 110 hits
AssalamualaikumResepi Ayam Panggang Ala Dominos Resepi ni salah satu resepi viral waktu awal PKP tahun lepas Saya pun salah seorang rakyat marhaen yang gigih mencuba resepi viral ni Resepi ni mudah je tapi hasilnya memang superb sedap Siyes...
Lunch Nasi Dengan Ayam Goreng Berempah

Lunch Nasi Dengan Ayam Goreng Berempah

papar berkaitan - pada 22/1/2021 - jumlah : 130 hits
Lunch Nasi Ayam Goreng Berempah Nak buat ayam goreng berempah ni senang je tetapi selalu tak jadi macam yang kita beli Kenapa ya Sebab dia nak suruh kita beli dan bantu orang yang berniaga Betul tak Setiap orang ada kepandaian masing masing...
Resepi Sambal Toku A Tauhu Ikan Bilis Sesuai Citarasa

Resepi Sambal Toku A Tauhu Ikan Bilis Sesuai Citarasa

papar berkaitan - pada 24/1/2021 - jumlah : 107 hits
Resepi Sambal Toku a tauhu Ikan bilis Sesuai CitarasaKepada peminat tauhu resepi kali ini datang lagi dengan masakan tauhu yang sesuai dengan citarasa anda
Nasi Ayam Butter

Nasi Ayam Butter

papar berkaitan - pada 26/1/2021 - jumlah : 92 hits
Untuk ayam3 kepin ayam wholeleg rebus 3 sudu besar kicap pekat1 sudu besar sos tiram2 sudu besar madu1 inci halia parut2 ulas bawang putih parutblackpepper optionalbleh tambah minyak bijan jika inginkan lebih wangiCampurkan semua bahan Pera...
Resepi Ayam Menangis Meraung

Resepi Ayam Menangis Meraung

papar berkaitan - pada 18/1/2021 - jumlah : 109 hits
RESEPI AYAM MENANGIS MERAUNGBAHAN PERAPAN AYAM Ayam BAHAN PERAPAN Akar ketumbar Bawang putih Gula perang Sos ikan Kicap pekat Lada sulah hitam MinyakCARA CARA MEMBUATNYA1 Blend semua bahan perapan lumur pada daging ayam 2 Perap sekurang kur...
Sekarang Masalahnya Dia Budak 1 Tahun Faham Tak Badan Pengurusan Kondominium Denda Bayi Tak Pakai Mask Dalam Lif

Amal Minum Air Sejuk Atau Air Panas Mana Lebih Baik

Golongan Yang Tidak Boleh Disuntik Vaksin Covid 19

Dulu Tempat Best Dating Lelaki Ini Akui Ikea Jadi Tempat Ngeri Lepas Kahwin

15 Refreshing Spring Wreath Design Ideas Inspired By Nature

Penduduk Gempar Nelayan Dilapor Temui Anak Ikan Hiu Yang Dikatakan Terlihat Mirip Wajah Manusia

Decor Ideas You Might Have Stolen From Your Grandmother S House

Pearl Color And How To Use It In Decoration



5 Taktik China Menguasai Industri Videogame Antarabangsa

6 Haiwan Menarik Yang Memiliki Superpower

Malaysia Mengungguli Carta Top 10 Buli Siber Dunia

Info Dan Sinopsis Filem Selamat Hari X Jadi Astro First

Kenapa Kita Belajar Main Rekorder Di Sekolah


Parlimen Tidak Akan Dibuka Tetapi Dibubar

Ezydurian Beli Durian Online Tanpa Kulit Lebih Murah

Deco Room Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Agong Sudah Bertitah Segerakan Sidang Parlimen

Maksud Bpr Permohonan Diterima

Selepas Lee Minho Park Seojoon Song Joongki Kim Seonho Diumum Duta Baru Pizza Domino S