Resepi Kek Pisang Coklat Cluster Kayangan


Assalamualaikum..

Haritu I try la baked Kek Pisang Coklat Cluster Kayangan. Memang S E D A P giler lah! Rasa dia moist, tak manis beria and ni first cake yang bila siap bakar, terus potong, makan panas-panas lepas tu gone sekelip mata. Tapi taktau jugak la sebab sedap ke apa sebab masa tu ada Mira, Intan, Tasha datang rumah. Hahahahaha. Kot la time tu semua lapar sebab pukul 1.00pm pon tak lunch lagi so sebab kek je yang ada, maka bedal je la. Actually tak plan pon nak lunch kat sini tetiba pukul 1.00pm kebetulan semua datang serentak. Dah datang waktu lunch, kena la I masak. Cis! Kat rumah I ada Ikan Kembong je 3 ekor. Potong dua dapat la 6 pcs. Alhamdulillah cukup makan. Untuk kanak-kanak kita buat Telur Dadar. Makan rebut-rebut selera pulak masing-masing.. Makan kat Island rumah I, so kerusi ada 3. Intan sampai sekarang tak puas hati dengan Mira sebab kena duduk kat kerusi plastic. Yang tu, nkorang settle la dua orang. I masak 5 pot kecik nasi, habes! Hahahaha. Tapi yang kelakarnya Ikan 3 ekor boleh cukup pulak tu. Tu lah rezeki Allah nak bagi...Cukup semua makan. Alhamdulillah...

I ambik resepi Kek Pisang Coklat ni dari sini but I improvise sikit bersesuaian dengan selera I and dengan apa je yang ada dekat rumah ni. Kata Hamira, Kek Pisang Coklat I ni kurang rasa pisang. I cakap takper la, memang I suka rasa pisang tu sipi-sipi je. Dah nama pon pisang coklat. Kalau nak rasa pisang, makan la Kek Pisang je kan? Melawan eh Hamirah? Taaaaaaaaaaaaaaapi kan, dalam banyak-banyak kek yang I pernah try, I rasa Kek Pisang Coklat ni yang TERpaling nkorang kena cuba. Ikut resepi dia kena ada walnut tapi I tak guna la sebab takde, lagipon I tak boleh makan nuts sekarang ni. Untuk Choc chips dengan cocoa powder I suggest guna premium quality brand macam Hersheys, Cellabaut, Tollhouse or Beryl's. Choc chips pon kalau boleh guna brand tu jugak. Baru rasa dia sedap. Pisang tu kena guna yang masak ranum yang kulit dia dah hitam-hitam tu OK?



Kek Pisang Coklat Cluster Kayangan. The best Kek Pisang I pernah makan. 9/10 I kasik markah dia.

Bahan-Bahan4 biji pisang (I guna pisang emas dibawa belayar, masak sebiji diatas peti. Hutang I bila nak bayar?)120 gram gula perang115 gram butter120 gram buttermilk (1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu makan cuka. Satukan1 sudu kecil essence vanillaBahan Kering160 gram tepung gandum25 gram cocoa powder (I guna Beryl's)1 sudu kecil baking powder1/2 sudu teh soda bikarbonat1/2 sudu teh garam80 gram chocolate chips (I guna Hershey's)Hiasan1/2 cawan choc chips disalut dengan tepung gandum untuk letak on top.
Cara MembuatnyaPanaskan oven pada suhu 150' 10 minutes sebelum bakar kek.Mula-mula cairkan butter. I letak dalam microwave je 60 saatLenyek pisang sampai hancur. I guna garfuMasukkan gula perang. Gaul sampai gula larut.Masukkan butter cair, gaul sebati. Lepas tu masukkan buttermilkBila semua dah sebati, masukkan bahan kering. Gaul sebati and pastikan takde tepung yang berketul.Sapu acuan empat segi 8x8 dengan butter dan masukkan adunan kek. Kalau acuan bulat guna yang size 6 inchTabur choc chips yang disalut dengan tepung gandum on top of the cake. Tujuan salut choc chips tu dengan tepung gandum supaya choc chips tak mendap kebawah masa kita bakar kek.Masukkan ke dalam Oven dan bakar selama 40-45 minutesCucuk kek dengan lidi untuk tengok dah masak ke tak, kalau come out lidi clean, maksudnya dah masak.


Macam ni texture dia. I rasa, kek ni sedap sebab letak buttermilk. So texture dalam dia jadik lembut and moist. Masa I buat Chocolate Moist cake pon ada letak Butermilk as well. Poooooon sedap.

Jangan lupa 'bedakkan' choc chips dengan tepung gandum OK?
Oven tu jangan panaskan lama sangat kalau untuk buat cake, kalau tak nanti segala corak or topping dia akan berkumpul dekat tengah and kedut. Tak cantik. Agak-agak 10 minutes dah cukup. Cake ni nak buat dia memacam faktor boleh bagi gagal. I telah berkecimpung dalam area cake ni selama beberapa bulan (cecece), so banyak la experience kek tak jadi. Cake Marble tapi marble hilang sebab panaskan oven 30 minutes baru masukkan cake. Hahahaha. Pavlova mendap, cake texture Kuih Bengkang semua dah merasa. Resepi pon kekadang tak berapa nak betul. Cakap je manis-manis buah, tapi bila makan tawar habes. Cake nak kurangkan manis memang boleh, tapi kalau dah tak manis langsung mana maunya jadi sedap. Agak-agak la sendiri. Gagal tu toksah cakap la tapi jangan putus asa. Macam I, sampai sekarang tak jumpa lagi resepi Burnt Cheese Cake yang macam I nak. Keciwa sangat. But I takkan give up. 
Kek Pisang Coklat ni buat sekali je dah jadi terus so korang kena try. Memang sedap! Makan panas-panas, perrrrrrrgh! So selamat mencuba

-eNd-


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://surayasulatin.blogspot.com/2020/07/resepi-kek-pisang-coklat-cluster.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Kek Cheese Leleh

Resepi Kek Cheese Leleh

papar berkaitan - pada 22/7/2020 - jumlah : 62 hits
Kek Cheese Leleh memang antara kek yang viral dan disukai oleh ramai orang siapa ja yang tak suka kek Cheese Leleh ni kan cara nak buat pun senang juga Jadi dalam entry ini aku nak share resepi Kek Chesee Leleh yang konform sedap punya Sela...
Kek Marjerin Cip Coklat Sedap Dan Gebu

Kek Marjerin Cip Coklat Sedap Dan Gebu

papar berkaitan - pada 21/7/2020 - jumlah : 100 hits
Kek Marjerin Cip Coklat Sedap dan MudahSedapnya kek marjerin cip coklat buat makan petang Dimakan pula bersama minuman air teh O panas kurang manis makin bertambah sedapnya hehehe Kek marjerin cip coklat ini Mai buat sendiri saja boleh tamb...
Resipi Kek Pisang Sedap Mudah

Resipi Kek Pisang Sedap Mudah

papar berkaitan - pada 25/7/2020 - jumlah : 53 hits
Kek pisang antara resipi kek yang paling mudah nak buat Malah ia juga memang menjadi kegemaran ramai Siapa suka makan kek pisang Anda patut cuba resipi perkongsian Puan Sabariah Sharif ni Sangat ringkas dan mudah malah kombinasi manis pisan...
Resepi Pengat Pisang Dan Sagu

Resepi Pengat Pisang Dan Sagu

papar berkaitan - pada 7/7/2020 - jumlah : 46 hits
Alhamdulillah hari ni rajin sikit menu minum petang kali ni abang buat Pengat Pisang Resepi yang sangat mudah dah simple 2 3 biji pisang 1 kotak santan ayam brand 3 4 cawan gula melaka2 cawan air1 2 cawan sagu3 helai daun pandanSecubit gara...
Resepi Kek Red Velvet Cheese Kukus Yang Mudah

Resepi Kek Red Velvet Cheese Kukus Yang Mudah

papar berkaitan - pada 17/7/2020 - jumlah : 111 hits
Resepi Red Velvet Cheese Kek Kukus Yang Mudah Whoitt Senang ke Ada yang kata senang aje nak buat kek red velvet cheese kukus ni Susah cari resepi Nah Saya kongsikan resepi di bawah ini yang simple dan tak banyak langkah langkahnya Tak caya ...
Resepi Kek Kelapa Kek Hujan Panas

Resepi Kek Kelapa Kek Hujan Panas

papar berkaitan - pada 28/7/2020 - jumlah : 68 hits
RESEPI KEK KELAPA KEK HUJAN PANASBAHAN21cwn marjerin1cwn gula kastor1cwn kelapa parut disangai dan dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan1sk baking powder 1 1 4 cwn gndum ayakkan5 biji telur gred C3sb pati santan kotak garam ...
Resepi Kek Lapis Sunstar

Resepi Kek Lapis Sunstar

papar berkaitan - pada 27/7/2020 - jumlah : 60 hits
KEK LAPIS SUNSTAR 8x8x3 Resepi Idea Zull Hans Bahan bahan 500 gm Butter 100 gm Gula Halus1 sb Ovallete1 sb Glycerin 300 gm Susu Pekat12 Biji Telur A100 gm Serbuk Aiskrim Vanilla100 gm Serbuk Full Cream Milk50 gm Serbuk Coffeemate300 gm Tepu...
Kek Kukus Lapis Buah Buahan

Kek Kukus Lapis Buah Buahan

papar berkaitan - pada 20/7/2020 - jumlah : 93 hits
Kek Kukus Lapis Buah buahan kalau nak sedap guna margarine lagi mahal2 Cawan Gandum1 Cawan Gula Halus1 Cawan Majerin1 Cawan Krismis1 Cawan susu pekat1 Sudu kecil Esen Vanila6 Biji Telur asing putih dan kuning Ayak tepung bersama baking powd...
Terbongkar Rahsia Hubungan Seks Anwar Ibrahim Dengan Aidil Azim A K A Raja Goyang

King Of Bahrain Arrives In Dubai With Robot Bodyguard

Bukan Bilis Lagi Yang Ditangkap Kali Ni Pengarah Penguatkuasa Mbsa Pula Ditahan Sprm

Walau Dah Ada 4 Anak Sari Yanti Tetap Cantik Amp Makin Berseri Lepas Bersalin

Gambar Abu Bakar Juah Tenat Mulut Senget Tolong Jangan Sebar Aris Ariwatan

Suami Tega Jual Istri Rp 700 000 Sekali Kencan Tawarkan Kamar Kos Jadi Tempat Prostitusi

Hiburan Saya Dah Tak Bersuamikan Peti Ais Ika Nabella Gembira Berat Badan Suami Turun 30 Kg

Dakwaan Pukul Isteri Asri Janggut Akui Kejadian Itu Ketika Zaman Jahiliah



Senarai Lagu Tugasan Konsert Pertama Big Stage 2020 Minggu 1

5 Pengurus Bola Sepak Terkenal Tak Pernah Main Tahap Pro

Bagaimana TikToker Menjana Pendapatan

Asal Usul Nama Matawang Negara Asia

Biodata Malek Mccrone Pelakon Drama Kebaya Kasut Kanvas


Politik Perkauman Menangguhkan Kemajuan Malaysia

Isu Reshuffle Kembali Mencuat Nadiem Makarim Menteri Paling Layak Diganti

Penemuan Virus Corona Dalam Makanan Beku Makin Marak Ahli Jangan Dikesampingkan

Presiden Jokowi Ibarat Komputer Perekonomian Semua Negara Sedang Hang

Menko Luhut Kemungkinan Resesi Tetap Ada

Tahun 2021 Jokowi Pede Ekonomi Indonesia Tumbuh Di Angka 5 5 Persen