Resepi Kek Coklat Moist Kukus Lemak Berkrim Azlina Ina Sukatan Cawan


Resepi Kek Coklat Moist Kukus Lemak Berkrim Azlina Ina Sukatan Cawan | Salam semua, di antara baker yang sangat famous kat social media adalah salah seorangnya Azlina Ina. Ada siapa kenal tak ? Rasa ramai yang kenal kan. Pengikut beliau di facebook dah mencecah 300K  pengikut. Sis pun antara salah seorang pengikut beliau. Puan Azlina Ina banyak berkongsi resepi yang mudah dan kebanyakan antara mereka yang pernah mencuba resepi beliau memang menjadi.

Gebu gebas kan nampak kek, makan macam itu sahaja pun dah sedap, kalau letak topping coklat lagi lah sedap.

Salah satunya mestilah kek coklat moist yang menjadi igauan peminat kek coklat.

Sis memang peminat kek coklat tegar. Walaupun dalam blog sis, dah bermacam - macam resepi kek coklat yang dah dicuba. Tak kira lah sukatan cawan dan sukatan gram. Memang sis suka juga mencuba resepi orang lain. Tak habis asyik nak mencuba, tapi alhamdulillah setakat ini kek coklat memang sentiasa masuk dalam perut. Sis suka bermain dengan bahan. Ada setengah resepi tak masukkan itu dan masukkan ini pun masih lagi boleh diterima tekak.

Resepi kek coklat juga boleh terbahagi kepada dua. Ada yang masukkan telur dan ada juga yang tak masukkan telur. Bagi sis, nak lagi lembut sedap yang ada telur sebenarnya. Yang tak ada telur pun sedap juga kalau kena cara. Sebab kadang - kadang ada juga alergik dengan telur.

Lembapnya nampak kek moist kukus, Kek yang dikukus lebih lembap nak banding dengan versi bakar. Meleleh dah ni tengok gambar.

Sebenarnya pelbagai jenis resepi kek coklat moist sedap. Kali ini, sis nak kongsikan resepi terbaru kek coklat moist kukus Azlina Ina dengan sukatan cawan. Sebabnya, sis tertarik dengan bahan yang digunakan. Tak pernah sis buat kek coklat guna ovalett. dan ada satu bahan rahsia yang jadikan kek coklat Azlina Ina lagi lemak berkrim. Jom kita semak resepinya ya. Teringin pulak tekak ni nak makan kek coklat. Lagipun, sis dah lama tak buat kek coklat kukus asyik bakar.

Setakat ini, perkongsian kek coklat moist kukus ini telah dikongsikan sehingga 10K shares. Nak lagi kek coklat kukus memang ramai peminat. Wow ramai yang minat kek coklat kukus yang mudah ini. Kek coklat moist ini rata - ratanya dah ramai yang buat untuk jualan. Kek coklat memang laku keras. Sis panjangkan resepi kat sini buat sesiapa yang nak mencuba.


Resepi Kek Coklat Moist Kukus Lemak Berkrim Azlina Ina Sukatan Cawan 

Bahan - Bahan A

5 biji Telur gred  B
1cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
1sudu kecil esen vanila
1 sudu besar emolco coklat

Bahan - Bahan B 
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan santan pekat
1 cawan butter yang telah dicairkan

Bahan - Bahan C
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Sedikit garam halus

Kesemua bahan diayak kecuali garam

Bahan D
1/2 cawan air panas

Cara - Cara 
1. Dengan menggunakan mixer, putar ke semua bahan A hingga gebu.
2. Kemudian, masukkan Bahan B dan putar dengan speed perlahan sampai sebati.
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak kedalam adunan Bahan A.
4. Putar hingga sebati dan masukkan Bahan D. Gaul lagi hingga sebati.
5. Panaskan kukusan hingga air mendidih.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang bulat 9" yang telah disapu minyak dan dialas dengan baking paper.
7. Kukus dengan api besar sehingga masak.
8. Kukus dalam masa 40 - 45 minit. Dah siap masak boleh keluarkan dari kukusan.
9. Biarkan sekejap sebelum sisip tepi loyang dan terbalikkan untuk sejukkan atas redai

Topping Kek Coklat Moist Sedap Azlina Ina

Untuk buat topping kek coklat moist mudah, senang sahaja. Walaupun pelbagai cara dan bahan yang dimasukkan, rasanya untuk topping coklat ini dah habis mudah dan jimat banyak.

Bahan - Bahan 
2 sudu makan pengilat coklat ( boleh dapat di kedai bakeri )
1 blok coklat masakan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar butter

Cara - Cara 
1. Masak ke semua bahan secara double boiler
2. Nampak ke semua bahan dah cair dan sebati, tutup api dan tunggu suam sikit, baru boleh tuangkan atas kek

Sumber : Azlina Ina Fans

Baca sini : Resepi Kek Coklat Moist Tanpa Telur, Lembut Sangat

Boleh cuba buat, dah ramai yang cuba dan sis pun tak akan ketinggalan nak buat juga resepi ni. Semoga sentiasa murah rezeki buat Puan Azlina Ina yang tak jemu berkongsi resepi kek yang sedap dan mudah.



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.wanisukarno.com/2020/01/resepi-kek-coklat-moist-kukus-lemak-berkrim-azlina-ina-sukatan-cawan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Kek Buah Kukus

Resepi Kek Buah Kukus

papar berkaitan - pada 13/1/2020 - jumlah : 177 hits
Kek buah kukusResepi280 gm gula pasir suka manis blh guna 300gm60 ml air panas250 gm butter500 gm mix fruit cuci sekali dn toskanBahan ayak 350 gm tepung gandum2 sk cream of tartar1 sk serbuk kayu manis2 sk soda bicarbonatPukul dgn garfu 3 ...
Kuih Tepung Talam Klasik Dan Lemak Berkrim

Kuih Tepung Talam Klasik Dan Lemak Berkrim

papar berkaitan - pada 29/1/2020 - jumlah : 126 hits
Assalamualaikum Hari ini terasa nak kongsi resipi Kuih Tepung Talam versi mak saya Dia yang request sebenarnya Tapi saya jujur saya tak reti Tak apa Bukan masalah besar Inilah masa nak belajar Mak saya suruh belajar kuih tradisi orang lama ...
Resepi Kek Dodol

Resepi Kek Dodol

papar berkaitan - pada 18/1/2020 - jumlah : 178 hits
Resepi Kek DodolBahan bahan 1 tin mentega 10 biji telor ayam 1 kotak mixfruits1tin susu manis1 tin gula halus 1 tin tepung gandum Cara cara1 Pukul telur dengan gula sampai kembang2 Masuk mentega gaul hingga rata masukkn tepung susu buahan k...
Resepi Kek Lapis Tiramitsu Cheese

Resepi Kek Lapis Tiramitsu Cheese

papar berkaitan - pada 26/1/2020 - jumlah : 83 hits
Kek Lapis Tiramitsu CheeseKek tiramitsu cheese450 mentega10bj telur150g gula halusSetin susu pekat nak kecik1 bungkus Santan serbukSerikaya tin kecik200g horlick 200g tpung gandum hong kong superfine500g milo1 pcs Perisa tiramisu serbuk tir...
Resepi Kek Lapis Oreo

Resepi Kek Lapis Oreo

papar berkaitan - pada 17/1/2020 - jumlah : 172 hits
Resepi Kek Lapis Oreo Bahan Bahan 10 biji telur 500 gm mentega200 gm gula halus300 gm susu manis100 gm keju cheddar 50 gm horlick50 gm santan serbuk100 gm biskut marie 180 gm tepung Hong Kong1 sudu teh serbuk vanili1 sudu teh paste pandanBi...
Resepi Kek Lapis Watermelon Cheese Dan Kek Lapis Tembikai

Resepi Kek Lapis Watermelon Cheese Dan Kek Lapis Tembikai

papar berkaitan - pada 19/1/2020 - jumlah : 189 hits
1 KEK LAPIS WATERMELON CHEESEBahan2 10 biji telur450gm mentega200gm gula halus250gm tepung hongkong1 2 tin susu manis250gm cream cheese1 sudu ovalatte1 sudu teh vanila1 tin kecil kayaCoklat chip secukupnyaCara2 Telur ovalatte gula dipukul h...
Resepi Aiskrim Malaysia Vanilla Coklat

Resepi Aiskrim Malaysia Vanilla Coklat

papar berkaitan - pada 23/1/2020 - jumlah : 109 hits
Resepi Aiskrim Malaysia Vanilla Coklat 3 4 susu pekat manis Kalau tak nak manis kurangkan lagi pon boleh 2 kotak kecil susu full cream 1 sudu besar ovellate 2 sudu kecil perisa vanillaMixed Bahan2 diatas sampai gebas gebus dalam 20 minit Pa...
Resepi Kek Batik Simple Yang Cepat Dan Sedap

Resepi Kek Batik Simple Yang Cepat Dan Sedap

papar berkaitan - pada 11/1/2020 - jumlah : 134 hits
Resepi Kek Batik Simple Yang Cepat Dan Sedap Hari ni tetiba plak rasa teringin nak makan kek batik Tetiba saja terbayang kek batik dengan rasanya yang lemak manis sesedap rasa Nikmat rasanya kalau dapat makan kek batik untuk menu petang ber...
Resepi Kek Sarang Semut

Resepi Kek Sarang Semut

papar berkaitan - pada 11/1/2020 - jumlah : 207 hits
Resepi kek sarang semut Bahan 1 cwn gula1 cwn air panas2 sdu besar marjerin4 bji telur 1 2 cwn susu pekat1 sd kecil esn vanilla1 cwn tepung gandum1 sd besar baking powder2 sd kecil bicarbonat sodaCara Masak gula atas api perlahan hgga gula ...
Ramai Yang Cakap Muka Macam Cina Tapi Memang Pon Cina 10056

Pesakit Disyaki Dijangkiti Covid 19 Bunuh Diri Di Hospital Serdang

Dia Terpengaruh Dengan Filem Biru Suami Jual Isteri Di Twitter Untuk Digauli Dua Lelaki Sekali Gus Ditahan Polis

Joloko Rakyat Kelate Kayo Rayo

Shin Sekyung Bomi Pernah Dirakam Kamera Rahsia Pengendali Ruang Sembang Seksual Akui Dia Dalangnya

Internet Percuma Dan Rm 5 Caj Penghantaran Kurier Sepanjang Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid 19

Perkara Yang Jadi Modal Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman Prihatin

How To Make Long Black Coffee



7 Imej Positif di Seluruh Dunia Sekitar Wabak COVID 19

Biodata Faliq Khan Adik Pelakon Neelofa

Bagaimana Juruvideo Memastikan Diri Selamat Ketika Merakam Video Hidupan Liar

Biodata 5 Fakta Hun Haqeem Yang Pasti Buat Anda Terkejut

Keunikan Sistem Saringan Pandu Lalu COVID 19 di Korea Selatan


Polis Bakal Ambil Tindakan Tegas Kepada Individu Ingkar Pkp Di Tawau

Sukatan Pentaksiran Sijil Tinggi Agama Malaysia Stam Mulai Tahun 2020 Kementerian Pendidikan Malaysia

Doa Untuk Memohon Perlindungan Dari Wabak Penyakit

Prihatin Jana Ekonomi Peniaga Kecil

Thanks Pm

Kuiz Online Perniagaan Spm 50 Soalan Objektif Percubaan