Penjelasan Ringkas Hubungan Teori Kuantum Dan TeleportasiTerdapat banyak salah faham mengenai teleportasi yang dikaitkan dengan teori kuantum. Terutama jika dikatakan secara ilmiah terbukti adanya teleportasi, berkaitan dengan suatu peristiwa.

Bukannya peristiwa ini tidak mungkin berlaku, tetapi sepertinya ada salah faham mengenai ungkapan "teleportasi yang terbukti secara ilmiah"


Kuantum Mekanika
Fenomena Quantum Entanglement adalah sebahagian dari Kuantum Mekanika, tidak boleh dikelirukan dengan teori relativiti Einstein.

Sekiranya nama Einstein disebut dalam perbincangan Quantum Entanglement, itu kerana Einstein sebagai ahli fizik juga terlibat dalam perbincangan yang berkaitan dengan kuantum mekanika.

Teori relativiti, membincangkan hubungan antara ruang dan masa.

Kuantum Mekanika, yang berkaitan dengan tingkah laku zarah pada tahap subatomik, memperlihatkan tingkah laku yang "unik" dan "membingungkan" kepada saintis.


Quantum Entaglement

Salah satu tingkah laku "unik" dan "membingungkan" dari zarah sub atom adalah Quantum Entanglement, yang hanya berlaku pada fenomena ini: Apabila sepasang zarah, dengan cara yang sukar dijelaskan, menjadi pasangan, atau bercantum. Setelah bercantum, walaupun kedua-dua zarah dipisahkan di dua tempat yang berbeza, keduanya masih saling berkaitan dan tidak dapat dijelaskan bagaimana ia saling mempengaruhi.

Apabila zarah di satu tempat mengubah sifat, zarah pasangannya juga akan berubah.


Contohnya di makmal fizik di selangor, terdapat dua sub zarah atom, kita namakannya zarah A dan zarah B. Kedua-dua zarah ini kadang-kadang boleh berubah menjadi positif, kadang-kadang negatif.

Dengan satu cara, kedua-dua zarah ini "bercantum" ketika proses ini dijalankan, zarah A dan B keduanya positif.

Setelah keduanya bercantum, zarah A diletakkan di Selangor, sementara zarah B dibawa ke makmal fizik lain di KL.

Partikel A di Selangor akan diusik, sementara partikel B di KL dikawal dalam keadaan tertentu sehingga tiada yang dapat mengganggu partikel B.

Sekarang, ini adalah bahagian menarik dari Quantum Entanglement.

Apabila zarah A di Selangor ditukar menjadi negatif. Partikel B di KL juga menjadi negatif. Apabila zarah A di Selangor berubah menjadi positif, zarah B di KL juga menjadi positif.

Inilah fenomena Quantum Entanglement, bahawa apabila dua zarah telah bercantum, kemudian dipisahkan hingga ditahap tertentu, ia masih saling mempengaruhi.

Ketika pasukan saintis membuktikan fenomena Quantum Entanglement ini, hasil penyelidikan mereka juga dikemukakan di sidang media dengan tajuk yang cukup mengejutkan dengan menggunakan istilah "teleportasi", yang kemudian disalah erti oleh orang biasa.

Apabila mereka mendengar kata teleportasi, apa yang dibayangkan oleh sesetengah orang, zarah itu dipindahkan dari satu titik dan muncul pada titik yang lain.

Oleh itu, berhati-hatilah dengan istilah "Teleportasi terbukti secara saintifik". Kerana apa yang di teleport adalah "maklumat"

Apa yang berlaku ialah sifat zarah yang diamati di satu lokasi tiba-tiba berubah, bermakna pasukan lain telah mengubah sifat zarah pasangannya di lokasi lain.

Jadi bagaimana dengan teleportasi seperti yang dibayangkan dalam filem Star Trek?


Apabila seseorang atau benda dapat bergerak dari satu lokasi ke lokasi lain dalam sekelip mata.

Ideanya adalah, mengimbas semua data subatom yang ada dari seseorang yang dijelaskan di lokasi A, menghantar maklumat tersebut ke lokasi B (lokasi yang ditetapkan) dan kemudian disusun semula semua maklumat subatom menjadi seseorang yang lengkap, hidup, dan hampir sama seperti orang di lokasi A tadi

Bolehkah ia berlaku? Boleh. Sekiranya kita mempunyai pasangan zarah yang cukup, yang bermaksud bahawa maklumat mengenai seseorang atau benda, ia dapat dihantar sepenuhnya ke lokasi lain dalam sekelip mata (tanpa ada yang terlewat)

Masalah yang timbul dengan idea diatas.

Sekali lagi mesti diingatkan, bahawa unsur kuantum sudah mengandungi sepasang zarah dari awal

Bukan satu zarah bergerak, tetapi dua zarah berpasangan. Maklumat perlu dikirim dari satu lokasi ke lokasi lain tanpa perbezaan waktu.


Masalah pertama:

Zarah mesti dicantumkan terlebih dahulu, kemudian fenomena Quantum Entanglement dapat diperhatikan. Oleh itu, jika anda ingin melakukan teleport, setelah dua zarah bercantum, maka satu zarah akan menuju ke tempat lain yang menjadi tempat tujuannya

Setelah dipisahkan, mereka dapat melihat "teleportasi" dari titik A hingga titik B.

Sebagai contoh, jika anda ingin "teleport" dari titik A ke titik C, maka zarah-zarah pada titik B mesti dibawa ke titik C.


Masalah kedua

Katakan kita telah melengkapkan pasangan zarah seseorang di lokasi A, kemudian meletakkan pasangan zarah orang itu di lokasi B.

Semasa melakukan proses teleportasi, adakah anda menggambarkan orang yang berada di lokasi A, sehingga orang menjadi sub partikel? Atau adakah membiarkannya tanpa di uraikan?

bukankah orang ini di A akan "mati"?  Digantikan dengan hasil cantuman semula di lokasi B?

Atau jika tidak diuraikan, jika bukannya teleport, apa yang sebenarnya berlaku adalah proses pengklonan? Kerana dalam Quantum Entanglement, apa yang dikatakan sebagai teleportasi adalah maklumat, bukan partikel itu sendiri


Masalah ketiga
Masih berkaitan dengan masalah kedua, jika anda sudah teleport, adakah ia orang yang sama, atau klon dari orang itu

Anda boleh berfikir, siapa saya? Adakah saya = badan saya? Sebenarnya, badan terdiri daripada ratusan ribu sel, yang kebanyakannya mati dan digantikan oleh sel baru.

Saya = pemikiran saya?  Sekiranya teknologi mungkin untuk menyalin semua kandungan otak anda ke dalam A.I (manusia robot)

Adakah ketika itu A.I.  akan menjadi saya?

Ada beberapa perkara yang perlu diperbaiki sebelum anda mengatakan bahawa ia adalah fakta.


Sumber rujukan:

1. https://www.sciencealert.com/scientists-just-unveiled-the-first-ever-photo-of-quantum-entanglement

2. https://www.space.com/37506-quantum-teleportation-record-shattered.htmlArtikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://anak-ketam.blogspot.com/2020/12/penjelasan-ringkas-hubungan-teori.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Gadis Derita Jalinkan Hubungan Dengan Suami Orang Akhirnya Terpaksa Kahwin Gara Gara Hamil Kemudian Diceraikan Pula

Gadis Derita Jalinkan Hubungan Dengan Suami Orang Akhirnya Terpaksa Kahwin Gara Gara Hamil Kemudian Diceraikan Pula

papar berkaitan - pada 7/12/2020 - jumlah : 302 hits
MENJADI kebiasaan buat Mimi untuk bekerja di sebuah kedai menjual telefon bimbit berdekatan rumahnya di sebuah negeri di Pantai Timur sewaktu cuti semester Dia ketika itu merupakan seorang penuntut di sebuah universiti awam di ibu k
2 Anggota Polis Ditahan Paksa Pasangan Kekasih Lakukan Hubungan Seks Sambil Dirakam

2 Anggota Polis Ditahan Paksa Pasangan Kekasih Lakukan Hubungan Seks Sambil Dirakam

papar berkaitan - pada 8/12/2020 - jumlah : 73 hits
Sepasang kekasih membuat laporan polis terhadap dua anggota polis berpangkat konstabel dan lans koperal yang didakwa telah memaksa mereka melakukan hubungan seks dan diperas ugut Menurut Ketua Polis Kelantan Deputi Komisioner Shafien Mamat ...
Ditanya Mengenai Hubungan Jipyung Dalmi Kim Seonho Beri Gambaran Ending Start Up

Ditanya Mengenai Hubungan Jipyung Dalmi Kim Seonho Beri Gambaran Ending Start Up

papar berkaitan - pada 4/12/2020 - jumlah : 144 hits
Semakin menghampiri penamat ramai yang dah tak sabar menantikan ending drama Start Up Terbaru Kim Seon ho telah menjalani satu temubual bersama Netflix bagi membincangkan mengenai babak kompilasi All The Times We Fell In Love With Ji pyeong...
Dukung Calling Visa Israel Pkb Bilang Tak Terkait Hubungan Diplomatik

Dukung Calling Visa Israel Pkb Bilang Tak Terkait Hubungan Diplomatik

papar berkaitan - pada 3/12/2020 - jumlah : 65 hits
Menurutnya jangan asal komentar menolak layanan calling visa yang kembali dibuka Namun mencermati latar belakang kebijakan tersebut diterbitkan Sehingga para pihak bisa lebih komprehensif dalam menyikapi hal ini
Membandingkan Hubungan Itu Sia Sia Sudah Nikmati Saja Apa Yang Sekarang Kamu Punya

Membandingkan Hubungan Itu Sia Sia Sudah Nikmati Saja Apa Yang Sekarang Kamu Punya

papar berkaitan - pada 29/11/2020 - jumlah : 118 hits
Sesungguhnya setiap kisah cinta memiliki ceritanya masing masing Nikmati saja plot ceritamu sendiri selagi bisa
Malaysia Australia Perkasa Hubungan Dua Hala

Malaysia Australia Perkasa Hubungan Dua Hala

papar berkaitan - pada 9/12/2020 - jumlah : 134 hits
PUTRAJAYA Malaysia dan Australia mahu terus memperkasakan hubungan dua hala seiring komitmen yang dijalinkan tahun lalu dengan mengesyorkan Pelan Tindakan kepada pemimpin kedua dua negara untuk dipertimbangkan Dalam kenyataan bersama Menter...
Hubungan Umno Bersatu Realitinya Boleh Dikira Sudah Berakhir

Hubungan Umno Bersatu Realitinya Boleh Dikira Sudah Berakhir

papar berkaitan - pada 9/12/2020 - jumlah : 100 hits
Atas apa hujah dan alasan sekali pun apa yang berlaku di Perak sehingga tumbangnya Ahmad Faizal Azumu atau Peja sebagai Menteri Besar adalah suatu tindakan khianat dan perbuatan tikam belakang Ia boleh diumpamakan seperti seseorang yang men...
Tak Gentar Di Ozil Kan Griezmann Pertahan Etnik Uighur Nekad Tamatkan Hubungan Dengan Huawei

Tak Gentar Di Ozil Kan Griezmann Pertahan Etnik Uighur Nekad Tamatkan Hubungan Dengan Huawei

papar berkaitan - pada 12/12/2020 - jumlah : 129 hits
300 total views 273 views today Paris Pemain Barcelona yang membantu Perancis muncul juara Piala Dunia Antoine Griezmann berkata dia menamatkan kontrak penajaan dengan Huawei berhubung syarikat gergasi telekomunikasi China itu terbabit deng...
Gara Gara Kekasih Mahu Putuskan Hubungan Remaja Kelar Diri Sendiri Dengan Pisau

Gara Gara Kekasih Mahu Putuskan Hubungan Remaja Kelar Diri Sendiri Dengan Pisau

papar berkaitan - pada 12/12/2020 - jumlah : 111 hits
loading Gombak Akibat kecewa putus cinta seorang remaja lelaki sanggup mengelar lehernya di rumah teman wanitanya di Kampung Laksamana Selayang di sini semalam
Pakaian Wanita Berbasikal Pakaian Sutera Bagi Lelaki

Mudah Rupanya Buat Kuih Bakar Pandan Kisar Tapis Bakar Siap

Malas Layan Mb Kedah Bertindak Jelas

Jiran Skandal Shuk Hotfm Buka Mulut Dan Beritahu Isteri Shuk Rossa Apa Jiran Itu Nampak Malam Rossa Datang Cari Suami

Hiburan Rita Rudaini Akui Terkejut Luahan Bekas Suami Beritindak Cerita Semuanya

Bapa Sibuk Main Handphone Tak Sedar Anaknya Lemas Selepas Terjatuh Di Sungai

Posko Umum Exodus Negara Indonesia Segera Tangkap Dan Adili Ambroncius Nababan

Kerajaan Umum Beri Bantuan Khas Esok Ada Yang Dapat Rm300 Dan Ada Rm600Sindiket Rogol Bersiri Paling Buruk Dalam Sejarah Negara India

Biodata Zoey Rahman Pelakon Drama Mat Rukun Kekasih Siti Nordiana

Ini Lif Paling Laju Di Dunia Ciptaan Jepun

5 Aplikasi Dan Syarikat Gergasi Yang Sebenarnya Diasaskan Oleh Russia

Biodata Pelawak Shuk Sahar


Jun Hoong Akan Sertai Piala Dunia Terjun Fina

Brunei Catat Rekod Terbaik Dunia 261 Hari Tanpa Jangkitan Tempatan

Guru Positif Covid 19 Kpm Digesa Perketat Aspek Keselamatan

Vaksinasi Covid 19 Dijangka Mulai Mac Untuk Petugas Barisan Hadapan

Amalan Diet Dan Rawatan Kanser

Pru15 Peluang Terbaik Tapi Semakin Mustahil