Pengarah Filem Merah Putih Mahu Terbitkan Sekuel Tiap Hari Kemerdekaan
Pengarah Filem Merah Putih Mahu Terbitkan Sekuel Tiap Hari Kemerdekaan
Meskipun hanya meraih 1,516 tontonan dalam empat hari tayangan, namun pengarah filem animasi Merah Putih One for All, Endiarto tetap berhasrat menghasilkan sekuel setiap tahun sempena menyambut Hari Kemerdekaan Indonesia, petik portal Suara.com
Dalam satu temubual bersama Dr Richard Lee, Endiarto, dia mendedahkan filem tersebut akan terus hadir pada setiap 17 Ogos.
“Setiap tahun, 17 Ogos pasti muncul Merah Putih One for All,” katanya.
Sementara itu, pencipta kandungan dari Surabaya, Stanley Hao mengkritik rancangan tersebut dengan membandingkannya dengan kegagalan DC Universe.
Pada pandangannya, studio besar seperti DC turut menghentikan projek apabila tidak mendapat sambutan.
Menurutnya, langkah Endiarto mengumumkan sekuel tanpa menilai maklum balas penonton menunjukkan tiada usaha memperbaiki kelemahan.
“Sepatutnya terima kritikan, cuba perbaiki. Kalau boleh gunakan judul lain, jangan pakai Merah Putih One for All lagi. Ia sudah buat penonton trauma, bukan buat sekuel part 2,” katanya.
Tambahnya lagi, filem itu sejak awal tidak dibuat untuk tujuan komersial atau festival.
Namun. ia dihasilkan semata-mata untuk sambutan Hari Kemerdekaan negara itu.
Reaksi Orang Ramai Lepas Tonton Filem Merah Putih
Sebelum ini, timbul perdebatan hangat bukan sahaja di negara itu malahan di Malaysia juga.
Bagi yang belum tahu, filem animasi itu ditayangkan sempena Ulang Tahun Kemerdekaan Indonesia ke-80.
Menerusi satu video di TikTok, reaksi orang ramai dapat dilihat selepas menonton filem animasi itu. Ada yang keluar ketawa terbahak-bahak dan kebanyakan dari mereka berkata filem itu ‘terbaik’.
Ia dapat dilihat menerusi akaun Prul Channel yang menemu bual orang ramai di pawagam.
“Absolute cinema, Kojima pun kalah, Demon Slayer sepi nampaknya,” seloroh seorang lelaki.
Sementara itu, hos dari Prul Channel bertanyakan kepada seorang lelaki dengan nada bergurau sama ada dia sedar atau tidak ketika membeli tiket filem itu.
“Abang sedar tak masa keluarkan duit 50,000 rupiah untuk menonton filem ini, sedar tak?,” soalnya.
Jawab lelaki itu, dia tidak sengaja membeli tiket, tertekan di telefon.
Sumber: Suara.com
The post Pengarah Filem Merah Putih Mahu Terbitkan Sekuel Tiap Hari Kemerdekaan appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/08/20/pengarah-filem-merah-putih-one-for-all-mahu-terbitkan-sekuel-tiap-hari-kemerdekaan/