Penganiayaan Oleh Penyeludup Orang Rohingya Kini Merebak Ke Malaysia


(Reuters) - Beratus-ratus penyeludup manusia dilaporkan telah mengurung orang Islam Rohingya di rumah-rumah di utara Malaysia , membelasah mereka, menafikan mereka makanan, dan menuntut wang tebusan dari keluarga mereka, menurut laporan terperinci mangsa.

Laporan kepada Reuters mencadangkan bahawa kumpulan pemerdagangan manusia memindahkan operasi mereka ke Malaysia kerana pihak berkuasa Thai memusnahk khemah di kawasan hutan berhampiran sempadan yang telah menjadi penjara bagi pencari suaka Muslim yang melarikan diri dari penganiayaan di Myanmar.

Polis di negeri-negeri utara Malaysia Pulau Pinang dan Kedah telah menjalankan beberapa serbuan di beberapa buah rumah dalam beberapa bulan kebelakangan ini, termasuk operasi pada bulan Februari yang menemui empat lelaki Rohingya diikat bersama dengan rantai logam di sebuah apartmen .

Tetapi wawancara Reuters mendedahkan rangkaian pemerdagangan pada skala yang lebih besar daripada apa yang pihak berkuasa akui setakat ini, dengan broker membawa masuk ratusan Rohingya pada waktu malam di sempadan dan menahan mereka di negara Asia Tenggara.

Penganiayaan di Malaysia adalah penindasan terbaru terhadap Rohingya. Mereka kebanyakannya orang Islam tanpa kerakyatan dari barat Myanmar, di mana pertempuran dengan majoriti penganut Buddha sejak pertengahan tahun 2012 telah membunuh beratus-ratus dan memaksa kira-kira 140,000 ke dalam kem-kem yang kotor.

Puluhan ribu Rohingya melarikan diri dari Myanmar menggunakan bot telah jatuh ke tangan penyeludup manusia di lautan yang kemudiannya menjadikan mereka tebusan di Thailand berhampiran sempadan  Malaysia dan menuntut saudara-mara membayar beribu-ribu ringgit untuk melepaskan mereka, menurut siasatan Reuters yang diterbitkan pada 5 Disember lalu.

Ada yang dipukul dan dibunuh, manakala selebihnya dikurung dalam sangkar di mana mereka mengalami kekurangan zat makanan. Siasatan Reuters mendapati pihak berkuasa Thailand kadang-kala bekerjasama dengan penyeludup dalam usaha untuk menghalau kaum Rohingya keluar dari Thailand kerana kem-kem tahanan imigresen telah dilimpahi dengan pemohon suaka politik.

Pada bulan Januari 2014, polis Thai berkata mereka menyelamatkan beratus-ratus orang Islam Rohingya dari kem yang terletak jauh di selatan Thailand, serbuan itu didorong oleh siasatan Reuters, dan mereka telah melancarkan pemburuan untuk "kingpins" yang menyeludup manusia melalui selatan Thailand ke Malaysia dengan sewenang-wenangnya.

Penyeludupan intensif bangsa Rohingya ke dalam majoriti Islam Malaysia bakal  melemahkan rekod anti-pemerdagangan-manusia dengan risiko taraf Malaysia diturunkan oleh Amerika Syarikat hingga setanding dengan Korea Utara.

Ia juga memaparkan keadaan polos sempadan utara Malaysia sepanjang 500km (310 batu), dengan kemasukan beribu-ribu Rohingya terganggu pada satu masa apabila kerajaan telah mengambil pendirian tegas terhadap pendatang tanpa izin.

Bagi bangsa terdesak Rohingya, Malaysia adalah umpama syurga, di mana sekurang-kurangnya 30,000 sudah tinggal di sini. Negara ini tidak memberi mereka hak-hak pelarian penuh, tetapi telah membenarkan mereka untuk tinggal dan mendaftar dengan Bangsa-Bangsa Bersatu . Beribu-ribu telah bekerja di anak tangga bawah ekonomi tidak formal.

"SEKARANG KAMI TIDAK MEMPUNYAI TANAH"Mohamed Einous , seorang pemuda Rohingya berusia 19 tahun dari bandar Buthidaung, merasakan kelegaan apabila dia memanjat dinding sempadan dalam sekumpulan 270 pelarian pada pertengahan bulan Februari , kira-kira sebulan selepas dia meninggalkan Myanmar. Lintasan itu berlaku pada waktu malam dengan menggunakan dua tangga yang dibekalkan oleh orang yang menawan dia.
"Saya percaya saya boleh membuat wang di sini ," Einous kepada Reuters.Harapan untuk bebas tidak kekal lama. Dia diserahkan kepada geng broker di sebelah Malaysia pula, kaum Rohingya telah dimasukkan ke dalam van dan bergerak ke sebuah rumah dengan tingkap yang digelapkan, yang dikatakan pengedar berada di bandar Padang Besar .

Apabila di sana, broker membelasah Einous dengan batang kayu panjang dan mengancam untuk membunuhnya jika dia tidak meminta bayaran sebanyak $2,000 daripada ibu bapanya di Myanmar. Kebingungan dengan laungan Einous di telefon, ibu bapanya menjual rumah keluarga mereka pada harga $1,600 dan bakinya dipinjam dari saudara-mara, kata Einous.

"Tiada kata-kata untuk menyatakan bagaimana menyesalnya saya," Einous kepada Reuters pada 21 Februari , hanya beberapa jam selepas broker mencampakkan dia berhampiran sebuah pasar di bandar Bukit Mertajam di Pulau Pinang , yang mengakhiri mimpi ngeri 8 hari beliau di dalam rumah tersebut."Sekarang kami tidak mempunyai tanah. Ibu bapa saya tiada tempat untuk hidup."Einous berkata broker di Thailand telah memberitahunya dia boleh membayar dalam jumlah yang lebih kecil ("apa sahaja yang saya mahu") untuk dibebaskan sejurus sahaja berada di Malaysia. Beliau berkata, pelarian itu hanya menerima beras sekali sehari dalam rumah dan telah disumbatkan ke dalam dua bilik sehingga mereka tidak dapat berbaring .

Abdul Hamid, seorang mekanik motosikal berusia 23 tahun dari Sittwe, di negeri Rakhine Myanmar , teringat keadaan yang sama di mana beliau telah dipenjarakan selama seminggu dengan lebih daripada 200 orang di Pulau Pinang.

Kira-kira 16 pengawal menjaga mereka dalam dua syif. Ketua penyeludup, seorang lelaki dalam usia 30-an dikenali sebagai "Razak" yang memakai sut dan cermin mata berbingkai keluli , kerap menendang , memukul dan mengancam tahanan, kata Hamid.
"Mereka berkata kami tidak mempunyai wang untuk memberikan makanan. Anda perlu mendapatkan wang jika anda ingin bebas," Hamid memberitahu Reuters di Kuala Lumpur selepas pembebasannya pada pertengahan bulan Februari.Malaysia, sebuah negara ketandusan buruh dengan anggaran dua juta pekerja tanpa izin yang menawarkan gaji yang lebih tinggi daripada negara-negara jiran, telah lama bergelut dengan reputasi sebagai syurga bagi perdagangan manusia. Seperti Thailand, Malaysia adalah pada risiko untuk diturunkan dalam Laporan Pemerdagangan Orang tahunan yang dikeluarkan Jabatan Negara AS dari Tahap Dua senarai pantau ke pangkat yang paling rendah Tahap Tiga.Skala masalah nampaknya telah melonjak dalam beberapa bulan kebelakangan ini."Ia pasti meningkat," kata Chris Lewa, penyelaras kumpulan penasihat kaum Rohingya, Arakan Project, yang sering menemubual orang-orang yang menyertainya.  "Saya telah mendengar lebih banyak cerita baru-baru ini bahwa mereka (Rohingya ) telah ditahan di Malaysia."
Beberapa daripada 10 saksi menyatakan broker memberitahu mereka telah merasuah pegawai-pegawai imigresen Malaysia untuk menutup mata apabila mereka menyeberangi sempadan . Reuters mendapati tiada bukti jelas penerimaan rasuah oleh pegawai Malaysia . Lima pegawai imigresen ditahan pada tahun 2009 kerana bekerjasama dengan sindiket penyeludupan membawa orang Rohingya ke negara ini."Kami tidak melihat mana-mana pegawai di sebelah Malaysia ," kata Korimullah , yang berusia 17 tahun dari bandar Maungdaw, yang menghabiskan lebih daripada tiga bulan di kem-kem Thai dan kemudiannya ditahan oleh pengedar di sebuah rumah di bandar Alor Star.  "Broker berkata telah pun memberikan wang kepada mereka."
Pegawai-pegawai dari jabatan imigresen Malaysia , Pejabat Perdana Menteri , dan polis di Pulau Pinang dan Kedah tidak memberikan sebarang komen.KEKALUTAN SEMPADAN Lonjakan kegiatan penyeludupan Rohingya di Malaysia berikutan satu siri serbuan untuk mengganggu penyeludupan manusia dan mengeluarkan mereka dari kem-kem haram di seluruh kawasan pedalaman di selatan Thailand. Dalam dua serbuan pada bulan Januari, polis Thai menyelamatkan dan menahan lebih 600 orang Rohingya dan Bangladesh .Abdul Hamid dan beberapa saksi lain yang menyatakan adegan huru-hara di Thai pada beberapa minggu ini menyaksikan mereka ditangkap dan digerakkan mereka dari kem ke kem dan digegaskan ke sempadan sebelum mereka mempunyai masa untuk mendapatkan bayaran daripada saudara-mara mereka ."Pengawal berkata polis akan datang dan menggugurkan bom di kem itu dan kita terpaksa berpindah ke Malaysia," kata Hamid.
Keadaan sesak dan berbahaya di kem-kem hutan sementara di Thailand boleh menjadi satu lagi sebab untuk peralihan operasi ke Malaysia."Kami kekurangan makanan dan air. Ramai mati setelah mengalami penderitaan berat," kata Eisoup, yang berusia 20 tahun dari Sittwe , yang menganggarkan bahawa 45 orang mati dalam 15 hari di kem pada bulan Januari .

Ramai daripada mereka yang terlibat dalam pengedaran Rohingya adalah daripada kaum mereka sendiri , menurut wawancara Reuters dan Lewa Projek Arakan ini .

Tangan Mohamed Aslom luka dan tredapat tanda terbakar di mana dia berkata rokok telah dicucuh  kepadanya oleh broker Rohingya semasa tujuh hari dia dalam kurungan di Pulau Pinang dengan kira-kira 20 mangsa lain.

Bekas pekedai berusia 21 tahun berkata beliau kemudian dijual kepada sebuah kumpulan broker yang menghalau beliau dan tiga yang lain di seluruh Malaysia ke bandar Kuantan , di mana penyeksaan yang berterusan selama empat hari di sebuah rumah tiga tingkat.

Akhir sekali , dia melihat peluang untuk melarikan diri . Apabila salah satu daripada pengurung beliau pergi ke tandas, beliau melarikan diri ke jalanan.

"Rasanya lebih buruk apabila orang-orang dari Rakhine (negeri) mencederakan kita - mereka adalah rakyat kita sendiri," kata Aslom, di Kuala Lumpur beberapa hari selepas dipungut adiknya dari Kuantan.
( Laporan oleh Stuart Grudgings : Suntingan oleh Bill Tarrant )20140308

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.interpretzz.com/2014/03/penganiayaan-oleh-penyeludup-orang.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Interpretzz+%28interpretZZ%29

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Malaysia Dipilih Untuk Menguji Ubat Antiviral Covid 19 Remdesivir Oleh Who

Malaysia Dipilih Untuk Menguji Ubat Antiviral Covid 19 Remdesivir Oleh Who

papar berkaitan - pada 28/3/2020 - jumlah : 72 hits
Sewaktu pengumuman harian mengenai kes kes wabak COVID 19 tempatan hari ini Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia Datuk Dr Noor Hisham Abdullah turut mengatakan bahawa World Health Organisation telah memiliih Malaysia sebagai tapak ...
Inti Pati Laporan 2019 Oleh Bank Negara Malaysia

Inti Pati Laporan 2019 Oleh Bank Negara Malaysia

papar berkaitan - pada 4/4/2020 - jumlah : 45 hits
KUALA LUMPUR 3 April Bank Negara Malaysia hari ini mengeluarkan tiga laporan iaitu Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2019 Tinjauan Ekonomi dan Monetari 2019 serta Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Kedua 2019 BNM mengambil pendekatan b...
Kerajaan Ph Berjaya Kawal Corona Virus Dari Merebak Di Malaysia Sehinggalah Mereka Digulingkan

Kerajaan Ph Berjaya Kawal Corona Virus Dari Merebak Di Malaysia Sehinggalah Mereka Digulingkan

papar berkaitan - pada 23/3/2020 - jumlah : 104 hits
KERAJAAN PH BERJAYA KAWAL CORONA VIRUS DARI MEREBAK DI MALAYSIA SEHINGGALAH MEREKA DIGULINGKAN Setelah tidak tahan diasak kiri dan kanan maka muncul lah seorang juak PAS membuat tuduhan kononnya wabak corona virus adalah lantaran polisi ker...
Covid 19 Masyarakat Rohingya Malaysia Bagaimana

Covid 19 Masyarakat Rohingya Malaysia Bagaimana

papar berkaitan - pada 21/3/2020 - jumlah : 46 hits
Mungkin ada diantara kita terlepas pandang berkaitan perhimpunan tabligh di Seri Petaling pada 27 2 2020 hingga 1 3 2020 Memandangkan Rohingya merupakan pelarian di negara ini pastinya ada antara mereka hadir ke perhimpunan itu dan kemungki...
Teknologi Diagnostik Ai Wuhan Sepantas 10 Saat Kini Tiba Di Malaysia

Teknologi Diagnostik Ai Wuhan Sepantas 10 Saat Kini Tiba Di Malaysia

papar berkaitan - pada 4/4/2020 - jumlah : 55 hits
Sistem yang membantu meningkatkan diagnostik pengesanan di dua Hospital Khas Covid di Wuhan siap dipasang di Hospital Kuala Lumpur Foto Skymind Neurobionix Diagnostik AI Wuhan sepantas 10 saat kini tiba di Malaysia Kemampuan barisan hadapan...
Lelaki Jelas 6 Fasa Covid 19 Yang Dilalui Itali Sebelum Darurat Malaysia Kini Di Fasa 3

Lelaki Jelas 6 Fasa Covid 19 Yang Dilalui Itali Sebelum Darurat Malaysia Kini Di Fasa 3

papar berkaitan - pada 20/3/2020 - jumlah : 73 hits
Dikhuatiri sekiranya rakyat Malaysia tidak mengambil langkah berjaga jaga kita juga bakal menghadapi darurat seperti yang sedang berlaku di Itali small Cover image via US Breaking News News18 Financial Times small Penularan wabak Covid 19 y...
Resipi Buat Kopi Dalgona Viral Di Korea Kini Trending Di Malaysia Sewaktu Lockdown

Resipi Buat Kopi Dalgona Viral Di Korea Kini Trending Di Malaysia Sewaktu Lockdown

papar berkaitan - pada 21/3/2020 - jumlah : 292 hits
Sejak penguatkuasaan kuarantin ramai yang tidak dapat menikmati secawan kopi dari kafe kegemaran mereka kerana duduk di premis premis perniagaan adalah dilarang Cover image via Atas sebab itu ramai telah mengambil inisiatif untuk membuat se...
Kisah Rakyat Malaysia Sembuh Covid19 Kini Penderma Convalescent Plasma Untuk Pesakit Covid19

Kisah Rakyat Malaysia Sembuh Covid19 Kini Penderma Convalescent Plasma Untuk Pesakit Covid19

papar berkaitan - pada 5/4/2020 - jumlah : 83 hits
Assalamualaikum wbt Saya ingin berkongsi pengalaman tentang Convalescent Plasma donation yang baru saya lakukan siang tadi Semoga ia dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca Untuk pengetahuan anda saya bekas pesakit COVID 19 kes 46 S...
A 2 Year Old Boy Suffering From Leukaemia Is Malaysia S Youngest Covid 19 Patient

A 2 Year Old Boy Suffering From Leukaemia Is Malaysia S Youngest Covid 19 Patient

papar berkaitan - pada 27/3/2020 - jumlah : 107 hits
The toddler was infected through a family member small Cover image via PESONA Facebook Harian Metro small A two year old boy Muhammad Fateh Aqil Mohd Nazmee is believed to be Malaysia s youngest COVID 19 patient In a Facebook post on Tuesda...
Perlahan Lahan Jeritan Suara Mereka Dh Tak Lagi Kedengaran Suami

Bukan Orang Melayu Bacul Tetapi Kami Tak Percaya Dap

Terkini Pkpb Jumlah Penumpang Ikut Jenis Kenderaan

Rezeki Semua Orang Dah Ditetapkan Rezekinya

13 Tahun Beraya Tanpa Zuriat

Telefilem Aku Benci Kpop

Drama Muzikal Aku Tak Raya

Kata Kata Nasihat Imam SyafieSelain Rayyan Nakhaie Inilah Wajah Seorang Lagi Anak Siti Nordiana Yang Ramai Tak Tahu

3 Falsafah Perang China The Art of War Zaman Moden

Info Dan Sinopsis Drama Nasi Kerabu Untuk Che Abe Slot Akasia

Info Dan Sinopsis Drama Alergi Mamat Romantik TV Okey

Apa Yang Sedang Berlaku di Hong Kong Ketika Ini


Suara Teresa Dan Najib Bagaikan Suara Gagak

Dayve Recommends Designcap Your Professional Graphic Designer Online

Is Acid Reflux Linked To Cancer

Cerita 2 Beradik Di Malam Raya

Takbir Dari Belantara

Kod Terkenal Dalam Filem Matrix Rupa Rupanya Adalah Resepi Sushi