Pengalaman Port Out Dari Digi Ke Maxis


 

Assalamualaikum. Pada bulan lepas abam kie teringin nak beralih ke telco baharu iaitu Hotlink. Memang dulu2 pun pernah guna Maxis tapi lepas tu cinta beralih arah ke Celcom dan kemudiannya Digi. Cuma sejak akhir ni line Digi memang teruk apabila balik kampung di Machang, Kelantan. Kalau di kampung tu semua line slow macam siput babi kecuali Maxis. Heran gak la sebab kg Abe Kie tu cuma 6km dari bandar Machang. Sama gak jika balik ke rumah mentua di Pasir Mas. Line Digi amat menyedihkan biarpun rumah ibu mentua cuma 4km ke bandar. Yang cemerlang cuma Maxis. 
Jadi pada satu hari Abe Kie pi la ke sebuah kedai telefon bimbit di Tanah Merah nak bagitahu kat pekedai tu yang abe kie nak berpindah ke Hotlink. Dia caj RM10 untuk sim card tu. Tapi dalam tu tak ada pre-loaded credit pun. Arggghhh! 

Maka lebih kurang sejam selepas tauke tu antar permohonan port out tu, Digi pun hantar la SMS bertanyakan sama ada aku nak port out ke dok. Sudah tentu aku jawab Yes! Biasanya proses port out ni ambik masa dalam 24 jam untuk diluluskan. Jadi aku tunggu je la. 

Keesokan harinya aku terima sms dari Digi yg menyatakan permohonan aku ditolak kerana aku tak balas sms dorang! Apa kes? Terang2 aku dah reply dan mereka nyatakan dah terima dan akan proses permohonan aku tu. Geram tul! So I called Digi Centre and taught them a lesson. Staff yg bertugas tu aku basuh cukup2. Biar rasa! Dia bagi alasan sistem down dan berjanji akan 'resubmit' permohonan aku. Di samping itu aku call gak Maxis Center tanya pasal ni. Mereka kata masalah Digi sengaja nak melengah2kan permohonan. Hmmm..mungkin ada betulnya sebab masa aku baca forum di Digi website, ada ramai yg mengadu Digi sengaja nak melambat2kan permohonan penggunanya yang nak port in ke Telco lain


Pada petang tu juga, aku terima sms pengesahan porting out dari Digi sekali lagi. Dan aku reply Yes spt hari sebelumnya dan tunggu lagi apa keputusannya dalam masa 24 jam akan datang. Huhuhu.


Akhirnya pada jam 10.09 pagi keesokan harinya aku mendapati talian Digi aku sudah ditamatkan perkhidmatannya. Masa tu aku kat sekolah. Balik aje ke rumah aku tukar kepada simcard Hotlink dan perkhidmatan Hotlink pun berjaya diaktifkan. Alhamdulillah. Adakah kawan2 pernah mengalami masalah yang sama seperti Abe Kie? Jom tinggalkan respons di ruangan komen di bawah. Terima kasih.   

www.zukidin.com {Estd 2012}

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.zukidin.com/2021/02/pengalaman-port-out-dari-digi-ke-maxis.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Two And A Half Years Of Growth Wiped Out By Mco Says Expert

Two And A Half Years Of Growth Wiped Out By Mco Says Expert

papar berkaitan - pada 14/2/2021 - jumlah : 108 hits
The movement control order has been harsh on our economy harsher than had been predicted by the government and economists says Geoffrey Williams PETALING JAYA The pandemic and the ensuing movement control order have been hard on Malaysia se...
Puad Zarkashi Calls Out Annuar Musa Over Excuses For Another Alleged Mco Violation

Puad Zarkashi Calls Out Annuar Musa Over Excuses For Another Alleged Mco Violation

papar berkaitan - pada 14/2/2021 - jumlah : 66 hits
Federal Territories Minister Tan Sri Annuar Musa has been accused of making excuses after allegedly flouting Covid 19 standard operating procedures Picture by Shafwan ZaidonKUALA LUMPUR Feb 14 Umno s Datuk Puad Zarkashi has accused Federal ...
Not Missing Out On Reunion

Not Missing Out On Reunion

papar berkaitan - pada 12/2/2021 - jumlah : 63 hits
CNY wishes from afar Schoolteacher Lim Wei Xiu her husband Lee Choon Choy and their children Hoy Jit Hoy Yan and Hoy Seng from Jenjarom Selangor sending their online Chinese New Year greetings to family members Lim Kean Chiak and Wei Hong i...
Glcs Forcing Malays Out Of Business Says Dr M

Glcs Forcing Malays Out Of Business Says Dr M

papar berkaitan - pada 11/2/2021 - jumlah : 67 hits
Dr Mahathir Mohamad has alleged that government linked companies have put the Malays out of business instead of helping them In an interview with FMT the former prime minister said the GLCs which blossomed during his first stint at the helm...
Laptops Priced Below Rm2 000 Sold Out In Ipoh

Laptops Priced Below Rm2 000 Sold Out In Ipoh

papar berkaitan - pada 11/2/2021 - jumlah : 119 hits
Parents are finding it difficult to find laptops for their children to follow online lessons IPOH Laptops especially those priced at RM2 000 and below have been sold out due to the high demand from parents in Ipoh following the implementati...
Sabah Civil Servant Held On Suspicion Of Dishing Out Contracts To Family Members

Sabah Civil Servant Held On Suspicion Of Dishing Out Contracts To Family Members

papar berkaitan - pada 15/2/2021 - jumlah : 66 hits
Sabah MACC chief S Karunanithy was disappointed there were still public servants abusing their positions KOTA KINABALU A civil servant was arrested by the Sabah Malaysian Anti Corruption Commission for allegedly abusing his position by givi...
Sports Direct Its Work Out Time Sale

Sports Direct Its Work Out Time Sale

papar berkaitan - pada 15/2/2021 - jumlah : 64 hits
Sports Direct Its Work Out Time Sale Sports Direct Its Work Out Time Sale
Rm500 Aid Goes Out To Cabbies And Public Transport Drivers

Rm500 Aid Goes Out To Cabbies And Public Transport Drivers

papar berkaitan - pada 23/2/2021 - jumlah : 65 hits
20 000 taxi and rental car drivers have received the aid and 15 000 others will receive the money by March 15 KUALA LUMPUR A one off financial aid of RM500 for drivers of taxis school buses sightseeing buses rental and e hailing vehicles ha...
5 True Crime Documentaries You Should Check Out After Crime Scene The Vanishing At Cecil Hotel

5 True Crime Documentaries You Should Check Out After Crime Scene The Vanishing At Cecil Hotel

papar berkaitan - pada 19/2/2021 - jumlah : 120 hits
Eight years after Elisa Lam s tragic death at the infamous Cecil Hotel Crime Scene The Vanishing at Cecil Hotel has reignited interest and curiosity over the mysterious circumstances surrounding the young Canadian student s untimely passing...
Israel Koyak Diserang Tentera Bawang Dari Malaysia

Lvu Memang C4ri Pas4lllll La Datuk Seri Aliff Shukri Pvkul Dato Ac Mizal

Joe Biden Telepon Netanyahu Israel Punya Hak Untuk Membela Diri

10 Microscopic Views Of Events With Huge Consequences For Earth

3 Key Features You Ll Want For Your Kereta Raya

Hadi Wants New Laws To Stop Pests Who Disrupt War On Covid 19

Ron95 Ron97 And Diesel Prices Remain Unchanged

Politik Terus Terang Tampak Ikhlas



Segitiga Masalembu Bermuda Triangle Indonesia Yang Penuh Misteri

Kenali Iron Dome Teknologi Anti Peluru Berpandu Milik Israel

Sejarah Permulaan Permusuhan Manchester United dan Manchester City

Sejarah dan Revolusi Penciptaan Kereta Elektrik

5 Aktiviti Isi Raya Tanpa Bosan Yang Best Siap Boleh Menang Smartphone


Raya Puasa 2021 Pengalaman Tahun Ke 2 Raya Dalam Suasana Pkp Tak Balik Kampung

Selebriti Yang Menggunakan Aplikasi Janji Temu Untuk Mencari Cinta

Artis Hollywood Minum Smoothie Hijau Setiap Hari Sebab Itu Kulit Flawless

Pintu Skuad Kebangsaan Tak Pernah Tertutup Tegas Cheng Hoe

Wanita Ini Saman Doktor Pakar Gara Gara Tersalah Bedah Tulang Belakang

Kita Mesti Segera Bangkit