Pdpr Perahu Jadi Bilik Darjah Cikgu Nasir Di Kinabatangan


 Oleh Nur Adika Bujang
Nasir Mohamed Jamal, 39, seorang guru dI Sekolah Kebangsaan (SK) Desa Permai turut menggunakan perahu itu untuk menghantar modul pembelajaran setiap minggu kepada murid.
KINABATANGAN – Perahu menjadi ‘bilik darjah’ seorang guru di Kinabatangan dalam memastikan tiada muridnya tercicir dalam pelajaran ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan sesi pengajaran dan pembelajaran secara bersemuka tidak dapat dijalankan.
Nasir Mohamed Jamal, 39, seorang guru dI Sekolah Kebangsaan (SK) Desa Permai turut menggunakan perahu itu untuk menghantar modul pembelajaran setiap minggu kepada murid.
“Saya atau rakan guru lain akan mengambil inisiatif sendiri untuk menghantar modul Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) menggunakan perahu sekali atau dua kali seminggu
“Ini kerana menjalankan PdPR menggunakan peranti adalah mustahil kerana kami tiada perkhidmatan jalur lebar (yang baik),” katanya ketika dihubungi Bernama.
Berbekalkan sebuah beg mengandungi modul PdPR dan meja lipat, Nasir, yang mengajar mata pelajaran Sains, Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan, meninggalkan rumahnya ke perahu kayu beratap yang dikemudinya sendiri di Sungai Kinabatangan untuk ke rumah murid-muridnya.
Berikutan tiada jeti atau tempat turun dari perahu yang sesuai, beliau keluar dari perahunya dengan berhati-hati di kawasan cetek di tepi sungai dan menjemput muridnya di rumah berdekatan
“Mari kita belajar hari ini macam biasa,” katanya kepada muridnya dan akan mengimbas suhu badan muridnya, memberikan cecair pensanitasi tangan dan pelitup muka kepada muridnya sebelum sesi pembelajaran di dalam perahu dimulakan.
Nasir yang berasal dari Padang Rengas, Perak dan telah berkhidmat di sekolah itu sejak 10 tahun lepas, mengakui keadaan di kawasan pedalaman yang jauh berbeza di bandar mewujudkan perasaan tanggungjawab dalam dirinya serta lima guru lain di sekolah itu untuk mendidik dan memberi pendedahan kepada murid-murid mengenai realiti kehidupan di luar kampung mereka.
“Kami (guru-guru) akan menerangkan kepentingan untuk melanjutkan pelajaran kerana mereka ini boleh berjaya dan membawa perubahan kepada masyarakat sekeliling mereka,” tambahnya.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dialograkyat.blogspot.com/2021/06/pdpr-perahu-jadi-bilik-darjah-cikgu.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Suami Kepada Cikgu Ros Allahyrham Dato Mustapha Maarof Adalah Pelakon Terk4cak Era 60 An

Suami Kepada Cikgu Ros Allahyrham Dato Mustapha Maarof Adalah Pelakon Terk4cak Era 60 An

papar berkaitan - pada 28/6/2021 - jumlah : 559 hits
Siapa pelakon lelaki paling k4cak zaman itu Jawab Emak penulis Mestilah Mustapha Maarof
Menitis Airmata Baca Kisah Ayah Yang Tegas Tapi Penyayang Nukilan Cikgu Ini

Menitis Airmata Baca Kisah Ayah Yang Tegas Tapi Penyayang Nukilan Cikgu Ini

papar berkaitan - pada 28/6/2021 - jumlah : 368 hits
Min tak tahu siapa pengarang dan penulisnya tetapi bila membacanya air mata menitis laju pagi ni Allahu Pasti ramai boleh related jadi jom kita selongkar kisahnya Pen stabilo mata bulat aku pegang erat Hah tulis ayah mengarah Beras 10 kati ...
Guru Terkejut Jumpa Nota Murid Perempuan Darjah 4 Ajak Main

Guru Terkejut Jumpa Nota Murid Perempuan Darjah 4 Ajak Main

papar berkaitan - pada 13/6/2021 - jumlah : 382 hits
Di zaman teknologi ini tidak dinafikan banyak kandungan negatif di media sosial boleh memberi pengaruh dan impak buruk terhadap kanak kanak bawah umur Lebih membimbangkan jika ibu bapa bersikap lepas tangan dan tidak memantau penggunakan ga...
Hari Lautan Sedunia Bukan Sahaja Ombak Kini Lautan Bersuara Melalui Kelunturan Karangnya

Mitos Cinta Akira

Sumba Is Not Bali That Is The Point

Heat Rises On And Off The Pitch With Tiger Balm S Legendary Together Football Tournament In Malaysia

Redakan Hfmd Petua Tips Ibu Bapa Perlu Tahu

Ha Ha Ha Tiba Tiba Ada Line Jalan Di Lokasi Pelajar Upsi Maut

Pasaran As Melonjak Disokong Data Pekerjaan

Ringgit Rebounds As Us Dollar Weakens Despite Progress In Trade Talks


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Pokok Sawi Ayah Dah Boleh Tuai

Tng E Wallet The Quiet Enabler Behind Malaysia S Favorite Slot Routines

Tak Kahwin Tapi Berkepit Macam Orang Dah Kahwin Reaksi Riena Diana Marah Ketika Diaju Soal Kahwin Jadi Tumpuan

Disangka Bakal Naik Pelamin Hawa Rizwana Tampil Menafikan Bukan Saya Yang Nak Kahwin

Buah Kedondong Depan Rumah

Pelajar 17 Tahun Calon Spm Tikam Ibu Abang Tertekan Dipaksa Belajar