Parti Umno Pas Keadilan Dan Dap Tetap Parti Unggulan


 SUSUPAN PAGI

SAYA mempunyai alasan dan hujah sendiri kenapa dikatakan hanya empat buah parti sahaja yang relevan dan layak untuk dianggotai seterusnya disokong bagi menjadi tonggak kerajaan. Parti-parti itu ialah Umno, Pas, Keadilan dan DAP. Alasan saya hanya parti ini ada asas dan teras yang kukuh penubuhannya. Umno ditubuh tahun 1946 untuk memperjuangkan kemerdekaan negara ini sekaligus membela nasib bangsa Melayu. Umno mahu pastikan negara ini dipunyai oleh bangsa Melayu. Pas pula ditubuhkan pada  1951 adalah untuk memperjuangkan agama Islam. Ia diasaskan oleh beberapa ahli jawatankuasa Biro Agama Umno setelah melihat Umno tidak memfokuskan kepada kepentingan Islam dalam perjuangannya. 
Ketika itu ada fahaman memisahkan bangsa (kaumiyah) dengan agama yang melihat keutamaan agama itu lebih penting daripada kepentingan dan kedudukan bangsa. Kononnya perjuangan menegakkan bangsa itu sebagai batil.  
Manakala DAP pula ditubuh untuk memperjuangkan kaum Cina setelah parti PAP pimpinan Lee Kwan  Yew sudah tidak boleh bergerak di Semenanjung ekoran Singapura keluar dari Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1965.
Setahun kemudian, 1966  DAP ditubuhkan sebagai mengganti PAP. Sebab itu DAP didendangkan sebagai anak kepada PAP. DAP yang berjuang berdasarkan kesamarataan rakyat negara ini. Ideologi adalah sosialisme demokratik dan progresif.
Sementara parti Keadilan Rakyat (Keadilan) pula ditubuhkan pada tahun 1999 untuk memenuhi kehendak semangat baru politik Malaysia khasnya selepas 40 dekad pasca kemerdekaan. Tujuannya adalah untuk melakukan reform ke atas sistem pentadbiran negara yang sudah lama dibawah naungan Umno. 
Parti ini ditubuhkan serentak dengan gerak membela Anwar Ibrahim yang dipecat daripada Umno tahun 1998.
Jika diperhatikan keempat-empat parti ini, menarik dan parti yang mempuyai ideologi sendiri yang khusus. Ia bukan ditubuhkan atau lahir dari rumpun buloh bentong. Keempat parti itu bukan anak buloh bentong. 
Keempat parti ini juga mampan kerana mempunyai ideologi. Umno menjadikan nasionalisme (semangat Kemelayuan) sebagai ideologi perjuangannya. Manakala Pas pula menjadikan agama sebagai ideologi atau asas dan prinsip perjuangannya. Perjuangan Pas menentang kebatilan (kjahilan) dan membela (menegak) kebenaran. 
Jika ideologi boleh disifatkan sebagai akidah dan pegangan, Umno berpegang kepada bangsa, Pas berpegang kepada agama. Dua elemen yang cukup sentimental kepada orang Melayu. 
Begitu juga DAP yang memperjuangkan kesamarataan rakyat menerusi sistem demokrasi (sosialis demokrat). Ideologi itu perfect dari segi kemanusiaan. Sebalik itu juga secara tidak langsung DAP menjadi wadah untuk orang-orang Cina dan juga orang India. 
Walaupun kewujudan MCA untuk membela dan menjaga kepentingan masyarakat Cina dan begitu juga dengan MIC untuk menjaga masyarakat India lebih awal, hampir serentak dengan Umno, tetapi parti itu tidak begitu vokal untuk memperjuangkan hak-hak orang Cina dan India ke atas Malaysia ini. Ternyata masyarakat Cina dan India masih ramai yang terbiar dan miskin sama dengan bangsa Melayu di luar bandar. 
Kedua-dua parti itu (MCA dan MIC) dilihat sebagai rakan kelab politik elits bersama Umno menerusi Perikatan. Dari kekosongan itulah DAP memainkan peranan menjadi juara membela kepada orang Cina dan India. Perlahan-lahan juga DAP berjaya mengenepi dan mengikiskan kehebatan MCA dan MIC dari dalam kalangan kedua kaum itu. 
Manakala Keadilan pula parti terbit atas idealisme perjuangan Anwar Ibrahim yang dilihat mewakili semua aspirasi dan kehendak kaum di negara ini. Keadilan menjadi reformasi sebagai ideologinya. Reformasi yang memperjuangkan keadilan dan kebenatan semua kaum. Keadilan adalah parti multiracial yang sangat relevan dengan kemajmukan masyarakat negara ini.
Reformasi yang meletus tahun 1999 itu sendiri digerakkan berpaksi kepada kebobrokan pemerintahan yang dikuasai Umno sebelum ini yang "berjeluah" dan membusuk dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa. 
Ternyata keempat-empat parti itu ada asas dan "political will" tersendiri yang berbeza antara satu sama lain dengan parti-parti yang ditubuhkan baik sewaktu dengannya ada yang baru ditubuh. Pengaruh parti itu juga dilihat dari sudut jumlah ahli dan penubuhan cawangan relatif hebat dan besar. Apa lagi Keadilan mempunyai cabang di seluruh negara dari Perlis ke Sabah. Satu-satu parti terbesar dan mempunyai organisasi menyeluruh di negara ini, adalah Keadilan.
Parti-parti lain yang ditubuh kemudian daripada itu tidak mempunyai ideologi sebaliknya lebih kepada kewujudan atas keinginan nafsu seseorang tokoh atau pemimpin. Penubuhan sebagai mengisi kekosongan dan dijadikan wadah perjuangan individu selepas mereka terpelanting dari parti asal. Atau parti-parti itu juga lahir kerana desakan dan luapan kekecewaan dan frustasi. 
Justeru parti begitu sangat rapuh dan tidak berusia panjang. Ia bersifat sementara sahaja, setengahnya lenyap sesudah melalui sekali pilihan raya. Parti yang baru itu lebih bersifat parasit. Berbeza dengan parti yang mempunyai ideologi yang dipimpin oleh pemimpin yang mempunyai idealisme yang jelas dan berbobot ia menjadi parti unggulan.  
Banyak contoh parti yang ditubuhkan kerana keinginan atau perjuangan individu yang telah berkubur. Antaranya Parti Melayu Semangat 46 yang pimpinan oleh Tengku Razaleigh Hamzah, Rais Yatim dan lain-lain. Parti ini terilham apabila Umno berpecah dua menjadi team A dan team B. Team B yang dikepalai Tengku Razaleigh Hamzah bertindak menubuhkan sebuah parti politik (S46) apabila Umno diisytiharkan sudah haram. 
Tujuan penubuhannya untuk berlawan dengan Dr Mahathir Mohamad yang kemudian menghidupkan Umno menjadi Umno Baru. Parti Melayu ini berkubur 1995 setelah gagal untuk menang dalam pilihan raya. Ia dibubarkan apabila sebilangan besar pemimpin dan ahlinya rujuk semula kepada Umno. 
Sebelum pada itu wujud juga parti Jemaah Islamiah Malaysia (Berjasa) yang berpangkalan di Kelantan. Parti ini dituduh hasil krisis politik di Kelantan tahun 1978 untuk membela Mohamad Nasir. Parti ini juga tidak mempunyai matlamat jelas selain daripada untuk membela Mohamad Nasir dan dijadikan alat oleh Umno. Akhirnya parti itu mati beragam.
Awal tahun 20an wujud beberapa parti lagi yang berlatar belakangkan tujuan penubuhannya sama dengan parti Semangat 46 dan Berjasa itu. Antaranya ialah Parti Amanah Negara (Amanah). Parti ini ditubuhkan apabila 18 pemimpinnya yang professional bukan bergelar ustaz kalah dalam pemilihan di muktamar Pas. Untuk meneruskan perjuangannya mereka tubuh Amanah. Penubuhan parti ini digerakkan oleh bekas ahli dan pemimpin Pas yang kecewa.
Sebuah lagi parti PPBM Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang ditubuh oleh Dr Mahathir Mohamad bersama Muhyiddin Yassin. Penubuhan parti ini juga sama dengan penubuhan parti MS46 dan Berjasa tadi. Ia membawa maksud dan tujuan untuk menjadikan wadah kepada Dr Mahathir dan Muhyiddin berpolitik selepas mereka sudah dipecat daripada Umno atau tidak bersama Umno lagi. 
Parti ini bernasib baik sedikit kerana ia bergabung dengan PKR dan DAP yang mana membawa tuah memberi kemenangan kepada mereka sehingga dapat menubuh kerajaan selepas Piraum ke-14. Saya tidak perlu huraikan apa yang terjadi kepada kedua-dua parti itu Amanah dan PPBM. Semua orang boleh membuat perkiraan dan hisab mudah kepada kedua parti itu di masa akan datang. Namun berpandukan kepada sejarah lampau kedua-dua parti itu tidak akan bertahan lama. 
Walaupun PPBM yang dipimpin oleh Muhyiddin kini menjadi kepala kerajaan kerajaan PN ini ia tidak menjamin PPBM bertahan lama. Umpama kayu yang tidak ada teras yang akan buruk dan mereput di telan masa. 
Kesimpulannya, parti-parti awal yang mempunyai pegangan dan matlamat jelas dan teguh tetap diyakini. Mempunyai kedudukan yang mantap dan kemas. Walaupun mereka dihentam gelombang tetapi kerana akar tunjang dan akar serabutnya sudah melebar parti itu akan utuh. Parti-parti itu bukan hidup kerana individu tetapi kerana idealisme dan perjuangannya yang menempati kehendak rakyat.
Buat masa ini Umno, Pas, Keadilan dan DAP adalah terbaik.  [wm.kl.10:09 pm 02/03/2021]
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://msomelayu.blogspot.com/2021/03/parti-umno-pas-keadilan-dan-dap-tetap.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Baru Setahun Tebuk Atap Bn Umno Pas Ppbm Gps Gabungan Parti Sarawak Perintah Ini Yang Terjadi

Baru Setahun Tebuk Atap Bn Umno Pas Ppbm Gps Gabungan Parti Sarawak Perintah Ini Yang Terjadi

papar berkaitan - pada 27/2/2021 - jumlah : 61 hits
ZUWAIRI YUSOF 1 Pelabur pelabur asing jual ekuiti lari keluar semuanya 2 Kilang kilang asing yang puluhan tahun beroperasi tutup satu demi satu pindah ke negara jiran terdekat 3 Kedutaan kedutaan asing tutup dan pindah ke negara jiran terde...
Pas Boleh Terima Parti Bukan Berasaskan Melayu Asalkan Tanpa Dap Anwar

Pas Boleh Terima Parti Bukan Berasaskan Melayu Asalkan Tanpa Dap Anwar

papar berkaitan - pada 26/2/2021 - jumlah : 77 hits
malaysiadateline com Ketua Pemuda Pas Senator Ir Khairil Nizam Khirudin menegaskan Pas boleh menerima parti lain termasuk yang bukan berasaskan Melayu dengan syarat tanpa penjajaran politik dengan DAP dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar ...
Menantu Hadi Kata Hubungan Pas Umno Bersatu Ibarat Bermadu

Menantu Hadi Kata Hubungan Pas Umno Bersatu Ibarat Bermadu

papar berkaitan - pada 6/3/2021 - jumlah : 70 hits
March 6 2021 Pas Perak menyifatkan hubungan parti itu dengan UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia sebagai hidup bermadu dalam alam perkahwinan Setiausaha Pas Perak Mohd Akmal Kamarudin berkata walaupun mungkin wujud perasaan tidak suka n...
Masa Mana Dap Dan Anwar Teringin Nak Bersama Pas Baru 18 Ketul Dah Perasan Pada Hal Hapa Pun Tak Buat

Masa Mana Dap Dan Anwar Teringin Nak Bersama Pas Baru 18 Ketul Dah Perasan Pada Hal Hapa Pun Tak Buat

papar berkaitan - pada 25/2/2021 - jumlah : 76 hits
PAS boleh terima parti lain asalkan tanpa Anwar Ibrahim dan DAPFebruary 25 2021 Pas boleh menerima parti lain termasuk yang bukan berasaskan Melayu dengan syarat tanpa penjajaran politik dengan DAP dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibr...
Panas Pas Sindir Umno Minta Buktikan Semangat Setiakawan

Panas Pas Sindir Umno Minta Buktikan Semangat Setiakawan

papar berkaitan - pada 6/3/2021 - jumlah : 63 hits
March 6 2021 Timbalan Presiden Pas Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man menyindir Umno yang disifatkannya perlu membuktikan setiakawan dengan menjadi kawan yang setia Kalau kenyataan rasmi menyatakan sokongan kepada Kerajaan PN sehingga parlime...
Mca Deputy President Mocks Dap For Cozying Up To Umno

Mca Deputy President Mocks Dap For Cozying Up To Umno

papar berkaitan - pada 7/3/2021 - jumlah : 99 hits
MCA deputy president Dr Mah Hang Soon targeted DAP for pandering to Umno despite a long history of animosity Speaking at the MCA Youth annual general meeting today Mah said DAP appeared to be keen on replacing MCA as Umno s partner Comrades...
Suara Hati Ahmad Said Akan Diambil Kira Dalam Hubungan Umno Pas

Suara Hati Ahmad Said Akan Diambil Kira Dalam Hubungan Umno Pas

papar berkaitan - pada 6/3/2021 - jumlah : 71 hits
BORHAN AHMADAyun buai kokekKokek hulu golokHok dia lokekHok orang dia hendokDi atas adalah lagu rakyat Terenganu yang saya hafal masa kecik kecik dahulu Ia menggambarkan sikap manusia Hak diri sendiri akan dipertahankan dan tidak mahu dikon...
Ketegangan Politik Umno Bersatu Pas Kini Di Persimpangan Dilema

Ketegangan Politik Umno Bersatu Pas Kini Di Persimpangan Dilema

papar berkaitan - pada 7/3/2021 - jumlah : 56 hits
KUALA LUMPUR Pas kini berdepan dengan cabaran paling besar menguruskan ketegangan hubungan politik antara UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia terutama menjelang Pilihan Raya Umum ke 15 Menurut Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin ...
Pas Mahu Umno Buktikan Setia Kawan

Pas Mahu Umno Buktikan Setia Kawan

papar berkaitan - pada 6/3/2021 - jumlah : 61 hits
PAS hari ini mencabar Umno untuk membuktikan semangat setia kawannya sebagai rakan seperjuangan yang setia dalam kerajaan Perikatan Nasional Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata ini selepas gabungan parti itu menyatakan tekad...
Susahnya Terbiasa Jadi Pendosa Giliran Mau Puasa Aja Langsung Diceng Cengin Orang Terus Hadeeeh

6 Hal Yang Tanpa Disadari Justru Jadi Toxic Buat Diri Sendiri Para Ibu Wajib Baca

10 Petanda Rumah Anda Diganggu Jin

Keyboard Berlampu

15 Cadangan Resepi Berbuka Puasa Mudah Dan Sedap

Beauty Tips Best Ways To Use Vaseline

2 148 Kes Positif Covid 19 Baharu Muhyiddin Kata Kerajaan Tidak Akan Laksanakan Pkp 3 0

Restoran Indoasli Hanya Makanan Yang Benar Benar Asli Dari Indonesia Di Sajikan5 Jalan Raya Paling Banyak Lorong Di Dunia

Biodata Arena Iman Arena Wan Pelakon Drama Berepisod Hati Yang Dikhianati

Inilah Burung Dengan Kicauan Terkuat Di Dunia

Info Dan Sinopsis Filem 18 Puasa Di Kampong Pisang Astro First

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Kelmarin Cinta TV Okey RTM Klik


Bisikan

Kalau Kau Sebut Pkp Kat Sarawak Aku Bunuh Kau Kanak Kanak Ugut Bunuh Timbalan Ketua Menteri Sarawak Dalam Video Live

9 Floor Lamps That Will Inspire You And Make You Redecor

6 Custom Chest Of Drawers For A Decorative Transfer

Gasak Hp Pedagang Daging Penipu Ngaku Dokter Cari Kerja Sama Logistik Rs

Membedah Vaksin Nusantara