Pantang Larang Buah Tangan Tahun Baru Cina


Kredit: Acharaporn Kamornboonyarush/Pexels Sambutan Tahun Baru Cina yang bakal menjelang kurang dari tiga hari lagi menandakan permulaan jamuan rumah terbuka yang saya pasti, banyak jemputan yang anda terima sehingga tak menang tangan anda dibuatnya! Hal ini bukanlah satu perkara yang menghairankan. Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum, sambutan sesuatu perayaan bukanlah khusus untuk satu kaum tertentu. Sebaliknya, sambutan perayaan menjadi satu faktor perpaduan.
Oleh sebab itulah, Malaysia merupakan salah satu negara yang mempunyai bilangan cuti perayaan yang paling banyak di dunia.
Adab Menziarah Orang di timur, termasuklah Malaysia, rata-ratanya cukup menjaga adab apabila menziarahi rumah orang lain. Adab menziarah ini, selain daripada berkunjung ke rumah orang pada waktu yang sesuai, maklumkan tuan rumah terlebih dahulu sebelm datang, kita lazimnya akan membawa buah tangan. Tak kisahlah apapun yang anda bawa, tuan rumah pasti akan menyukainya.
Namun begitu, untuk perayaan Tahun Baru Cina, ada beberapa pantang larang yang anda perlu ikuti dalam membawa buah tangan. Hal ini demikian kerana tradisi sambutan Tahun Baru Cina banyak menggunakan perlambangan fizikal, dari perhiasan hinggalah ke makanan yang dihidangkan untuk menarik kekayaan, kebahagiaan, dan kemakmuran kepada mereka.
Untuk membantu anda mencari hadiah yang terbaik untuk tuan rumah semasa mengunjungi rumah terbuka nanti, ini adalah antara buah tangan di bawah kategori makanan yang cukup pantang dalam kalangan masyarakat Cina. Kenapa? Saya akan jelaskan.
1. Makanan berwarna Putih Kredit: Mona Sabha Cabrera/Pexels Masyarakat Cina elakkan daripada makan makanan berwarna putih semasa sambutan Tahun Baru Cina kerana makanan berwarna putih melambangkan kematian dan perkabungan.
Jadi, apabila anda ingin membawa buah tangan sebelum berkunjung ke rumah terbuka yang anda dijemput pergi, pastikan anda tak membawa makanan atau barangan berwarna putih. 
2. Bubur
Oleh sebab sekarang adalah musim influenza, ramai pasti jatuh sakit walaupun semasa musim perayaan, Namun begitu, pastikan anda tak membawa bubur sebagai buah tangan semasa pergi menziarah.
Walaupun niat anda baik tapi bubur dilihat sebagai satu pantang untuk dinikmati pada pagi hari pertama Tahun Baru Cina. Hal ini demikian kerana, pada zaman dulu, hanya orang miskin yang makan bubur nasi. Oleh itu, bubur nasi menjadi perlambangan turun naik kehidupan.
3. Ayam Hidangan ayam lazimnya dilihat sebagai suatu kelaziman semasa perayaan Tahun Baru Cina. Tapi, hidangan ayam yang disediakan mestilah dimasak secara seekor kerana ayam yang dihidang secara seekor dilihat sebagai lambang kelengkapan dan kesatuan dalam segala yang dilakukan pada Tahun Baru Cina. 
Jika anda membawa hidangan ayam sebagai buah tangan, elakkan membawa hidangan yang disediakan menggunakan ketulan ayam kerana itu melambangkan perpecahan.
3A. Epal Bagi sesetengah masyarakat Cina, buah epal bukanlah buah tangan yang membawa lambang yang negatif. Tetapi, bagi sesetengah masyarakat di Shanghai, pemberian buah epal dilihat sebagai pemberian yang membawa maksud yang negatif kerana sebutan epal dalam dialek Shanghai, (苹果) ‘píng guǒ’, yang membunyai sebutan homofon erkataan yang membawa maksud ‘meninggal kerana sakit’.
5. Buah Pir Kredit: mali maeder/Pexels
Buah merupakan hadiah buah tangan yang cukup baik. Namun begitu, bukan semua buah boleh dijadikan sebagai buah tangan semasa perayaan Tahun Baru Cina.

Buah pir tak boleh dijadikan sebagai hadiah kerana buah pir dalam bahasa Mandarin disebut sebagai  (梨 lí /lee/). Bunyi sebutan ini adalah sama seperti menyebut perkataan ‘perpisahan’ dan ‘pemergian’ iaitu (离 lí). Pemberian buah pir dari seorang kawan kepada seorang kawan perlu dielakkan kerana dijangka dapat memutuskan hubungan persahabatan yang terjalin.
Sambutan Tahun baru Cina Penuh Perpaduan Saya berharap saya dapat membantu anda untuk lebih mengenali tentang adat dan tradisi sambutan Tahun Baru Cina. Jika saya tertinggal apa-apa pantang-larang memberi buah tangan yang melibatkan makanan, tolong maklumkan saya dan sama-sama kita dapat mempelajari lebih banyak perkara baru tentang tradisi yang menarik ini.
The post Pantang-Larang Buah Tangan Tahun Baru Cina appeared first on Butterkicap.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.butterkicap.com/open-house/pantang-larang-buah-tangan-tahun-baru-cina

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Makan Makan Marrybrown Fortune Burger Sempena Tahun Baru Cina Ini

Makan Makan Marrybrown Fortune Burger Sempena Tahun Baru Cina Ini

papar berkaitan - pada 23/1/2020 - jumlah : 80 hits
Hi Korang Makan makan lagi kan hehehehe What I love bila festive season ni memacam menu makanan yang unik unik akan keluar dan akan jadi rebutan especially kaki kaki makan ni yelah memasing nak mencuba dulu then give a feedback samada sedap...
Cabutan Bertuah Sempena Dinner Tahun Baru Cina

Cabutan Bertuah Sempena Dinner Tahun Baru Cina

papar berkaitan - pada 23/1/2020 - jumlah : 128 hits
Minggu lepas mr hubby attend dinner pejabat dia sempena Tahun Baru Cina K fiezz tak boleh follow sebab dinner khas untuk staff sahaja Jadi duk kat rumah sesenyap melayan tv Dah dinner mesti lah ada cabutan bertuah So k fiezz wish good luck ...
Set Hidangan Tahun Baru Cina 2020 Di Armada Hotel Petaling Jaya

Set Hidangan Tahun Baru Cina 2020 Di Armada Hotel Petaling Jaya

papar berkaitan - pada 23/1/2020 - jumlah : 88 hits
Tahun Baru Cina menjelang tiba sudah pasti banyak Hotel mahupun restoran menawarkan pelbagai set makanan Tahun Baru Cina bagi meraikan Tahun Baru Cina 2020 yang bakal menjelma Set Hidangan Tahun Baru Cina Di Armada Hotel Petaling JayaSepert...
Raikan Tahun Baru Cina Dengan Fortune Burger Di Marrybrown

Raikan Tahun Baru Cina Dengan Fortune Burger Di Marrybrown

papar berkaitan - pada 23/1/2020 - jumlah : 56 hits
Tahun baru Cina semakin menghampiri kita terdapat pelbagai menu menu tahun baru cina yang dikeluarkan oleh pelbagai perusahaan makanan terutamanya Hotel restoran mahupun restoran makanan segera Tidak terlepas juga Marry brown telah berkongs...
10 Iklan Filem Pendek Sempena Tahun Baru Cina

10 Iklan Filem Pendek Sempena Tahun Baru Cina

papar berkaitan - pada 22/1/2020 - jumlah : 85 hits
Sudah menjadi trend setiap kali musim perayaan tak kira hari raya Deepavali Hari raya cina dan lain lain apabila syarikat ternama tempatan memeriahkan lagi bahang perayaan dengan menghasilkan video content berupa iklan atau filem pendek bag...
Netlfix Mewujudkan Hab Khas Untuk Kandungan Tahun Baru Cina

Netlfix Mewujudkan Hab Khas Untuk Kandungan Tahun Baru Cina

papar berkaitan - pada 22/1/2020 - jumlah : 43 hits
Selamat menyambut tahun baru cina kepada pembaca Amanz yang berbangsa cina Sempena musim perayaan ini Netflix mewujudkan hab khusus untuk kandungan berbahasa cina yang boleh ditonton ketika bercuti bersama sanak saudara Ia terdiri daripada ...
Fortune Feast Makan Besar Tahun Baru Cina Di Tony Roma S Malaysia

Fortune Feast Makan Besar Tahun Baru Cina Di Tony Roma S Malaysia

papar berkaitan - pada 20/1/2020 - jumlah : 109 hits
Tak lama lagi kita bakal menyambut perayaan Tahun Baru Cina Sudah menjadi perkara wajib bagi masyarakat cina untuk melaksanakan Tradisi Makan Besar sehari sebelum Tahun Baru Cina Tradisi makan besar sebenarnya melambangkan keutuhan sesebuah...
Notis Cuti Tahun Baru Cina

Notis Cuti Tahun Baru Cina

papar berkaitan - pada 21/1/2020 - jumlah : 137 hits
Untuk makluman semua kami mula bercuti pada 23 1 2020 Hari ini 21 1 2020 LAST PROSES LOAN Mulai esok Team Iza tidak dah stopproses dan akan bersambung semula seperti biasa 29 1 2020 TEAM EXPRESSLOANBYIZA
Mercun Halau Puaka Dan 5 Lagi Superstitions Yang Orang Cina Percaya Sempena Tahun Baru

Mercun Halau Puaka Dan 5 Lagi Superstitions Yang Orang Cina Percaya Sempena Tahun Baru

papar berkaitan - pada 22/1/2020 - jumlah : 82 hits
Kalau tiba tiba tengok jiran berbangsa Cina mengemas rumah bagai nak rak jangan pelik Ada sebabnya small Cover image via Google small Kalendar masyarakat Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan setiap tahun dinamakan mengikut nama haiwan...
Detik Bcl Iringi Jenazah Ashraf Sinclair Dengan Mata Sembab

Banduan Akhir Peluk Islam Ketika Sedang Menanti Hukuman Ke Tali Gantung

Kemon La Awak Doktor Tapi B H Pesakit Nak Viralkan Doktor Tapi Terviralkan Kebodohan Sendiri

Apa2 Pun Jangan Sesekali Kasi Kuasa Balik Kat Umno

Pelakon Ashraf Sinclair Suami Bunga Citra Lestari Meninggal Dunia

Perghhh Tudia Cedera Kemalangan Gadis Sanggup Lelong Dara Untuk Bayar Bil Rawatan Hospital

Apakah Lembaga Tabung Haji Tenat

Take A Tour At This Bold Home Filled With Fine Contemporary Art



Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Huawei Harmony OS

Biodata Pengarah Adam Sinclair Adik Ashraf Sinclair

Apa Manfaat Untuk Negara Jika Menang Piala Dunia FIFA dan Sukan Olimpik

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Ashraf Sinclair

Mengapakah Lensa Kamera Bulat Menghasilkan Gambar Segi Empat


Lebih 24 000 Belia Dapat Manfaat Projek Reben Kuning

Enakmen Sisa Pepejal Selangor Tunggu Jawapan Putrajaya

Kkm Rampas 434 742 Paket Produk Energy Candy

Ayah Idaman Ini Bukti Kenangan Ashraf Sinclair Dengan Anak Tunggalnya

Jeritan Ayah Sebut Allahuakbar Dengar Sampai Tingkat 3 Lepas Perasan Anak Dalam Kereta

Arak Lebih Berbahaya Dari Aids