Nilai Kereta Trade In Siapa Tentukan


Disebabkan ada individu yang bertanya siapakah yang tentukan nilai sesebuah kereta trade in? Jadi dalam posting ini kami akan huraikan mengikut kaji selidik dan kefahaman dari beberapa sumber.

Korang semua pasti sudah tahu kenderaan mempunyai susut nilai yang banyak boleh dikatakan peratusan harga selepas membeli terus turun dengan mendadak contoh hari ini kita beli dengan harga RM1 esok jika nak jual semula akan jadi 0.60sen.

Namun disebabkan ekonomi sekarang mempunyai kelemahan sedemikian jadi tidak hairanlah jika industri kereta terpakai berkembang seperti cendawan busuk. Kerana peratusan ketelusan mereka ketika berniaga sangatlah kurang memuaskan kepada pembeli maklumlah peniaga mana yang nak rugi tapi ia tidak bermakna kepuasan pengguna tidak perlu diutamakan.


Seperti yang kita ketahui di Malaysia majoriti yang menerajui perniagaan kenderaan terpakai ramai dari orang Cina, jika lembah klang ni boleh dikatakan diorang je yang sanggup meniaga kereta terpakai. Syarikat milik bumiputra bukannya tiada langsung cuma buat masa ini ia masih dalam situasi minoriti jika nak dibandingkan.

Berbalik pada tajuk utama 'Siapakah yang menentukan nilai kenderaan anda ketika Trade In?' jika kita lihat dari sudut mudah faham orang pertama yang korang jumpa di showroom atau used car adalah Salesman seterusnya barulah used car atau bank.


Masih tidak faham? Ok, katakan kita bawa kenderaan yang telah digunakan selama 3 hingga 5 tahun ke showroom atau syarikat kereta terpakai(used car) sudah pasti akan berjumpa dengan penjual kereta iaitu dalam bahasa english sales agent.

Tanpa membuang masa mereka akan meminta izin untuk melakukan penilaian terhadap kenderaan anda terdahulu bagi menentukan nilai sebenar kut ada calar atau kemek tu semua akan diambil kira nanti. Selesai semua pemeriksaan mereka ini akan merujuk kepada sistem penilaian mengikut tahun sesebuah kenderaan.

Data sistem penilaian ini boleh didapati dari Internet secara terbuka dan percuma namun data yang diperolehi dari insurance dan banker adalah anggaran sahaja.

1# https://www.oto.my/tool/car-market-value-guide/
2# https://www.takaful-malaysia.com.my/lang/bm/contactus/Pages/vehmarketvalue.aspx

Contoh baki hutang honda city tahun 2014 adalah 40K berdasarkan market value dari sistem diatas, tolak sana tolak sini salesman memberi penilaian bahawa kenderaan anda laku hanya 32k setelah menerima kata setuju dari used car dan baki selebihnya anda kena topup menggunakan duit poket sendiri bagi menyelesaikan baki hutang atau dijadikan sebagai downpayment kenderaan baru nanti dan siapa perasan penggunaan rebat seringkali diguna pakai namun pada kami ia hanya sekadar digit.

Oleh kerana itu jika anda melakukan hutang kereta selama 9 tahun sangat disarankan untuk bertahan selama 5 tahun walaupun telah mengalami kerosakkan kritikal. Jika tidak anda bakal mengeluarkan duit lebih banyak dari sepatutnya untuk menyelesaikan baki hutang dengan banker.

Kesimpulannya kami berpendapat yang memainkan peranan besar dalam urusan ini adalah antara salesman dan used car dan mendapati pihak Insurance berfungsi untuk memberi angaran nilai semasa sesebuah kereta mengikut tahun keluaran, akhir sekali peratus kelulusan pinjaman pula diuruskan oleh pihak banker menggunakan sistem kiraan pendapatan mereka yang ditetapkan oleh bank negara Malaysia.

Disebabkan used car tidak telus dalam urusan trade in atau jual kenderaan terpakai, syarikat Perodua telah membina bahagian POV sendiri demi menjaga kualiti setiap kenderaan dan kearah lebih telus kepada pelangan yang memerlukan perkhidmatan trade in atau pembelian kenderaan terpakai milik Perodua.



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sekejung.com/2019/07/nilai-kereta-trade-in-siapa-tentukan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Lelaki Maut Kereta Honda Accord Terbabas Di Jalan Syed Putra

Lelaki Maut Kereta Honda Accord Terbabas Di Jalan Syed Putra

papar berkaitan - pada 19/7/2019 - jumlah : 61 hits
Kuala Lumpur Seorang pemuda maut selepas kereta dipandunya terbabas dan terbalik di Jalan Syed Putra di sini awal pagi tadi Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur ACP Zulkefly Yahya berkata mangsa G Arulkumar 23 yang ...
Kereta Sewa Kuching Murah Selesa Selamat

Kereta Sewa Kuching Murah Selesa Selamat

papar berkaitan - pada 19/7/2019 - jumlah : 42 hits
Kereta Sewa Kuching Murah Selesa Selamat l Assalamualaikum Best kan kalau dapat bercuti ke Sarawak negeri terbesar di Malaysia tak dapat explore seluruh negeri pun takpe janji dapat jalan jalan di bandar Kuching pun dah ok sangat Korang ada...
Badan Putus 4 Digilis Kereta Api

Badan Putus 4 Digilis Kereta Api

papar berkaitan - pada 20/7/2019 - jumlah : 29 hits
Jul 19 2019 0 Comments MAYAT seorang pengawal keselamatan ditemui putus empat selepas dipercayai digilis kereta api di tepi landasan berhampiran Taman Keladi di Sungai Petani hari ini Mayat lelaki tempatan berusia 27 tahun itu ditemui kakit
Abah Terlanggar Sesuatu Amp Benda Itu Bergolek Bawah Kereta

Abah Terlanggar Sesuatu Amp Benda Itu Bergolek Bawah Kereta

papar berkaitan - pada 20/7/2019 - jumlah : 24 hits
Sekadar perkongsian untuk bacaan suka suka Bagi mereka yang lemah semangat dan mudah terbayangkan perkara yang tidak sepatutnya anda dinasihatkan untuk tidak meneruskan bacaan Risiko tanggung sendiri Gambar gambar yang digunakan juga hanyal...
Kelebihan Gas Nitrogen Untuk Tayar Kereta Anda

Kelebihan Gas Nitrogen Untuk Tayar Kereta Anda

papar berkaitan - pada 20/7/2019 - jumlah : 65 hits
Nitrogen adalah bahan kimia yang tidak mudah terbakar bukan toksik gas lengai Gas lengai tidak bergabung dengan apa apa gas lain pada sebarang suhu Ini sifat asas nitrogen yang membantu dalam mengekalkan kelembapan minimum dalam tayar Idea ...
Snap Bag Ialah Beg Sampah Yang Direka Khusus Untuk Kereta

Snap Bag Ialah Beg Sampah Yang Direka Khusus Untuk Kereta

papar berkaitan - pada 20/7/2019 - jumlah : 40 hits
Setiap tahun ketika musim perayaan lambakan sampah di Lebuhraya Pantai Timur akan tular di media sosial sehingga menimbulkan persepsi negatif terhadap penduduk negeri negeri pantai timur Pada waktu yang sama video orang membuang sampah dari...
Hantar Kereta Ke Sabah Sarawak

Hantar Kereta Ke Sabah Sarawak

papar berkaitan - pada 19/7/2019 - jumlah : 74 hits
Kali ni saya nak buat rujukan ringkas berkenaan servis hantar kereta ke Sabah Sarawak dari Semenanjung Sama ada dari Pelabuhan Klang Johor terus ke Kuching dan Kota Kinabalu Secara ringkasnya ada 6 langkah untuk proses penghantaran kereta d...
Patutlah Tangki Minyak Kereta Ada Di Sebelah Kanan Dan Ada Sebelah Kiri Ini Sebab Yang Ramai Tak Tahu

Patutlah Tangki Minyak Kereta Ada Di Sebelah Kanan Dan Ada Sebelah Kiri Ini Sebab Yang Ramai Tak Tahu

papar berkaitan - pada 19/7/2019 - jumlah : 101 hits
Hakikat yang perlu diterima bagi setiap pemandu kenderaan ialah perlu berhenti di stesen minyak bagi mengisi bahan api sebelum meneruskan perjalanan Biasanya ramai pemandu yang menjadikan meter sebagai petunjuk kedudukan lubang isian minyak...
Diduga Terserempet Kereta Api Pelajar Mts Di Karawang Ditemukan Tewas

Diduga Terserempet Kereta Api Pelajar Mts Di Karawang Ditemukan Tewas

papar berkaitan - pada 18/7/2019 - jumlah : 17 hits
Menurut keterangan saksi dia menjelaskan siswi kelas 2 MTS tersebut terserempet kereta api Argo Lawu di jalur Cirebon mengarah ke Jakarta KM 85 500 Dusun Sukamulya Desa Pucung Kecamatan Kotabaru Karawang
Ini Sebab Jenazah Yang Meninggal Di Makkah Wajah Kepala Tidak Ditutup Kain Serta Diselimut Kain Berbeza Warna

Ayah Saya Meninggal Bang Sayu Daripada Siang Sampai Malam Atas Motor Sampai Sesat Nak Jemput Adik Pulang

Penjaga Gol Terengganu Suffian Abdul Rahman Meninggal Dunia

Pesanan Dan Pantang Larang Orang Zaman Dulu

Kenderaan Tidak Boleh Ditarik Jika

Kronologi Kes Pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya Noohisham Mohamed Ahmad Kamil Abdul Karim Dan Kamaruddin Shamsuddin

Nasi Lemak Seringgit Dua Puluh Sen

Resepi Kek Durian Gebu Ilham Cikgu Azlina Ina



Senarai Lagu Tugasan Konsert Big Stage 2019 Minggu Kedua

Carta Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Big Stage 2019 Minggu Pertama

Sejarah Minuman 7 Up Yang Asalnya Sebagai Ubat Penenang

Bagaimana Aplikasi Komputer Dan Permainan Video Dicetak Rompak Cracked

Omar Bai Chongxi Jeneral Muslim Tentera China Yang Semakin Dilupakan


Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Padu

Bunga Bunga Lirik

Cerita Malaykord 2019

Cara Bayar Topup Facebook Ads Dengan Mudah

Khasiat Madu Lebah Yang Menakjubkan

Kematian Nora Anne Tiada Unsur Jenayah