Merdeka 63 Tahun Merdekakah Kita


Merdeka 63 Tahun, Merdekakah Kita? Rasa teruja pula nak buka cerita pasal hari kemerdekaan negara kita Malaysia yang tercinta. Sebabnya, blogger Hasrul Hassan ada buat Giveaway Blogger Merdeka 2020. Jomlah kawan-kawan kita rancakkan Hari Kemerdekaan dengan semangat membara sebagai warganegara. Takkan tak bangga pegang kad pengenalan Malaysia kan? Walau jauh berjalan, Malaysia juga yang kita puja puji, tak boleh orang luar cerita buruk pasal negara kita. Pasti cepat je darah menyirap. Betul tak? Bagus juga blogger HH buat giveaway ni, bukan hadiah jadi taruhan tetapi sebaliknya semangat nak cerita tentang kita anak merdeka ni yang lebih meluap-luap.

Sedikit info tentang hari kemerdekaan Malaysia. Siapa je tak tahu tarikh negara kita merdeka dari jajahan penjajah. Hari kebangsaan negara kita jatuh pada 31 Ogos 1957. Dah 63 tahun rupanya Malaysia ni, dulu dipanggil Tanah Melayu. Selama 63 tahun ini, Malaysia telah memiliki 8 perdana menteri. Agama rasmi adalah Islam. Bahasa rasminya Bahasa Malaysia. 

Merdeka 63 Tahun, Merdekakah Kita?
Hmm... merdekakah kita? Bila nak tulis tentang merdeka ni, ada banyak duri ranjau yang kita kena lalui dan kupas secara fikiran waras. Ada benda yang kita dah merdeka dan ada juga aspek kehidupan kita yang belum merdeka. Merdeka ni maksudnya bebas, luas, lapang dan tidak dikongkong oleh sesuatu kuasa luar. Begitulah pada pendapat saya maksud merdeka tu.

Namun, bila difikirkan semula.. kita tak boleh mengharap lebih jika apa yàng kita rasai hari ini pun lebih baik dari rakan sahabat kita di luar sana di mana negara mereka tak merdeka sebenar-benarnya. Bak kata orang, dapat makan minum, bekerja, gurau senda dengan anak isteri, dapat makan angin sekali sekala, itu pun dah kira bebas merdeka la tu. 
Kita boleh buat aktiviti harian dengan hati tenang, tak perlu dikerah sana dan sini, pun dah kita rasa freedom sangat

So, bersyukurlah bila duduk dan lahir dalam Malaysia. Setakat netizen dan makcik pakcik bawang gaduh sana sini kat media sosial, itu bukan gaduh betul-betul walau nampaknya macam rasis. Bila ada orang luar negara hentam kita, hilang semua pergaduhan berganti dengan persatuan.. itu yang wujudnya persatuan netizen Malaysia.. haha, (nak menulis ni pun kita rasa bebas..)
Secara umumnya, dalam aspek kehidupan kita boleh nampak kebebasan tersebut, tetapi ada banyak "kebebasan" yang perlu diperbaiki dari segi politik, ekonomi, pendidikan dan kesihatan. Mungkin orang yang arif dalam bidang berkenaan boleh melihat "isu" ini secara lebih mendalam lagi. 😅😅
Antara Tema Hari Kebangsaan
1. Malaysia Prihatin - 20202. Sayangi Malaysiaku : Malaysia Bersih - 20193. Sayangi Malaysiaku - 20184. Negaraku Sehati Sejiwa - 20175. Sehati, Sejiwa - 20166. Sehati, Sejiwa - 20157. Malaysia Disini Lahirnya Sebuah Cinta - 20148. Malaysiaku Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku - 20139. 55 Tahun Merdeka - Janji Ditepati - 201210. 1Malaysia - Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera - 2011
"Sorrylah saya terlebih cakap pula pasal merdeka. Dah blogger HH bagi chance, kita pun tulis je la, kan? Siapa tak sayang Malaysia. Dah merdeka 63 tahun, rasa macam banyak kenangan masa kecil dulu pun ikut hilang akibat perubahan zaman. "
Lahir sebelum atau selepas merdeka pasti lain jalan cerita kita. Semangat kemerdekaan kita pun berbeza rasanya. Jiwa kemerdekaan lebih kukuh dalam diri nenek moyang datuk nenek kita berbanding dengan generasi yang dilahirkan selepas merdeka. Dalam hal ini, pihak bertanggungjawab melakar silibus pendidikan di negara kita ini kena serius dan lebih patriotik bagi menerapkan jiwa kental semangat kenegaraan ke dalam diri anak muda yang lahir dalam era selepas kemerdekaan.

Menjadi Bangsa Yang Merdeka 
Malaysia ni negara berbilang kaum. Banyak agama, banyak bahasa digunakan dan makanan pun beribu rasa yang telah disajikan. Nak wujudkan bangsa yang merdeka dengan satu tujuan agak sukar, tetapi tidak mustahil untuk dilaksanakan pada satu masa nanti. Kalau dapat semua bangsa yang menuturkan satu bahasa je pun dah cukup bagus dan bangga jadi anak watan. Tak kira apa bangsa atau warna kulit, gunakan saja Bahasa Malaysia. Itu boleh jadi mercu tanda kejayaan sebuah negara merdeka

Sesiapa nak join Giveaway Blogger Merdeka 2020 bolehlah join dan klik pada logo di atas. Good luck!Selamat membaca, Sebarkan bahagia


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.aynorablogs.com/2020/08/merdeka-63-tahun-merdekakah-kita.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hari Kebangsaan Selamat Menyambut Hari Merdeka Tahun 2020

Hari Kebangsaan Selamat Menyambut Hari Merdeka Tahun 2020

papar berkaitan - pada 7/8/2020 - jumlah : 370 hits
Tema Merdeka 2020 Tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia pada tahun 2020 adalah bertemakan Malaysia Prihatin Baca Keterangan Tema Seluruh rakyat MALAYSIA sama ada penjawat awam sektor swasta sukarelawan NGO mahupun orang perseorangan turut ...
Merdeka 63 Tahun Bangkit Dari Kezaliman Penindasan Anwar

Merdeka 63 Tahun Bangkit Dari Kezaliman Penindasan Anwar

papar berkaitan - pada 20/8/2020 - jumlah : 103 hits
Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru rakyat supaya terus bangkit melawan sebarang kezaliman dan penindasan yang berlaku di negara ketika ini meskipun sudah 63 tahun mencapai kemerdekaan Presiden KEADILAN itu berpandangan meraikan kemerdekaan bu...
75 Tahun Merdeka Jusuf Kalla Kita Harus Bersyukur Tapi Bukan Berarti Diam

75 Tahun Merdeka Jusuf Kalla Kita Harus Bersyukur Tapi Bukan Berarti Diam

papar berkaitan - pada 19/8/2020 - jumlah : 80 hits
Mantan Wakil Presiden RI Jusuf Kalla teringat akan ayat Al Quran surat Ibrahim ayat 7 dalam memaknai kemerdekaan Indonesia yang telah menginjak usia ke 75 tahun Ayat tersebut menjadi refleksi kondisi bangsa Indonesia yang saat ini merasakan...
Bottas Sambar Petak Pertama Gp Ulang Tahun Ke 70

Bottas Sambar Petak Pertama Gp Ulang Tahun Ke 70

papar berkaitan - pada 9/8/2020 - jumlah : 90 hits
SILVERSTONE United Kingdom Valtteri Bottas mengenepikan rakan sepasukan dari Mercedes Lewis Hamilton untuk menyambar petak pertama perlumbaan Grand Prix Ulang Tahun ke 70 di Litar Silverstone di sini sebentar tadi Nico Hulkenberg yang mengg...
Jadual Gaji Penjawat Awam Tahun 2020

Jadual Gaji Penjawat Awam Tahun 2020

papar berkaitan - pada 9/8/2020 - jumlah : 72 hits
Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Bagi Tahun 2020Berdasarkan jadual yang telah dikeluarkan oleh ANM ini terdapat 3 tarikh yang lebih awal dari biasa iaitu pada bulan Januari Mei dan Disember BULANTARIKHHARICATATANJanuari16 01 2020KHAMIS Februa...
Budak Perempuan 9 Tahun Pecah Rekod Guinness World Records Profesor

Budak Perempuan 9 Tahun Pecah Rekod Guinness World Records Profesor

papar berkaitan - pada 9/8/2020 - jumlah : 91 hits
Lebih kurang 11 tahun lepas saya pernah menyiarkan artikel bertajuk 10 Budak Super Ajaib 1 Kim Ung Yong Manusia Ber IQ Tertinggi di Dunia2 Gregory Smith Mendapatkan Penghargaan Nobel Pada Usia 12 tahun3 Akrit Jaswal Doktor Bedah pada usia 7...
Luluh Hati Suami Rupanya Isteri Sendiri Kemalangan Arwah Turut Tinggalkan Anak Tujuh Bulan Mingguan Wanita

Kisah Riwayat Jenazah Kubur Berdarah Ketika Hayatnya

Drama Sekali Ku Jatuh Cinta

Skmm Siasat Aduan Tm Kurangkan Speed Internet

Perkongsian Yang Mesti Dibaca Jangan Ubah Sifat Kita

Voucher Oldtown White Coffee

Modul Cara Log In Dan Panduan Lengkap Sistem Eoperasi Kpm

5 Tips Konsisten Dalam Pemasaran



Akhirnya PU Riz Bersuara Isu Emoji Love Berbaju Sedondon Dengan Neelofa

Senarai Lagu Tugasan Konsert Ketujuh Big Stage 2020 Minggu 7 Separuh Akhir

Keputusan Kedudukan Markah Peserta Konsert Keenam Big Stage 2020 Minggu 6 Suku Akhir

Kisah Disebalik Gambar Pertama Yang Dimuatnaik Ke Internet Pada 1992

Operasi APT41 Bagaimana Rakyat Malaysia Terlibat Kempen Perang Siber China


Hadiah Hari Lahir 2020

Bahaya Makan Sosej Untuk Anak Anak

Report World S Major Banks Moved Us 2 Trillion In Dirty Money

Keselamatan Kedaulatan Negeri Sabah Tak Boleh Dirunding Bung Moktar

Peristiwa Lahad Datu Isteri Kehilangan Suami Anak Kehilangan Ayah Itu Sandiwara Video

Cara Dapatkan Rambut Sihat Dan Cantik Dengan Ratu Hair Care Set