Menangislah Sepuas Puasnya


Salam dears… Hari ni ada task untuk #ProjekXO dalam team Norwex Mama, iaitu kami diajak berkongsi tentang satu nasihat atau quotes yang sangat memberi kesan dalam hidup masing-masing.
Jadi Mama tergerak nak kongsikan disini juga, mana tau boleh jadi motivasi kepada mana-mana pembaca blog ni yang memerlukan sedikit suntikan semangat juga kan?

EMBRACE YOUR FEELINGS. CRY YOUR HEART OUT. THEN BE DONE WITH IT!
MOVE ON AND THINK OF WHAT YOU HAVE TO DO NEXT. Itu lah salah satu nasihat yang Mama akan ingat dan ikut sampai bila-bila!
Masa tu Mama baru masuk kerja selepas MC setelah alami ectopic pregnancy (kandungan luar rahim). Kandungan tak dapat diselamatkan. Tiub fallopio sebelah kena potong. Tipulah kalau tak rasa down.
Ramai nasihatkan Mama suruh bersabar, jangan bersedih, jangan nangis, you have to be strong bla bla bla they say. Mama cuba buat semua tu, tapi hati macam tak boleh nak heal.
Sampai lah bos Mama masa tu (En Razak), bagi nasihat kat atas tu. Jadi balik dari kerja hari tu, Mama ikut nasihat dia.
Buat kali pertama selepas episod ‘kehilangan’ tu, Mama tak acah acah strong dah. Instead, I fully embraced my feelings and acknowleged my lost.
Mama kunci pintu bilik dan menangis sepuas-puasnya sorang sorang. Nangis sampai bengkak mata, tersumbat hidung, sampai sakit kepala, sampai tertidur atas bantal yang basah lencun dengan air mata!
Esok paginya Mama bangun, terus set dalam kepala…”ok, I’m done grieving. I’ll never forget what I’ve lost, but I’m gonna move-on”.
Disaat tu lah, Mama dapat rasa satu ketenangan dan kekuatan yang tak dapat nak diungkapkan dengan kata-kata.
Terus ajak Ayah duduk berbincang…ok kita nak pi dapatkan rawatan kat hospital ka nak try rawatan tradisional? Terus rangka next move. Alhamdulillah…the rest is history lah orang kata
Yang pasti, nasihat tu sampai sekarang Mama aplikasikan dalam kehidupan, dalam bisnes NORWEX Mama ni pun.
Sesekali diuji dan hadapi rintangan, sales slow, kena rejek, kena bluetick…akcnowledge it, embrace it, buat post mortem tengok apa yang boleh diperbaiki.
Lepas tu move on! Jangan rasa down lama lama. Cepat cepat rangka plan baru untuk bangkit semula dan terus bergerak kehadapan.
Yang penting usaha, usaha dan tingkatkan lagi usaha!
Sampai masa, InsyaAllah akan ada rezeki
Ehhh panjang plak Mama membebel. Korang boleh faham tak apa yang Mama cuba sampai kan ni? Heee
Korang plak macam mana? Apa nasihat yang korang pernah terima/dengar/baca dan ingat sampai sekarang?
Kongsikan lah kat komen, mungkin boleh jadi inspirasi untuk kita semua kan
 34 total views,  16 views today
The post Menangislah Sepuas Puasnya! appeared first on Mama Kembar Tiga.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://mamakembartiga.com/2021/06/menangislah-sepuas-puasnya.html/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kini Giliran Hafiz Mahamad Pula Tampil Buka Cerita Isu Uel Sekali Hafiz Mahamad Dedah Sesuatu Tentang Mereka

Check Baki Loan Peribadi

Sumbangan Ustaz Ebit Lew Berjaya Masuk Ke Gaza Nadir

Kenapa Mereka Semakin Berani

Berhemah Dalam Menegur

Lirik Kenangan Terindah Setia Band

Rm715 000 Raised For Syed Saddiq S Bail In 24 Hours

Lirik Teman Celine Nadya



Kisah Remaja Tuntut Bekalan Snek Coklat KitKat Seumur Hidup Akibat Kecuaian Nestl 2016

10 Penaja Terbesar F1 Dalam Tempoh Sedekad Lalu

5 Ikon Penggerak Kebajikan Paling Terkenal di Malaysia

Serangga Ini Miliki Teknik Mempertahankan Diri Yang Sangat Menyeramkan

Kisah Seluruh Semenanjung Malaysia Terputus Bekalan Elektrik 1996


Apa Dah Jadi Dengan Kes Adik Bella Peguam Ini Jelaskan Kenapa Polis Gagal Reman Suspek

Lirik Kulepas Dengan Cinta Andika Mahesa

Kalau Lapar Masaklah

Amanah Man Backs Syed Saddiq Lashes Out At Pas Youth Chief

Most Workers In Sanitation Sector Not Vaccinated Yet Says Mtuc

Saturday Jokes 65