Memisahkan Agama Dan Kuasa Pemerintah Selepas 1 000 Tahun Negeri Arab Jauhi Agama Jaga Tepi Kain Orang


 Sejak 2018 Arab Emiriah Bersatu atau UAE dan Arab Saudi telah mengambil keputusan untuk memisahkan agama daripada urusan pentadbiran Kerajaan.  Dalam bahasa Inggeris disebut sebagai "separation of religion and State". Yang berikut ini ada sedikit berita berkenaan:


 

 
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman spoke of returning to era before 1979, not just Saudi Arabia, but the entire world.

return Saudi to moderate, tolerant Islam after four decades of extreme doctrines
Riyadh has given up using religion as one of its foreign policy tools.
Four decades ago, Saudi gave free hand to extremist Salafi to stop Shia IranSaudi involved in anti-communism after 1979 Soviet occupation of Afghanopposing Khomeini in Iran and exporting Shiah revolutionSalafism in Saudi Arabia dictated by political needs part of means to get rid of Soviet Union and Ayatollah Saudi abandoning political Islam in all its forms inside and outside Saudi
Saudi will no longer serve as an incubator for jihadists
Saudi chosen to permanently drop political Islam, its ideology, culture  
return to the Islam that preceded revolution in Iran and war in Afghanistan Saudi Arabia choses to cut ties with political Islam 
Previously, kingdom exported extremism all over Islamic world. Now to export tolerance, moderation, peace, stability, developmentSaudi will join majority 1.6b Muslims practising moderate Islam  new Saudi vision pulls rug from organisations spreading Salafi extremismno longer room in Riyadh for mixing religion with politics.My Comments :

Maksudnya agama itu adalah pilihan dan amalan peribadi tanpa melibatkan "kuasa pemerintah" seperti penguatkuasaan undang-undang jenayah agama untuk mendakwa orang yang tidak sembahyang Jumaat, tidak berpuasa, tidak sehaluan dalam  fahaman agama dsbnya. Maksudnya setiap individu bertanggung jawab mengikuti dan mengamalkan agamanya dengan sendiri, secara peribadi.  Pemerintah tidak akan terlibat.
Maksudnya kita tidak perlu jaga tepi kain jiran kita dan jiran kita pun tidak perlu menjaga tepi kain kita dalam hal agama. 
Maksudnya agama itu di-simpan dalam rumah dan di simpan dalam hati. 
Serupa keadaan di negara kita Malaysia sebelum tahun 1980an. Sewaktu saya sedang membesar pada tahun 1960an and 1970an (di Perak, Melaka dan Pulau Pinang) tidak ada sekali pun kami dengar kes orang ditangkap dan didakwa kerana tidak berpuasa. Ataupun orang didakwa di mahkamah atas sebab perselisihan dengan tafsiran agama pihak pemerintah.

Malang sekali, serupa Arab Saudi juga,  negara kita turut dihanyutkan sentimen "agama ganas dan agresif" selepas revolusi Ayatollah Syiah di Iran (1979) dan tindak-balas atau counter-reaction oleh puak Salafi-Wahabi terhadap revolusi Syiah itu.Tetapi sekarang, sesudah meraba dalam gelap lebih 1,000 tahun bangsa Arab mungkin mendekati celik untuk memahami kesilapan besar  "jabatan-kan", 'mem-politikkan', 'menjenayahkan' dan 'kerajaan-kan' agama.
Jabatan-kan dan mempolitikkan agama adalah satu perbuatan yang pasti gagal dan menyusahkan manusia sebab dari dulu sehingga sekarang memang tiada fahaman konsisten atau yang sehaluan berkenaan agama (semua agama, tanpa kecuali).

Dari dulu sampai sekarang agama adalah mainan mazhab, cabang dan furu. Contohnya perpecahan besar antara Sunni dan Syiah.
Dunia bukan Arab (India, Bangladesh, Pakistan, Malaysia, Indonesia) pandang ringan perpecahan Sunni-Syiah sebab bilangan Syiah sangat kecil - kurang lebih 10% sahaja daripada jumlah umat Islam. Tetapi itu hanya di luar negara Arab. 
Di Timur Tengah peratusan Syiah sebenarnya adalah sangat tinggi sehingga terdapat negara majoriti Syiah seperti Iraq, Bahrain, Iran, Yemen dan Azerbaijan (Asia Tengah).
Ramai orang juga tidak tahu bahawa jumlah penganut Syiah di India, Pakistan dan Bangladesh melebihi 100 JUTA orang !!

Dan negara Arab yang lain seperti Arab Saudi, Kuwait, Lebanon, Syria mempunyai peratusan Syiah yang besar juga (25% atau lebih).
Selain itu terdapat juga suku mazhab yang berlainan lagi seperti Salafi, Sufi, Tablig yang tidak sehaluan sesama mereka dalam pelbagai perkara. 
Jadi dalam banyak-banyak kepelbagaian agama seperti ini ianya memang menimbulkan masalah dan perselisihan bila hanya satu perisa, pewarna dan pengawet agama dibenarkan  menjadi dominan di suatu tempat. Sedihnya itulah yang telah berlaku dalam dunia Islam selama lebih 1,000 tahun - di-iringi sengketa, bunuh membunuh, benci membenci dan banyak lagi.   

Jauh sebelum orang Islam, orang Kristian (Eropah) telah mengalami kezaliman dan kekecewaan besar yang serupa. Agama Kristian telah memecah-belahkan dan menghancurkan peradaban orang Eropah. Selama berkurun-kurun benua Eropah mengalami beratusan peperangan yang besar dan kecil disebabkan sengketa agama di kalangan orang Kristian. Sehingga orang Eropah sanggup melarikan diri ke Amerika. Antara pendatang kulit putih terawal di Amerika Utara adalah Pilgrim Fathers ia itu "jemaah haji" yang berhijrah ke benua Amerika Utara untuk  melepaskan diri daripada kezaliman agama di Eropah. 
Akhir sekali orang Eropah telah celik akan masalah beragama dan setuju memisahkan dan asingkan agama daripada semua urusan kerajaan dan pentadbiran negara. Maka lahirlah istilah dan konsep "Separation of State and religion".  Agama disimpan dalam gereja masing-masing, dalam rumah dan di dalam hati.     Dan orang Eropah mula hormat-menghormati sesama manusia tanpa peduli sangat kepercayaan agama masing-masing. Katolik, Protestant, Church of England, Russian Orthodox, Greek Orthodox, Calvinists (percaya takdir), Huguenots, Lutheran (tidak percaya takdir), Baptist semuanya tidak takut dan tidak peduli kepada jiran mereka yang berlainan mazhab. Mereka sudah tidak lagi bunuh membunuh atas sebab perbezaan tafsiran agama.

Hari ini kita melihat bahawa orang Islam pelbagai mazhab boleh hidup aman damai bukan di negara Islam tetapi di negara bukan Islam. Contohnya orang Melayu di Singapura boleh bermazhab Sunnah, Syiah, Qadiani, Salafi, Sufi  dan sebagainya tanpa di ganggu oleh pihak berkuasa agama (Kerajaan). Dan yang lebih penting ialah tanpa diganggu oleh jiran Melayu mereka.

Begitu juga berjuta umat Islam pelbagai mazhab Sunnah, Syiah, Qadiani, Salafi, Sufi  dan sebagainya boleh hidup aman, bersebelah-menyebelah di Amerika Syarikat, Kanada, Australia, United Kingdom, Eropah tanpa merasa benci membenci terhadap mazhab lain. Saya masih ingat ketika di Amerika Syarikat dulu orang Syiah akan datang sembahyang Jumaat  di masjid kepunyaan Salafi. Pada Hari Raya pula orang Syiah dan Sunnah akan bersama menyambut 'Eidul Fitr'.  No problem.
Ini adalah kerana mereka faham bahawa di negara bukan Islam itu mereka mengamalkan konsep "separation of religion and State" di mana pihak pemerintah tidak masuk campur memilih atau memihak kepada mana-mana mazhab atau tafsiran agama. Jika berlaku sebarang pergaduhan atau keganasan agama maka ia akan dikenakan tindakan oleh pihak Polis sebagai jenayah. 
Maka kita pun perlu dewasa pada abad ke-21 ini. Sampai bila lagi umat Islam akan berselisih, bergaduh, penjarakan dan derakan sesama umat Islam atas sebab tidak sehaluan dalam mazhab atau tafsiran agama? 
 Kenapa kita tidak boleh gunakan akal? Di Mekah orang Sunnah, Syiah, Qadiani, Salafi, Sufi semua naik haji bersama. Mereka semua bersama tawaf keliling kaabah, sembahyang bersama di Masjid Haram.  Mereka semua ber-Assalamu Alaikum.  Makanan semuanya halal serupa. Boleh kahwin  antara lelaki wanita berlainan mazhab. Habis pasal apa pula bila balik saja ke negeri masing-masing mereka mula cakar-mencakar dan bunuh-membunuh?  Kenapa  tidak gunakan akal saja?
The views expressed are those of the writer and do not necessarily reflect those of MMKtT.By Syed Akbar Ali 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com/2022/04/memisahkan-agama-dan-kuasa-pemerintah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Permohonan Bantuan Aidilfitri Selangor Rm1 000 Tahun 2022

Permohonan Bantuan Aidilfitri Selangor Rm1 000 Tahun 2022

papar berkaitan - pada 27/4/2022 - jumlah : 107 hits
SHAH ALAM Kerajaan Selangor mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan sebanyak satu bulan gaji atau minimum RM1 000 sempena Hari Raya Aidilfitri kepada semua penjawat awam negeri Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata BKK itu tur...
Cara Mohon Pengeluaran Khas Kwsp Rm10 000 Tahun 2022

Cara Mohon Pengeluaran Khas Kwsp Rm10 000 Tahun 2022

papar berkaitan - pada 24/4/2022 - jumlah : 139 hits
Pengeluaran Khas adalah bertujuan untuk membantu ahli KWSP membiayai keperluan dan menampung komitmen kewangan bagi menghadapi cabaran dalam tempoh Fasa Peralihan Ke Endemik sementara ekonomi negara pulih daripada pandemik COVID 19 Siapakah...
Bantuan Rm1 000 Untuk Bujang Seluruh Malaysia Umur 18 30 Tahun Boleh Mohon

Bantuan Rm1 000 Untuk Bujang Seluruh Malaysia Umur 18 30 Tahun Boleh Mohon

papar berkaitan - pada 29/4/2022 - jumlah : 502 hits
Berita baik kepada golongan belia yang berumur 18 hingga 30 tahun kerajaan telah mengumumkan bantuan belia sebanyak RM1 000 dalam pembentangan bajet belanjawan 2021 yang lepas Untuk makluman bantuan ini masih lagi berterusan sehingga ke tah...
Video Segera Lepas Masker Pemerintah Beri Sinyal Indonesia Bebas Covid 19 Tahun Ini

Video Segera Lepas Masker Pemerintah Beri Sinyal Indonesia Bebas Covid 19 Tahun Ini

papar berkaitan - pada 26/4/2022 - jumlah : 61 hits
Ketua Satuan Tugas Penanganan Covid 19 Suharyanto beri sinyal Indonesia akan bebas dari pandem di tahun 2022 Hal itu ditandai dengan banyaknya masyarakat yang melakukan vaksin booster dan juga menurunnya angka potisif Covid 19
Mungkin Catat 20 000 Kes Covid 19 Selepas Aidilfitri Pakar Kesihatan Beri Amaran

Mungkin Catat 20 000 Kes Covid 19 Selepas Aidilfitri Pakar Kesihatan Beri Amaran

papar berkaitan - pada 21/4/2022 - jumlah : 92 hits
freemalaysiatoday com April 20 2022 11 15 PMKerajaan membenarkan rakyat balik kampung untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun ini PETALING JAYA Seorang pakar kesihatan awam memberi amaran jangkitan harian Covid 19 mungkin meningkat kepad...
Dynamic Qr Code Dskp Pendidikan Islam Bahasa Arab Tahun 1 6

Dynamic Qr Code Dskp Pendidikan Islam Bahasa Arab Tahun 1 6

papar berkaitan - pada 16/4/2022 - jumlah : 72 hits
QR CODE DSKP BAHASA ARAB TAHUN 1 6 QR CODE DSKP PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 1 6
Kes Langgar Mati 8 Remaja Berbasikal Lajak Kerani Dipenjara 6 Tahun Denda Rm6 000

Kes Langgar Mati 8 Remaja Berbasikal Lajak Kerani Dipenjara 6 Tahun Denda Rm6 000

papar berkaitan - pada 13/4/2022 - jumlah : 91 hits
Kes Langgar Mati 8 Remaja Berbasikal Lajak Kerani Dipenjara 6 tahun Denda RM6 000 JOHOR BHARU Mahkamah Tinggi Johor Bahru hari ini menjatuhkan hukuman penjara enam tahun serta denda RM6 000 ke atas seorang kerani wanita susulan kesalahan me...
Kadar Bayaran Zakat Fitrah Bagi Negeri Johor Tahun 1443h 2022m

Kadar Bayaran Zakat Fitrah Bagi Negeri Johor Tahun 1443h 2022m

papar berkaitan - pada 12/4/2022 - jumlah : 122 hits
Kadar Bayaran Zakat Fitrah Bagi Negeri Johor Tahun 1443H 2022M Alhamdulillah Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor setelah disahkan oleh Majlis Agama Islam Negeri Johor The post appeared first on
Covid 19 Dorong Belanja Pemerintah Meningkat Signifikan Dalam 5 Tahun

Covid 19 Dorong Belanja Pemerintah Meningkat Signifikan Dalam 5 Tahun

papar berkaitan - pada 12/4/2022 - jumlah : 55 hits
Direktur Jenderal Perbendaharaan Kementerian Keuangan Hadiyanto mengatakan belanja negara dalam lima tahun terakhir terus mengalami peningkatan Sejak tahun 2017 sampai 2022 tercatat rata rata pertumbuhan sebesar 8 9 persen
Kau Apa Hal Jeritan Suspek Sebelum Kelar Isteri Anaknya

The Best Of Celebrity Legs And Feet In Tights Vol 66 Go Go Pantyhose Rangers Again

Cara Mengatasi Critical Error On Your Website

Perkongsian Terbaik Untuk Mereka Yang Ingin Menunaikan Ibadah Haji

Ira Kazar Akhirnya Masuk Pembelaan Ini Tindakan Mahkamah Buat Puteri Sarah Mula Lega

Wanita Ditarik Tudung Memang Freehair Youtuber Dedahh Cerita Sebenar

Worst Ever Floods In Villages Near Baling As Strong Currents Wash Down Mud Debris Nsttv

Rekod Nombor Mykad Pembeli Minyak Ppim Kosmo 04 07 20225 Roller Coaster Terawal Di Dunia

5 Persamaan Orang Biasa Dengan Pemain Bola Sepak

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod The Maid 2 Malaysia Astro Ria

Biodata Henrietta Justine Pemain Bola Sepak Wanita Malaysia

5 Kisah Tersembunyi Mat Kilau Yang Jarang Diceritakan


Cara Membeli Tiket Wayang Online Superstar Cinema

Victoria 73 House By Saota In Cape Town South Africa

Suami Suka Menyakat Di Tiktok Sweet Betul Tengok Pasangan Malaysia Jerman Ini

Mycc Penalises Eight Firms Rm1 54 Mln For Involvement In Bid Rigging

Lelaki Keiar Isteri Dan Bayi 3 Bulan Direman Selama 7 Hari

Ingin Tahu Cryptocurrency Panduan Untuk Pemula