Makan Malam Di Istanbul Day 1 1

Alhamdulillah saya akan menyambung catatan percutian kami ke Istanbul bersama anak cucu. Boleh klik entri sebelum ini di SINI. Selepas check in di Hotel Florina, kami mengerjakan solat dan tunggu sehingga masuk waktu Maghrib. Kedengaran azan berkemundang dengan merdu di bandar Istanbul. Dah lama tak mendengar laungan azan seperti ini. Rindukan laungan ini di tanah suci.
Selepas solat, baru keluar untuk makan malam. Hujan renyai dan jalan agak basah. Kami hanya berjalan kaki sahaja kerana di sekitar hotel banyak restoran yang sangat meriah.

Kami berjalan kaki menyusuri jalan jalan berdekatan hotel. Ternampak beef steak tapi mahal lah juga. Harga dalam TL1000. Tak ada lah murah harga makanan di sini.

Kami memilih untuk makan malam di Restoran AyaSofya Kebap Soluno. Saya sebenarnya dah kerap sangat makan masakan Turki sejak tinggal di London. Merata rata di sini kalau nak cari masakan halal, masakan Turki lah.



Kami memesan makanan di bawah. Saya pun dah lupa namanya tapi sedap lah juga. Cuma harganya agak mahal. Kalau tidak silap lebih dari RM300 juga.




Selepas makan, kami berjalan jalan untuk melihat suasana malam dan singgah beli buah berangan dan jagung.


Kami kemudian berjalan untuk mencari Restoran Hafiz Mustaffa. Saya memang dah lama teringin nak makan Balli Kunafee di Hafiz Mustafa. Kali pertama makan di restoran mereka depan Harrods. Restoran di sini nampak macam kecil jer dari pintu masuk. Bila dah masuk, besar rupanya di bahagian belakang. Nampak ekslusif sangat.
Kali ini harga Kunafa tu ialah TL390 iaitu RM39.00. Kalau di London, harganya £13 yang bersamaan dengan RM71.00. Jadi kalau ke Istanbul, kena makan puas puas kunafa dan lain lain dessert di sini.
Manakala Nana pula order rice pudding yang dikatakan hidangan sultan dulu dulu. Katanya dia pernah makan masa di Egypt dulu. Teh kat sini pun sedap. Bukan sahaja di sini, teh di Turki memang sedap.



Staf kat sini pun ramah dan suka melayan anak anak kecil. Dapat jer Kunafa, saya teruslah makan. Tuang syrup, madu dan pistachio. Ya ampuun sedap sungguh.


Sehingga di sini dulu, jangan lupa sambungannya di entri akan datang. Salam sayang buat semua.....
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.aziekitchen.com/2025/11/makan-malam-di-istanbul-day-1-1.html