Lonjakan Paling Strategik
Alif Jamil.
Sebenarnya ini antara lonjakan paling strategik dalam sejarah industri semikonduktor Malaysia sejak penubuhan Kulim Hi-Tech Park pada 1996.

Langkah ini menjadikan Malaysia dari low-cost manufacturing hub kpd high-value design & validation hub”.
Negara kita selama ini hanya kuat dalam backend assembly & testing tapi kita masih lemah di front-end design & validation.
Jadi dgn wujudnya Advanced Chip Testing Centre (ACTC) ni, Malaysia harini buat julung kalinya akan tembus bottleneck yg paling kritikal dalam rantaian global semikonduktor.
Itu kita panggil fasa design validation & reliability testing dimana ianya adalah fasa yg menentukan prestasi dan keselamatan cip sebelum ia digunakan dalam sektor automotif, AI, pertahanan dan juga sektor komunikasi.
Dalam keadaan US masih kuat berperangan dagang dgn China terutama dlm sektor cip nih , PMX ni mmg bijak ambil peluang dgn gunakan kedudukan negara kita dalam Asia ni untuk tampil dgn pendekatan neutral & trusted ecosystem.
Dan strategi inilah yg menjadikan Malaysia harini dilihat sebagai safe middle ground yg ada kestabilan politik dan dasar² pelaburan jelas dibawah Anwar Ibrahim.
Sebab itulah syarikat² gergasi global seperti Arm, AWS, Synopsys dan Keysight mahu bekerjasama dgn Malaysia kerana mereka terhadap pentadbiran dan arah polisi Malaysia.
Dan bila bermulanya projek besar ini , 20ribu pasaran kerja bagi jurutera semikonduktor akan dibuka dalam tempoh 10 tahun ini.
Ini akan mencipta kelas baru bagi jurutera R&D tempatan yg selama ini ramai berhijrah ke Taiwan, Korea dan Jepun.
Dan sekarang mereka ada sebab untuk balik semula kerana demand jurutera R&D dan Jurutera Mekatronik akan naik mendadak.
Jadi jurutera² yg terlibat juga dah tak perlu terbang ke negara lain semata² untuk nego gaji.
Itu baru jurutera.
Belom masuk lagi juruteknik dan lain²..
PMX sebenarnya sedang merealisasikan Industrial Master Plan 2030 (NIMP) yg berpindah drpd “assembly economy” kpd “innovation economy”.
Dan ini bukan hanya soal tentang bina kilang atau tarik pelaburan, tapi tentang bina ekosistem pintar dimana R&D, automation, metrology dan robotics disepadukan dalam satu rantaian nilai lengkap.
Tak mustahil Cyberjaya akan menjadi "Silicon Valley" versi Malaysia dgn acuan Asia Tenggara yg berteraskan nilai Madani, tenaga kerja berkemahiran tinggi dan kepercayaan global terhadap kestabilan negara.
Bayangkan, dalam masa hanya 3 tahun saja dibawah kepimpinan Anwar Ibrahim, Malaysia bukan lagi negara yg pasang cip, tetapi negara yg mencipta masa depan teknologi dunia 🫡🇲🇾
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://wrlr.blogspot.com/2025/11/lo-jakan-paling-strategik.html