Kenapa Tuntutan E Madani Rm100 Tunai Anda Ditolak


6 sebab mengapa tuntutan percuma RM100 eMadani anda ditolak & mengapa anda perlu merayu...
Lebih 10 juta orang telah memohon untuk program eMadani – wang percuma RM100. Kredit e-dompet sekali sahaja telah menarik ramai pemohon sehingga apabila proses penebusan bermula pada 4 Disember, sistem itu serta-merta ranap kerana trafik yang tinggi. Sebagai contoh, Petronas Setel dan Maybank MAE, yang dipilih untuk inisiatif e-dompet buat kali pertama, dilanda isu teknikal.
Tidak seperti skim bantuan kewangan BSH (“Bantuan Sara Hidup” atau Bantuan Sara Hidup), di mana bantuan tunai dimasukkan terus ke dalam akaun bank, eMadani eWallet RM100 telah dikreditkan ke dalam salah satu daripada empat aplikasi dompet elektronik – Setel, MAE, Shopee atau Touch 'n Pergi. Oleh itu, terdapat sedikit keluk pembelajaran untuk pemohon yang"buta teknologi", terutamanya warga emas.
Walaupun kerajaan akan kehilangan kawalan ke atas corak perbelanjaan penerima dalam skim BSH, eMadani eWallet RM100 akan merekodkan setiap transaksi. Ini membolehkan kerajaan menganalisis dan melihat bagaimana wang itu digunakan. Sudah, ia dengan jelas menyatakan bahawa wang itu hanya boleh digunakan untuk "pembayaran runcit dalam kedai", yang bermaksud kedai fizikal yang menerima e-dompet anda.
Bukan sahaja anda mesti menggunakan RM100 sebelum 29 Februari 2024, jika tidak, sebarang jumlah yang tidak digunakan akan "burned" atau langsai, anda juga tidak boleh menggunakannya untuk membayar bil, prabayar atau pasca bayar, apatah lagi memindahkannya keluar daripada akaun e-dompet anda atau ditukar menjadi wang tunai. Ia bertujuan mempromosikan perbelanjaan e-dompet tanpa tunai kepada 1.8 juta peniaga fizikal, meningkatkan perniagaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan dan membantu rakyat Malaysia di bawah kumpulan B40 dan M40.
Kira-kira 4 juta orang telah pun diluluskan permohonan mereka dalam masa kurang daripada 48 jam menunjukkan bahawa proses kelulusan telah dilakukan secara automatik oleh sistem, yang bermaksud satu set program komputer telah digunakan untuk melakukan pengesahan. Ini menjelaskan mengapa sesetengah orang mendapati permohonan mereka berjaya, manakala yang lain ditolak walaupun memenuhi syarat.

Menurut Kementerian Kewangan (MOF), terdapat kriteria yang perlu dipenuhi oleh rakyat Malaysia untuk layak menerima pemberian RM100:
1) Warganegara Malaysia
2) Berumur 21 tahun ke atas pada 2023
3) Penerima Sumbangan Tunai Rahmah (setakat 7 November 2023)
4) Mendapat RM100,000 atau kurang setahun berdasarkan rekod LHDN (setakat 15 Julai 2023)
5) Belum menerima kredit eWallet RM200 di bawah eBeliaRahmah
6) Telah menyelesaikan proses pengesahan e-dompet masing-masing
Jadi, berdasarkan kriteria sahaja, terdapat ramai pemohon yang layak ditolak. Menyedari perkara ini, kementerian kewangan telah menasihatkan mereka yang gagal menebus kredit eMadani RM100 untuk membuat rayuan. Berikut adalah beberapa sebab bodoh mengapa permohonan anda telah ditolak, sedangkan ia tidak sepatutnya berlaku pada mulanya.
Sebab 1 - Butiran Salah Seperti Nama Penuh Atau Nombor MyKad...
Nama penuh dan nombor MyKad (Kad Pengenalan) anda dalam aplikasi e-dompet anda mestilah sama dengan MyKad sebenar anda. Ya, wang itu tidak dikreditkan dengan serta-merta semasa pendaftaran. Selepas permohonan, anda akan menerima mesej yang mengatakan ia sedang diproses dan anda akan dimaklumkan jika berjaya (yang mengambil masa kurang daripada 24 jam walaupun apps mengatakan boleh mengambil masa sehingga 5 hari).
Dalam tempoh pemprosesan ini, sistem akan menyemak, mengesahkan dan mengesahkan maklumat yang anda serahkan terhadap pangkalan data. Atas sebab yang jelas, jika nama penuh dan nombor kad pengenalan anda tidak sepadan dengan MyKad sebenar anda, sistem akan menolak permohonan anda secara automatik. Ia mungkin ralat taip atau aksara khas (seperti @, &, *) yang tidak boleh diproses.Sistem akan menolaknya.
Setakat sistem berkenaan, anda boleh menjadi penipu (scammer) atau orang asing jika identiti anda tidak dapat disahkan. Terdapat orang yang cuba menipu sistem, berharap terdapat kelemahan kerana logik pengaturcaraan yang lemah atau kekurangan ujian atau pengesahan. Berita baiknya ialah, selepas anda menyerahkan semula maklumat yang betul, rayuan anda kemungkinan besar akan diluluskan.

Sebab 2 - Tidak Mengisytiharkan Cukai Pendapatan 2022...
Jangan memandang rendah kepentingan memfailkan cukai pendapatan anda, walaupun anda memperoleh terlalu sedikit untuk dikenakan cukai yang anda fikir tidak penting sama ada anda mengisytiharkan atau tidak. Setakat LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri atau Lembaga Hasil Dalam Negeri), ia tidak tahu sama ada anda dikenakan cukai atau sebaliknya sehingga anda melakukan e-filing pendapatan tahunan anda.
Dalam erti kata lain, walaupun Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berkata individu yang berpendapatan minimum RM34,000 setahun bersih selepas ditolak KWSP perlu membayar cukai, mereka yang berpendapatan kurang daripada angka itu juga perlu membuka fail cukai. Tanpa "fail cukai pendapatan" anda untuk membuktikan bahawa anda tidak dikenakan cukai, LHDN / LHDN menganggap anda tidak membayar cukai pendapatan - atau cuba mengelak cukai.
Walau bagaimanapun, terdapat hujah yang sah mengapa ada yang tidak mengisytiharkan cukai pendapatan 2022 mereka. Bagaimana mereka boleh mengisytiharkan cukai pendapatan 2022 mereka sedangkan mereka baru memulakan pekerjaan pertama mereka pada 2023, bukan? Malangnya, mengikut kriteria kelayakan, anda tidak layak walaupun baru mendaftar sebagai pembayar cukai tahun ini (2023) dengan pendapatan tahunan di bawah RM100,000.
Sebab 3 - Tebus Berbilang Kali Menggunakan E-Dompet Berbeza...
Agensi kerajaan Malaysia terkenal dengan ketidakcekapan dan ketidakcekapannya. Begitulah cara rasuah dan ketirisan berlaku pada mulanya. Setiap kakitangan kerajaan kelihatan tidur di tempat kerja. Program eMadani eWallet RM100 memberi peluang keemasan untuk mempermainkan sistem, dengan ada yang berharap untuk mendapatkan RM400 dan bukannya RM100.
Jika anda menuntut RM100 setiap satu pada keempat-empat platform berbeza – Setel, MAE, Shopee dan Touch ‘n Go – mungkin ada peluang bahawa semua permohonan akan diluluskan dan horray, anda lebih kaya RM400. Walaupun tiga daripadanya gagal, sekurang-kurangnya anda akan mendapat minimum RM100. Selain itu, tiada sekatan yang mengatakan anda tidak boleh memohon kepada kesemua empat penyedia e-dompet, jadi tidak ada salahnya mencuba.
Strategi salah!! Mereka yang pintar yang cuba menuntut lebih daripada sekali melihat permohonan mereka ditolak. Oleh kerana keempat-empat platform tidak disepadukan antara satu sama lain, ia mewujudkan persepsi yang boleh anda gunakan secara berulang-ulang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin telah memohon lebih daripada sekali untuk meningkatkan peluang kejayaan, bukan cuba menipu. Walau apa pun, sistem akan menolak – secara automatik – sebarang percubaan untuk menuntut kredit eMadani tambahan daripada e-dompet lain.


Sebab 4 - Sebelum ini telah menerima RM200 Melalui “eBeliaRahmah”...
Pada Jun tahun ini, kerajaan mengumumkan peruntukan RM400 juta untuk program “eBeliaRahmah”. Belia Malaysia dan pelajar sepenuh masa di institut pengajian tinggi boleh memohon eWallet RM200 mereka untuk membantu mengurangkan beban kewangan mereka. Ia adalah program yang sama seperti program eMadani, tetapi hanya untuk belia berumur 18 hingga 20 tahun.
Satu-satunya perbezaan ialah bantuan kewangan “eBeliaRahmah” boleh ditebus daripada tiga e-dompet iaitu Boost, Setel dan Touch ‘n Go. Walaupun penerima “eBeliaRahmah” tidak layak ke pusingan ini, ia tidak menghalang mereka daripada mencuba nasib untuk program eMadani RM100. Sesetengah yang pernah menerima eBeliaRahmah sebelum ini mungkin berpendapat bahawa mereka telah menamatkan pengajian dan mula bekerja.
Sesetengah yang berumur 20 tahun tetapi berusia 21 tahun pada 2023 mungkin juga menganggap mereka layak. Walau bagaimanapun, selagi anda telah menerima kredit eBeliaRahmah, anda tidak layak untuk program ini. Butiran peribadi anda akan disahkan melalui pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) yang disediakan oleh kementerian berkaitan.
Sebab 5 - Tidak Pernah Memohon Bantuan Kerajaan Atau Kemas Kini Pendapatan Terkini...
Sementara pemohon yang tidak memfailkan cukai pendapatan akan ditolak, Timbalan Menteri Kewangan Steven Sim berkata mereka yang tidak pernah memohon bantuan kerajaan atau mengemas kini pendapatan terkini mereka dengan LHDN juga akan ditolak. Ini bermakna suri rumah, pesara dan mereka yang tidak mempunyai pendapatan mungkin ditolak untuk mendapatkan kredit eMadani RM100 hanya kerana kerajaan tidak dapat mengesahkan kelayakan mereka.
Sekali lagi, LHDN / LHDN amat sensitif terhadap rekod cukai lapuk anda, yang mungkin tidak menggambarkan tahap pendapatan semasa anda dengan tepat. Walau bagaimanapun, anda harus merayu jika anda mempunyai justifikasi atau alasan yang kukuh bahawa penolakan itu harus dikaji semula. Sudah tentu, ia tidak berbaloi dengan masalah demi RM100 jika anda sengaja mengelak daripada membayar cukai pendapatan.

Sebab 6 - Anda Bukan Warganegara Malaysia...
Anda mestilah warganegara Malaysia untuk menikmati kredit eMadani RM100. Butiran peribadi anda akan disahkan melalui Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Oleh itu, sekiranya status kediaman anda tidak dinyatakan sebagai warganegara Malaysia atau anda bukan pemegang MyKad, permohonan anda akan ditolak secara automatik. Begitu juga, jika nombor IC anda tidak wujud atau tidak lagi sah dalam rekod JPN, permohonan anda akan ditolak.
Untuk menutup kelemahan, seperti apabila Rosmah Mansor - isteri keji kepada bilionair bekas Perdana Menteri Najib Razak, juga dikenali sebagai Imelda Marcos dari Malaysia - dengan lucu diluluskan untuk menerima RM800 di bawah bantuan tunai Bantuan Prihatin Nasional (BPN) pada 2020 , program eMadani telah melaksanakan pemeriksaan yang lebih ketat untuk menghentikan ketirisan yang tidak masuk akal.
Keutamaan rayuan akan diberikan kepada mereka yang menerima Bantuan Tunai Rahmah (STR) atau “Sumbangan Tunai Rahmah”, yang telah memanfaatkan 8.7 juta orang. Jika anda salah seorang penerima STR, kemungkinan besar rayuan anda akan berjaya. Jika anda telah berjaya menebus kredit eWallet RM100, pastikan anda menghabiskan semua wang RM100 sebelum penghujung Feb 2024. - FT
(Petikan di atas adalah terjemahan daripada artikal  "Top-6 Reasons Why Your Free RM100 eMadani Claim Was Rejected – And Why You Should Appeal"  -  Finance Twitter)
The never-ending complaints about eMadani application rejections...
Since its rolled out on Dec 4, there have been complaints about the RM100 eMadani initiative. The complaints range from elderly people having difficulties registering via apps or those facing outright rejections upon application even though they earn much less than RM100,000 a year.
The eMADANI is an initiative from the government for eligible beneficiaries with an annual income below RM100,000.This programme is estimated to benefit approximately 10 million Malaysians in the form of RM100 in e-wallet credit that can be used for purchases in brick-and-mortar businesses through participating e-wallet service providers.
Yet, not everyone is happy with the initiative. Some find it too little, while others are asking when the M40 will get help while the government plans to eradicate subsidies that benefit the M40 group.DAP Facebook page posted a list of ‘bantuan’ kerajaan that are earmarked for the year 2024. And this too was met with hostilities and rejections from social media users.

For Facebook user Tkk Tan these are all short-term aid initiatives. He wants to know what the government has in store for a long-term solution.

Not agreeing with the ‘bantuan’ initiatives, this user, Paramesvaran Karthigeyan had this to say:

And there were grievances over the rejections of the eMadani applications. – focusM168 countries voted to stop this yesterday. The US wants it to continue...

cheers.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://alditta.blogspot.com/2023/12/kenapa-tuntutan-e-madani-rm100-tunai.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Penyebab Kegagalan Tebus E Madani Rm100 E Wallet Adalah E Filing Lhdn

Penyebab Kegagalan Tebus E Madani Rm100 E Wallet Adalah E Filing Lhdn

papar berkaitan - pada 8/12/2023 - jumlah : 221 hits
Sejujurnya penulis tidaklah begitu mengharapkan untuk mendapatkan RM100 dari eMadani yang akan dimasukkan ke dalam akaun eWallet yang terpilih Namun penulis cuba untuk mendapatkan rezeki yang sedikit dari wang yang kerajaan gunakan hasi dar...
Rm100 E Madani Scheme Won T Raise Inflation Deputy Minister Says

Rm100 E Madani Scheme Won T Raise Inflation Deputy Minister Says

papar berkaitan - pada 5/12/2023 - jumlah : 166 hits
The e wallet credit of RM100 under e Madani to 10 million people is not expected to cause a rise in inflation in the country Deputy Finance Minister I Ahmad Maslan said this is because the total amount of RM1 billion allocated for this init...
Tepati Ramalan Sharif Dan Syaiful Juara Famili Duo 3 Bawa Pulang Wang Tunai Rm100 000

Tepati Ramalan Sharif Dan Syaiful Juara Famili Duo 3 Bawa Pulang Wang Tunai Rm100 000

papar berkaitan - pada 4/12/2023 - jumlah : 92 hits
Sharif dan Syaiful dinobat sebagai juara Famili Duo 3 Pasangan adik beradik Sharif dan Syaiful Zero mendominasi pentas final DUO beradik Sharif dan Syaiful menepati ramalan muncul sebagai juara Famili Duo musim ketiga yang berlangsung di St...
Kelebihan Claim E Madani Rm100 Dengan Touch N Go E Wallet

Kelebihan Claim E Madani Rm100 Dengan Touch N Go E Wallet

papar berkaitan - pada 4/12/2023 - jumlah : 194 hits
Bermula 4 Disember 2023 maka kerajaan sekarang yang juga dikenali sebagai kerajaan perpaduan madani sedang cuba mendapatkan sedikit jiwa dari rakyat Malaysia Kelebihan Claim E madani Dengan Touch n Go E walletBarangsiapa yang memiliki beber...
Cemar Sungai Kim Kim Pemandu Lori Didenda Rm100 000 Syarikat Rm320 000

Cemar Sungai Kim Kim Pemandu Lori Didenda Rm100 000 Syarikat Rm320 000

papar berkaitan - pada 3/12/2023 - jumlah : 82 hits
Cemar Sungai Kim Kim Pemandu lori didenda RM100 000 syarikat RM320 000 Dikemas kini 2 jam yang lalu Diterbitkan pada 3 Dec
Touch N Go Ewallet Cara Tebus Kredit Rm100 Emadani

Touch N Go Ewallet Cara Tebus Kredit Rm100 Emadani

papar berkaitan - pada 4/12/2023 - jumlah : 382 hits
Seramai 10 juta warganegara Malaysia yang layak akan menerima kredit etunai sebanyak RM100 pada 4 Disember ini Ada beberapa syarat mudah yang membolehkan anda menebus jumlah ini jadi teruskan membaca untuk mengetahu lebih lanjut bagi anda m...
Tebus Emadani Rm100 Melalu Mae Maybank

Tebus Emadani Rm100 Melalu Mae Maybank

papar berkaitan - pada 2/12/2023 - jumlah : 178 hits
Apa itu Program Bantuan RM100 eMADANI e MADANI merupakan satu inisiatif kerajaan yang ditujukan kepada individu yang layak dengan pendapatan tahunan di bawah RM100 000 Program ini dianggarkan akan memberi manfaat kepada kira kira 10 juta ra...
Emadani Tng Cara Tebus Ewallet Rm100 Touch N Go

Emadani Tng Cara Tebus Ewallet Rm100 Touch N Go

papar berkaitan - pada 30/11/2023 - jumlah : 145 hits
Adakah anda layak untuk menebus kredit percuma Kerajaan bernilai RM100 pada 4 Disember ini Jom kami kongsikan lebih lanjut bagi yang berminat untuk membuat penebusan eMadani melalui eWallet Touch n Go Pengenalan Kerajaan bersetuju untuk men...
Emadani Mae Cara Tebus Buat Bayaran Guna E Dompet Rm100

Emadani Mae Cara Tebus Buat Bayaran Guna E Dompet Rm100

papar berkaitan - pada 30/11/2023 - jumlah : 237 hits
eMadani MAE Cara Tebus Buat Bayaran Guna e Dompet RM100 Apakah Itu eMadani Inisiatif eMadani adalah program kerajaan Malaysia yang menyediakan kredit e wallet sebanyak RM100 sekali gus kepada warganegara Malaysia yang layak Inisiatif ini di...
Guide To Startup Funding

Aktiviti Perjumpaan Tertutup Sesi Penerangan Hala Tuju Institusi Berbai Ah Ppim 25 02 2024

Tesla Is Building More Charging Infrastructure In Penang To Further Expand Charging Coverage In Malaysia

House By The River By Ch N A In Nha Trang Vietnam

Nst Leader Rice Roguery New Straits Times 26 02 2024

Construction Company Blacklisted For Abandoning Bangladeshi Workers In Cheras

Ex Bsi Bank Exec Refuses To Come To Malaysia And Testify Macc Investigator

Ahli Parlimen Kena Berhati HatiKenapa Netizen Suka Melabel Sesuatu Sebagai P rn

Info Dan Sinopsis Indigo Filem Seram Indonesia 2023 Kini Di Platform Netflix

Senarai Penuh Keputusan Pemenang Gempak Most Wanted Awards 2023 2024 Astro

Senarai Calon Top 5 Kategori Persembahan Penyampai Trofi Undian Tarikh Gempak Most Wanted Awards 2023 2024 Astro

Resepi Ketam Kam Heong Paling Popular dan Mudah


50 Masalah Yang Sering Ditanyakan Oleh Wanita Terkait Ramadhan

Excited Bila Pergi Tempat Healing Di Johor Parit Panjang Pontian

Sesekali Tukar Selera Makan Nasi Kandar Saddam

Amat Bahaya Kepada Umno Untuk Bersama Ular Yang Pernah Mematuknya

Honor Memperkenalkan Strategi Semua Senario Berkuasa Ai Baharu Di Mwc 2024

6 Android Experiences To See At Mwc Barcelona