Kenapa Saya Melabur Dalam Unit Trust


 
Kenapa saya terfikir untuk melabur dalam unit trust walhalnya duit saya bukan banyak pun dalam akaun bank, ada hati pula untuk membuat pelaburan? Ingat boleh kaya ke dengan melabur? Ha, wajib tau untuk melabur unit trust terutama bagi golongan yang belum kaya macam saya ni. Dengan pelaburan barulah kita ada konsistensi nak menyimpan wang. Kalau tak, akhir bulan je baki akaun tinggal RM5, tapi tak tau wang yang lain digunakan ke mana dan buat apa. Rugi kan


Sebenarnya ada mesej yang saya ingin sampaikan kepada anak-anak apabila saya melabur unit trust. Sebagaimana saya terinspirasi dengan kisah abah, saya juga harap anak-anak saya nanti agar tidak boros dan sentiasa berusaha untuk menyimpan wang dan melabur seperti saya yang telah melihat perjuangan abah


Kisah Pelaburan Abah
Untuk pengetahuan semua, abah tak ada pelajaran yang tinggi. Sebaik habis belajar di sekolah menengah, abah dapatkan kerja menjadi tukang gunting rumput di bangunan LLN (sekarang kita panggil TNB). Rezeki abah baik bila mana abah diterima bekerja sebagai staf LLN. Pada masa tu abah cuba nasib ketika ada tawaran kerja kosong. Sehinggalah abah pencen, jawatan abah yang tertinggi hanyalah sebagai juruteknik


Cuba bayangkan dengan anak seramai 13 orang serta isteri yang tak bekerja, abah menyara keluarga besar kami dengan gajinya yang hanya sebagai juruteknik. Tetapi apa yang saya kagum dengan abah, meskipun seorang diri membanting tulang menyara kami sekeluarga, abah masih mampu menyimpan aset. Apa aset yang abah kumpul? Tanah! Dan sehingga abah pencen, abah mempunyai 7 bidang tanah yang setiap satunya kini mencecah harga ratusan ribu ringgit


Kerja keras abah dulu kini dinikmatinya setelah pencen. Abah tak perlu lagi bekerja seperti dahulu. Meskipun kini abah merupakan tenaga pengajar di sekolah (guru Al-Quran kelas petang) tetapi itu hanyalah untuk mengisi masa lapangnya. Abah tak perlu risau memikirkan wang saraan yang perlu digunakan pada masa kini kerana abah ada back-up kuat dengan asetnya. 

Tapi saya ada back-up apa? Apa kami kena buat pada ketika suami telah pencen di usia 60 tahun nanti? Adakah cukup dengan duit pencen suami untuk menyara kami pada usia emas? Di mana saya nak cekau jika berlaku hal kecemasan dan saya tiada simpanan? Terima kasih abah, Che Ismail bin Abdullah yang mengajar saya tentang hal simpanan dan pelaburan. Abah terbaik kesayanganku selalu! Semoga dipanjangkan umur dan sentiasa dimurahkan rezeki serta berada bawah lindungan Ilahi selalu. Aamiin.


3 Sebab Kenapa Saya Perlu Melabur

1. Menerima Wang Setiap Bulan dalam Jumlah yang TetapMeskipun saya adalah seorang surirumah sepenuh masa dan tidak bekerja, namun saya masih menerima gaji tetap setiap bulan. Daripada siapa? Tentulah daripada suami dalam bentuk wang nafkah bulanan. Setiap bulan saya hanya menggunakan anggaran 40% daripada wang nafkah dan selebihnya saya simpan dalam akaun simpanan di bank.


Wang tersebut tidak disentuh dan saya akan gunakannya ketika waktu kecemasan sahaja. Namun jika tidak disentuh dan saya masih mempunyai back up tambahan iaitu barang kemas yang ada untuk saat kecemasan, mengapa tidak saya laburkan sahaja dalam unit trust? Paling kurang dividen yang diperolehi adalah lebih tinggi daripada simpanan biasa di bank.


Kadar inflasi juga menyebabkan saya memilih untuk melabur dalam unit trust. Cuba bayangkan, jika pada tahun 1999 saya beli burger pada harga RM1.50 sebiji, adakah masih sama harga sebiji burger pada tahun 2019? Tidak, kini sebiji burger berharga RM3.50! Walaupun harga sebiji burger terus meningkat tetapi tangga gaji dalam pelbagai sektor pekerjaan samada swasta atau kerajaan di Malaysia masih lagi berada pada takuk yang sama.


Itulah kesan inflasi dalam kehidupan kita. Gaji hanya naik 5% setahun tetapi hutang isi rumah naik sehingga 13% setahun. Jika kita masih rasa wang yang disimpan dalam bank simpanan tidak akan susut nilai, silap ya. Mungkin kita perlu buat sedikit kira-kira dan buat pembacaan mengenai inflasi.


2. Dividen Simpanan Akaun Biasa di Bank Hanya 0.3% -0.5%Tahukah awak bahawa dividen tahunan yang diterima oleh penyimpan simpanan akaun simpanan biasa di bank hanyalah antara 0.3% hingga 0.5% sahaja? Pada tahun 2018, kadar inflasi negara direkodkan pada 1% menurut Bank Negara Malaysia. Jika diteliti, dividen simpanan tidak sampai 1% dan penyimpan mengalami susut nilai wang antara 0.5% hingga 0.7% disebabkan oleh inflasi. Inilah antara bukti bahawa simpanan biasa di bank mengalami susut nilai.


Apabila saya dapat tahu tentang susut nilai akibat inflasi dan nilai dividen yang rendah ditawarkan untuk simpanan biasa, hati saya terus meronta-ronta ingin cari medium simpanan baru yang menawarkan dividen yang lebih tinggi dan selamat serta patuh syariah


Maksud selamat di sini adalah bukan skim cepat kaya yang menawarkan pulangan tidak masuk akal a.k.a scam. Selain itu, saya juga tidak mahu melabur dengan pelaburan yang menawarkan dividen tinggi namun risikonya juga tinggi seperti stock market. Saya bukan seorang yang boleh menerima risiko kerugian besar, boleh sakit jantung jadinya nanti. Ada beberapa medium pelaburan yang saya temui dan salah satunya yang menarik minat saya adalah pelaburan unit trust PMB yang bersifat patuh syariah.


3. Pulangan Pelaburan adalah Lebih Tinggi dan Bersifat Mudah CairPMB telah berada selama 53 tahun dalam pasaran dan merupakan milik kerajaan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar. 100% dimiliki oleh MARA, PMB menawarkan 14 jenis dana unit trust patuh syariah untuk pilihan pelabur. Berdaftar di dengan Suruhanjaya Sekuriti dan dikawal selia di bawah Bank Negara Malaysia, jadi ianya sah dan selamat. Dengan nilai minimum komitmen bulanan sebanyak hanya RM50, pelaburan di PMB adalah mampu dan tidak membebankan buat golongan surirumah seperti saya.


Pelaburan di PMB adalah 100% patuh syariah kerana mempunyai penasihat syariahnya sendiri. Jika pelaburan dana lain memerlukan pelanggan membuat pilihan samada ingin membeli dana patuh syariah atau tidak, di PMB tiada masalah itu. Pulangan tahunan yang ditawarkan juga menarik iaitu di antara 10-12% setahun untuk pelaburan jangka panjang


Sekiranya saya memerlukan wang segera untuk hal kecemasan, saya boleh bergantung harap kepada wang yang dilaburkan dalam unit trust kerana ia bersifat mudah cair. Mudah cair di sini bermaksud wang boleh diperolehi selewat-lewatnya dua minggu dari tarikh jual. Ini berbeza dengan pelaburan aset serta property kerana mengambil masa lebih lama untuk dicairkan meskipun kebiasaannya dividen yang ditawarkan lebih tinggi.


Walaubagaimanapun, pelaburan di PMB adalah lebih sesuai untuk jangka masa sederhana hingga panjang iaitu daripada 3 tahun dan ke atas. Pelaburan jangka pendek di bawah 3 tahun adalah tidak sesuai dan tidak digalakkan di PMB. Disebabkan saya memang mempunyai target untuk melabur demi simpanan hari tua, jadi pilihan terbaik saya adalah melabur di PMB!


Saya tak mampu nak beli hartanah seperti abah, jadi pelaburan unit trust adalah yang terbaik untuk saya. Bayaran bulanan kecil dengan dividen tinggi tanpa risiko kerugian besar..jadi awak tentu dah faham kenapa saya perlu melabur dalam unit trust kan? Oh, btw kalau awak berminat nak melabur unit trust di bawah PMB, boleh roger saya. In shaa Allah saya boleh bantu. Saya adalah konsultan berdaftar :)


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.nurzariniismail.com/2020/09/sebab-melabur-unit-trust.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Prestasi Dana Unit Trust Patuh Syariah

Prestasi Dana Unit Trust Patuh Syariah

papar berkaitan - pada 22/9/2020 - jumlah : 123 hits
Assalamualaikum Salam SejahteraSebelum ini saya telah berkongsi tentang Saya juga telah berkongsi artikel dari laman sesawang FIMM mengenai dan Saya juga telah berkongsi tentang Kali ini saya Sekadar hendak berkongsi tentang prestasi dana u...
Sebanyak 14 000 Unit Poco X3 Terjual Dalam Masa 24 Jam

Sebanyak 14 000 Unit Poco X3 Terjual Dalam Masa 24 Jam

papar berkaitan - pada 12/9/2020 - jumlah : 114 hits
Poco X3 adalah peranti terbaru dari Pocophone iaitu sebuah peranti kelas pertengahan dengan cip Snapdragon 732G Ia juga adalah peranti Poco tersendiri pertama yang mana bukan dijenama semula dari Redmi Peranti turut menggunakan bateri 5160m...
Kpdnhep Pulau Pinang Merampas 17 187 Unit Alat Ganti Aksesori Motosikal Palsu

Kpdnhep Pulau Pinang Merampas 17 187 Unit Alat Ganti Aksesori Motosikal Palsu

papar berkaitan - pada 11/9/2020 - jumlah : 112 hits
Ketua pegawai penguatkuasa KPDNHEP Pulau Pinang Peter J Berinus Agang dan pegawainya menunjukkan barang barang yang dirampas BUKIT MERTAJAM Sebanyak 17 187 unit alat ganti motosikal dan aksesori palsu dirampas oleh Kementerian Perdagangan D...
Kit Siang Shocked Bung Objects To In God We Trust Slogan

Kit Siang Shocked Bung Objects To In God We Trust Slogan

papar berkaitan - pada 19/9/2020 - jumlah : 79 hits
SABAH POLLS DAP veteran Lim Kit Siang said he is shocked that Sabah Umno chief Bung Moktar Radin had objected to Warisan s In God we trust unite we must slogan Bung reportedly said that in God we trust was too synonymous with the Philippine...
Kadir Jasin Says Doesn T Trust Pas Due To Latter S Constantly Shifting Stance

Kadir Jasin Says Doesn T Trust Pas Due To Latter S Constantly Shifting Stance

papar berkaitan - pada 17/9/2020 - jumlah : 77 hits
Veteran newsman Datuk A Kadir Jasin took a swipe at PAS today claiming that the Islamist party keeps changing its stand to suit the current prevailing political climate Taking to Facebook the former Parti Pribumi Bersatu Malaysia supreme co...
Banyak Unit Hartanah Di Johor Tidak Terjual

Banyak Unit Hartanah Di Johor Tidak Terjual

papar berkaitan - pada 13/9/2020 - jumlah : 86 hits
Banyak unit hartanah di Johor tidak terjual Dikemas kini 18 minit yang lalu Diterbitkan pada 13 Sep 2020 4 45PM
4 Unit Rumah Panjang Di Jln Ikan Emas Dijilat Api

4 Unit Rumah Panjang Di Jln Ikan Emas Dijilat Api

papar berkaitan - pada 17/9/2020 - jumlah : 101 hits
Kira kira 50 anggota bomba dihantar ke lokasi kejadian di Jalan Ikan Emas Gambar milik Jabatan Bomba dan Penyelamat KUALA LUMPUR Empat unit rumah panjang di Jalan Ikan Emas di sini musnah dalam kebakaran awal pagi ini Komander operasi kanan...
Dragon Quest Xi Terjual Lebih 6 Juta Unit

Dragon Quest Xi Terjual Lebih 6 Juta Unit

papar berkaitan - pada 27/9/2020 - jumlah : 77 hits
Square Enix mengumumkan Dragon Quest XI Echoes of an Elusive Age telah terjual lebih dari 6 juta unit dari tarikh pelancaran sehingga sekarang Angka jualan ini juga termasuk dari jualan permainan versi Definitive Edition yang telah dilancar...
Kenapa Perlu Tambah Unit Pelaburan Ketika Market Down

Kenapa Perlu Tambah Unit Pelaburan Ketika Market Down

papar berkaitan - pada 24/9/2020 - jumlah : 94 hits
Bang market tengah drop ni masa terbaik untuk topup unit trust Pasti ramai pelabur unit trust yang pernah mendengar skrip di atas ni ketika pasaran
Makan Mi Yang Disimpan Selama 1 Tahun 9 Anggota Keluarga Meninggal Dunia

Dap Dah Bersuara

Rahsia Awet Muda Untuk Wanita 30an Hanya Guna Susu Kunyit Badam Dan Madu

Spesifikasi Dan Kisaran Harga Suzuki Gsx R150

Kejam 2 Murid Dibelenggu Dan Disiksa Guru Hingga Hampir Mati Di Sekolah Milik Seorang Syekh

Drama Lelaki Likungan Cinta Drama Lakonan Cik B Anak Dato Vida

Scroll Balik Entry Lama Untuk Pembaca Di Fb

2h1m Kejutan Dari Tasya



7 Perkara Yang Anda Tak Sangka Boleh Berjangkit

Kenapa Pengawal Keselamatan Kebiasaannya Orang Nepal

Memahami Maksud Negara Dunia Pertama Kedua dan Ketiga

Biodata Penyanyi Iman Troye Imantroye

Biodata Ezurin Khyra Ikon Fesyen Bintang The House Musim 6


Pemimpin Umno Kecewa Takiri Tidak Didakwa

Kim Sohyun Ji Soo Kang Haneul Lee Jihoon River Where The Moon Rises Dedah Barisan Pelakon Rasmi

Masih Belum Ada Ubat Boleh Rawat Covid 19 Noor Hisham

Dua Bulan Didignos Hid4p K4nser P4ru P4ru Tahap 4 Sanjay Dutt

Baru Je Neelofa Pakai Purdah Sekali Individu Ini Beri Hadiah Yg Sangat Teristimewa Buat Ramai Terkeejut

Farah Nabilah Selamat Lahirkan Bayi Lelaki Bakal Kongsi Nama Wajah Anak Bila Tiba Masa