Kartel Dedak Berkumandang Kembali


Kurang dari 20 hari sebelum muktamar ke-64 PAS, tanda tanya mengenai percaturan kumpulan "kartel dedak" dalam parti itu masih menarik perhatian - dan saspens.

Beberapa hari lalu tokoh utama yang membuat pendedahan mengenai "kartel" tersebut sekali lagi memberikan bayangan - dan 'nasihat'.

Yang Dipertua PAS Sungai Buloh Zaharudin Muhammad menyatakan barisan kepemimpinan tertinggi parti itu ketika ini dianggap terbaik kerana mempunyai keseimbangan yang kukuh.

Katanya PAS sekarang memiliki pemimpin atasan yang hebat.

"Presiden dan timbalan presiden memiliki ilmu agama. Gabungan naib presiden (pula) pelbagai dan mantap, berintegriti tinggi dan seimbang," katanya.

Beliau selanjutnya meneruskan catatan dengan harapan agar pihak yang terbabit dalam "kartel dedak" tidak mengganggu gabungan berkenaan.

"Semoga Mr Hussam II tidak meneruskan usaha dan cita-citanya kerana ia boleh merosakkan keseimbangan ini," kata Zaharudin yang juga menantu Presiden PAS Abdul Hadi Awang.


Nafi kemudian akui

Untuk rekod semasa mendedahkan kewujudan kumpulan yang dianggapnya bertanggungjawab menerima wang daripada Umno atau wakil parti itu, Zaharudin menyebut beberapa nama - meskipun tidak secara jelas.

Melalui hantaran di media sosial Zaharudin menamakan dalang di sebalik kartel dedak itu sebagai Dr Hussam II, Mr NT, Mr KT, Mr KH dan individu yang kelima sebagai “semua dah tahu.”
Menariknya, Zaharudin - dalam nada menyindir - menjelaskan individu yang "semua dah tahu" itu sebagai "tak tahu banyak pun" dan hanya terlalu mengikut kawan-kawan.

Ia dipercayai merujuk kepada Anggota Parlimen Bachok, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, yang sebelum ini menafikan - dan akhirnya mengakui - audio rakaman mengenai pengakuan penerimaan "wang Umno" itu adalah dirinya.

Nik Abduh adalah anggota Jawatankuasa Pusat PAS yang mendapat undi tertinggi dalam pemilihan pada 2017 dan disebut-sebut bakal bertanding bagi merebut jawatan naib presiden pada kali ini.

Muktamat PAS akan diadakan mulai 21 Jun ini di Indera Mahkota, Pahang.

Kenyataan berkias Zaharudin itu mendorong sesetengah pihak menganggap Dr Hussam II ialah Menteri Besar Terengganu, Dr Ahmad Samsudi Mokhtar.

Bagaimanapun Zaharudin mengesahkan kemudian bahawa Dr Hussam II itu bukanlah Ahmad Samsuri.


Tolak semua pencalonan

Dengan penafian itu, tanda tanya masih berlegar dalam kalangan anggota PAS mengenai identiti sebenar Dr Hussam II yang dimaksudkan Zaharudin.

Selain Nik Abduh, Ahmad Samsuri didakwa seorang lagi muka baru yang akan ditonjolkan sebagai pemimpin pelapis PAS pada kali ini.

Pagi ini salah seorang naib presiden PAS mendakwa ada usaha memecah-belahkan parti itu oleh media tertentu.

Dalam kenyataan yang dihantar ke media, Iskandar A Samad berkata, PAS cuba digambarkan sedang berpuak-puak.

“Seolah-olah mereka fanatik menyokong pemimpin tertentu dan menolak pemimpin tertentu,” katanya.

Menurut bekas exco kanan Selangor semasa PAS menyertai kerajaan negeri itu pencalonan seseorang untuk jawatan dalam parti itu bukan perlumbaan mengejar jawatan, sebaliknya mahu membuat kebajikan.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan Zaharudin mengesahkan beliau tidak akan bertanding dalam mana-mana jawatan pada pemilihan kali ini.

Katanya beliau mendapat pencalonan daripada PAS kawasan bagi mengisi beberapa "jawatan tertinggi parti".

"Atas beberapa sebab dan menjaga integriti perjuangan yang saya sedang perjuangkan sekarang, saya meminta maaf kerana terpaksa menarik diri daripada semua pencalonan untuk penggal ini," katanya.

Malaysiakini

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://bankami.blogspot.com/2019/06/kartel-dedak-berkumandang-kembali.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kartel Dedak Bertanding Naib Presiden Pas

Kartel Dedak Bertanding Naib Presiden Pas

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 408 hits
MALAYSIAKINI Kurang dari 20 hari sebelum muktamar ke 65 PAS tanda tanya mengenai percaturan kumpulan kartel dedak dalam parti itu masih menarik perhatian dan saspens Beberapa hari lalu tokoh utama yang membuat pendedahan mengenai kartel ter...
Jauhi Smartphone Di Malam Hari Selama Seminggu Bisa Buat Pola Tidur Kembali Membaik

Jauhi Smartphone Di Malam Hari Selama Seminggu Bisa Buat Pola Tidur Kembali Membaik

papar berkaitan - pada 27/5/2019 - jumlah : 302 hits
Kehadiran smartphone tablet dan laptop telah menyebabkan perubahan pada kehidupan kita Cahaya biru yang dimunculkan dari LED yang dipasang pada perangkat ini telah memunculkan sejumlah masalah kesehatan dan perubahan pada pola kehidupan man...
Menristekdikti Ajak Mahasiswa Kembali Bersatu Setelah Pemilu Selesai

Menristekdikti Ajak Mahasiswa Kembali Bersatu Setelah Pemilu Selesai

papar berkaitan - pada 28/5/2019 - jumlah : 191 hits
Mudah mudahan dengan pertemuan ini nanti kita bisa menyatukan kembali para anak bangsa yang selam ini beda pendapat beda pilihan beda partai tapi tetap satu untuk Indonesia maju ungkap Nasir
Liyana Jasmay Buka Tudung Kembali Free Hair

Liyana Jasmay Buka Tudung Kembali Free Hair

papar berkaitan - pada 29/5/2019 - jumlah : 852 hits
Liyana Jasmay yang sebelum ini bertudung dan sering mencetuskan kontroversi gara gara gaya pemakaian tudung Liyana Jasmay dikritik sehingga ada yang mengatakan beliau mempermainkan agama BACA Siapa Sebenarnya Model Botol Kordial F N Ramai I...
10 Hari Pascakerusuhan 53 Napi Lapas Langkat Kabur Belum Kembali

10 Hari Pascakerusuhan 53 Napi Lapas Langkat Kabur Belum Kembali

papar berkaitan - pada 26/5/2019 - jumlah : 229 hits
Putu Gede menjelaskan napi yang menyerahkan diri hingga Sabtu tercatat sebanyak 111 orang dari jumlah 170 orang kabur saat terjadi kerusuhan di Lapas Narkotika Langkat
Diisukan Bakal Terblokir Hingga 10 Hari Faktanya Kini Kominfo Sudah Buka Kembali Akses Semua Medsos

Diisukan Bakal Terblokir Hingga 10 Hari Faktanya Kini Kominfo Sudah Buka Kembali Akses Semua Medsos

papar berkaitan - pada 26/5/2019 - jumlah : 301 hits
Yay sekarang kamu sudah bisa mengakses WA Facebook dan Instagram tanpa heboh berkutat dengan VPN lagi Manfaatkan dengan bijak ya
Bumper Nostalgia Raya Menggamit Memori Indah Kembali

Bumper Nostalgia Raya Menggamit Memori Indah Kembali

papar berkaitan - pada 25/5/2019 - jumlah : 621 hits
Sebut sahaja Majalah Ujang dan Majalah Apo ia tidak asing dengan masyarakat di Malaysia Ia pernah hadir pada zaman 90 an sehingga akhir 2018 Kini kembali mengimbau kenangan indah edisi Bumper Nostalgi Raya Tiap kali tiba bulan Puasa dan Ray...
Akses Whatsapp Instagram Facebook Kembali Normal

Akses Whatsapp Instagram Facebook Kembali Normal

papar berkaitan - pada 26/5/2019 - jumlah : 216 hits
Pemerintah melalui Kementerian Komunikasi dan Informatika akhirnya mengakhiri pembatasan akses media sosial pada hari ini Sabtu Pengguna layanan internet seperti Instagram WhatsApp dan Facebook sudah bisa kembali mengunggah foto dan video
Asyik Berbual Tiba Tiba Senyap Dahlan Zainuddin Diserang Strok Kali Kedua Kini Telah Kembali Ke Rahmatullah

Asyik Berbual Tiba Tiba Senyap Dahlan Zainuddin Diserang Strok Kali Kedua Kini Telah Kembali Ke Rahmatullah

papar berkaitan - pada 29/5/2019 - jumlah : 775 hits
Sebelum ini media melaporkan ketika Asyik Berbual Tiba Tiba Senyap Dahlan Zainuddin Diserang Strook Kali Kedua Asyik Berbual Tiba Tiba Senyap Dahlan Zainuddin Diserang Strok Kali Kedua Kini telah kembali ke rahmatullah
Massive Gas Pipeline Fire In Putra Heights Says Fire Dept

Siti Kasim To Madani Gov T Patriotism Will Get Us Nowhere If Our Education Is In Shambles

Queen Hosts Hari Raya Reception For Utm International Students

Kebakaran Paip Gas 112 Mangsa Cedera 49 Rumah Terjejas

Kejadian Kebakaran Pipeline Gas Di Petaling Usaha Menyelamat Masih Berjalan

Building An Online Marketing Plan

Konsert Energy Ryan B Dan Banyak Lagi Aktiviti Menarik Dalam Lembah Klang Minggu Ini

When Audio Isn T An Afterthought Why Riders Choose Cicada Systems First


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Perempuan Melawan Lara

Monoloque Rindu Dendam Hari Raya Chord

Berdentum Gegaran Disangka Pesawat Terhempas Mangsa Kebakaran

How To Make Japanese Mayonnaise

Hiburan Mangsa Terjejas Akibat Kebakaran Di Putra Height Akan Terima Bantuan Rm2500 Hingga Rm5000 Pmx

Akui Penat Dengan Running Man Sebelum Ini Ji Yeeun Dedah Banyak Terima Mesej Cacian