Kahwin Adalah Kerjasama


Agak hot satu post yang k.fiezz kongsikan di Facebook semalam menggunakan #roadtojannah berkenaan isu BERAJA kan suami. 



Sebab kes dalam post tu , si suami nak makan tepat pukul 8mlm hasil masakan air tangan isteri, tak suka rumah bersepah, tak suka anak comot, time makan malam kena layan borak sambil isteri suapkan anak makan. dan isteri makan lepas dah setel semua kerja siap. ehhh..ni jadi isteri ke?jadi pembantu rumah ni?
Yang si isteri bekerja hokay, balik ke rumah jam 6.30ptg. Sampai je rumah terus zap zasss macam robot siapkan segala kerja-kerja rumah tanpa bantuan suami?kena pastikan anak dah mandi, rumah bersih dan lain-lain...
Fuhh..to be honest penat k.fiezz baca tips tu sebab dalam tips tu MANA FUNGSI SUAMI?
Ramai juga yang komen di FB k.fiezz berkenaan isu ni. dan seperti yang dijangka,ramai tak puas hati. Yea..k.fiezz pun..Sebab baca dari tips perkongsian tu, kesian si isteri buat kerja-kerja rumah seorang diri..handle anak lagi..Boleh faham situasi si isteri penat sebenarnya tapi dia anggap macam biasa..Lama kelamaan boleh #roadtodepress..
Dari perkongsian tu, difahamkan tuan punya fb berkongsi tips tersebut untuk bantu kawan dia. 
Dan ada yang kata si isteri macam perli suami sebab semua kerja rumah dia yang buat padahal si isteri pun bekerja. 
K.fiezz baca tips tu, heh suami dia buat apa yeak?goyang telur je lah..haha..adeh..sorry la cannot brain tips tu. Mungkin untuk isteri yang tak bekerja, boleh la kot ikut tips tu. Contoh part makan tepat pukul 8mlm, tak ada masalah sebab confirm isteri dah siap masak masa lunch lagi.. Melainkan kalau suami ko nak menu lunch lain, menu dinner lain. Seawal pukul 4ptg dah boleh masak untuk menu makan malam pula. 
Bagi yang bekerja, tak logik nak makan sharp pukul 8 terutama yang ada anak-anak kecil. Sambil masak nak layan anak atau bagi dorang tengok tv / gadget untuk alihkan perhatian dorang supaya tak kacau time masak. oo..tapi dalam kes ni, suami tak suka anak-anak tengok tv. So isteri kena bawa anak ke dapur sambil masak. Jadi anak-anak di bagi mainan untuk bagi leka & tak ganggu mak masa memasak.
Pada k.fiezz time ni, suami main peranan. SILA JAGA ANAK MASA ISTERI MASAK kalau nak makan sharp pukul 8mlm. Time ni suami boleh mandikan anak, pakaikan baju anak, tengok-tengokkan anak.. isteri boleh siapkan kerja-kerja di dapur untuk masak. 
Kalau tanya k.fiezz logik tak nak makan sharp pukul 8mlm?
Okey, dalam situasi k.fiezz, logik. Sebab..K.fiezz belum ada anak lagi. Jadi sampai je rumah pukul 6ptg. Rehat kejap.  Lepas tu solat asar jap. Rehat semula sambil tengok tv sambil makan, sebab time petang-petang balik kerja, perut laparrr..haha..minta di isi. Jadi makan dulu apa yang ada kat rumah. 

6.30ptg, masuk bilik air, mandi. Dah siap mandi, rendam ikan/ayam (apa-apa yang nak di masak). Pukul 7, layan drama (haha)..Tengok la kadang ada cerita pukul 7, k.fiezz layan. Kadang tak layan. Tapi tetap buka tv..sambil-sambil masak..potong-potong dulu apa yang patut. Masak nasi. Dah siap bahan-bahan, letak ketepi dulu. 

Kalau drama pukul 7 tu, k.fiezz layan. Tengok drama dulu. Kalau k.fiezz tak layan sangat drama tu, k.fiezz terus masak. Sambil masak tu, solat Maghrib..Dalam pukul 8 lebih kurang, k.fiezz & mr hubby dah makan malam. tapi kalau k.fiezz melayan drama pukul 7, memang tunggu sampai habis lah baru k.fiezz masak. So pukul 9 baru makan malam. haha, nampak..
Isteri melayan tv tu pun macam me time. Nak release tension lepas penat kerja seharian kat pejabat. Jadi sama-sama kena tolak ansur. terutama yang ada anak-anak kecil. Untuk yang ada anak kecil, k.fiezz rasa tak logik?sebab kalau nak makan malam tepat pukul 8mlm, suami kena mainkan peranan macam yang k.fiezz explain atas ni.
Selain dari faktor nak makan tepat pada waktu makan. Banyak lagi kena ambil kira tanggungjawab dan kerjasama suami isteri. Bukan isteri buat semua kerja rumah. Isteri bukan robot!! Masa kahwin dulu, si lelaki cari isteri kan?bukan cari pembantu rumah!!
Kalau lelaki sejenis nak perfect, rumah mesti teratur, bersih, kemas sila rajinkan diri untuk tolong isteri juga. Jangan pandai nak complaint je.
Kahwin adalah kerjasama. Nak buat anak pun kerjasama kan?so sama lah juga kerja-kerja rumah yang lain, KERJASAMA. 
tak jatuh pun seluar dalam buat kerja-kerja rumah, ringankan beban isteri. 

Baca juga >> https://www.fiezasani.xyz/2020/02/tips-suami-isteri-bahagia.html

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.fiezasani.xyz/2020/02/Kerjasama-Adalah-Kerjasama.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jangan Tembak Pembawa Utusan Rekod Rekod Yang Didedahkan Oleh Sprm Adalah Untuk Kepentingan Awam

Jangan Tembak Pembawa Utusan Rekod Rekod Yang Didedahkan Oleh Sprm Adalah Untuk Kepentingan Awam

papar berkaitan - pada 8/2/2020 - jumlah : 124 hits
By Feb 2020MACC chief Latheefa KoyaPada 8 Januari 2020 pada satu sidang akhbar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah menyiarkan rakaman sembilan perbualan rahsia Rakaman tersebut dikatakan adalah perbualan antara pegawai kerajaan yan...
Dprd Jabar Perawat Adalah Pejuang Kesehatan Yang Harus Hidup Layak

Dprd Jabar Perawat Adalah Pejuang Kesehatan Yang Harus Hidup Layak

papar berkaitan - pada 8/2/2020 - jumlah : 88 hits
Senyumperawat com Perawat adalah pejuang kesehatan demikian yang diserukan oleh DPRD Jawa Barat Dalam kesempatan The post appeared first on
Masjid Adalah Hospital Terbaik Merawat Hati

Masjid Adalah Hospital Terbaik Merawat Hati

papar berkaitan - pada 8/2/2020 - jumlah : 105 hits
Masjid Adalah Hospital Terbaik Merawat HatiAsalamualaikum Salam Sejahtera Etuza teringat satu kata kata penceramah pada masa Kuliah Maghrib di Masjid Al Mahabbah di kampung Etuza Katanya MASJID ADALAH HOSPITAL TERBAIK MERAWAT HATI Haji Sula...
Anies Di Perayaan Cap Go Meh Keberagaman Adalah Suratan Tuhan

Anies Di Perayaan Cap Go Meh Keberagaman Adalah Suratan Tuhan

papar berkaitan - pada 8/2/2020 - jumlah : 16 hits
Anies berharap perayaan Cap Go Meh sekaligus menjadi daya tarik wisatawan domestik maupun mancanegara
Coronavirus Wuhan Adalah Aturan Dunia Iaitu Allah Maha Berkuasa

Coronavirus Wuhan Adalah Aturan Dunia Iaitu Allah Maha Berkuasa

papar berkaitan - pada 7/2/2020 - jumlah : 267 hits
Virus corona yang kini sebagai global virus telah meledakkan dunia sekelip mata Virus ni juga memperlihat sikap manusia di zaman akhir ini yang mementingkan diri Namun apa yang admin baca ialah sikap xenofobia rasisme terhadap bangsa Cina m...
Erick Thohir Soal Swasta Kerjasama Dengan Bumn Tak Apa Asal Jangan Diakali

Erick Thohir Soal Swasta Kerjasama Dengan Bumn Tak Apa Asal Jangan Diakali

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 14 hits
Menteri Badan Usaha Milik Negara Erick Thohir mempersilakan swasta bekerja sama dengan perusahaan BUMN untuk menjalankan bisnis Namun dia mengingatkan swasta tak boleh berlaku curang atau mengakali BUMN
Xiaomi Mi 10 Adalah Antara Peranti Terawal Menggunakan Ram Lddr5

Xiaomi Mi 10 Adalah Antara Peranti Terawal Menggunakan Ram Lddr5

papar berkaitan - pada 6/2/2020 - jumlah : 71 hits
https ift tt 373aIw0 Xiaomi Mi 10 dan Mi 10 Pro adalah peranti mercu Xiaomi untuk tahun ini Xiaomi juga dikatakan hanya akan fokus kepada peranti mercu sahaja dan ada kemungkinan tiada versi kelas pertengahan seperti Mi 10SE atau Mi 10T Ter...
Wanita Paling Malang Adalah Wanita Yang Tersalah Pilih Suami

Wanita Paling Malang Adalah Wanita Yang Tersalah Pilih Suami

papar berkaitan - pada 6/2/2020 - jumlah : 94 hits
Gambar Sekadar HiasanSesiapa sahaja yang bercinta pasti saja inginkan hubungan itu berakhir dengan pernikahan ada juga yang baru saja berkenal beberapa minggu terus berkahwin tanpa mengenali dahulu hati budi masing masing Zaman sekarang buk...
Lirik Lagu Bomba Sonaone

Detik Cemas Pengguna Maybank Wang Dicuri Menerusi M2u Ketika Pkp Fasa 2

Beli Satay Linggi Memang Sedap Puas Hati

Terima Upah Seikhlas Hati Pelajar Tiga Rakan Jadi Runner

Ragam Perintah Larangan Pergerakan

Satu Sistem Seperti Hrmis Dan Google Maps Mesti Dibina Oleh Kkm Sebagai Langkah Menangani Covid 19

Pkp Dr Zulkifli Harap Tiada Lagi Kilang Arak Dibenar Operasi

Khasiat Buah Kurma Ada Ke Yang Jual Kurma Online



Teori Konspirasi Mengarut Covid 19 Berpunca Dari Gelombang 5G

Info Dan Sinopsis Drama Lelaki Kiriman Tuhan Slot Tiara

10 Filem Pandemik Wajib Tonton Ketika Perintah Kawalan Pergerakan Covid 19

Bolehkah Haiwan Peliharaan Dijangkiti Virus Covid 19 Boleh

Memahami Asal Usul dan Makna Istilah Wabak dan Plague


Nasi Lemak Kopi O Kaw

Kali Pertama Aidan Memanjat Ke Tingkat Dua

Pilih Ketua Darjah

Haiwan Kesayangan Seperti Kucing Anjing Bukan Penyebar Covid 19 Kepada Manusia Jab Veterinar

Restoran Cicak Goreng Di Thailand

Kuncinya Kerana Allah