Kah Kah Macai Najib Dalam Tiktok Boleh Tolang Jawabkan Nanti Aku Dedah Macai Teruk Najib


 
Adakah projek LCS hanya untuk bayar hutang lapuk BNS, Najib disoal

FMT Reporters -August 13, 2022 
Mohamad Sabu dan Liew Chin Tong berkata jawapan Najib Razak akan membantu semua pihak memahami projek kapal tempur pesisir (LCS).PETALING JAYA: Najib Razak dipersoal sama ada projek kapal tempur pesisir (LCS) dirancang dengan tujuan untuk membayar hutang lama Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) daripada projek New Generation Patrol Vessel (NGPV).
Dalam laporannya mengenai LCS minggu lalu, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berkata, BNS membelanjakan RM400 juta untuk menyelesaikan hutang lapuk membabitkan projek NGPV.
Bekas menteri pertahanan Mohamad Sabu dan timbalannya ketika itu Liew Chin Tong menegaskan, tiada satu pun daripada RM9 bilion yang diperuntukkan untuk projek LCS sepatutnya digunakan untuk tujuan lain, mendakwa tindakan itu adalah jenayah pecah amanah.
“Ataupun perdana menteri keenam (Najib Razak) memang memulakan projek LCS secara rundingan terus dengan tujuan untuk membayar hutang lapuk NGPV?
-ADVERTISEMENT-Ads by 
“Jawapan Najib kepada soalan ini akan bantu kita semua memahami masalah projek LCS,” kata mereka dalam kenyataan bersama.
Menurut Mohamad dan Liew, jawapan Najib akan membantu semua pihak memahami projek LCS.
Mereka berkata, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah merancang untuk memperoleh 27 kapal peronda pada 1990, dengan cadangan dimasukkan dalam perjanjian untuk Perjanjian Penswastaan Naval Dockyard Sdn Bhd.
Projek NGPV, hanya menyaksikan enam daripada 27 kapal siap, melibatkan penswastaan Naval Dockyard Sdn Bhd pada 1995 di bawah kelolaan Najib yang ketika itu menggalas tugas sebagai menteri pertahanan, dari 1990 hingga 1995 dan kemudian 1999 hingga 2008.
Mereka berkata, Boustead Holdings Berhad kemudian menjadi pemegang saham majoriti syarikat yang keluar daripada penswastaan itu, seterusnya menamakan semula syarikat tersebut sebagai BNS pada 2006.
“Kontrak tambahan pertama yang ditandatangani pada 14 Dis 2001 tidak melibatkan kos tambahan.
“Selepas pengambilalihan PSC-NDSB oleh Boustead Holding Berhad, kontrak tambahan kedua ditandatangani pada 17 Jan 2007 dengan BNS, dengan tambahan nilai kontrak sebanyak RM 1.4 bilion iaitu daripada nilai kontrak asal RM5.35 bilion kepada RM6.75 bilion.
“Asas-asas peningkatan kos sejumlah RM1.4 bilion tidak dinyatakan dengan jelas dan tiada justifikasi kukuh untuk menaikkan nilai perolehan kontrak tersebut,” kata pemimpin Amanah dan DAP itu lagi.
Mohamad dan Liew berkata, PAC pada 2005 berpendapat projek NGPV tidak diuruskan dengan baik oleh kontraktor dan kementerian pertahanan.
Sementara itu, laporan Ketua Audit Negara 2006 berkata projek NGPV mempunyai banyak kelemahan kerana kerajaan dan Kementerian Pertahanan memberi PSC-Naval Dockyard “terlalu banyak peluang” walaupun terdapat masalah kewangan dan pengurusan.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://wrlr.blogspot.com/2022/08/kahkahmacai-najib-dalam-tiktok-boleh.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bertabahlah Najib Nanti Jawab Elok Elok Kat Kandang Tertuduh Ya

Bertabahlah Najib Nanti Jawab Elok Elok Kat Kandang Tertuduh Ya

papar berkaitan - pada 16/8/2022 - jumlah : 191 hits
Apa salahnya jika Nazlan pernah bekerja di Maybank soal pihak pendakwaan August 15 2022 Timbalan Pendakwa Raya Kanan V Sithambaram mendakwa Najib Razak hanya mahu mencemarkan nama Hakim Nazlan Ghazali dengan menuduhnya rasuah namun menarik ...
Asyraf Kritik Keputusan Dalam Kes Najib Boleh Dituduh Hina Mahkamah

Asyraf Kritik Keputusan Dalam Kes Najib Boleh Dituduh Hina Mahkamah

papar berkaitan - pada 18/8/2022 - jumlah : 221 hits
agendaily com17 08 2022Ketua Pemuda UMNO Datuk Asyraf Wajdi Dusuki Datuk Asyraf Wajdi Dusuki mempertikai keputusan Mahkamah Persekutuan menolak permohonan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam kes rasuah SRC International Sdn B...
Act Swiftly To Send Strong Message Against Hatred Gobind Tells Cops Ag

Discover The Heart Of Johor At Belinjo Cafe In Setia Alam A Family Legacy Of Flavor

Tips Sukses Membentuk Sales Pipeline Sesuai Perjalanan Prospek

Character Is The Final Judge Of Malaysians Irrespective Of Race Or Religion

Merdeka 118 Agih Bubur Lambuk Buat Julung Kalinya Di Stadium Merdeka

Bunuh Pelajar Vokasional 2 Tertuduh Dakwa Dipaksa Buat Pengakuan

Make Us One Mixue Promotes Diversity Amid Racist Job Ad Controversy

Lotto888 Top 67 By Jonah Lot888 Net 3 25


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Laut Tanpa Warna Nasib Nemo Bila Terumbu Karang Hilang

Intellectual Property Protecting Ideas

Anta Permana Datuk Seri Siti Nurhaliza Dalam Playlist King Charles Iii

Dua Antara

Di Mana Nak Beli Minyak Tanah Untuk Pelita Raya

Resipi Taufu Fa Homemade Sangat Sedap Dimakan Sejuk