Journal Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2019 Di Kampung


Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua!!!! Alhamdulillah hari ini 6 Syawal 1440 bersamaan raya ke-6.. Ada antara kita yang sudah bekerja tetapi saya masih lagi bercuti memandangkan cuti sekolah belum berakhir.. Khabarnya jalan jem melampau semalam? Begitulah seperti kebiasaan cuti perayaan bila semua balik ke kampung atau menuju destinasi masing-masing serentak.. Sejak raya ke-3 lagi saya dah balik ke Seremban untuk mengelakkan jem.

Hari ini saya ingin bekongsi journal Hari Raya Aidilfitri 2019 yang sangat simple..

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Lady in Red PlannerHari Raya Pertama

Seawal pukul 4.00 pagi saya bangun menyiapkan segala pakaian dan barang-barang yang akan dibawa ke kampung.  Lemang dan rendang serta kuih-muih pun dah ready. Kena sediakan lebih awal untuk elak tertinggal, tapi walau dah ready awal tetap ada juga barang yang tertinggal, camne tu?

Kami bertolak ke kampung di Muar, Johor selepas solat Hari Raya. My husband teringin solat di Masjid Sheikh Haji Ahmad memandangkan tahun ini merupakan tahun pertama masjid ini mula beroperasi sejak dirasmikan awal tahun ini.

Oh ya setakat ini kami tak ada masalah bergaduh balik ke rumah siapa terlebih dahulu sebab rumah ibubapa saya dengan rumah mertua hanya selang 2 buah rumah sahaja.. So boleh balik hari berulang ikut suka, hehehe

Masjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri SendayanMasjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri Sendayan
Lebih kurang pukul 11.30 pagi tiba di kampung. Raya tahun ni saya ke rumah mertua terlebih dahulu. Saya bawa lemang, rendang dan brownies sebagai buah tangan.

Selepas bermaaf-maafan dan sesi bergambar selesai, saya memulakan perjalanan berkunjung ke rumah makcik kedua-dua belah pihak memandangkan datuk dan nenek sudah lama meninggal dunia. Rumah terakhir pada hari raya pertama ialah rumah saya. Dalam pukul 4.30 petang saya sampai di rumah ibubapa saya.


Hari Raya Kedua

Sudah menjadi tradisi masyarakat di kampung saya mengadakan marhaban iaitu kumpulan masyarakat berkunjung dari rumah ke rumah dengan membaca doa serta memohon keberkatan ke atas seisi rumah tersebut di samping memuji kebesaran Allah swt dan Rasulullah saw.

Marhaban di kampung saya diadakan pada Hari Raya Kedua dan majoriti akan mengambil bahagian tak kiralah tinggal di taman perumahan atau kawasan kampung. Lazimnya ahli keluarga lelaki akan menyertai kumpulan marhaban. Tahun ini rumah ibubapa saya merupakan rumah bertama kunjungan kumpulan marhaban. Kami menyediakan karipap daging dan keladi goreng untuk menjamu kumpulan marhaban ini.

Pagi hari raya kedua hujan turun agak lebat dan berhenti-henti namun ianya tak membantutkan kumpulan marhaban ini menghabiskan kunjungan mereka sebanyak lebih kurang 35 buah rumah setiap satu kumpulan.

Malam hari pula saya bersama ipar-duai sebelah suami berhari raya di sekitar bandar Muar.

Hari Raya Ketiga

Setelah bersarapan sekitar jam 10.00 pagi saya berkemas untuk pulang ke Seremban.
Begituah rutin Hari Raya saya setiap tahun, sama seperti tahun-tahun sebelum cuma usia sahaja berubah..

Bagaimana pun dengan Hari Raya anda? Balik kampung di mana? Setiap kali saya browse Facebook dan Instagram nampak kemeriahan masing-masing menyambut Hari Raya.. Fesyen baju raya tak boleh kata, macam-macam warna tapi yang pasti semua nampak cantik dan gembira..

Sebut tentang baju raya tahun ini saya mengenakan warna biru tua.. Saya rasa raya tahun ini banyak warna purple dan dark blue selain hijau tua.. Setuju tak? Apa pula warna baju raya anda?

So jangan lupa kongsi cerita di ruang komen.. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog ini. Maaf Zahir & Batin andai ada salah dan silap..

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya. Thank you for reading..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Loading...

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://ladyinredplanner.blogspot.com/2019/06/journal-sambutan-hari-raya-aidilfitri-2019-di-kampung.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Majlis Hari Raya Aidilfitri 2019 Keluarga Panjang Taharim Seronoknya

Majlis Hari Raya Aidilfitri 2019 Keluarga Panjang Taharim Seronoknya

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 161 hits
Setiap keluarga pasti ada salasilah kehidupan yang terdahulu Tak terkecuali aku yang mempunyai salasilah keturunan yang kini telah berkembang besar Jadi untuk mengekalkan ikatan silaturrahim keluarga besar ini satu Majlis Hari Raya Aidilfit...
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 163 hits
Wishing all Muslim visitors and followers of Turbineman s log a bless Ramadan
Sejarah Sambutan Hari Raya Aidilfitri

Sejarah Sambutan Hari Raya Aidilfitri

papar berkaitan - pada 3/6/2019 - jumlah : 173 hits
Apakah Alasan Umat Islam Menyambut Aidilfitri DanApakah Sejarah Sambutan IniSecara umum seluruh umat Islam seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada 1 Syawal bulan Islam selepas sebulan menjalankan ibadah puasa di Bulan Ramadha...
4968 Bantuan Baju Raya Sempena Sambutan Aidilfitri Jakel 16 05 2019 03 06 2019

4968 Bantuan Baju Raya Sempena Sambutan Aidilfitri Jakel 16 05 2019 03 06 2019

papar berkaitan - pada 10/6/2019 - jumlah : 148 hits
Pada 16 May dan 3 Jun 2019 PPIM telah membawa seramai 16 keluarga asnaf ke Jakel Mall untuk membeli baju raya Pihak Jakel telah berbesar hati meraikan mereka dengan memberi peluang kepada mereka memilih sendiri baju raya sempena menjelang s...
Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2019 1440h

Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2019 1440h

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 153 hits
Pengumuman Hari Raya AidilFitri 2019 1440H Umi pasti ramai yang menanti pengumuman tentang raya ni kan Walaupun sibuk dengan persiapan hari The post appeared first on
25 Baju Raya Sedondon Artis Selebriti Sempena Hari Raya Aidilfitri 2019

25 Baju Raya Sedondon Artis Selebriti Sempena Hari Raya Aidilfitri 2019

papar berkaitan - pada 6/6/2019 - jumlah : 579 hits
Bila tibanya raya ramai mengenakan busana baru berbaju kurung atau baju melayu Tidak kurangnya para selebriti yang menjadi tumpuan tiap kali raya baju raya warna apakah yang digayakan tahun ini Antara artis artis yang dah belanja baju raya ...
Cerita Raya 2019 Raya Kampung Penuh Rumah Meriah

Cerita Raya 2019 Raya Kampung Penuh Rumah Meriah

papar berkaitan - pada 18/6/2019 - jumlah : 137 hits
hai assalammualaikumCerita Raya 2019 Raya Kampung Baru Meriah Baru ada mood nak cerita pasal raya almaklumla makan kuih raya makanan raya banyak sangat mood rajin pun susah nak mai kihkih Raya tahun ni raya dekat belah nad area Meru Klang R...
Iklan Raya Airasia 2019 Hari Raya Excitement

Iklan Raya Airasia 2019 Hari Raya Excitement

papar berkaitan - pada 31/5/2019 - jumlah : 90 hits
Assalamualaikum salam sejahtera Filem ringkas pendek webshortfilm sempena menyambut Hari Raya Aidil Fitri daripada AirAsia Di saat anda bersiap untuk menyambut AidilFitri kami bersedia untuk menyambut anda It s nearly Hari Raya Are you as e...
Balik Kampung Rush For Hari Raya Continues Over The Weekend

Balik Kampung Rush For Hari Raya Continues Over The Weekend

papar berkaitan - pada 2/6/2019 - jumlah : 89 hits
KUALA LUMPUR The Balik Kampung rush for the Aidifitri celebration continues after thousands starting the trek back to their hometowns from the end of the work week Friday The Aidilfitri celebration is expected to be on Wednesday and Thursda...
Kes Lelaki Pukul Bini Mertua Netizen Mahu Halau Issey Keluar Dari Malaysia

Cara Membuat Suami Tergila Gila Pada Isterinya

Panas Bukti Pemimpin Ph Bela Pendatang

Mi Goreng Basah Cepat Aje Licin Pinggannya

Bmf Santan Keluaran Bumiputera Muslim

Rakyat Being Consumed By Extremist Politics Says Salleh

Netizen Pertikai Aliff Syukri Tidak Ikut Serta Pergi Umrah

Membaja Kebun Kampung Sekijang



Kenapa Emas Digunakan Dalam Peranti Elektronik Sedangkan Tembaga Lebih Baik Dan Murah

Ini Sebab Produk Supreme Tersangat Mahal Dan Menjadi Kegilaan Ramai

Ini Sejarah Lagu Bella Ciao Yang Dipopularkan Oleh Siri TV Money Heist

Misteri Kematian Penghisap Vape di Amerika Syarikat

5 Insiden Boikot Terbesar Melibatkan Malaysia


Unifi Upgrade Plan Basic 30mbps Unlimited Data

Mengapa Kritik N Islam Pas Bila Bercakap The Kingdom Of God Dr Kamarul Zaman

Lagi Runding Rm450 Juta Ini Bukti Sokongan Mahathir

Filem Raatchasi Ramai Kongsikan Kisah Guru Besar Nih Kenapa

Pas Sudah Tidak Boleh Lagi Diharap Tegakkan Islam Luah Bekas Pemimpin Akar Umbi Di Kelantan

Akal Membezakan Manusia Dengan Haiwan