Journal Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2019 Di Kampung


Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua!!!! Alhamdulillah hari ini 6 Syawal 1440 bersamaan raya ke-6.. Ada antara kita yang sudah bekerja tetapi saya masih lagi bercuti memandangkan cuti sekolah belum berakhir.. Khabarnya jalan jem melampau semalam? Begitulah seperti kebiasaan cuti perayaan bila semua balik ke kampung atau menuju destinasi masing-masing serentak.. Sejak raya ke-3 lagi saya dah balik ke Seremban untuk mengelakkan jem.

Hari ini saya ingin bekongsi journal Hari Raya Aidilfitri 2019 yang sangat simple..

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Lady in Red PlannerHari Raya Pertama

Seawal pukul 4.00 pagi saya bangun menyiapkan segala pakaian dan barang-barang yang akan dibawa ke kampung.  Lemang dan rendang serta kuih-muih pun dah ready. Kena sediakan lebih awal untuk elak tertinggal, tapi walau dah ready awal tetap ada juga barang yang tertinggal, camne tu?

Kami bertolak ke kampung di Muar, Johor selepas solat Hari Raya. My husband teringin solat di Masjid Sheikh Haji Ahmad memandangkan tahun ini merupakan tahun pertama masjid ini mula beroperasi sejak dirasmikan awal tahun ini.

Oh ya setakat ini kami tak ada masalah bergaduh balik ke rumah siapa terlebih dahulu sebab rumah ibubapa saya dengan rumah mertua hanya selang 2 buah rumah sahaja.. So boleh balik hari berulang ikut suka, hehehe

Masjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri SendayanMasjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri Sendayan
Lebih kurang pukul 11.30 pagi tiba di kampung. Raya tahun ni saya ke rumah mertua terlebih dahulu. Saya bawa lemang, rendang dan brownies sebagai buah tangan.

Selepas bermaaf-maafan dan sesi bergambar selesai, saya memulakan perjalanan berkunjung ke rumah makcik kedua-dua belah pihak memandangkan datuk dan nenek sudah lama meninggal dunia. Rumah terakhir pada hari raya pertama ialah rumah saya. Dalam pukul 4.30 petang saya sampai di rumah ibubapa saya.


Hari Raya Kedua

Sudah menjadi tradisi masyarakat di kampung saya mengadakan marhaban iaitu kumpulan masyarakat berkunjung dari rumah ke rumah dengan membaca doa serta memohon keberkatan ke atas seisi rumah tersebut di samping memuji kebesaran Allah swt dan Rasulullah saw.

Marhaban di kampung saya diadakan pada Hari Raya Kedua dan majoriti akan mengambil bahagian tak kiralah tinggal di taman perumahan atau kawasan kampung. Lazimnya ahli keluarga lelaki akan menyertai kumpulan marhaban. Tahun ini rumah ibubapa saya merupakan rumah bertama kunjungan kumpulan marhaban. Kami menyediakan karipap daging dan keladi goreng untuk menjamu kumpulan marhaban ini.

Pagi hari raya kedua hujan turun agak lebat dan berhenti-henti namun ianya tak membantutkan kumpulan marhaban ini menghabiskan kunjungan mereka sebanyak lebih kurang 35 buah rumah setiap satu kumpulan.

Malam hari pula saya bersama ipar-duai sebelah suami berhari raya di sekitar bandar Muar.

Hari Raya Ketiga

Setelah bersarapan sekitar jam 10.00 pagi saya berkemas untuk pulang ke Seremban.
Begituah rutin Hari Raya saya setiap tahun, sama seperti tahun-tahun sebelum cuma usia sahaja berubah..

Bagaimana pun dengan Hari Raya anda? Balik kampung di mana? Setiap kali saya browse Facebook dan Instagram nampak kemeriahan masing-masing menyambut Hari Raya.. Fesyen baju raya tak boleh kata, macam-macam warna tapi yang pasti semua nampak cantik dan gembira..

Sebut tentang baju raya tahun ini saya mengenakan warna biru tua.. Saya rasa raya tahun ini banyak warna purple dan dark blue selain hijau tua.. Setuju tak? Apa pula warna baju raya anda?

So jangan lupa kongsi cerita di ruang komen.. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog ini. Maaf Zahir & Batin andai ada salah dan silap..

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya. Thank you for reading..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Loading...

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://ladyinredplanner.blogspot.com/2019/06/journal-sambutan-hari-raya-aidilfitri-2019-di-kampung.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
4968 Bantuan Baju Raya Sempena Sambutan Aidilfitri Jakel 16 05 2019 03 06 2019

4968 Bantuan Baju Raya Sempena Sambutan Aidilfitri Jakel 16 05 2019 03 06 2019

papar berkaitan - pada 10/6/2019 - jumlah : 196 hits
Pada 16 May dan 3 Jun 2019 PPIM telah membawa seramai 16 keluarga asnaf ke Jakel Mall untuk membeli baju raya Pihak Jakel telah berbesar hati meraikan mereka dengan memberi peluang kepada mereka memilih sendiri baju raya sempena menjelang s...
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 262 hits
Wishing all Muslim visitors and followers of Turbineman s log a bless Ramadan
Sejarah Sambutan Hari Raya Aidilfitri

Sejarah Sambutan Hari Raya Aidilfitri

papar berkaitan - pada 3/6/2019 - jumlah : 320 hits
Apakah Alasan Umat Islam Menyambut Aidilfitri DanApakah Sejarah Sambutan IniSecara umum seluruh umat Islam seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada 1 Syawal bulan Islam selepas sebulan menjalankan ibadah puasa di Bulan Ramadha...
Majlis Hari Raya Aidilfitri 2019 Keluarga Panjang Taharim Seronoknya

Majlis Hari Raya Aidilfitri 2019 Keluarga Panjang Taharim Seronoknya

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 210 hits
Setiap keluarga pasti ada salasilah kehidupan yang terdahulu Tak terkecuali aku yang mempunyai salasilah keturunan yang kini telah berkembang besar Jadi untuk mengekalkan ikatan silaturrahim keluarga besar ini satu Majlis Hari Raya Aidilfit...
Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2019 1440h

Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2019 1440h

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 213 hits
Pengumuman Hari Raya AidilFitri 2019 1440H Umi pasti ramai yang menanti pengumuman tentang raya ni kan Walaupun sibuk dengan persiapan hari The post appeared first on
25 Baju Raya Sedondon Artis Selebriti Sempena Hari Raya Aidilfitri 2019

25 Baju Raya Sedondon Artis Selebriti Sempena Hari Raya Aidilfitri 2019

papar berkaitan - pada 6/6/2019 - jumlah : 890 hits
Bila tibanya raya ramai mengenakan busana baru berbaju kurung atau baju melayu Tidak kurangnya para selebriti yang menjadi tumpuan tiap kali raya baju raya warna apakah yang digayakan tahun ini Antara artis artis yang dah belanja baju raya ...
Persiapan Raya Aidilfitri 2019

Persiapan Raya Aidilfitri 2019

papar berkaitan - pada 18/6/2019 - jumlah : 142 hits
Assalamualaikum dan salam sejahteraUntuk entri kali ini aku nak berkongsi tentang persiapan diri aku bersempena dengan raya Aidilfitri 2019 Tahun ini berbeza banyak berbanding dengan tahun tahun lalu Apa yang berbeza Kalau sebelum ini banya...
40 Pickupline Hari Raya Aidilfitri Bakal Buat Dia Cair Sempena Lebaran

40 Pickupline Hari Raya Aidilfitri Bakal Buat Dia Cair Sempena Lebaran

papar berkaitan - pada 31/5/2019 - jumlah : 306 hits
Pikapline sempena hari raya pun dah ada ni Serius on point kan netizen diluar sana Musim cuti Raya yang panjang dihabiskan bersama sanak saudara dan kaum keluarga di kampung Pasti bermacam macam memori indah untuk dikenangkan Selain visit m...
Cara Menebus Data Mudah Alih Percuma Sepanjang Tempoh Pkp

Video Polis Nak Halau Tapi Ini Yang Berlaku

Siapa Yang Berteriak Minta Lockdown

Sidang Gila

10 Jenis Makanan Ini Dapat Membantu Cegah Covid 19

Bantuan Prihatin Nasional Siapa Yang Layak Berapa Dapat Bila Dan Bagaimana

Lapisan Ozon Kembali Menebal Kesan Positif Covid 19

Covid 19 Ini Ujian Kami Sekeluarga



6 Perubahan Yang Dirasai Penulis Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan

Resepi Rasam Paling Berkhasiat

Resepi Ikan Singgang Paling Simple dan Berkhasiat

8 Pengajaran Penting Yang Kita Perlu Ambil Dari Wabak COVID 19

Biodata 5 Fakta Kumpulan K Clique Yang Pasti Buat Anda Terkejut


Artis Tomok Shuib Black Hanifah Mohon Maaf Di Instagram

Kriteria Dan Kelayakan Penerima Bantuan Prihatin Nasional

Melayan Drama Korea Partners For Justice Sejak Pkp Dilaksanakan

Privacy Policy

Cinnamoon Layer Cake

Paru Berlada Sedap