Jenis Jenis Dekorasi Dan Ikatan Hidden Hantaran


Akhir-akhir ni 'Hidden Hantaran @ Covered Hantaran' menjadi trending dan menjadi pilihan bakal pengantin untuk dulang hantaran. Kiranya style hantaran paling latest lah untuk tahun ni sebab awal tahun Januari haritu pun pertunangan anak buah buat hidden hantaran ni dengan simple pelamin. Walaupun style 'sorok' hantaran ni dah ditelan zaman berzaman lamanya tapi tetap ON


Baru-baru ni je lah keluar semula style dulang hantaran sorok. Mungkin sebab kemunculan makcik makcik bawang yang sibuk membawang dengan hantaran orang. Lantas, muncul lah idea hidden hantaran  ni kes nak sorok segala barang hantaran supaya tak jadi buah mulut orang. Mungkinlah begitu ceritanya kot. Siapa lah yang punya idea nak keluarkan semula tradisi ni memang terbaiklah. Thumbs up


Hidden hantaran jadi misteri lah gitu untuk menutup mulut-mulut makcik bawang supaya tak buat cerita tentang hantaran murahlah, tak sesuailah apa lah. Tapi kalau dah namanya makcik bawang tetap mulutnya tak boleh ditutup. Serba tak kena je semua benda. Bagus juga tradisi sorok hantaran ni digunakan zaman sekarang ni kalau jenis tak nak guna hantaran terbuka

Nampak KlassikHidden hantaran walaupun dah berzaman sejak zaman nenek moyang kita dulu tetap nampak releven di zaman moden ni. Pendek kata, tradisi ni tak lapuk dek zaman. Back to classic! Zaman dulu gunakan kain batik ataupun kain pelikat untuk membungkus dulang hantaran. Dulu hantaran jenis bulat tu dan lepas tu barulah muncul hantaran terbuka guna dulang hantaran tembaga yang sikit punya berat tu. Dan kemudiannya berubah mengikut peredaran zaman guna bekas kaca, dulang kayu dan sebagainya


Bila digunakan semula hidden hantaran dalam zaman moden ni banyaklah perubahan idea hidden hantaran ni dari segi penggunaan material, jenis ikatan dan dekorasi. Kalaulah hidden hantaran ni trend 6 tahun lepas memang Fiza buat. Takpe lah, boleh bagi idea atau buatkan untuk pertunangan dan kahwin orang lain nanti. Fiza rasa hidden hantaran ni macam lebih memudahkan kerja dalam menyediakan dulang hantaran dan jimat juga sebenarnya. Walaupun kalau kira-kira lebih kurang je harganya sebab kain pun costly juga kot kan

Mudah dan Jimat!Memudahkan sebab nak menyiapkan hanya perlu bungkus dengan ikatan dan sedikit dekorasi bunga kalau nak letak. Mudah nak bawa juga satu benda yang penting kalau rombongan dari jauh. Barang hantaran pun terjaga rapi dalam kotak tu. Boleh jimat masa nak sediakan kalau nak simple-simple je bungkus. Bahan-bahan pun hanya perlu gunakan bekas/kotak, kain dan juga bunga kalau nak. 
Nak mudah dan jimat guna je apa yang mudah nak sediakan macam kain batik atau kain pelikat macam zaman dulu. Bekas/ kotak tu boleh beli bekas tupperware kedai RM2 tu je. Tapi kalau nak nampak mahal dan mewah, gunalah kain sulam songket ke, satin ke, batik lukis ke kan. Bunga pun boleh guna bunga hidup segar atau bunga plastik. Susah-susah malas fikir bungkus je dengan cara ikatan yang agak style. Kain bungkusan tu boleh juga diguna pakai semula kan

Jenis-Jenis Dekorasi Dan Ikatan Hidden HantaranUntuk hidden hantaran ni lebih baik gunakan kain kapas macam kain batik sebab mudah nak urus dari segi lipatan dan kemasan tu nampak kemas. Biasanya kalau guna kain batik tak perlu dah letak dekorasi macam bunga atau hiasan lain sebab corak pada kain pun dah nampak menarik dah.  Kain batik/bercorak dengan ikatan simple.
Kain songket dengan hiasan dokoh
Kain sulaman songket dengan ikatan tali guni
Kain satin corak dengan ikatan riben dan bunga boleh gunakan kain satin tudung bawal
Kalau tak nak guna jenis kain bercorak, gunakan kain plain pun menarik. Boleh buat ikut tema warna majlis masing-masing.

  Kain satin dengan simpulan seperti sanggul rambut
 Kain crepe dengan ikatan simpul selit bawah
Kain Satin selit dengan kemasan bunga
Kain satin dengan hiasan bunga
Nama-nama di atas Fiza berikan ikut daripada gambar hidden hantaran pilihan Fiza. Kalau ada nama lain sila mention dalam kotak komen okay. Terima kasih pakcik google dan tuan punya gambar. Kalau tak tahu nak bungkus macamana, boleh je tengok kat youtube. Salah satu yang Fiza suka adalah furoshiki wrapping, Japanese style how to wrap boxes. Salah satu tutorial video how to wrap boxes, boleh tengok dalam video di bawah
credit : KyotoDesignHouse

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.azhafizah.com/2019/09/jenis-jenis-dekorasi-dan-ikatan-hidden-hantaran.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
3 Jenis Pokok Lidah Mertua Sansevieria Untuk Dekorasi Dalam Rumah

3 Jenis Pokok Lidah Mertua Sansevieria Untuk Dekorasi Dalam Rumah

papar berkaitan - pada 17/9/2019 - jumlah : 664 hits
Selamat pagi Selamat kembali bekerja selepas long weekend yang terakhir bulan September ni No more long weekend dah untuk bulan ni Minggu depan dah boleh start dengan monday no more Tuesday Blues Liatnya alahainya nak mulakan kerja hari ni ...
Cara Bungkus Dan Balut Hidden Hantaran

Cara Bungkus Dan Balut Hidden Hantaran

papar berkaitan - pada 10/9/2019 - jumlah : 284 hits
Majlis perkahwinan atau pertunangan yang pastinya hantaran lah antara yang menjadi perhatian tetamu dan keluarga Bukanlah dari segi mahal atau murahnya itu bergantunglah pada bajet masing masing kan tetapi dari segi hiasan dan dekorasi nya ...
Tahukah Anda Bahawa Terdapat Dua Jenis Pelindung Matahari

Tahukah Anda Bahawa Terdapat Dua Jenis Pelindung Matahari

papar berkaitan - pada 13/9/2019 - jumlah : 101 hits
TAHUKAH ANDA BAHAWA TERDAPAT DUA JENIS PELINDUNG MATAHARI Ya Terdapat dua jenis pelindung matahari iaitu sunscreen fizikal dan sunscreen kimia Sunscreen dapat mengurangkan kesan penuaan pada kulit oleh itu amat digalakkan untuk menggunakan ...
Pihak Bomba Saran Orang Ramai Gunakan Geriji Tingkap Jenis Ini Boleh Selamatkan Nyawa

Pihak Bomba Saran Orang Ramai Gunakan Geriji Tingkap Jenis Ini Boleh Selamatkan Nyawa

papar berkaitan - pada 7/9/2019 - jumlah : 175 hits
Bagi kebanyakan isi rumah memasang jeriji besi pada tetingkap merupakan salah satu langkah keselamatan bagi mengelakkan kes kes jenayah seperti rompakan Walaupun ianya memang ternyata dapat mengurangkan kes jenayah namun anda perlu sedar ba...
Biskut Sarang Semut Biskut Hasil Ramuan Tiga Jenis Tepung Patut Ler Sedap

Biskut Sarang Semut Biskut Hasil Ramuan Tiga Jenis Tepung Patut Ler Sedap

papar berkaitan - pada 8/9/2019 - jumlah : 235 hits
Tengah cuti ni best jugak kalau buat biskut kudapan sedap dimakan masa menonton tv Bagi min biskut Sarang Semut suatu ketika dulu dah dianggap cukup moden dah Biskut ni dibuat dari tiga jenis tepung iaitu gandum kastad dan tepung jagung Tap...
Rute Perluasan Ganjil Genap Dan 13 Jenis Kendaraan Yang Dibebaskan

Rute Perluasan Ganjil Genap Dan 13 Jenis Kendaraan Yang Dibebaskan

papar berkaitan - pada 9/9/2019 - jumlah : 55 hits
Perluasan ganjil genap di 25 ruas jalan DKI Jakarta mulai diberlakukan hari ini Senin 9 September 2019 Bagi mereka yang melanggar akan langsung dikenakan sanksi tilang oleh polisi
Personaliti Orang Yang Memiliki Darah Jenis O

Personaliti Orang Yang Memiliki Darah Jenis O

papar berkaitan - pada 10/9/2019 - jumlah : 111 hits
13 Fakta Mengejutkan Mengenai Orang Berdarah OAda sesiapa yang tergolong insan berdarah O Jika ada pertahankanlah mereka Mereka adalah orang yang penting untuk dikenali seumur hidup Jika anda sendiri seorang yang bergolongan darah O berbang...
Syahnaz Sadiqah Ungkap Jenis Kelamin Calon Bayi Kembarnya Ya Ampun Mimpi Apa Ya

Syahnaz Sadiqah Ungkap Jenis Kelamin Calon Bayi Kembarnya Ya Ampun Mimpi Apa Ya

papar berkaitan - pada 7/9/2019 - jumlah : 68 hits
Seiring dengan usia kehamilan yang terus bertambah Syahnaz tak lupa rutin memeriksakan kandungannya ke dokter Ditemani sang suami adik kandung Raffi Ahmad ini pun memeriksakan kandungannya
Cara Mudah Keluarkan Duit Cash Daripada Akaun Ewallet Anda

Niat Hendak Mengadu Dan Memalukan Pelayan Melayu Yang Tidak Fasih Berbahasa English Akhirnya Memakan Diri

5 Sisi Gelap Kota Suci Makkah Yang Akan Membuatmu Geleng Geleng Kepala Tak Percaya

Cara Tukar Kredit E Wallet Rm50 Epenjana Kepada Cash

Bayanlepas Lelaki Maut Tersepit Mesin

Jangan Lupa Masukkan Butiran Anak Dalam Aplikasi Mysejahtera

Prn Sabah Tidak Akan Berlaku

Gugurkan Tuduhan Terhadap Menantu Saya Kata Kit Siang



Resepi Penne Goreng Paling Rangup

The Mighty Five Negara Kilang Dunia Baru Yang Bakal Menggantikan China

Bagaimana Seorang Lelaki Model Etnik Uighur Hilang Tanpa Jejak di China

5 Idea Konten Paling Senang Sebagai Youtuber Berjaya

Maskne Masalah Jerawat Disebabkan Pemakaian Topeng Muka


Putih Abu Abu Denganmu Chord

Multi Billionaire Tanpa Wang

Betul Ke Ada Pilih Kasih Antara Najib Dengan Nobita

Restoran Nasi Ayam Penyet Strike Bertam Kepala Batas

Jangan Tawar Menawar

Umno Juga Dikatakan Terlibat Tapi Lge Seorg Yg Didakwa