Japan Travelogue Visiting Deer At Nara Park And The Old Town Of Gion


Assalamualaikum Hai.

Setelah puas food hunting di Dotonbori malam tadi, pagi ni kitorang akan check out dari Diamond Hotel dan menuju ke Nara Park serta Gion. Maka check out lah kami bersama luggage, dan luggage ni kitorang biasa tinggalkan dekat station. Ada banyak locker yang boleh memuatkan size luggage kita. Average rate yang Nad jumpa dalam 700 yen (RM 26.15). Ada sesetengah tempat lebih murah, dan ada sesetengah pula lebih mahal. In shaa Allah senang nak dapat locker ni sebab kebanyakan tempat memang menyediakan kemudahan locker

Ok sambung. Waktu nak sampai ke Nara Park ni, dari jauh dah nampak memang banyak sangat rusa berkeliaran dekat tepi-tepi. Itu menandakan yang korang dah sampai ke Nara Park. Sebab sesungguhnya Nara Park ni memang besar gilaaa! Rasanya Nad sendiri pun memang tak jalan dekat seluruh pelosok Nara Park tu. Nad ada baca, dekat Nara Park ni ada lebih dari 1,000 ekor rusa, so korang imagine jela keluasan dia berapa luas.

Mula-mula sampai dekat Nara Park ni tengok semua rusa macam sombong je langsung taknak dekat dengan kita. Rupa-rupanya sebab kita tak ada makanan. Pastu nampak la ada jual cracker untuk bagi makan dekat rusa. Harga sebungkus cracker tu 150 yen (RM 5.60). Lepas dapat je cracker tu, tak sempat nak agihkan cracker terus kena serbu dengan rusa. SUMPAH TIME NI GELABAH GILA!! Like tiba-tiba semua rusa mendekati pastu nak sondol-sondol kita. Seekor cuit dari depan, seekor cuit dari belakang. Sampai Nad terpaksa angkat cracker tinggi-tinggi sebab taknak bagi diorang serbu 😭 And guys, Nad kena gigit dengan rusa ok! Suasana time ni memang kelam-kabut. Dah la baru sampai and tak familiar lagi tiba-tiba dah kena serbu. Tak sempat ambil gambar feed rusa pun tiba-tiba cracker semua dah habis hahah.



Dikelilingi oleh rusa-rusa yang memang tak sabar gila nak makan



I legit was bite by a deer



Cracker habis, rusa pun semua lari takmau dekat dah hahah sedih. Lepastu terjumpa sorang uncle naik basikal ni dia ajar cara/tips nak bagi makan rusa tu. Sebenarnya rusa-rusa ni semua jinak ok! Dan ada cara yang bila kita nak bagi dia makan, dia siap boleh tunduk lagi kat kita sebagai tanda hormat. Uncle ni datang lewat sikit je, kalau tak takdelah cracker kitorang habis begitu saja. Nad nak ajar korang cara dia pun susah nak explain bila dalam word ni. Hopefully bila korang pergi esok adalah random Japanese yang sedia bantu macamni.



Jalan punya jalan taktau la dah sampai temple apa pulak dalam kawasan Nara Park ni
Ni pulak the other part of Nara Park. Bagi Nad view dekat belah ni lebih lawa dan tenang. Rasa rugi pulak tak jumpa tempat ni first.




Dalam pada berjalan-jalan, sempat la kitorang try sweet potato dia. Memang ada banyak jual sweet potato dekat Japan ni. Mula-mula tengok harga 100-200 yen je, sekali rupanya kena beli segedabak satu potato tu, harga dia kira ikut berat. Terus harga pun jadi 900 yen (RM 33.62). Nad bahagi dua dengan kawan Nad sebab memnag besar. Even dah bahagi dua pun tak habis makan. Sedap betul time ni dah la sejuk makan pulak sweet potato panas-panas. Memang niqmattt.


Cuaca sejuk ni sedap la dapat makan benda-benda panas macamni

Ini sweet potato bahagian Nad setelah di bahagi 2 😂 Besar, memang takkan habis. Sampai last-last tu Nad bagi rusa makan potato huhu
Dalam pukul 11.30 macamtu, kebetulan pulak lepastu terus gerimis. Disebabkan sejuk, kitorang terus bergerak ke Tomato Guesthouse yang terletak di Kyoto. Penginapan kat sini satu malam dapat harga RM41.44 seorang. Lepas je settle letak luggage, kena naik bus untuk ke Gion. Tak silap Nad kalau nak ke Gion ni memang kena naik bus, takde choice untuk naik train tu. Bosan jugak la dekat Gion ni sebab bagi Nad takde apa sangat pun katsini just jalan-jalan jee.



Suasana bandar Gion

Kalau korang datang waktu malam maybe best lah kot. Or if you guys into geisha ke. Tapi time Nad pergi tu pun macam takde banyak sangat geisha, maybe sebab siang. Cuci-cuci mata je katsini. Terjumpa pulak dengan kedai yang jual figurine anime ni, haha jap Nad lupa laa nama dia apa. Bersepah memang banyak sangatttt figurine ni, and macam-macam character ada. Kalau korang minat anime, mesti korang kenal. Nad memang tak minat so kenal sikit-sikit je cartoon yang adik Nad tengok. Range harga dari serendah 1,500 hingga lahh 38,000 yen pun ada. Hanya peminat je yang tahu value figurine ni.



Figurine yang termahal Nad jumpa 38,000 yen (RM 1,419.50)

Nishiki Market
Jalan punya jalan, entah macam mana kitorang boleh end up dekat Nishiki Market hahaha. Market ni pun kira boleh dikategorikan sebagai syurga makanan jugak lah. Seafood pun banyak jual dekatsini. Haritu dah rasa takoyaki Dotonbori, Osaka, so harini kita try takoyaki dekat Kyoto pulakk. Dekatsini takoyaki dia 8pcs 450 yen (RM 16.81).



Personally, Nad lagi suka takoyaki yang dekat Dotonbori haritu. Lebih pekat rasa dia
Lepastu nampak pulak gerai halal friendly yang jual takosen (fish ball). Terus rasa nak try jugak. Dah penat berjalan kan, petang-petang ni kita makan banyak sikit. Harga takosen ni 550 yen (RM 20.55). Basically, rasa dia sama je macam fishball, and then bawah tu dia alas dengan kepingan apa tah rasa macam keropok jee. Dekat gerai ni jugak la terjumpa dengan sorang Malaysian girl, Yasmin, yang kerja dekat Japan ni. Rilek je dia makan sorang-sorang weh. Tegur-tegur rupanya dia pun baru jugak start kerja Japan and willingly to show us around. Tapi kejap jela sebab time tu pun dah pukul 5 petang


Yasmin kata dia makan ni terbayang satay dekat Malaysia. Alahai
So kitorang pun pusing-pusing dekat area situ je and beli la sikit souvenir. Lepastu terus plan nak lepak Starbucks jee. Sebab nak try satu flavour baru Starbucks yang takde dekat Malaysia which is Sakuraful. Rasa Sakuraful  ni macam bunga sikit, macam sabun sikit pun ada hahaha 😂😂😂 Tak terlalu manis sangat. Kepingan yang warna pink tu pun sedap. The best part is Starbucks katsana murahhh. Nad beli Sakuraful frap ni and donut Sakura cuma 830 yen (RM 31)


Its all about pink! Excited sangat nak try Sakura ni sebab takde masuk dekat Malaysia. So alang-alang dah ada dekat Japan and flavour ni tengah hit baik kita try hehe
Lepastu terus kitorang pun gerak balik ikut haluan masin-masing. Turns out rupanya Tomato Guesthouse kitorang ni dekat je dengan Kyoto Tower. Dapatlah witnessed Kyoto Tower waktu malam. Cantik! 💟



Kyoto Tower
Next post : Arashiyama Bamboo Forest                 : Kimono Forest                 : Fushimi Inari 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.nadnary.com/2019/06/japan-travelogue-visiting-deer-at-nara.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Largest Butterfly Garden In The World Kuala Lumpur Butterfly Park

Largest Butterfly Garden In The World Kuala Lumpur Butterfly Park

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 56 hits
Kuala Lumpur Butterfly Park An attraction you need to put on your itinerary if you are traveling to Kuala Lumpur with kids It is located in the Lake Gardens area where you can find other popular tourist attractions like KL Bird Park Islamic...
The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan

The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan

papar berkaitan - pada 28/5/2019 - jumlah : 148 hits
You tell us you just want to kick out the pigs I can buy that if that is really want you are doing But then you are just replacing the so called pigs you said you are kicking out with babi So what s the difference between the old pigs of Ba...
Cm George Town Festival Funds Slashed But Not The Fun

Cm George Town Festival Funds Slashed But Not The Fun

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 88 hits
A budget of RM3 million has been allocated for this year s George Town Festival 2019 RM1 5 million less than last year when the event was under a different contractor Penang Chief Minister Chow Kon Yeow said at a press conference in Komtar ...
The Ugly Side In The Beauty Business

The Ugly Side In The Beauty Business

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 83 hits
KUALA LUMPUR Beauty salons are also jumping into the Ramadan sales craze to lure customers by offering attractive discounts on all kinds of cosmetic procedures Using the testimonials of their satisfied cus tomers and specially created video...
Ptptn Debts To Double In The Next 20 Years

Ptptn Debts To Double In The Next 20 Years

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 125 hits
Pakatan Harapan s promise to go easy on PTPTN loan defaulters may saddle the country with a projected student debt of RM76bil by 2040 nearly double what it is today PTPTN chairman Wan Saiful Wan Jan revealed that the PTPTN promise was made ...
Pbb Rep Says Latheefa Not The Right Candidate To Head Macc

Pbb Rep Says Latheefa Not The Right Candidate To Head Macc

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 157 hits
A Parti Pesaka Bumiputra Bersatu s state assemblyman today insisted that human rights lawyer Latheefa Koya should not head the Malaysian Anti Corruption Commission although she had resigned from PKR to take up the appointment Quitting PKR d...
The Ostard Has Not Understood The Quran

The Ostard Has Not Understood The Quran

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 90 hits
I have said time and again that the ostard fellows do not read and understand the Quran They really do not know and they do not use the Quran how it should be used Here is a classic example Here is a video tape Its only about four minutes B...
The Igp S Percipient Hari Raya Rejoinder

The Igp S Percipient Hari Raya Rejoinder

papar berkaitan - pada 5/6/2019 - jumlah : 213 hits
So I believe my men are good Basically they are good men so we have to set a good example from the top I will set a good example from the top Abdul Hamid BadorWhile the top cop of the country may not have meant for his rejoinder to the dist...
Viral Datuk Kosmetik Nak Pakai Spender Kena Tanya Pa

Pasukan Audit 1mdb Terkejut Dengar Gugur Penyata Kewangan Saksi

Nasib Baik Semak Kalau Tak Kena Bayar Rm200 Untuk Bil Air

Isu Tender Terbuka Baja Pertubuhan Peladang Kebangsaan Nafas

Resepi Karipap Pusing

Komik Alam Perwira Komik Lejen Era 90an

Ucapan Salam Saat Shalat Apakah Sampai Wa Barakaatuh

Azmin Is Bluffing



Biodata Syahmi Sazli Bintang Youtube Malaysia Popular

Lelaki yang Paling Dikehendaki Oleh Mafia Itali Roberto Saviano

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Isa Khan

5 Bentuk Penyesalan Dalam Hidup Yang Paling Dikesali Manusia

4 Kitab Sihir Bukti Fitnah Manusia Ke Atas Nabi Sulaiman


Jawatan Kosong Felcra Berhad

Jawatan Kosong Sime Darby Motors

Pokok Duit Duit

Walimah Lagi Wajib Hadir Jemputan Kenduri Kahwin

Btp Komisaris Utama Pertamina

Peranti Xiaomi Dengan Rangkaian 5g Telah Dapat Pengesahan 3c Redmi K30 Pro