Isu Jalan Berminyak Dan Licin Di Felda Jengka 4 Aktivis Gesa Pihak Bertanggungjawab Ambil Tindakan Segera

MARAN: Tragedi kemalangan maut yang mengakibatkan dua mangsa terkorban di jalan utama berhampiran Kilang Sawit Jengka 3 tahun lalu kini menjadi igauan ngeri kepada pengguna jalan raya yang melalui jalan ke perkampungan Felda Jengka 4 di sini.

Isunya adalah sama iaitu jalan licin dan berminyak akibat lori mengangkut kelapa sawit yang keluar masuk dari kilang terbabit tanpa mengikut Standard Operating Procedure (SOP) ditetapkan.

Demikian ditegaskan oleh aktivis masyarakat, Mohd Shukri Mohd Ramli, 54, ketika dihubungi hari ini. Menurutnya, minyak yang terhasil akibat lori keluar masuk menurunkan tanda sawit kemudian bila beredar keluar dari kawasan kilang melanggar pula buah-buah relai yang bertaburan.

Akibatnya, lendir minyak terhasil dan melekat pada tayar lori dan bila ia tidak dicuci dengan baik sebelum keluar kawasan kilang, lendir minyak tersebut akan melekat pada jalanraya.
"Ini menyebabkan jalan raya menjadi berminyak dan licin. Sebelum ini sudah ada berlaku kemalangan kereta terbabas. Mujurlah tiada kemalangan jiwa yang terjadi," katanya.

Justeru, beliau menggesa pihak kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap isu ini demi keselamatan orang ramai terutamanya pengguna jalan raya yang melalui kawasan ini
Menurut Shukri, isu jalan licin di kawasan kilang sawit itu pernah beliau dedahkan sebelum ini. Ia melibatkan lokasi jalan licin di jalan utama berhampiran Kilang Sawit Felcra di Pekan Tajau dan Kilang Sawit Jengka 3.
Namun, kejadian di jalan utama Jengka 3 tahun lalu kini menakutkan orang ramai terutama penduduk Felda Jengka 4 yang keluar masuk menggunakan laluan jalan ini.
"Difahamkan aduan telah dibuat kepada pihak berkenaan termasuk pengurusan Felda Jengka 4 yang telah memanjangkan perkara ini kepada pengurusan kilang.
"Namun sehingga ke hari ini, isu tersebut masih belum selesai dan semakin membimbangkan penduduk. Maka itu, saya menggesa tindakan segera diambil oleh pihak bertanggungjawab agar kemalangan maut tidak berlaku akibat masalah ini." tambah Shukri lagi.
Shukri juga mendakwa beliau akan turun ke lokasi dalam masa terdekat ini untuk membuat rakaman video sekirannya tidak ada tindakan dilakukan.
"Saya mengangkat perkara ini kerana menerima aduan daripada penduduk yang kecewa dengan tindakan pihak yang sepatutnya mengambil perhatian ke atas isu ini. Nantikan edisi terjah isu jalan licin dan berminyak dari Kilang Sawit Felda Jengka 4 dalam masa terdekat ini," katanya. #PahangDaily
http://www.pahangdaily.blogspot.com
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://pahangdaily.blogspot.com/2025/05/isu-jalan-berminyak-dan-licin-di-felda.html