Ikn Pusat Kanser Seluruh Negara Raikan Aidilfitri
PUTRAJAYA: Institut Kanser Negara (IKN) dan pusat penjagaan kanser di seluruh Malaysia akan tetap beroperasi sepenuhnya semasa Aidilfitri ini. Ini bagi memastikan agar pesakit dapat menerima penjagaan kesihatan yang diperlukan tanpa sebarang gangguan.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, mengumumkan bahawa IKN telah merancang jadual kerja yang adil untuk semua petugas. Seramai 170 tenaga kerja akan bersiap sedia untuk memastikan operasi IKN berjalan lancar, termasuk doktor, pakar perubatan, dan jururawat.
“Team kami akan pastikan pesakit yang bergantung kepada perkhidmatan kami mendapat perhatian yang mereka perlukan,” katanya selepas lawatan rasmi ke IKN hari ini.
Dr Dzulkefly menjelaskan bahawa kadar penggunaan katil di IKN kini berada pada 64% daripada kapasiti 252 katil. Jika kita lihat, biasanya semasa musim perayaan, kadar ini boleh turun kepada antara 50 hingga 60%.
Di samping itu, IKN juga akan menerima dua mesin pemecut linear perubatan (LINAC) baru tahun ini. Mesin LINAC generasi baru ini dilengkapi dengan teknologi Stereotactic Body Radiotherapy, yang membolehkan rawatan yang lebih tepat dan berkesan dengan dos sinaran radioterapi yang tinggi.
“Teknologi ini sangat penting untuk merawat ketumbuhan kecil, yang terhad kepada kawasan tertentu, terutama di organ-organ penting seperti otak, jantung, paru-paru, atau hati,” tambahnya.
Ketika ini, IKN mempunyai lima mesin LINAC yang beroperasi, dan penambahan ini pasti memberi kesan positif dalam mempercepatkan proses rawatan serta meningkatkan hasil klinikal bagi pesakit.
Sebelum itu, Dr Dzulkefly turut mengunjungi pesakit dan petugas kesihatan di IKN untuk memberikan sumbangan Aidilfitri, menunjukkan perhatian dan sokongan kepada mereka yang memerlukan semasa sambutan perayaan ini.
Source link
The post IKN: Pusat Kanser Seluruh Negara Raikan Aidilfitri appeared first on Edisi Viral Plus.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://plus.edisiviral.com/ikn-pusat-kanser-seluruh-negara-raikan-aidilfitri/