Ikan Rebus Style Kelantan Thailand Makan Panas Panas Tak Cukup Nasi Sepinggan


Sesekali makan lauk simple pun boleh bertambah makan nasi. Tak semestinya mesti ada kuah. Cuma untuk nak sedapkan lagi makanan tu letak sekali dengan kicap, sambal belacan atau ulam lagi berselera.
Bagi ibu bapa, pilihan ikan antara yang boleh membuka selera berbanding menu ayam. Mungkin anak-anak kalau ikan mereka akan memilih sikit kerana alasannya banyak tulang. Tapi mungkin resipi ikan ini anak akan suka kerana menggunakan ikan bersaiz besar dan tak banyak tulang.

Mungkin dah buat sekali, menu ikan rebus style Kelantan & Thailand ini akan jadi kesukaan satu keluarga. Tak percaya cubalah buat nanti.
Perkongsian resipi dari Dapur Kak Wan ini boleh anda cuba dan pastinya boleh makan bertambah nasi.

Ikan Rebus Style Kelantan & Thailand
Sedap juga ye ikan rebus style kelantan, Thailand ni. Pastu Kak Wan goreng, makan nasi cicah budu.. Tak jadi diet. Makan yang rebus ambik kuah dia pun sedap.
Resepi untuk seekor ikan aye hitam @ ikan tongkol siaz sedang.
Mula-mula letak bahan seperti:
1) 4 batang serai ketuk-ketuk
2) Nisan atau gula melaka sedikit patah-patahkan.

3) Daun limau purut 6 helai carik2kan.
4) Bawang Putih 6 ulas di ketuk.
5) Asam keping 8 keping
6) Garam kasar 1/2 sudu besar

7) Lepas tu susun ikan aye dalam periuk.
8) Letak cili api
9) Masukkan air paras2 ikan je.

10) Rebus dalam periuk tutup ye periuk. Agak-agak dah sebati ikan pun dah masak. Tadaaa siap.
Ikan boleh goreng @ di makan rebus begitu saja.
Selain ikan aye, ikan selayang atau sardin yang saiz besar pun boleh. Selamat Mencuba uolls.
Sumber: Dapur Kak Wan via MAHN
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
The post Ikan Rebus Style Kelantan & Thailand. Makan Panas-Panas, Tak Cukup Nasi Sepinggan! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/ikan-rebus-style-kelantan-thailand-makan-panas-panas-tak-cukup-nasi-sepinggan/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tak Perlu Risau Makan Ikan Kerang Kerangan

Tak Perlu Risau Makan Ikan Kerang Kerangan

papar berkaitan - pada 5/9/2020 - jumlah : 73 hits
JOHOR BAHRU Jabatan Perikanan Johor memberi jaminan dan mengesahkan tiada lagi berlaku Ledakan Alga Berbahaya daripada spesies Alexandrium Minutum di Selat Tebrau di sini Pengarahnya Noraishah Hashim berkata orang ramai tidak perlu bimbang ...
Ikan Goreng Di Nasi Bungkus Penuh Belatung Baru Sadar Setelah Habis Setengahnya

Ikan Goreng Di Nasi Bungkus Penuh Belatung Baru Sadar Setelah Habis Setengahnya

papar berkaitan - pada 6/9/2020 - jumlah : 99 hits
Rasa lahap seketika hilang kala Yani Maria melihat isi ikan yang sudah ia santap sampai setengah Ia tak menyangka ternyata di dalam ikan yang menjadi lauknya tersebut terdapat banyak sekali belatung hidup Kemalangan Yani tersebut diunggahny...
Nasi Goreng Ikan Chili Saba Ayam Brand Sedap

Nasi Goreng Ikan Chili Saba Ayam Brand Sedap

papar berkaitan - pada 8/9/2020 - jumlah : 79 hits
Nasi Goreng ikan Chili Saba Ayam Brand Sedap Mudah dan ringkas bila sediakan nasi goreng menggunakan Chili Saba dari Ayam Brand ni Sedikit kelainan tapi The post appeared first on
Kesian Tengok Bayi Kucing Curi Ikan Goreng Untuk Bagi Makan

Kesian Tengok Bayi Kucing Curi Ikan Goreng Untuk Bagi Makan

papar berkaitan - pada 9/9/2020 - jumlah : 104 hits
Bagi pemilik kucing bukan sesuatu yang pelik jika kucing peliharaan anda sentiasa membawa balik buah tangan misteri ke rumah setelah berjam jam lamanya keluar berjalan Ada sahaja buah tangan yang pelik pelik dan kadangkala menyeramkan pun a...
Makan Satay Utara Harga 60 Sen Dan Nasi Ayam Tersedap Utara

Makan Satay Utara Harga 60 Sen Dan Nasi Ayam Tersedap Utara

papar berkaitan - pada 2/9/2020 - jumlah : 100 hits
Assalammualaikum Dunia Hello September Sebelum cikbunga hilang ingatan pasai travel utara kan meh cikbunga sambung citer Gambau ulang tayang On the way balik hotel cikbunga nampak ada pakcik tengah bakau satay Singgah dan tengok hehehe 60 s...
Masyarakat Hidup Makan Mee Segera Telur Goreng Dan Nasi Putih

Masyarakat Hidup Makan Mee Segera Telur Goreng Dan Nasi Putih

papar berkaitan - pada 29/8/2020 - jumlah : 135 hits
Berita terkini menyebut satu kajian atau survey berkenaan Kemiskinan Bandar terutama sekali di kawasan flat PPR di 16 lokasi sekitar Kuala Lumpur Kajian itu telah dibuat oleh consultant tempatan DM Analytics bagi pihak UNICEF dan UNFPA Surv...
Resepi Nasi Hujan Panas Guna Beras Biasa

Resepi Nasi Hujan Panas Guna Beras Biasa

papar berkaitan - pada 14/9/2020 - jumlah : 76 hits
Resepi Nasi Hujan Panas Guna Beras Biasa Ada yang cari resepi nasi hujan panas ke Sekarang ini cuaca pun tidak menentu selalu hujan tengah hari Ha sesuai sangatlah dengan resepi yang nieyl nak share hari ini dengan korang Rata rata yang mem...
Spageti Aglio Olio Style Hotel Suami Anak Makan Confirm Bertambah

Spageti Aglio Olio Style Hotel Suami Anak Makan Confirm Bertambah

papar berkaitan - pada 1/9/2020 - jumlah : 82 hits
Bila anak makin besar permintaan nak makan tu macam macam Lauk sama pun mereka bosan juga Ada anak tak kisah tapi ada anak susah makan Bila hari hari makan nasi je mama pun dah kehabisan idea nak masak apa lagi Kadang resipi yang ringkas bu...
Pkpd Di Kota Setar Akan Tamat Hari Ni Tapi Mengejutkan Ini Pula Yang Akan Diisytiharkan Di Situ

Bila Ibu Jari Kaki Suami Kene Cengkam Sakit Bukan Main

Kiamat Dan Gerhana

Siapa Agaknya Di Sebalik 12 Kostum Peserta The Masked Singer Malaysia

3h2m Warung Hajjah Robiah

Hero Kecil Berjaya Kesan Periuk Api Tikus Raksasa Afrika Dianugerahkan Pingat Emas

Wajib Tahu Ini Tanda Seseorang Yang Tubuhnya Disarangi Jin Jahat

Tiada Pemenang Jelas Tapi Warisan Dijangka Menang 37 Kerusi Kata Tinjauan Bebas



5 Perubahan Positif Sikap Rakyat Malaysia Kerana PKP

Resepi Kek Marble Jelita Paling Lembut dan Gebu

Kenapa Pelabur Hartanah China Mula Keluar Meninggalkan Malaysia

Info Dan Sinopsis Drama Ryan Aralyn Slot Akasia

Kenapa Patung Beruang Digelar Teddy Bear


Rasmi Grs Menang

Prn Sabah Andaian Keputusan Prn Sabah

Kuasa Mistik Mengenai Kucing

6 Months Already

Kenapa Tayar Kereta Anda Selalu Kurang Angin

48 Sudah Keluar Mengundi