Huruf Dan Tulisan


Adapun huruf hijaiyah itu ada 29 huruf banyaknya. Diambil oleh orang Jawi lalu dibuat kaedah penulisan baru yang dinamakan tulisan Jawi dengan 30 huruf banyaknya. Lebihan satu itu ialah huruf Lam-Alif.
Sebelum kedatangan Islam, orang Melayu menulis dengan tulisan Rejang atau dikenal juga tulisan Rencong. Sulit untuk menulis perkataan Melayu dan Arab sebaris, khasnya perkara berkaitan ilmu agama Islam. Jadinya tulisan Rencong ditinggal terus, diganti dengan tulisan Jawi.
Sehingga suatu masa Pendeta Zaaba menambah lagi enam huruf menjadikan tulisan Jawi itu 36 huruf. Terkini entah siapa tambah lagi satu huruf menjadikannya 37 huruf.
Hari ini tulisan Jawi berupaya menulis hampir semua pertuturan bahasa Melayu. Untuk perkataan bahasa Melayu, struktur ejaannya adalah seperti yang kita sedia maklum. Manakala untuk perkataan Arab, ejaannya mengikut ejaan asal bahasa Arab. Manakala perkataan yang dicedok dari perkataan Inggeris atau Eropah dieja mengikut struktur Rumi, iaitu dieja satu-satu.
Manakala tulisan Rumi pula direka adaptasi dari huruf Romania. Rumi mengalami transformasi yang banyak. Gaya penulisan berubah, dan ada huruf yang digugurkan seperti huruf é.
Sedikit perkara umum yang perlu kita fahami ialah teks tulisan Jawi tak dapat diterjemah ke teks tulisan Rumi dengan tepat. Begitu juga sebaliknya. Sekiranya ada teks Jawi yang perlu ditulis semula sebagai teks Rumi, ia ialah mentafsir, bukan menterjemah. Begitu juga sebaliknya.
Tulisan Jawi berasaskan phonetic, ia tidak punya huruf besar dan huruf kecil. Tidak ada penggunaan huruf besar di awal ayat atau di awal perkataan khas. Jika teks Rumi ditulis semula dengan teks Jawi, huruf besar itu akan hilang. Sekiranya teks Jawi ditulis semula dengan teks Rumi, penggunaan huruf besar ditulis berdasarkan kefahaman tuan tulis.
Begitu jugalah permasalahan yang timbul bila Taurat yang turun dalam bahasa Ibrani ditulis semula dalam bahasa Inggeris.
Begitu juga permasalahan yang timbul bila Injil yang turun dalam bahasa Yunani ditulis semula dalam bahasa Inggeris.
Ibrani dan Yunani seperti Arab juga, tak ada huruf besar dan huruf kecil. Bila ditulis semula dalam bahasa Inggeris, penggunaan huruf besar di awal perkataan tertentu ialah berdasarkan kefahaman tuan tulis.
The post Huruf dan Tulisan appeared first on Certot Cikgu.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.cikguhairul.com/huruf-dan-tulisan/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ngeri Ular Sawa Telan Anak

Russian Ex Beauty Queen Shares Instagram Video About Love Life With Former Malaysian King Amid Divorce Reports

Temuduga Terbuka Di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur 2019

Bagai Bulan Jatuh Ke Riba Hanya Kerana Videonya Tular Raja Arab Saudi Undang Datuk 94 Tahun Tunaikan Haji

6 Bulan Tak Tinggal Bersama Anak Menantu Bukan Saya Puncanya Ibu Fizo Omar

Pendaftaran Pengundi Atas Talian Rakyat Malaysia Boleh Mendaftar Bermula Hari Ini

Bolehkah Wanita Berfesyen

Kenyataan Igp Tu Sedikit Pun Tidak MengejutkanBiodata Juliana Evans Pelakon Drama Mimpi Sabrina

Restoran Suami Pelakon Nadya Syahera Fizul Nawi Terbakar Ini Pendedahan Lanjut

Perang Anglo Zanzibar Perang Paling Singkat Dalam Rekod Sejarah

Kisah Tragis Dan Sedih Berkaitan Ronald McDonald

Kisah Wira Yang Mengheret Botak Chin Ke Tali Gantung S Kulasingam


Berbaloi Ke Beli Baby Foot Mask Yang Mahal Itu

4 Mobil Kecil Yang Cocok Untuk Keluarga

Blogger Challenge

5093 Callman Curah Minyak Ini Tak Benar Tv Ppim 19 07 2019

Selamat Jalan Kepada Buaya Terbesar Dunia Si Lolong

Memang Merbahaya Tapi Ada Sebab Kenapa Kita Tak Perlu Bunuh Lipan Dalam Rumah