Hormati Proses Sedang Berjalan Dan Biar Kebenaran Didedahkan Sultan Pahang Mahu Fam Bangkit Demi Bola Sepak Negara

KUALA LUMPUR: Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan pandangan supaya semua pihak memberi ruang kepada proses siasatan dan keputusan berhubung isu hukuman Persekutuan Bolasepak Antarangsa (FIFA) yang dikenakan terhadap Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan tujuh pemain warisan.
Baginda yang juga mantan Presiden FAM menegaskan, penting untuk semua pihak menghormati proses yang sedang berjalan dan membiarkan kebenaran muncul daripada pihak bertanggungjawab.
"Saya rasa tidak perlu untuk saya mengulas kerana ramai sudah memberi pandangan.
"Untuk lebih adil, biarlah proses ini berjalan seperti sepatutnya. Biar kebenaran didedahkan dan datang daripada pihak-pihak yang bertanggungjawab," katanya ketika ditemui pada Majlis Walk With King Of Sport di Stadium Merdeka, petang tadi.
Keberangkatan baginda ke acara menghimpunkan 150 tetamu jemputan termasuk beberapa legenda sukan tanah air turut diiringi Tengku Ampuan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.
Antara legenda sukan negara yang menyertai acara dianjurkan agensi dalam perhubungan awam sukan dan penjenamaan, ShekhinahPR dengan kerjasama Yayasan Al-Sultan Abdullah (YASA) itu adalah Datuk Santokh Singh dan Datuk Soh Chin Ann (bola sepak), Datuk Rashid Sidek dan Datuk James Selvaraj (badminton), Nor Saiful Zaini Nasiruddin (hoki), G. Shanti (olahraga) dan Datuk Leong Mun Yee (terjun).
Selain itu, Al-Sultan Abdullah bertitah, apa yang berlaku wajar dijadikan pengajaran berharga buat semua supaya kesilapan sama tidak berulang pada masa hadapan.
"Sudah tentu perkara ini perlu menjadi ingatan kepada semua pada masa akan datang. Kita semua mesti membetulkan keadaan demi kebaikan bola sepak negara.
"Ini bukan masa untuk menuding jari. Kita perlu bangkit daripada kegelisahan dan masalah yang sedang melanda bola sepak kita dengan semangat baharu," titah baginda.
Baginda turut menzahirkan harapan supaya seluruh komuniti bola sepak, termasuk FAM, kelab dan penyokong, kekal bersatu memperkukuh semula kepercayaan terhadap sukan nombor satu negara itu.
Sebelum itu, harapan FAM mengubah keputusan penggantungan dikeluarkan Jawatankuasa Tatatertib FIFA musnah apabila gagal dalam proses rayuan.
Menerusi satu keputusan dikeluarkan Jawatankuasa Rayuan FIFA, badan induk dunia itu mengekalkan keputusan awal menggantung tujuh pemain negara dan denda ke atas FAM.#BeritaHarian
http://www.pahangdaily.blogspot.com
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://pahangdaily.blogspot.com/2025/11/hormati-proses-sedang-berjalan-dan-biar.html