Dun Sadong Jaya Perlu Bina Banyak Pasar Program Pertingkat Pertanian


 



Calon KEADILAN DUN Sadong Jaya, Piee bin Ling atau Cikgu Piee berkata, kawasan itu perlukan lebih banyak program dan insentif pertanian bagi memajukan sektor berkenaan.

Beliau juga berkata, KEADILAN berjanji akan membina lebih banyak pasar borong bagi memudahkan petani menjual sayur sayuran yang ditanam.
"Sadong Jaya merupakan kawasan pertanian pisang, sayur-sayuran, jagung dan perikanan. Yang amat mengecewakan, ketiadaan pusat pemasaran yang sempurna sedikit sebanyak membantutkan usaha para petani dan nelayan mendapat hasil jualan yang lebih baik.
"Jika sektor pertanian dibangunkan dengan mantap dan pasar borong dimajukan untuk memasarkan hasil pertanian tempatan, petani-petani kecil akan dapat memasarkan hasil mereka dengan mudah dan pada harga yang berpatutan. Maka petani Sadong Jaya mampu mencapai taraf hidup yang lebih baik.
"Para nelayan di DUN ini juga perlu sokongan khas termasuk bantuan dana melalui Skim Mikro-kredit sebanyak RM10,000 untuk menaikkan taraf bot dan barang keperluan untuk penangkapan ikan. Kilang pemproses produk hasil laut tempatan juga harus didirikan bagi menggalakkan pemasaran produk berkualiti tinggi untuk diekspot," katanya dalam sidang media atas talian, pagi tadi.
Selain itu, kata Cikgu Piee, beliau juga berjanji untuk menyediakan sistem perparitan yang lebih baik bagi mengelakkan kejadian banjir yang kerap berlaku.
"Keadaan sistem perparitan yang tidak sempurna telah menyebabkan kekerapan banjir kilat di beberapa kawasan kampung dan sekitarnya. Penyelenggaraan oleh pihak berwajib perlu dipertingkatkan agar kejadian banjir ketika musim hujan dapat dielak terutamanya di Kampung Semera Ulu dan Jemukan Ulu," katanya.
Selain itu, beliau juga berjanji akan memperbaiki capaian internet yang lemah bagi memudahkan pembelajaran anak anak sekolah. Juga petani dan nelayan perlu digalakkan melibatkan diri dalam aktiviti usahawan dan “e-commerce” sekiranya capain internet lebih baik.
Di samping itu Cikgu Piee turut mengkritik sikap kerajaan GPS yang memberi bantuan secara pilih kasih dan berjanji sekiranya Pakatan harpaan menubuhkan kerajaan maka pemberian bantuan akan dilakukan kepada semua yang layak.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://wrlr.blogspot.com/2021/12/dun-sadong-jaya-perlu-bina-banyak-pasar.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
8 Wahana Pasar Malam Yang Pernah Eksis Dan Berjaya Pada Masanya Punya Kenangan Di Sini

8 Wahana Pasar Malam Yang Pernah Eksis Dan Berjaya Pada Masanya Punya Kenangan Di Sini

papar berkaitan - pada 13/12/2021 - jumlah : 227 hits
Sayang banget festival hiburan pasar malam udah jarang banget ada hari ini Padahal banyak orang yang kangen
Pasar Gaplok Terbakar 17 Mobil Damkar Dikerahkan

Pasar Gaplok Terbakar 17 Mobil Damkar Dikerahkan

papar berkaitan - pada 15/12/2021 - jumlah : 284 hits
Unggul menerangkan sebanyak 17 unit mobil dikerahkan ke lokasi Saat ini 68 orang personel masih berjibaku memadamkan api
Cara Buat Jagung Cawan Lemak Manis Macam Dekat Pasar Malam

Cara Buat Jagung Cawan Lemak Manis Macam Dekat Pasar Malam

papar berkaitan - pada 16/12/2021 - jumlah : 230 hits
Jagung Cawan adalah snek wajib beli bila berkunjung ke pasar malam Kalau nak buat sendiri mudah sahaja caranya Sesuai bagi anda yang mempunyai anak ramai kerana guna resipi ini tentunya lebih jimat dan boleh makan puas puas Nak tahu cara bu...
Lelaki Maut Dirempuh Mpv Di Pasar Malam

Lelaki Maut Dirempuh Mpv Di Pasar Malam

papar berkaitan - pada 15/12/2021 - jumlah : 217 hits
Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA DALAM kejadian kira kira pukul 7 30 malam Tan Kay Sniah maut di lokasi di pasar malam di Kampung Lapan Bachang Melaka akibat kecederaan parah di kepala MELAKA Seorang lelaki maut selepas dirempuh sebuah kendera...
Modal Asing Rp3 23 Triliun Kabur Dari Pasar Keuangan Indonesia

Modal Asing Rp3 23 Triliun Kabur Dari Pasar Keuangan Indonesia

papar berkaitan - pada 10/12/2021 - jumlah : 136 hits
Direktur Eksekutif Kepala Departemen Komunikasi BI Erwin Haryono mengatakan aliran modal asing keluar melalui pasar Surat Berharga Negara sebesar Rp8 08 triliun
Gibran Temukan Sejumlah Kerusakan Di Pasar Legi

Gibran Temukan Sejumlah Kerusakan Di Pasar Legi

papar berkaitan - pada 6/12/2021 - jumlah : 156 hits
Meski hanya kecil Gibran meminta kontraktor segera memperbaikinya Sehingga saat serah terima dan peresmian pasar sudah tidak ada masalah
Warga Emas Meninggal Dunia Kkm Jelaskan Tiada Keperluan Wujudkan Unit Kesihatan Di Bazar Ramadan

Dato Sri Ismail Sabri Biodata Pencapaian Kronologi Kes Sprm

Mp Bahalul Ni Nak Apa Sebenarnya

Jika Anda Sering Mengalami Sakit Belakang Atau Sukar Tidur Anda Perlu Cari Tilam Yang Sesuai

Tajuk Resepi Cucur Udang Yang Sedap Dan Gebu Bahan Bahan 1 2kg Tepung Gandum 1 Biji Telur 1 Biji B

Rasmi Vivo V50 Bakal Masuk Pasaran Malaysia Ancora Red Jadi Taruhan

Lirik Lagu Kau Bak Permata Haadi Suara Viral

Kekalkan Penghidratan Dan Jaga Kesihatan Bagaimana Air Menyokong Keimunan


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Tumbuhan Parasit Yang Kelihatan Seperti Cendawan

Uk Real Estate Prices What S The Outlook For 2025

Parliamentary Services Council To Include 2 Opposition Reps

Study Warns Climate Change Will Lead To More City Fires

Bazaar Wangsa Maju Draws Attention With Its Impressive Length

Lawn Bowler Nor Farah Now World No 1