Didiklah Anak Kita Sebagai Hamba Bukan Sebagai Seorang Tuan


Didiklah Anak Kita Sebagai Hamba Bukan Sebagai Seorang Tuan | Assalammualaikum wbt. Kata orang didikan yang baik bermula dari rumah dan bukan dari sekolah walau masa anak kita lebih panjang kelak di sekolah.  Mendidik anak sedari kecil harus dilakukan dengan mengajar mereka membantu walau sekecil-kecil perkara dan setiap kali mreka melakukannya ucaplah terima kasih sebagai penghargaan.


Didiklah Anak Kita Sebagai Hamba Bukan Sebagai Seorang Tuan

Acap kali kita terlihat si ibu bersusah payah mengemas rumah, mengemas bilik, menyapu sampah, mengemop lantai, membasuh baju, memasak, basuh pinggan dan pelbagai lagi
+  Sedangkan si anak dara bersenang lenang di depan tv, menghadap laptop dan bermain smartphone
+  Bila disuruh tolong merungut, tak reti, malas dan ada yang buat cincai-cincai kerana terpaksa
+  Bagi anak lelaki langsung tidak membantu apa lagi membantu membuat kerja orang perempuan

Budaya anak menjadi RAJA semakin berleluasa sekarang

Sebab apa?. Sebab mereka tidak dididik menjadi "hamba" sedari kecil
+ Mereka tidak diajar untuk mengerti kesusahan dan kepayahan ibu bapa mereka
+ Mereka tidak diajar untuk memahami bagaimana keadaannya bila ditempat ibu bapa mereka
Alasannya
"Kesian anak tu kecik lagi..""Tengok Timah tu, nak dera anak ke apa?""Ish, janganlah bagi budak tu buat, dah jadi macam orang gaji je.."
Jika beginilah alasannya, bersiap sedialah untuk menjadi "hamba" anak sampai ke tua

+ Dah kahwin beranak pinak pun bila balik kampung masih nak menyusahkan mak pak. Ini terjadi dalam dunia masa kini

+ Baju laki bini anak beranak mak basuh
+ Makan laki bini anak beranak mak masak
Anak yang tidak dididik dengan kesusahan kerja sedari kecil, mereka akan kekok untuk melakukannya bila menginjak dewasa
+ Mereka akan buat secara terpaksa
+ Mereka akan buat hanya bila disuruh kerana tiada kesedaran dalam diri mereka
Dan yang akan menjadi hambanya ialah mak pak mereka

+ Sementara si anak sedap menggoyang kaki
Jadinya, didiklah anak  sedari umur anak 2 tahun, pupuklah mereka perlahan-lahan sesuai dengan usianya

Bila besar mereka akan mampu berdikariUsah terlalu kasihankan anakJangan terlalu memanjakan anakAjar mereka erti susah payah sejak kecilAjar mereka tentang kerja rumahAjar mereka erti kehidupanPupuk kesedaran dalam diri merekaYang perempuan didik mereka kerja-kerja mengemas, memasak, mencuci rumah dan segala macam kerja rumah. Didik mereka tentang pentingnya kebersihanYang lelaki, ajar mereka buat kerja seperti mencuci kereta, mengangkat barang. Ajar mereka kerja-kerja perempuan, tak salah itu. Malah lebih baikBiarkan orang nak kata kita buat anak macam orang gaji atau hamba

Abaikan mulut-mulut puaka mereka-mereka yang hanya tahu mengata sedangkan mereka tidak berada di tempat kita
Sementara anak masih kecil, didiklah anak menjadi HAMBA. Agar besar nanti dia tidak menjadi RAJA

Anak adalah permata yang dilahirkan umpama kain putih dan kita yang harus mencorakkan anak kita dan semoga kita dapat mencorakkan mereka supaya menjadi lebih baik untuk agama, bangsa dan masa depannya
Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada kita semua dan latihlah anak-anak kita untuk kebaikan mereka dimasa hadapan.  InsyaAllah

copypaste190517_66/up220121

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.iamfuzy.com/2017/05/didiklah-anak-yang-kita-lahirkan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Seorang Ibu Sanggup Berkorban Apa Sahaja Asisten Komisioner Nik Ezanee Bantu Ibu Terdesak Curi Kerana Anak Demam

Seorang Ibu Sanggup Berkorban Apa Sahaja Asisten Komisioner Nik Ezanee Bantu Ibu Terdesak Curi Kerana Anak Demam

papar berkaitan - pada 21/1/2021 - jumlah : 63 hits
551 total views 551 views today Kerana terlalu terdesak seorang ibu sanggup mencuri makanan dan plaster untuk kebah demam bagi mengubati demam anaknya Kisah itu telah mendapat perhatian Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Ni...
Mini Kejayaan Sebagai Seorang Full Time Ghostwriter

Mini Kejayaan Sebagai Seorang Full Time Ghostwriter

papar berkaitan - pada 14/1/2021 - jumlah : 69 hits
Kisah mini kejayaan saya sebagai seorang full time ghostwriter sepanjang 2020 Ghostwriter adalah penulis upahan yang di upah oleh client bagi mewakili pihak mereka Hasil kerja ghostwriter adalah tidak di kredit kan di mana mana Ala ala biar...
Video Pilu Wanita Ini Lahirkan Anak Kembar 4 Seorang Diri Sebelum Semuanya Disahkan Meninggal Dunia

Video Pilu Wanita Ini Lahirkan Anak Kembar 4 Seorang Diri Sebelum Semuanya Disahkan Meninggal Dunia

papar berkaitan - pada 27/1/2021 - jumlah : 113 hits
65 total views 64 views today Di media sosial tular satu video di mana seorang ibu melahirkan empat bayi kembar secara bersendirian Kejadian tersebut berlaku pada Khamis yang lalu di Madura Jawa Timur Indonesia Namun apa yang lebih menyedih...
Hiburan Umi Doakan Mad Nah Terbaca Tanda Tanda Seorang Anak Derhaka Mk K Clique Terus Hubungi Ibu

Hiburan Umi Doakan Mad Nah Terbaca Tanda Tanda Seorang Anak Derhaka Mk K Clique Terus Hubungi Ibu

papar berkaitan - pada 21/1/2021 - jumlah : 59 hits
Penyanyi kumpulan rap K Clique MK khabarnya telah menghubungi ibunya di kampung selepas membaca sebuah pesanan mengenai tanda tanda seorang anak yang derhaka kepada orang tuanya Sumber Instagram MK Potongan ayat itu difahamkan telah meneran...
Tiada Babak Sentuh Wanita Syafi Tee Jaga Nama Baik Sebagai Anak Dr Ridhuan Tee

Tiada Babak Sentuh Wanita Syafi Tee Jaga Nama Baik Sebagai Anak Dr Ridhuan Tee

papar berkaitan - pada 24/1/2021 - jumlah : 137 hits
Pelakon baru Syafi Tee tidak pernah menyembunyikan status diri sebagai anak kepada pendakwah terkenal iaitu Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah sejak mula menjinakkan diri dalam dunia seni Malah pelakon berusia 28 tahun itu sangat beruntung kerana...
Jurulatih Sukan Jadikan Pemainnya Sebagai Hamba Seks Untuk Memuaskan Nafsunya Dirgol 400 Kali

Jurulatih Sukan Jadikan Pemainnya Sebagai Hamba Seks Untuk Memuaskan Nafsunya Dirgol 400 Kali

papar berkaitan - pada 17/1/2021 - jumlah : 66 hits
Versailles Seorang jurulatih tenis yang merogol empat gadis berusia antara 12 hingga 17 tahun dan digelar sebagai guru yang melayan mangsanya seperti hamba seks dijatuhi hukuman penjara selama 18 tahun oleh mahkamah Perancis
Kes Meningkat Saban Hari Elfira Loy Dan Anak Lelaki Jalani Ujian Saringan Covid 19 Sebagai Langkah Berjaga Jaga

Kes Meningkat Saban Hari Elfira Loy Dan Anak Lelaki Jalani Ujian Saringan Covid 19 Sebagai Langkah Berjaga Jaga

papar berkaitan - pada 11/1/2021 - jumlah : 82 hits
Meskipun merasakan dirinya hanya berada di rumah dan keluar bila perlu pelakon dan kini usahawan Elfira Loy berkata dia mengambil keputusan untuk mendapatkan khidmat ujian saringan COVID 19 secara bergerak di rumahnya sebagai salah satu lan...
Doakan Kami Dapat Anak Seorang Pun Jadilah Tergamam Tengok Nota Barang Ditinggalkan

Doakan Kami Dapat Anak Seorang Pun Jadilah Tergamam Tengok Nota Barang Ditinggalkan

papar berkaitan - pada 23/1/2021 - jumlah : 58 hits
Rezeki kita dengan orang lain tak sama Kadang keluarga kita meriah dengan kehadiran anak anak tapi bagi orang lain berkahwin dah lama pun Allah belum bagi rezeki padanya Tapi rezeki duit sentiasa tak putus Hanya Allah yang tahu semua ini Se...
Tidur Lena Anak 2 Tahun Ditemani Ular Sawa Mujurlah Ibu Tergerak Hati Masuk Bilik

Cikgu Ini Tiba Tiba Suara Jadi Lain Ketika Agihkan Makanan Pada Murid Kelas

Azmin Disindir Netizen Selepas Disuntik Vaksin Covid 19

6 Cara Mengetahui Keikhlasan Calon Pasangan Hidup Anda

Mh370 7 Tahun Sudah Berlalu

Betul Ke Najib Tak Tahu Suami Zetyy Terima Wang

Lompat Parti Tak Salah Kata Takiyuddin

What S Truly Going On In Malaysia S Motor Industry



Resepi Muah Chee Paling Mudah

12 Permainan Esport Paling Lumayan 2020

Sejarah Permainan Kad Old Maid Snap Happy Family dan Donkey

Apa Akan Berlaku Jika Kesemua Negara Benua Afrika Bersatu United States of Africa

Kenapa Segelintir Suami Alami Alahan Ketika Isteri Mengandung


Kenapa Enggan Dakwa Polis Terlibat Jenayah Di Mahkamah

Senarai Lengkap Khasiat Bawang Putih Untuk Wanita Dan Lelaki

Pernah Panjat Signboard Ipoh 5 Kali Masuk Lokap Apa Sebenarnya Pemuda Ni Nak Tunjuk Kepada Masyarakat

Wanita Dijumpai Mati Dengan Kesan Dijerut

Guna Ikan Reject Yakult Je Lihatlah Pucuk Baru Durian Keluar Sampai Muntah Muntah

Pinjaman Untuk Staff Pdrm Kini Layak Apply Loan Dengan Rate Menurun