Dear 8889




Ilustrasi. Foto: PexelsIblis Sesatkan Ahli Ibadah dengan TikusBy Sodikin  Last updated 13 Desember 2018
IBLIS akan senantiasa menyesatkan Anak Adam dengan berbagai cara dan dari semua sisi. Tak jarang seseorang yang ahli ibadah pun bisa terkena tipu daya dan bujuk rayu makhluk terkutuk ini.
Dalam sebuah kisah pernah diriwayatkan bahwa ada seorang ahli ibadah dari kalangan Bani Israil beribadah kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala di biaranya yang terletak di atas gunung. 

Pada suatu hari sebagaimana bisa dia keluar dari tempat ibadahnya untuk berkeliling merenungkan kekuasaan Allah Subhanahu wa Ta’ala di sekitar tempat ibadahnya.
BACA JUGA: Inilah Perbedaan Jin, Iblis dan Setan
Di sela-sela dia berkeliling ini, dia melihat di jalan sesosok manusia yang menebarkan bau tidak sedap darinya. Ahli ibadah itu berpaling menuju ke tempat lain, sehingga dia terlindungi dari tercium bau ini. Ketika itu setan menampakkan diri dalam bentuk seorang laki-laki shalih yang memberi nasihat.
Setan berkata kepadanya, “Sungguh amal-amal kebaikanmu telah menguap (sirna), dan persediaan amal kebaikanmu tidak dihitung di sisi Allah Subhanahu wa Ta’ala.”
Lantas si ahli ibadah bertanya, “Mengapa?” Setan menjawab, “Karena engkau enggan mencium bau anak cucu Adam semisal kamu.”
RELATED POSTSEmpat Cara Iblis Sesatkan Anak Cucu Adam 2 minggu laluIblis termasuk Golongan Malaikat, Benarkah? 1 tahun laluMengapa Allah Panjangkan Umur Syetan? Ini Hikmahnya 1 tahun lalu
Ketika wajah si ahli ibadah terlihat sedih, setan pun pura-pura merasa kasihan dan memberinya nasihat, “Jika engkau ingin agar Allah Subhanahu wa Ta’ala mengampuni kesalahanmu, saya akan memberi nasihat kepadamu agar engkau mencari tikus gunung, lalu engkau gantungkan tikus itu di lehermu seraya beribadah kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala sepanjang hidupmu

Si ahli ibadah yang bodoh ini pun melaksanakan nasihat setan yang sengaja mencari kesempatan ini. Selanjutnya, si ahli ibadah memburu tikus gunung. Dia pun terus-menerus beribadah dengan membawa najis dari enam puluh tahun sampai dia meninggal dunia (semua ibadahnya pun tidak sah)

Terdapat riwayat bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda mengomentari kisah tersebut, “Suatu masalah ilmiah –atau majelis ilmu- lebih baik daripada beribadah enam puluh tahun.”
Diriwayatkan dari Syaikh Abdul Qadir al-Jailani rahimahullah bahwa pada suatu hari beliau sedang berjalan di tempat lapang, tiba-tiba muncul cahaya terang di ufuk, kemudian dia mendengar suara memanggil, “Wahai Abdul Qadir saya adalah Rabbmu. Sungguh, telah aku halalkan untukmu semua hal-hal yang haram.”
Lantas Abdul Qadir berkata, “Enyahlah kau, wahai makhuk terkutuk!” Seketika itu, cahaya tersebut berubah menjadi gelap. Tiba-tiba muncul suara mengatakan, “Wahai Abdul Qadir! Sungguh, engkau telah selamat dariku lantaran pengetahuanmu tentang Rabbmu dan ilmu fikihmu. Sesungguhnya aku telah menyesatkan tujuh puluh orang dari kalangan ahli ibadah senior dengan cara seperti ini. Seandainya tidak karena ilmu, pastilah aku dapat menyesatkanmu seperti mereka.” []SUMBER: KISAH MUSLIMBACA JUGA: 3 Pelajaran dari ‘Madrasah’ IblisSumber: Iblis Sesatkan Ahli Ibadah dengan Tikus - Islamposhttps://www.islampos.com/iblis-sesatkan-ahli-ibadah-dengan-tikus-119966/Doa sebelum tidur dan bangun dari tidurhttp://www.ahmad-sanusi-husain.com/2018/12/doa-sebelum-tidur-dan-bangun-dari-tidur.htmlSaya Terjebak dalam Kebusukan Hidup, Bagaimana Mengubahnya?Sodikin pada Islampos - 44 minit yang laluJika Anda mungkin merasa bahwa Anda terjebak dalam kebiasaan karena Anda tidak melakukan apa pun dengan hidup Anda. The post Saya Terjebak dalam Kebusukan Hidup, Bagaimana Mengubahnya? appeared first on Islampos.













Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://peceq.blogspot.com/2018/12/dear-8889.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dear Insecure Girl

Dear Insecure Girl

papar berkaitan - pada 4/12/2018 - jumlah : 418 hits
Dear Insecure girl Awak mungkin rasa diri awak tak cantik Muka jerawat gelap tak halus and glowing macam telur dikupas ala ala kertas pasir gitu or mungkin saiz badan awak dikategorikan sebagai chubby a k a comelll Tak apa dunia ni persingg...
Dear Pas And Umno Here S Something For You To Rally About

Dear Pas And Umno Here S Something For You To Rally About

papar berkaitan - pada 7/12/2018 - jumlah : 413 hits
They can then snap a few pictures for Facebook and Instagram just to say Hey look at the support we have We re not irrelevant Malays are united Don t challenge us Shazwan Mustafa Kamal Malay Mail Onlione So despite everything that s happene...
Lirik Lagu Mengukir Takdir The Helmis

Budak 2 Tahun Maut Dihempap Tiang Konkrit Pagar

Pokok Keledek Jepun Subur Di Pasu

Buy Linkedin Premium At 90 Off Business Premium And Career Premium Available

Gsf Delegasi Malaysia Dijadual Berlepas Pulang Ke Tanah Air Isnin Ini

Nasi Goreng Bawang Putih Dan Perjuangan Sumud Flotilla

Land Dispute In Klang Stalls West Coast Expressway

Sumbangan Asas Rahmah


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Hasil Kejadian Kerepek Pisang

Niezam Cabar Diri Untuk Tampil Berbeza Dalam Filem Orang Perang

Onesiamclub 24 July Onesiamclub Top 47 By Floy

Pggold88 20 September Pggold88 500wallet Kyc Top 84 By Nathaniel

Hiburan Greta Thunberg Diheret Dengan Rambut Dipukul Amp Dipaksa Cium Bendera Isra L Dilayan Seperti Haiwan

Alhamdulillah Zizi Kirana Kembali Aktif Di Media Sosial Kongsi Video Ketibaan Peserta Flotilla Di Istanbul