Dbkl Bank Muamalat Lancar 42 Bazar Ramadan Aidilfitri
Dr Zaliha Mustafa pada majlis pelancaran bazar Ramadan dan Aidilfitri di Taman Tasik Permaisuri yang turut dihadiri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Maimunah Mohd Sharif. (Gambar Bank Muamalat)
KUALA LUMPUR: Bank Muamalat Malaysia Berhad bekerjasama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menganjurkan 42 bazar Ramadan dan Aidilfitri sekitar ibu negara sehingga 30 Mac depan.
Selain kadar sewa berpatutan RM500 oleh DBKL, peniaga juga mendapat bantuan menerusi tajaan khemah, apron dan topi oleh Bank Muamalat.
Bank turut memperkenalkan Terminal DuitNow QR Soundbox 3-dalam-1 bagi menggalakkan transaksi tanpa tunai.
Majlis pelancaran bazar itu disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa hari ini.
Turut hadir, Ahli Parlimen Bandar Tun Razak Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Maimunah Mohd Sharif.
DBKL berkata penganjuran bazar itu bukan sekadar membuka peluang perniagaan kepada peniaga tempatan tetapi turut menyokong pelbagai inisiatif kelestarian bandar dalam usaha menjadikan Kuala Lumpur sebagai bandar raya hijau dan mampan.
“DBKL melalui Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar (JKAS), melaksanakan Kempen Sifar Sisa @ Bazar Ramadan yang bertujuan untuk mengurangkan pembaziran sisa makanan serta meningkatkan amalan kitar semula di kalangan peniaga dan pengunjung bazar.
“Kempen ini sebahagian daripada Pelan Hala Tuju Kuala Lumpur ke Arah Sifar Sisa 2040, dengan sasaran mengurangkan 60% sisa ke tapak pelupusan,” katanya dalam kenyataan.
Sementara itu, Bank Muamalat dalam kenyataan berkata pihaknya juga akan membuka reruai di lima lokasi utama bazar Ramadan iaitu di Lorong Tunku Abdul Rahman (TAR), Taman Tasik Permaisuri, Wangsa Maju, Kampung Baru dan Taman Tun Dr Ismail.
Menurutnya, langkah itu bagi memudahkan pengunjung mendapat maklumat tentang produk syarikat perbankan itu serta permohonan pembiayaan.
“Komitmen Bank Muamalat dalam menyokong perusahaan mikro, kecil, dan sederhana (MSME) melalui transformasi digital turut disokong dengan pelancaran Kempen GoCashless Raya, dengan kerjasama PayNet.
“Kempen ini menawarkan ganjaran berjumlah RM150,000 kepada lebih 600 pemenang, dengan hadiah utama RM10,000 untuk dua peserta bertuah,” katanya. - FMT
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com/2025/03/dbkl-bank-muamalat-lancar-42-bazar.html