Chicken Chop Restoran Waly Jalan Garuda Telok Panglima Garang


 "Chicken Chop Waly Telok Panglima Garang"
Bagi penulis sebut sahaja tentang 'western food' (makanan barat) benda pertama yang terbayang adalah 'chicken chop'.

Chicken Chop Waly Telok Panglima Garang

Walaupun 'western food' adalah salah satu dari banyak jenis makanan dalam kategori 'wester food'.



Western Food dan Chicken Chop
Memang menjadi sinonim, jika ada kedai makan yang menjadikan 'western food' sebagai menu utama untuk pelanggan.
Menu 'chicken chop' akan ada.
Oleh kerana kewujudan 'chicken chop' begitu popular di serata alam pemakanan. Maka lahirlah kepingan (fillet) ayam yang pelbagai.
Seangkatan dengan sejuk beku (frozen) sosej, daging burger atau makanan sejuk beku lain. Situasi ini menghadirkan 'chicken chop' bukan lagi terlalu istimewa.
Salutan Tepung yang Melampau
Salah satu kriteria yang penulis tidak gemar apabila memakan 'chicken chop' adalah salutan tepung yang terlampau menutupi rasa 'fillet' ayam.
Apalagi yang sudah 'digenangi' oleh minyak.
Mampu menghadirkan rasa muak, meskipun bergelen-gelen air limau ditelan, rasa muak masih ada.
Chicken Chop Sedap Sekitar Telok Panglima Garang
Kali ini penulis ingin berkongsi satu hidangan 'chicken chop' yang sedap untuk ditelan. Dengan harga yang berpatutan.
Terpanggil untuk berkongsi 'chicken chop' ini kerana sudah lama tidak bertemu dengan 'chicken chop' yang mampu ditelan seumpama kedai western ternama lain.
Kedai makan ini menyediakan makanan tom yam, western, grill dan shell out.
Restoran Waly Jalan Garuda Telok Panglima Garang.
Chicken Chop Waly Telok Panglima Garang
Dari segi penampilan pertama (first impression) sudah cukup menarik. Bewarna warni. Ada kuning, ada oren, ada hijau, ada putih dan ada ungu.
Belum dijamah sudah membuatkan penulis terleka untuk mengambil gambar.
Terdiri daripada beberapa jenis bahan siap seperti;
1. Kepingan ayam bersalut tepung (dengan sos lada hitam)
2. Kentang goreng dengan sos cili
3. Sayur kubis bewarna ungu
4. Satu senduk 'coleslaw'
5. 2 helai daun salad
Dalam satu pinggan terdapat 5 bahan siap untuk dinikmati. Kita pergi satu persatu rasanya.
Bagaimana pula rasanya ? Adakah indah semata-mata ?
Kepingan Ayam (Chicken Fillet)
Ayamnya mungkin sebesar tapak tangan penulis. Dengan warna jingga keorenan. Dimandikan dengan sos lada hitam dan dijalurkan hias dengan keju, dari sini warnanya naik.

Fillet Ayam Chicken Chop 

Itu adalah bentuk dan pandangan fizikal.
Mula-mula dipotong dengan pisau yang disediakan, tidak terpisah kulit dan isi putih. Petanda ia betul-betul digoreng elok.
Kalau yang jenis gagal diterima penulis, biasanya kulit dan isi apabila dipotong akan buat hal masing-masing, yang ini masih terus bersama.
Apalagi, salut sedikit potongan kecil terus masuk ke mulut. Hmmm...kulit dan isi bergandingan dengan baik tanpa ada perbezaan ketara dari segi rasa.
Boleh tahan rasanya. Lembut pada isi yang putih dan garing manja-manja pada kepingan kulit dan tepung.
Rating : 3.5/5.0
Sos Lada Hitam (dengan keju cair)
Apa yang di cari penulis pada sos lada hitam adalah, rasa lemak dan pekat, pedas lada hitam yang tidak begitu menonjol dan kena dengan kepingan ayam.
Ya, untuk sos lada hitam ini ia memiliki kriteria yang penulis inginkan. Selain kepekatan pada sos lada hitamnya terdapat rasa berkrim dan sedikit rasa berangin pada sos.
Terdapat juga rasa seumpama oregano dan mint pada sosnya, mungkin itu adalah 'signature' sosnya.
Rating : 3.0/5.0
Kentang Goreng
Pernah cuba kentang goreng dari McDonalds ? Ada sedikit irasnya. Namun, bukan 100% sama. Ranggup dan tidak begitu berminyak.

Coleslaw dan Fries

Didatangkan bersama sos cili, mungkin dari jenama kimball atau life serta dicampur sedikit mayonnaise secukup rasa.
Tidak begitu istimewa namun boleh tahan.
Rating : 2.5/5.0
Sayur Kobis Ungu

Salad, kobis Unggu Chicken Chop

Tidak begitu menonjol, hanya sekadar hirisan kobis ungu sebagai ulaman yang ranggup. Bayangkan anda baru keluarkan sayur kobis ungu, basuh, potong kecil-kecil dan terus membuat kunyahan dalam mulut
Rating : 2.0/5.0
Coleslaw
Satu skop diletakan di dalam pinggan hidangan. Isitmewa pada coleslaw chicken chop ini adalah rasa manisnya.
Entah kenapa ia merupakan kali pertama penulis menikmati coleslaw dengan krim mayonnaise namun tenggelam rasa masamnya kerana kehadiran rasa manis.
Rating : 3.0/5.0
Sayur Salad
Tidak jauh rasanya dengan salad yang baharu sahaja dibeli dan basuh terus dikunyah. Sekadar ulaman dan hiasan yang menghadirkan warna hijau di dalam hidangan.
Rating : 2.0/5.0
Harga Chicken Chop
Dari segi harga masih berpatutkan, memang kena sebagai antara hidangan paling banyak dipesan di restoran ini.
Harganya sekitar RM10 untuk satu pinggan.
Murah dengan hidangan yang disediakan dari segi portion dan rasanya.
Rating 3.0/5.0
Penulis cadangkan untuk anda memesan pat bingsu di kedai ini sebagai minuman atau penghilang dahaga. Banyak variasi jenis bingsu yang ada di kedai ini, contohnya yang di bawah.

Bingsu Mix Fruit
Perisa oreo pun ada.Cuba Chicken Chop Waly
Bagi yang ingin mencuba hidangan chicken chop Waly Jalan Garuda Telok Panglima Garang ini boleh rujuk lokasi di bawah:
B129 Jalan Kebun Baru Batu 9, 
Kampung Batu 9 Kebun Baru, 
42500 Telok Panglima Garang, 

Selangor




Anda fikir anda tahu Chicken Chop Restoran Waly Jalan Garuda Telok Panglima Garang ?
Anda fikir sekali lagi....
Assalamualaikum



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.belangtarung.com/2020/10/chicken-chop-restoran-waly-jalan-garuda.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Homemade Hainanese Chicken Chop

Homemade Hainanese Chicken Chop

papar berkaitan - pada 24/10/2020 - jumlah : 66 hits
Homemade Hainanese Chicken Chop Photo by Choen Lee What is magic about this homemade Hainanese chicken chop Is it that it is crispy on the outside and utterly juicy on the inside Or is it that because of this lock down we miss the real deal...
Nasi Kepal Di Restoran Ee Ji Ban Chicken Rice Ball Melaka

Nasi Kepal Di Restoran Ee Ji Ban Chicken Rice Ball Melaka

papar berkaitan - pada 15/10/2020 - jumlah : 117 hits
Kali pertama umi makan nasi kepal yang dibulat bulatkan dimakan bersama dengan sup Ianya hanya boleh didapati di Nasi Kepal di Restoran Ee Ji Ban Chicken Rice Ball Melaka Walaupun dah lama popular nasi kepal ni ia tetap baru bagi umi Sebelu...
Makan Di Restoran D Istana Baloh Jembal Kota Bharu Kelantan

Makan Di Restoran D Istana Baloh Jembal Kota Bharu Kelantan

papar berkaitan - pada 7/10/2020 - jumlah : 152 hits
Assalamualaikum dan salam sejahteraMakan di Restoran D Istana Baloh Jembal Kota Bharu Kelantan Apa khabar buat semua rakan dan pembaca sekalian Alhamdulillah kali ini aku diberi kesempatan untuk kongsikan dengan anda satu lokasi menarik unt...
Makan Di Restoran Budak Siew Mai By Saiful Islam

Makan Di Restoran Budak Siew Mai By Saiful Islam

papar berkaitan - pada 6/10/2020 - jumlah : 75 hits
Assalamualaikum CERITA pasal makan lagi kali ini Sk nak bawa anda ke Restoran Budak Siew Mai yang terletak di Taman Nusa Sentral Ops Habislah orang taman ni baca hahahaha Dalam lebat hujan kami meredah lebuhraya gara gara posting dari rakan...
Jom Try Nasi Itik Panggang Di Restoran Nasi Ayam Itik House

Jom Try Nasi Itik Panggang Di Restoran Nasi Ayam Itik House

papar berkaitan - pada 8/10/2020 - jumlah : 124 hits
Jom Try Nasi Itik Panggang Alhamdulillah Masih boleh menikmati pelbagai makanan meskipun keadaan yang bercampur baur sekarang Nah haritu aku singgah sini sebab nak sangat rasa daging itik Pernah rasa popia itik tapi tu dah bercampur bahan d...
Ricuh Demonstrasi Di Gedung Dprd Diy Sebuah Restoran Hangus Terbakar

Ricuh Demonstrasi Di Gedung Dprd Diy Sebuah Restoran Hangus Terbakar

papar berkaitan - pada 8/10/2020 - jumlah : 58 hits
Restoran Legian Garden yang berada tepat di sisi selatan Gedung DPRD DIY Jalan Malioboro terbakar Kamis Terbakarnya restoran berlantai dua ini diperkirakan terjadi sekitar pukul 15 30 WIB
Hi Tea Di Menara Kl Nikmati Pemandangan Dari Atmosphere Restoran

Hi Tea Di Menara Kl Nikmati Pemandangan Dari Atmosphere Restoran

papar berkaitan - pada 10/10/2020 - jumlah : 110 hits
Bismillahirrahmannirrahim ini pun hanya satu kisah throwback Sebenarnya ianya bukanlah suatu perancangan yang serius adhoc Tanya tanya siapa nak join dan booking je untuk Hi Tea di Menara KL Owh kali ini UN p dengan sahabat sekelas kami sam...
Ustaz Don Buka Restoran Menu Western Youyu Steak Confirm Disukai

Ustaz Don Buka Restoran Menu Western Youyu Steak Confirm Disukai

papar berkaitan - pada 5/10/2020 - jumlah : 117 hits
Untuk mendapatkan hidangan steak daging yang bertekstur lembut pasti yang terlintas di fikiran adalah daging wagyu Namun bukan semua orang mampu untuk mengadakan sejumlah wang yang banyak untuk makan daging wagyu Atas dasar ingin menyediaka...
Makan Makanan Arab Di Restoran Halab Pulau Pinang

Makan Makanan Arab Di Restoran Halab Pulau Pinang

papar berkaitan - pada 10/10/2020 - jumlah : 98 hits
Restoran Halab Pulau PinangRestoran Halab ni adalah restoran makanan arab yang terletak di Jalan Chulia George Town Pulau Pinang Restoran Halab ni juga adalah original dari Arab Syria 80 adalah pelayan berbangsa arab Kalau tak silap chef ju...
Pengiran Mateen Dedah Penyebab Kemangkatan Pengiran Azim

Ada Anak Bini Lagi Nak Test Janda Wanita Ini Sekolahkan Rakan Lelaki Gatal

Foto Baru Umur 29 Tahun Ada 7 Orang Anak Ibu Muda Ini Kongsi Pengalaman Kahwin Awal

Video Anak Yatim Miskin Disiksa Pria 62 Tahun Kepalanya Dibenturkan Ke Meja Biliar

Suami Naik Hantu Si Isteri Sibuk Berzumba Sampai Tak Masak

Indira Fail Saman Rm100 Juta Terhadap Igp Minggu Ini

Jangan Menghitung Dosa Orang Lain

Boikot Produk Perkhidmatan Perancis Ppim



7 Telefon Mudah Alih Terawal Di Dunia

Biodata Penyanyi Noraniza Idris Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Resepi Jem Nenas Paling Tahan Lama

Bagaimana One Piece Berjaya Tingkatkan Ekonomi Jepun

Biodata Penyanyi Yantzen Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020


Tawaran Sale 11 11 Pg Mall

Semak Atau Mohon Full Settlement Loan Cimb

Ketegasan Umno Menolak Kerjasama Dengan Anwar Dapat Sokongan Ahli Akar Umbi

Hukum Sujud Seperti Anjing Dalam Solat

Ceramah Maulid Nabi Cinta Rasulullah Kepada Umatnya

Bihun Segera Faiza Perisa Tomyam