Cara Mudah Dan Berkhasiat Buat Serbuk Ikan Bilis Bagi Melazatkan Makanan Bayi


 Assalamualaikum & Hi Semua!



Pasti ramai ibu-ibu yang buntu apabila bayi kecil sukar untuk diberi makan, menolak makanan dan berat pula tak naik-naik. Jangan risau, ibu-ibu sekalian boleh mencuba untuk membuat serbuk ikan bilis bagi menambah kelazatan dalam makanan bayi. Jangan risau okay, resepi yang hendak dikongsikan ini pasti berkhasiat dan sangat sesuai untuk bayi. 


Bagi memudahkan ibu-ibu untuk membuat makanan yang lazat dan berkhasiat untuk anak kecil, boleh juga dicampurkan dengan serbuk ikan bilis homemade ini. Gerenti anak akan berselera untuk makan. Okay , tanpa berlenggah lagi jom kita ikuti perkongsian dan resepi seorang pengguna facebook seperti di bawah ini. 





Sejak anak dah masuk 8 bulan ni, makin rajinlah mummy nak masak macam-macam untuk baby. Since Zyad masuk 6 bulan haritu dia dah start solid food dan benda pertama yang Noorul buat ialah 4 days rule (4DR).
Untuk new mommies yang masih tak tau 4DR ni untuk apa, tujuannya ialah untuk kenalpasti makanan mana yang ok dan tak ok untuk baby. So senanglah mommy nak detect makanan apa yang buat baby naik ruam, gatal-gatal atau sembelit kan.
Macam anak Noorul, dia tak boleh makan ayam untuk permulaan tu. Mula lah leher, betis naik merah lagipun kulit dia jenis sensitif @ eczema. Then after one month baru slowly Noorul masukkan ayam dalam lauk dia dan alhamdulillah dia dah boleh mula terima semula.



Untuk serbuk ikan bilis yang sis nak kongsi ni sebenarnya hanyalah untuk perasa (seasoning) sahaja orang kata bagi buatkan anak tambah lagi selera nak makan.


Sebenarnya Ikan bilis ni banyak khasiatnya antaranya mengandungi vitamin A, kalsium, kalium dan selenium juga tau, so bagus untuk perkembangan anak kita. 


Yang best bila ada serbuk ikan bilis ni, kita boleh buat macam-macam dengan lauk dan boleh varietykan lagi masakan. 






Cara Buat Serbuk Ikan Bilis untuk Bayi

Steps nak buat dia sangat senang.
Yang perlu ada :
(1) Blender with miller (blender kering)
(2) Ikan bilis
(3) Air untuk rendam
(4) Bekas kedap udara


Cara-caranya :-
(1) First, kopek ikan bilis, buang kepala dan segala tulang.
(2) Rendam dalam air semalaman dan tukar air dalam 2-3 kali untuk buang masin ikan bilis tu.
(3) Esoknya, tapis ikan bilis dan biarkan kering.
(4) Sangai ikan bilis dalam kuali. Sangai ni tanpa minyak ya.





>> Proses ni agak makan masa, kena selalu kacau dan terbalikkan supaya ikan bilis tu masak rata.
(5) Angkat bila dah nampak rangup



(6)  biarkan ikan bilis tu sejuk kejap baru blend
>> Jangan blend masa masih panas, nanti bila nak simpan ikan bilis tu mudah rosak bila masih berwap

(7) Lepas dah blend akan dapat serbuk halus. 


(8) Simpan dalam bekas kedap udara dalam peti sejuk. InshaAllah boleh tahan dalam 2 minggu hingga 3 bulan !


Pejam mata celik je dah siap kan. Confirm anak akan lagi berselera bila tambah serbuk ikan bilis ni nanti.


Kredit : Simply Noorul


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://nadhiewueen.blogspot.com/2020/09/cara-mudah-dan-berkhasiat-buat-serbuk.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Serbuk Bilis Penyedap Makanan Anak Rendam 4 Jam Untuk Kurangkan Rasa Masin

Serbuk Bilis Penyedap Makanan Anak Rendam 4 Jam Untuk Kurangkan Rasa Masin

papar berkaitan - pada 10/9/2020 - jumlah : 226 hits
Bila anak dah berusia 6 bulan ke atas mesti ibu dah fikir macam macam makanan untuk diberi pada si kecil Dalam tempoh itu pelbagai resipi nak di cuba supaya anak dapat zat yang cukup Dalam hal ini seeloknya elakkan penggunaan gula dan garam...
Cara Mudah Makan Ikan Banyak Tulang

Cara Mudah Makan Ikan Banyak Tulang

papar berkaitan - pada 27/8/2020 - jumlah : 498 hits
Cara Mudah Makan Ikan Banyak Tulang Kebanyakan kita suka makan ikan kan Tapi ramai juga yang suka memilih milih ikan yang nak di makan Ada yang suka makan ikan kecil ada yang suka makan isi ikan sahaja dan macam macam lagi Kalau anak anak a...
Boleh Saja Nak Tanam Pokok Pisang Dalam Pasu Ikut Cara Ini Kelebihannya Senang Jaga Amp Mudah Alih

Boleh Saja Nak Tanam Pokok Pisang Dalam Pasu Ikut Cara Ini Kelebihannya Senang Jaga Amp Mudah Alih

papar berkaitan - pada 9/9/2020 - jumlah : 272 hits
nbsp Ramai ingat tanam pokok pisang perlu tanah yang luas tapi hakikatnya dalam pasu pun boleh tanam Jadi kalau tinggal di rumah teres atau di kediaman yang tiada halaman boleh saja jika berhajat untuk menanamnya Kelebihan bila tanam pisang...
Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Mudah

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Mudah

papar berkaitan - pada 25/8/2020 - jumlah : 301 hits
Setiap umat islam pasti akan menghadapi situasi dimana mereka perlu mandi wajib Namun tahukah anda apakah sebenarnya cara mandi wajib yang betul dan mudah Mandi wajib atau mandi junub merupakan perkataan yang mudah disebut tetapi jangan ter...
Inilah Cara Mudah Anak Buat Kerja Sekolah Mama Siapkan Tugasan Pejabat Tanpa Perlu Bergaduh

Inilah Cara Mudah Anak Buat Kerja Sekolah Mama Siapkan Tugasan Pejabat Tanpa Perlu Bergaduh

papar berkaitan - pada 28/8/2020 - jumlah : 158 hits
Siapa sangka di sebalik pandemik Covid 19 yang berlaku di seluruh dunia sejak akhir tahun 2019 ia juga telah mengubah normal kehidupan ramai orang Sepanjang menjalani tempoh Pergerakan Kawalan Pergerakan fasa awal pada 18 Mac hingga 9 Jun 2...
Kesian Tengok Bayi Kucing Curi Ikan Goreng Untuk Bagi Makan

Kesian Tengok Bayi Kucing Curi Ikan Goreng Untuk Bagi Makan

papar berkaitan - pada 9/9/2020 - jumlah : 243 hits
Bagi pemilik kucing bukan sesuatu yang pelik jika kucing peliharaan anda sentiasa membawa balik buah tangan misteri ke rumah setelah berjam jam lamanya keluar berjalan Ada sahaja buah tangan yang pelik pelik dan kadangkala menyeramkan pun a...
Cara Mudah Buat Telur Masin Homemade Guna Telur Ayam

Cara Mudah Buat Telur Masin Homemade Guna Telur Ayam

papar berkaitan - pada 7/9/2020 - jumlah : 167 hits
Biasanya telur masin dibuat menggunakan telur itik Ha Jangan tak tahu guna telur ayam pun boleh tau Hasilnya memang sama macam telur itik Sedap Tengoklah kuning telur tu Berminyak je Menurut empunya resipi saudara Are Peace untuk 30 biji te...
Bendi Goreng Bersama Ikan Bilis

Bendi Goreng Bersama Ikan Bilis

papar berkaitan - pada 5/9/2020 - jumlah : 196 hits
Bahan Bahan 15 biji kacang bendi1 biji bawang merah1 ulas bawang putih1 biji bawang besar4 biji cili api2 3 genggam ikan bilis rendam sekejap bagi lembut1 2 sudu besar sos tiram boleh tambahCara cara Tumbuk lumat bawang merah bawang putih d...
Lelaki Ini Kongsi Rahsia Cara Untuk Mudah Ingat Bila Baca Al Quran

Lelaki Ini Kongsi Rahsia Cara Untuk Mudah Ingat Bila Baca Al Quran

papar berkaitan - pada 27/8/2020 - jumlah : 227 hits
Artikel ini diolah diterbitkan ke Rahmanhatim dengan kebenaran dari sumber asal Masih ramai lagi yang tak tahu cara mudah untuk menghafal Al Quran ya sama juga seperti saya lebih suka mengguna kaedah hafalan secara berulang ulang sehingga i...
Kisah Seram Penghuni Misteri Di Surau Lama

Kalau Betul Ada Diharap Naga Tasik Chini Bangunlah

Sekali Sekala Buatlah Kejutan Untuk Anak Isi Balik Lompong Yang Kita Tinggal Dalam Jiwa Mereka

Jisung Sebagai Ketua Hakim Misteri Penonton Teruja Lihat Klip Pendek The Devil Judge

Slot Xo

Lirik Waktu Dan Perhatian Rimar

Glove Maker Wrp Asia Found 838 Covid 19 Cases Among 2 838 Workers

Have A Heart When Vaccinating Those With Dementia



Filem Ini Hanya Boleh Ditonton Pada Tahun 2115

Ini Sebab Mengapa Harimau Suka Tinggal Bersendirian Tidak Seperti Singa

Mengapakah Setiap Negara Menggunakan Jenis Plug Yang Berlainan

Info Dan Sinopsis Drama Mr Drift Astro Citra

Kisah Atlet Ragbi Profesional Bertukar Pembunuh Bersiri Randall Woodfield


Menangislah Sepuas Puasnya

7 Laptop Terbaik Untuk Student 2021

Impian Miliki Al Quran Tagging Dengan Ukiran Nama Sendiri Sudah Tercapai

Pencetak 3d Satu Keperluan Pendidikan Masa Kini

Wahai Pemimpin Jangan Hanya Tahu Upload Gambar Makan Mee Segera Sila Turun Jumpa Rakyat

Spelling Game Phonics