Buah Mulberry Masam Manis


Amboiii...lama menyepi tak berupdate blog. Apatah lagi nak berblogwalking. Ampun! 3 hari sepi sebab balik kampung. Bila dapat cuti lama sikit kat kampung memang tak menyempat nak update blog ni. Sekadar sempat update facebook, instagram dan twitter je lah. Itupun mana yang sempat. Kenikmatan berada kat kampung tu boleh lupa sekejap dunia internet ni. Cliche kan? Tapi itulah realitinya

Ni dia hasil tuaian buah mulberry kat kampung. Sebenarnya tak pernah tahu kewujudan pokok buah mulberry ni kat  belakang rumah. Tapi haritu balik kampung, explore habis-habisan tanaman mak kat kampung tu. Baru tahu ada buah mulberry ni. Apa lagi, terus petik mana yang masak dan hampir masak. Tak dapat banyak sebab masih ada banyak yang masih belum masak lagi


Geram sungguh la tengok buah yang nak masak ranum ni. Tangan tu rasa nak petik je lah. Memang petik terus makan je la jawabnya. Tak sabar nak rasa sebab tak pernah rasa pun sebelum ni. Yang hitam betul tu buah paling masak dan manis rasanya. Yang hampir bercampur warna hitam dan merah ni masam manis rasanya. Sedap juga


Yang warna kurang merah ni memang agak masam. Tak mampu nak telan. Tapi kalau kau orang sejenis yang suka masam, mesti suka yang warna macam ni. Sedap tu sedap tapi bila rasa masam tu terasa. Mak aiiii..masam nau nau


Warna ala pink ni kira masih baby lagi. Kalau berani, makanlah. Fiza berani cakap yang ni memang confirm masam ya amat walaupun tak cuba makan yang ni. Fiza berani makan sampai yang dalam gambar atas ni je. Lebih masam daripada tu memang tak sanggup lah


Pokok mulberry ni macam pokok bunga raya je rupanya. Daun dan batang dia seakan-akan lebih kurang sama. Terjakun sekejap sebab tak pernah tengok depan mata. Pokok dah besar tapi kenapa tak pernah perasan sebelum ni eh? Sebelum ni tak pernah berbuah mungkin, itu yang kurang perasan agaknya.



Pokok dia jenis tinggi tapi dahan-dahan halus macam pokok bunga  raya cuma versi besar je lah. Buah buah banyak lagi atas pokok tu. Tak sampai nak ambil. Lagipun banyak yang belum masak betul lagi. Dalam masa terdekat ni kalau dapat balik kampung, nak potong dahan je. Mudah nak ambil dan lebih rimbun lepas potong.



Harap harap ada rezeki balik nanti dapat buah mulberry lebih sikit. Terasa nak buat pati jus mulberry. Ada orang kata sedap. Apa yang ada ni nak cuba buat dulu. Tengok macam mana kesedapan jus mulberry ni.



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.azhafizah.com/2019/11/buah-mulberry-masam-manis.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Senaman Yoga Sejam Sehari Mampu Kawal Penyakit Kencing Manis

Senaman Yoga Sejam Sehari Mampu Kawal Penyakit Kencing Manis

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 111 hits
AdvertisementAdvertisementBiasanya para doktor akan menyarankan kepada pesakit kencing manis atau diabetes untuk melakukan beberapa jenis senaman sebagai bantuan kecergasan untuk membolehkan para pesakit mencapai kesihatan fizikal dan menta...
Penduduk Tg Piai Sudah Buka Mata Enggan Ditipu Janji Manis Ph

Penduduk Tg Piai Sudah Buka Mata Enggan Ditipu Janji Manis Ph

papar berkaitan - pada 18/11/2019 - jumlah : 53 hits
Penduduk Tanjung Piai berkata mereka sudah menduga kemenangan Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Parlimen itu yang berakhir Sabtu lalu Penduduk tempatan yang ditemui FMT berkata rakyat sudah membuka mata tentang kerajaan Pakatan Hara...
Rakyat Perlis Paling Ramai Hidap Penyakit Kencing Manis

Rakyat Perlis Paling Ramai Hidap Penyakit Kencing Manis

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 89 hits
KANGAR 17 Nov Perlis dikesan sebagai negeri tertinggi di Malaysia mempunyai rakyat yang menghidap penyakit kencing manis berdasarkan kepada nisbah jumlah penduduk Sehubungan itu penduduk negeri ini dinasihatkan supaya tidak mengambil makana...
Resep Bubur Sumsum Jagung Manis

Resep Bubur Sumsum Jagung Manis

papar berkaitan - pada 16/11/2019 - jumlah : 102 hits
Resep Memasak Bubur Sumsum Jagung Manis sangat pas untuk menemani saat santai kamu bersama keluarga Proses pembuatanya pun sangat mudah dan bahan baku sangat simple sehingga mudah untuk dipraktekkan bagi kamu yang ingin mencoba dirumah Rese...
Sayur Pucuk Manis

Sayur Pucuk Manis

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 66 hits
Pernah makan sayur pucuk manis tak Sayur pucuk manis antara lauk paling kerap di makan masa kecil kecil dulu sebab mak tanam dekat sekitar rumah Bila nak masak buat lauk petik je dah boleh buat lauk dah Biasanya pucuk manis ni mak masak gor...
Imoo Yakin Tetap Laris Manis Meski Banyak Produk Palsu

Imoo Yakin Tetap Laris Manis Meski Banyak Produk Palsu

papar berkaitan - pada 18/11/2019 - jumlah : 22 hits
Produsen smartwatch anak imoo menyadari banyaknya produk palsu yang meniru desain watch phone miliknya Kendati demikian perusahaan tetap yakin tak akan kalah saing dari produk produk palsu tersebut
Titi Rajo Bintang Kecup Pipi Suami Dan Tulis Pesan Manis Bikin Baper

Titi Rajo Bintang Kecup Pipi Suami Dan Tulis Pesan Manis Bikin Baper

papar berkaitan - pada 19/11/2019 - jumlah : 25 hits
Titi Rajo Bintang mengunggah foto saat mengecup pipi sang suami Adrianto Djokosoetono Dalam keterangan foto ia pun menulis pesan manis untuk suaminya yang sedang berulang tahun
Dosen Ipb Rekayasa Genetika Pada Tanaman Buah Tidak Berbahaya

Dosen Ipb Rekayasa Genetika Pada Tanaman Buah Tidak Berbahaya

papar berkaitan - pada 1/11/2019 - jumlah : 117 hits
Dosen IPB Dr Ir Darda Efendi belum lama ini menyatakan bahwa produk pertanian terutama buah buahan yang dihasilkan dari Rekayasa Genetika ternyata tidak memberikan dampak yang buruk bila dikonsumsi oleh manusia Hal ini menjawab kekhawatiran...
Kpk Periksa 7 Eks Anak Buah Dzulmi Eldin Atas Kasus Proyek Jabatan Pemkot Medan

Kpk Periksa 7 Eks Anak Buah Dzulmi Eldin Atas Kasus Proyek Jabatan Pemkot Medan

papar berkaitan - pada 2/11/2019 - jumlah : 81 hits
Dari tujuh orang tersebut diketahui empat di antaranya menjabat sebagai kepala dinas
Selamat Jalan Anwar Ibrahim Berakhirlah Meroyan Nak Jadi Perdana Menteri Malaysia Ke 8

Hiburan Lelaki Dakwa Difitnah Isteri Da I Farhan Tuntut Bayaran Pengubahsuaian Hospital

Sujud Ketika Solat Kelebihan Yang Kita Sendiri Tidak Sedar

Biodata Kisona Selvaduray Pemain Badminton Malaysia

Viral Alhamdulillah Penkid Telah Selamat Melahirkan Anak Lelalki

Nature Sunset Picture At The Right Time

Anwar Keluar Penjara Kisah Jubor Bercambah

Gadis Sabah Mirip Mira Filzah Tarik Perhatian Netizen Cantik Baby Sayang



Biodata Sharifah Husna Pelakon Drama Seadanya Aku

Biodata Dan Latar Belakang Pakar Bedah Dr Amalina Bakri

Akhirnya Hafreez Adam Dedah Punca Unfollow Zara Zya Di Instagram

Kisah Pesakit Polio Terakhir Paul Si Paru Paru Besi 1952

5 Negara Asia Yang Mewajibkan Program Khidmat Negara


Jangan Ambil Mudah Bila Badan Tidak Sihat

Badminton Sumbang Tiga Pingat Emas S Kisona Lakar Kejutan

Nikmati Rib Rib Holiday Sempena Musim Cuti Ini Di Tony Roma S

Berjaya Mendaki Bukit Suling Bukit Mertajam

Vm2020 Photo Treasurehunt Lembah Bujang

Pembaikan Tanah Runtuh Jalan Ranau Kundasang Di Km 11 3 Masih Ditutup Jkr Sabah