Bertemu Allah Dengan Gelaran Pencuri


Tanpa disedari, hutang yang tidak diurus dengan baik sebenarnya boleh menganggu kebaikan amal ibadah dan masa depan seseorang di akhirat, malah Nabi Muhammad SAW pernah enggan mensolatkan jenazah seorang sahabat hanya kerana hutangnya masih belum dilangsaikan. Begitulah seriusnya mati dalam keadaan hutang tidak terlangsai.

Gambar hiasan

Asal hukum berhutang adalah harus dalam Islam, berdasarkan firman Allah SWT yang ertinya, “Wahai orang yang beriman, apabila kamu berbelian secara hutang yang ditentukan pembayaran (atau penghantaran) pada suatu tarikh tertentu, hendaklah kamu menulisnya…” (al-Baqarah: 282).

Bersumber daripada ayat itu jelas menunjukkan Allah mengiktiraf penjualan barangan secara hutang, dan termasuk juga pembelian secara berhutang. Dengan syarat ia ditulis (direkodkan) bagi mengelakkan kelupaan atau penipuan.

Keberhutangan itu boleh terhasil daripada transaksi pembelian bertangguh dan juga melalui pinjaman wang secara tunai.

Perlu untuk kepentingan ramai

Majoriti ulama Islam bersetuju bahawa menulis dokumen hutang itu tidaklah sampai ke tahap wajib, namun sunat sahaja.

Pun begitu, pada zaman kita - yang banyak berlaku penipuan dan kelupaan secara sengaja - dokumen bertulis yang ditandatangani kedua pihak adalah bukti paling baik khususnya melibatkan jumlah yang besar.

Hukum melunasi hutang pinjaman daripada sesebuah institusi adalah sama wajibnya dengan pinjaman yang dibuat kepada individu, sama ada ia badan swasta mahupun awam atau kerajaan.

Contohnya seperti daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), bank, koperasi dan lain-lain.

Apatah lagi sekiranya institut tersebut juga memerlukan wang tersebut untuk membayar hutangnya kepada institusi lain, atau memerlukannya bagi kepentingan ramai.

Tatkala itu kewajiban melunaskan hutang menjadi semakin besar dek kerana kepentingan awam yang tersekat kerana keculasan peminjam menjelaskan hutangnya.

Tambahan daripada itu, kemaslahatan awam perlu sentiasa didahulukan berbanding kepentingan peribadi.

Demikian juga tersebut dalam kaedah fikah yang ertinya, Didahulukan kepentingan awam daripada kepentingan khusus (yang lebih kecil).

Justeru, bagi orang beriman mereka wajib untuk sentiasa peka dengan kedudukan hutang yang ada.

Andai mereka tiada perancangan rapi dan usaha untuk menyelesaikannya, hutang tersebut boleh menjatuhkan seseorang kepada kehinaan, tidak tenang, kerisauan berpanjangan dan banyak lagi masalah kerohanian.

Nabi Muhammad bersabda bermaksud, "Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban syahid, kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)." (Riwayat Muslim, 6/38)

Tersebut dalam satu lagi hadis ertinya, "Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di waktu malam dan menyebabkan kehinaan di siang hari." (Riwayat al-Baihaqi)

Mengabaikan hutang juga boleh membawa keburukan berganda, apabila:

a. Berniat sejak dari awal untuk tidak membayar

Terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali hak pemberi pinjaman.

Sebagaimana sabda Nabi SAW, "Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya.” (Riwayat al-Bukhari, 2/83)

b. Melengahkan bayaran sewaktu ada kemampuan

Mempunyai kemampuan membayar sama ada secara sekali gus atau sedikit demi sedikit, namun sengaja tidak mahu membayar dan melengahkannya.

Tindakan ini dikutuk oleh Nabi SAW dalam hadis sahih, "Penangguhan dengan sengaja oleh penghutang adalah suatu kezaliman." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Oleh itu, bagi mereka yang masih berhutang dan sudah sampai tempoh pembayarannya, segeralah memulakan bayaran.

Sekiranya tidak mempunyai kemampuan penuh untuk melunaskannya sekali gus, bersegeralah melakukan perbincangan dengan pemiutang bagi mengenla pasti kaedah bayaran yang termampu dalam tempoh tertentu.

Fahamilah sabda nabi ini pula, "Mana-mana lelaki yang berhutang dan dia sudah pasti tidak melunasinya, maka ia akan bertemu Allah SWT sebagai seorang pencuri." (Riwayat Ibn Majah)

Berhutang mudah, bayar malas

Sehubungan itu, bagi membolehkan seseorang membayar hutang tertunggaknya, ada beberapa perkara yang boleh dinasihatkan dalam hal ini iaitu:

a. Perlu menambahkan ilmu pengurusan wang peribadi dan aliran tunai, iaitu mengawal serta peka terhadap jumlah pendapatan masuk dan perbelanjaan keluar.

Kelemahan aspek ini menyebabkan seseorang itu berbelanja sesuka hati, tanpa prihatin tentang kemampuan kewangan diri.

Akhirnya hutang yang sudah sampai waktu untuk dibayar, akan tertunggak.

Keadaan itu akan kelak lebih merumitkan apabila hutang tertunggak berganda-ganda setiap bulan.

b. Wajib menahan nafsu dan menyedari kemampuan diri

Terlalu melayan nafsu berbelanja dan terikut-ikut ‘trend’ orang sekeliling mesti disekat.

Seseorang itu mesti belajar berasa puas dengan apa yang ada dan mengekang amalan membandingkan apa yang dipunyai dengan orang lain.

Nabi mengajar kita agar membandingkan diri dengan orang yang kekurangan untuk urusan keduniaan.

Tindakan itu perlu dibuat agar nafsu berbelanja dapat dikawal serta lebih mudah bersyukur dengan apa yang diperolehi.

c. Malas, cepat putus asa serta hangat-hangat tahi ayam semasa berusaha mendapatkan pendapatan turut menjadi punca kepada hutang tidak berbayar.

Ini menjadikan seseorang mudah berhutang tetapi malas membayar, selain mahu cepat mendapat untung.

Akhirnya mereka gagal serta sebahagiannya ditipu. Hutang yang telah dibuat langsung tidak mampu dibayar.

d. Tingkatkan amal soleh sehingga wujud kepekaan terhadap ancaman hukuman di akhirat.

Kelemahan sensitiviti terhadap hukum halal dan haram dalam kerjaya dan pendapatan serta pelaburan menjadikan harta yang diperoleh kurang - atau tiada - berkat.

Tanpa keberkatan ia akan membawa kepada kehidupan yang sempit material dan rohani.

Ada sebahagian orang mungkin tidak sempit wangnya, tetapi sempit jiwa dan dicabut ketenangan daripada hidupnya.

Ada doa yang sangat sesuai diamalkan oleh semua, khususnya sewaktu mereka tenggelam dalam hutang dan sangat sukar - atau tidak mampu - untuk membayarnya, "Ya Allah, cukupkanlah keperluanku berupa yang Engkau halalkan daripada mengambil yang Engkau haramkan, dan kayakan hatiku dengan kurnia-Mu daripada (mengharapkan) orang selain Engkau." (Riwayat Tirmidzi dan Ahmad).

Dibaca doa ini ketika tidak mampu melangsaikan hutang walaupun hutang sebesar gunung, Insya-Allah akan dibantu Allah.

Juga yang tidak kurang pentingnya, dibaca ia agar Allah membantu kita supaya tidak teruja mencari jalan keluar melalui sumber yang haram.

Pun begitu, sekadar berdoa tanpa usaha tidak akan membuahkan apa-apa. Orang yang berhutang perlu terus berusaha dan bersusah-payah untuk maju.

Perkara berikut boleh dijadikan panduan:

1. Membayar hutang secara berdisplin sejurus mendapat pendapatan, sebelum belanja lain dilakukan.

2. Mengehadkan pembelian secara berhutang. Ketika membeli makanan asasi, bayarlah secara tunai. Hadkan berhutang dalam pembelian barangan mahal dan gunakan ke atas barangan yang perlu sahaja.

3. Hindarkan diri sejauh-jauhnya daripada berhutang dengan ah long dan perbankan konvensional kerana kiraan bunga faedahnya adalah bersifat berganda (compounding) yang sangat membebankan setiap kali gagal membayar pada waktunya.

4. Jangan membuat hutang baru selagi beberapa hutang lama terhadap item yang sama belum selesai.

5. Jangan membuat hutang baru sejurus dapat kenaikan gaji atau pangkat atau bonus, sebaliknya selesaikan sebahagian hutang yang tidak berstruktur terlebih dahulu.

6. Hutang berstruktur dengan pihak bank boleh dibayar berdasarkan jumlah yang telah ditetapkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
Frank Willian Abagnale Pencuri Paling Licik Dalam Sejarah Dunia!Kisah Si Pencuri Ayam
sumber: malaysiakini



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sentiasapanas.com/2019/09/bertemu-allah-dengan-gelaran-pencuri.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hadis 40 18 Bertakwalah Kepada Allah Di Mana Saja Kamu Berada

Hadis 40 18 Bertakwalah Kepada Allah Di Mana Saja Kamu Berada

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 249 hits
Hadis 40 18 Bertakwalah kepada Allah di mana saja kamu berada iringilah keburukan dengan kebaikan yang dapat menghapusnya dan pergauilah manusia dengan akhlak yang baik HADITS KEDELAPAN BELAS Kosa kata Dimana saja Ikutilah Keburukan Pergaul...
Hadis 40 15 Barangsiapa Yang Beriman Kepada Allah Dan Hari Akhir Maka Hendaklah Dia Memuliakan Tamunya

Hadis 40 15 Barangsiapa Yang Beriman Kepada Allah Dan Hari Akhir Maka Hendaklah Dia Memuliakan Tamunya

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 307 hits
Hadis 40 15 Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya HADITS KELIMA BELAS Kosa kata dia diam Memuliakan Terjemah hadits Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu sesungguhnya Rasulullah shallallahu a...
Hadis 40 10 Sesungguhnya Allah Ta Ala Itu Baik Tidak Menerima Kecuali Yang Baik

Hadis 40 10 Sesungguhnya Allah Ta Ala Itu Baik Tidak Menerima Kecuali Yang Baik

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 322 hits
Hadis 40 10 Sesungguhnya Allah ta ala itu baik tidak menerima kecuali yang baik Dan sesungguhnya Allah memerintahkan orang beriman sebagaimana dia memerintahkan para rasul Nya dengan firman Nya Wahai Para Rasul makanlah yang baik baik dan b...
Hadis 40 19 Jagalah Allah Niscaya Dia Akan Selalu Berada Di Hadapanmu

Hadis 40 19 Jagalah Allah Niscaya Dia Akan Selalu Berada Di Hadapanmu

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 195 hits
Hadis 40 19 Jagalah Allah niscaya Dia akan selalu berada di hadapanmu HADITS KESEMBILAN BELAS Kosa kata Dibelakang ajarkan Peliharalah jagalah minta pertolongan Dalam sebuah riwayat selain Turmuzi dikatakan Jagalah Allah niscaya engkau akan...
Hadis 40 21 Saya Beriman Kepada Allah Kemudian Berpegang Teguhlah

Hadis 40 21 Saya Beriman Kepada Allah Kemudian Berpegang Teguhlah

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 256 hits
Hadis 40 21 Saya beriman kepada Allah kemudian berpegang teguhlah HADITS KEDUAPULUH SATU Kosa kata bertanya Istiqomah lah berpegang teguhlah Terjemah hadits Dari Abu Amr ada juga yang mengatakan Abu Amrah Sufyan bin Abdillah Ats Tsaqofi rad...
Bangkit Pas Umno Akan Ambil Alih Perak Insya Allah

Bangkit Pas Umno Akan Ambil Alih Perak Insya Allah

papar berkaitan - pada 3/9/2019 - jumlah : 343 hits
PASIR SALAK Walaupun PAS hanya memiliki tiga kerusi Dun namun jika perancangan bersama Umno disusun secara baik dan teratur akan membuka peluang mengambil alih teraju Kerajaan Negeri Perak dari PH Keyakinan tersebut diungkap Setiausaha Agun...
Didakwa Gas Amonia Meletup Di Melaka Ya Allah Permudahkanlah Urusan Anak Anak Ini Cikgu

Didakwa Gas Amonia Meletup Di Melaka Ya Allah Permudahkanlah Urusan Anak Anak Ini Cikgu

papar berkaitan - pada 3/9/2019 - jumlah : 377 hits
Satu letupan gas amonia didakwa berlaku di sebuah kilang di Melaka kira kira tengahari tadi Menerusi perkongsian oleh salah seorang tenaga pengajar sebuah sekolah di daerah tersebut murid murid dan penduduk kampung sekitar telah diminta unt...
Jaga Siram Baja Pokok Ta Awun Berpegang Teguh Pada Tali Allah

Jaga Siram Baja Pokok Ta Awun Berpegang Teguh Pada Tali Allah

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 322 hits
Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Jamil Khir Baharom menyeru pendukung agenda penyatuan ummah supaya menjaga pokok ta awun dengan sebaik baiknya Katanya jka dibajai dan disiram dengan sebaik baiknya ianya pasti mampu membuahkan hasil ya...
Pemergian Arwah Menyedihkan Tapi Cara Allah Sambut Arwah Aku Dah Nampak Rakan Baik Cerita Detik Akhir Arwah Zahir

Pemergian Arwah Menyedihkan Tapi Cara Allah Sambut Arwah Aku Dah Nampak Rakan Baik Cerita Detik Akhir Arwah Zahir

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 2502 hits
Pemergian arwah menyedihkan Tapi cara Allah sambut arwah aku dah nampak Rakan Baik Cerita Detik Akhir Arwah ZahirPilunya apabila bayi 6 bulan tidak lagi merasa pelukan si ayah Malah empat adik beradik yang lain juga tidak akan lagi merasa k...
The Right Types Of Bets For Beginners On Slot Deposit Qris Sites

Bufet Ramadan 2025 Tradisi Warisan Di Four Points By Sheraton Puchong

Term Limit Culture Emerging With Veteran Dap Trio S Exit Says Analyst

Tiada Syarat Sokong Pm Untuk Dapat Peruntukan Anwar Beritahu Pn

Wan Fayhsal Soundly Defeated In Race For Machang Bersatu Chief S Post

Who Else Nazri Backs Anwar For Second Term As Pm

Trump Revives Probe Over Digital Taxes

Guru Tuisyen Ditemukan Maut Berlumuran Darah


echo '';
Senarai Keputusan Pemenang Calon Top 5 Kategori Persembahan Penyampai Trofi Undian Tarikh Tiket Gempak Most Wanted Awards 2024 2025 Live Di Astro Ria Sooka

10 Drama Melayu Terbaru Astro Yang Best 2025 Mesti Tonton Juga Tersedia Online

10 Filem Melayu Malaysia Terbaru Best 2024 2025 Mesti Tonton

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Teratak Kasih Salina Rindu Kasih Musim 3 Slot Samarinda TV3

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dia Imamku Slot Megadrama Astro Ria


Hantar Kucing Kampung Buat Grooming

Lirik Lagu Biar Syafiq Reez Ft Zulhadi

Van Kelvin Feat Iera Milpan Dalam Sampiku Chord

Kah Kah Kah Dia Punya Ampu Anwar Level Dewa Hahahaha

Wet World Pedas Adventure Park Harga Tiket Waktu Operasi Dan Lokasi

Jpjebid Mobile Cara Muat Turan Daftar Aplikasi