Bantuan Sehingga Rm2 500 Kwsp Berikut Cara Mendapat Manfaat Syarat KelayakanBantuan Sehingga RM2,500 KWSP. Berikut Cara Mendapat Manfaat & Syarat Kelayakan. Walaupun kerajaan tidak membenarkan pengeluaran KWSP seperti sebelum ini, namun banyak lagi manfaat kepada pencarum yang ramai tidak tahu. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memperkenalkan sebuah skim yang dikenali sebagai i-Suri.
Bantuan Sehingga RM2,500 KWSP. Berikut Cara Mendapat Manfaat & Syarat Kelayakan Sertai kami di Telegram:

Skim ini akan menyediakan pelbagai manfaat seperti yang diterangkan di bawah ini. Pihak kami akan berkongsi kepada anda syarat kelayakan, faedah dan cara untuk membuat permohonan.
Syarat Kelayakan i-Suri KWSP Berikut adalah syarat kelayakan permohonan:
Warganegara Malaysia Golongan suri rumah yang berdaftar dalam Pangkalan Data Kemiskinan Nasional (eKasih) setakat 30 november 2019. Mencarum sekurang-kurangnya RM5 Sebulan atau RM60 Setahun ke dalam akaun KWSP Isteri kepada Ketua Isi Rumah (KIR) / Wanita (KIR) Belum mencapai umur 60 tahun Manfaat & Faedah i-Suri KWSP Bantuan Kematian RM2,500 Berikut adalah manfaat yang akan diperolehi jika mencarum:
Mendapat insentif kerajaan sebanyak RM40 sebulan tertakluk kepada jumpa maksimum RM480 setahun Menerima dividen tahunan KWSP Bantuan Kematian RM2,500 Cara Membuat Permohonan i-Suri KWSP Pendaftaran boleh dilakukan dengan pergi ke cawangan KWSP dengan membawa bersama borang permohonan yang dimuat turun menerusi pautan seperti berikut:
Kad Pengenalan Pemohon Borang KWSP 16G (M) – Pendaftaran Kali Pertama Sahaja Borang KWSP 6A (2) – Semasa Pembayaran Cara Membuat Bayaran Berikut adalah cara untuk membuat bayaran:
Tunai atau cek di kaunter peresitan KWSP Tunai atau cek di kaunter panel bank KWSP (MBB,PBB,RHB dan BSN) Pindahan wang melalui perbankan internet oleh bang yang dilantik MBB atau PBB *KWSP akan membuat tuntutan sumbangan kerajaan secara berkala berdasarkan caruman bagi separuh tahun tempoh pertama (Januari Sehingga Jun) dan separuh tahun tempoh kedua (Julai Sehingga Disember setiap tahun. Wang sumbangan akan dikreditkan ke akaun ahli selepas KWSP menerimanya daripada kerajaan. Sumbangan ini akan dikreditkan ke dalam akaun 1 ahli (Akaun Persaraan dan Akaun 2)
Siapa Yang Boleh Mencarum? Diri sendiri (isteri) Suami kepada pasangan yang layak *Bagi suri rumah, anda hanya dibenarkan memilih satu insentif sahaja pada satu masa. Sekiranya anda sudah mendaftar dengan insentif persaaraan (i-Saraan),
Maklumat Lanjut Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh melayari laman web KWSP di https://www.kwsp.gov.my/ms/member/contribution/insentif-suri
Bantuan lain:
Bantuan i-Fitri Perantau RM400 untuk rakyat Malaysia Bantuan RM350 Duit Raya Aidilfitri dibayar bulan depan bantuanBantuan Awal Ramadan RM500 One-Off Bantuan Kematian RM2,500 Dibawah Program I-Suri Program i-Suri KWSP, termasuk Bantuan Kematian RM2,500, merupakan salah satu inisiatif Kerajaan Malaysia untuk membantu golongan suri rumah yang tergolong dalam kategori kemiskinan. Bantuan Kematian RM2,500 ditawarkan sebagai perlindungan kepada keluarga suri rumah sekiranya berlaku kematian yang tidak dijangka.
Selain itu, dengan memberikan bantuan kematian, Kerajaan juga memastikan bahawa golongan suri rumah yang terlibat dalam program i-Suri KWSP mendapat keadilan dalam hal-hal kebajikan sosial dan ekonomi, serta mempunyai akses kepada sumber-sumber kewangan yang diperlukan. Dalam jangka panjang, program ini juga diharapkan dapat membantu mengurangkan kadar kemiskinan di Malaysia.
Bantuan kematian ini dapat membantu keluarga pesara yang masih bergantung pada pencarum KWSP yang meninggal dunia. Dalam keadaan seperti ini, bantuan kematian dapat memberikan sokongan kewangan kepada keluarga terdekat untuk menanggung kos-kos berkaitan dengan pemakaman dan hal-hal berkaitan dengan kematian.
Selain itu, bantuan kematian i-Suri KWSP juga bertujuan untuk memberikan insentif kepada golongan suri rumah untuk menyumbang ke akaun KWSP mereka sebagai persediaan untuk persaraan mereka pada masa akan datang. Ini bertepatan dengan matlamat KWSP sebagai satu badan yang menyediakan penyimpanan kewangan untuk menyara keperluan pesara di masa hadapan. Dengan menyumbang ke akaun KWSP mereka melalui skim i-Suri, golongan suri rumah akan dapat menikmati kebaikan persaraan di masa hadapan dan menjaga kestabilan kewangan mereka pada masa pensiun nanti.
Info Tentang KWSP Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau lebih dikenali sebagai EPF (Employees Provident Fund) adalah sebuah organisasi yang ditubuhkan di Malaysia untuk menyediakan simpanan persaraan kepada pekerja swasta. Setiap pekerja swasta yang bekerja di Malaysia dan gaji bulanan melebihi had minimum, diwajibkan untuk mencarum ke KWSP. Majikan juga diwajibkan untuk memberikan sumbangan bulanan ke akaun KWSP pekerja mereka.
KWSP adalah salah satu skim simpanan persaraan terbesar di dunia, dengan aset bernilai lebih daripada RM1.0 trilion (sekitar USD250 bilion) pada akhir tahun 2021. KWSP mempunyai dua jenis akaun simpanan, iaitu akaun 1 dan akaun 2. Akaun 1 biasanya digunakan untuk simpanan persaraan, manakala akaun 2 boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti pelaburan, pendidikan, pembelian rumah dan sebagainya.
Selain daripada menyediakan simpanan persaraan, KWSP juga menawarkan pelbagai skim dan perkhidmatan untuk membantu pencarum mereka. Ini termasuk skim persaraan awal (i-Saraan), skim simpanan pendidikan (SSPN), skim simpanan Takaful dan banyak lagi.
KWSP mempunyai lebih daripada 70 cawangan di seluruh Malaysia, dan pencarum boleh membuat permohonan untuk melihat dan menguruskan akaun mereka secara atas talian melalui laman web KWSP.
KWSP merupakan kumpulan wang simpanan pekerja yang ditubuhkan pada tahun 1951 sebagai satu-satunya skema persaraan berkesan di Malaysia. Tujuan KWSP adalah untuk menyediakan dana persaraan, perlindungan kematian dan keupayaan pengeluaran simpanan kepada anggota-anggotanya.
Setiap pekerja yang mempunyai pendapatan bulanan melebihi RM500 akan diwajibkan untuk menyimpan sebahagian daripada gajinya dalam akaun KWSP. Pekerja juga boleh menyimpan lebih daripada amaun minimum yang ditetapkan sebagai simpanan persaraan tambahan.
Selain daripada menyediakan perlindungan dan dana persaraan, KWSP juga menyediakan skim seperti skim pembiayaan perumahan, skim simpanan pendidikan dan skim pencen. Skim pembiayaan perumahan KWSP membolehkan pencarum untuk memohon pinjaman untuk membeli atau membina rumah. Skim simpanan pendidikan KWSP pula membolehkan pencarum untuk menyimpan wang dalam akaun KWSP bagi tujuan pendidikan. Skim pencen KWSP pula membolehkan pencarum yang layak menerima faedah bulanan sehingga mereka mencapai umur persaraan.
KWSP juga mempunyai peranan penting dalam membantu kerajaan Malaysia memperkasakan ekonomi negara melalui pelaburan dalam projek-projek yang berpotensi memberi pulangan yang tinggi. Sebagai hasil daripada pelaburan yang bijak, KWSP telah mencapai prestasi kewangan yang kukuh dan berkesan dalam menyediakan perlindungan persaraan dan keupayaan pengeluaran simpanan kepada anggota-anggotanya.
KWSP juga menawarkan pelbagai skim simpanan yang berbeza untuk memenuhi keperluan dan matlamat pelbagai kumpulan pendapatan. Contohnya, bagi pekerja sektor swasta, terdapat Skim Simpanan Persaraan (SSP) dan Skim Simpanan Sukarela (SSS). SSP bertujuan untuk membantu pekerja menyimpan untuk persaraan dan memberikan manfaat persaraan seperti pendapatan bulanan seumur hidup setelah bersara. Sementara itu, SSS memberikan peluang untuk menyimpan wang tambahan di samping simpanan wajib yang dilakukan melalui caruman KWSP.
Bagi pesara, KWSP juga menawarkan Skim Pengeluaran Rumah Untuk Menaik Taraf (SPRUMT) yang bertujuan untuk membantu pesara meningkatkan taraf hidup mereka dan Skim Persaraan Sara Hidup (PRSH) yang menyediakan pendapatan tambahan bulanan seumur hidup setelah bersara.
Selain itu, KWSP juga menyediakan perkhidmatan dalam talian melalui portal i-Akaun KWSP yang membolehkan ahli menyemak baki akaun, membuat pengeluaran simpanan, dan membuat permohonan untuk pelbagai perkhidmatan KWSP. KWSP juga aktif dalam inisiatif sosial dan tanggungjawab korporat dengan menyumbang kepada program-program sosial dan membantu golongan yang memerlukan melalui Program Bantuan Khas KWSP.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.sistemguruonline.my/2023/04/bantuan-sehingga-rm2500-kwsp.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ibantuan Terengganu Cara Daftar Cara Mohon Syarat Kelayakan

Ibantuan Terengganu Cara Daftar Cara Mohon Syarat Kelayakan

papar berkaitan - pada 25/3/2023 - jumlah : 206 hits
iBantuan Terengganu merupakan sebuah portal sehenti bagi semua program bantuan yang disalurkan oleh kerajaan negeri Terengganu Sistem iBantuan ini telah dihubungkan dengan Sistem Profil Rakyat Negeri Terengganu bagi kemudahan semakan pemoho...
Cagaran Kwsp Untuk Pinjaman Bank Cara Mohon Kesan Cagar

Cagaran Kwsp Untuk Pinjaman Bank Cara Mohon Kesan Cagar

papar berkaitan - pada 24/3/2023 - jumlah : 820 hits
Cara Mohon Cagaran Kwsp Untuk Pinjaman Bank Kesan Cagar epf Kumpulan Wang Simpanan Pekerja merupakan badan berkanun yang menguruskan wang simpanan caruman majikan dan pekerja untuk pengeluaran hari tua Walaubagaimanapun satu kaedah telah di...
Cara Pakai Whatsapp Web Dengan Mudah Tanpa Ribet Berikut Langkah Langkahnya

Cara Pakai Whatsapp Web Dengan Mudah Tanpa Ribet Berikut Langkah Langkahnya

papar berkaitan - pada 23/3/2023 - jumlah : 131 hits
Berikut cara pakai WhatsApp Web dengan mudah tanpa ribet Perhatikan dengan baik langkah langkahnya
Ikhtiar Dapatkan Anak Perempuan Doktor Ini Kongsikan Cara Boleh Buat Ada 2 Syarat Penting

Ikhtiar Dapatkan Anak Perempuan Doktor Ini Kongsikan Cara Boleh Buat Ada 2 Syarat Penting

papar berkaitan - pada 29/3/2023 - jumlah : 160 hits
Anak adalah anugerah yang terindah untuk kita Asalkan sihat sebagai ibu ayah kita sudah mensyukuri nikmat yang Allah SWT berikan kepada kita Namun mungkin ada sesetengah pasangan yang mencuba untuk mendapatkan anak perempuan Sumber foto www...
Str Tambahan Kelayakan Tarikh Kadar Bantuan Tambahan

Str Tambahan Kelayakan Tarikh Kadar Bantuan Tambahan

papar berkaitan - pada 20/3/2023 - jumlah : 362 hits
KADAR TARIKH STR TAMBAHAN BAGI KATEGORI YANG LAYAK Terdapat beberapa penambahbaikan yang dapat dilihat dalam Belanjawan Madani 2023 menerusi STR maksimum sehingga RM3 100 sementara Bantuan Keluarga Malaysia berjumlah RM2 500 Penambahbaikan ...
Ibu Tunggal Melacurkan Dirinya Dikenakan Hukuman Denda Rm2 500

Ibu Tunggal Melacurkan Dirinya Dikenakan Hukuman Denda Rm2 500

papar berkaitan - pada 24/3/2023 - jumlah : 318 hits
Seorang ibu tunggal dijatuhi hukuman denda RM2 500 oleh Mahkamah Majistret di George Town hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan melacurkan diri di sebuah hotel di George Town Ahad lepas Nadzirah Azizoh Azizam 43 dari Jalan Pokok...
Pengambilan Jawatan Kosong Fama Sesi Mac 2023 Kelayakan Minima Spm Cara Memohon

Pengambilan Jawatan Kosong Fama Sesi Mac 2023 Kelayakan Minima Spm Cara Memohon

papar berkaitan - pada 20/3/2023 - jumlah : 167 hits
Pengambilan Jawatan Kosong FAMA sesi Mac 2023 Bagi mereka yang sedang mencari peluang pekerjaan kami gembira untuk memaklumkan bahawa Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan di Daerah Kinta Perak sedang mencari warganegara Malaysia yang ber...
Pengeluaran Penuh Kwsp Dibolehkan Bagi 4 Kategori Berikut

Pengeluaran Penuh Kwsp Dibolehkan Bagi 4 Kategori Berikut

papar berkaitan - pada 28/3/2023 - jumlah : 196 hits
Pengeluaran Penuh KWSP Dibolehkan Bagi 4 Kategori Berikut Terkini Pengeluaran KWSP penuh dibenarkan untuk 4 kategori yang telah disediakan untuk pencarum selagi menepati syarat kelayakan yang telah ditetapkan Untuk sedia maklum pengeluaran ...
Cara Mengirim Foto Di Wa Lewat Dokumen Agar Gambar Tak Pecah Berikut Langkahnya

Cara Mengirim Foto Di Wa Lewat Dokumen Agar Gambar Tak Pecah Berikut Langkahnya

papar berkaitan - pada 27/3/2023 - jumlah : 129 hits
Berikut adalah cara mudah mengirim foto di WA lewat dokumen agar gambar tak pecah Simak langkah langkah mudahnya
An Outright Appeal The Madani Gov T To Look Into The Plight Of Working Class Journos

Cabaran Telah Ditetapkan Adakah Anda Bersedia Game On Pusat Sukan Game On 1 Utama Gameon S

Zahid Tetap Diburu

Malakat Mall Closure Race Religion Won T Help Boost Business

Hiburan Saya Berdoa Dia Terima Balasan Ibu Zulfarhan Harap Bomoh Terlibat Sempat Bertaubat Datang Mohon Maaf

Hebahan Jawatan Kosong Mosti Julai 2024

Sukarnya Untuk Memaafkan Walaupun Kepada Orang Yang Lebih Tua

Aktiviti Hiburan Bunyi Bunyian Muzik Malam Jumaat Dilarang Di Kelantan ExcoBiodata Ikhmal Nour Personaliti TikTok Terkenal

Apakah Fatwa Berkenaan Menanam Jambang dan Rambut Bagi Lelaki

Info Dan Sinopsis Drama Tonton Berepisod SeOfis Slot Samarinda TV3

Biodata Mek Yun Mek Kelate Personaliti TikTok Terkenal

Senarai Dan Biodata Peserta TikTok LIVE X Astro Gimme The Mic Malaysia 2024


Panas Suami Daphne Iking Pakai Rantai Salib

Pemberian Dari Makkah

E Commerce With Limited Resources

10 Krim Mata Terbaik Paling Berkesan Di Malaysia 2024

Aquaria Klcc Destinasi Menarik Untuk Cuti Sekolah Peminat Haiwan Akuatik

Resipi Onde Onde Keledek Oren Buat Untuk Makan Petang Sesuai Sangat