Bantuan Pelajar Ipt Cara Permohonan


BANTUAN PELAJAR IPT:CARA PERMOHONAN(SENARAI BANTUAN BIASISWA PENDIDIKAN TINGGI 2021)

Seperti yang disedia maklum, keputusan SPM 2020 telah diumumkan 10 Jun 2021. Kebanyakan pelajar lepasan SPM masih tercari-cari destinasi dan hala tuju kerjaya masing-masing selepas  SPM.
 
Adalah  sukar untuk membuat keputusan terbaik yang bakal menentukan masa depan anda sendiri. Di sini apa kata anda baca sedikit informasi mengenai bantuan dan biasiswa dalam bidang pengajian yang ingin disambung.
 
Pada situasi pendemik sekarang, tentunya kos pengajian adalah menjadi satu bebanan terutama. Di sini kami ingin kongsikan senarai beberapa biasiswa dan bantuan IPT  2021 yang boleh dimohon oleh lepasan pelajar SPM tahun 2020 berdasarkan bidang yang dipilih.
 
SENARAI BANTUAN PELAJAR IPT
 
Berikut adalah Senarai bantuan pelajar Institusi Pengajian Tinggi:
 
Bantuan Yayasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur : yayasanwp.org Bantuan Skim Dana Ehsan (SDEP) : ypm.org.my Bantuan Skim Pembiayaan Pendidikan Tinggi (SPIN) : ypm.org.my Bantuan Zakat dari Majlis Agama Ilsam Wilayah Persekutuan (MAWIP) : isyura.maiamp.gov.my Skim Bantuan IPTS IPTA RISDA 2021 : risda.gov.my Bantuan Sumbangan Pendidikan Zakat Anak Selangor : zakatselangor.com.my Borang Permohonan Bantuan IPT Untuk Anak Anak Sabah : ums.edu.my Bantuan TAPEM Melaka : tapem.melaka.gov.my Bantuan Permohonan Insentif Harapan Siswa (IHS) Johor : portal.ypj.gov.my/ Bantuan IPT dari Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) : maij.gov.my Bantuan Dana Kewangan di Negeri Sembilan : ns.gov.my Bantuan Anak Selangor Masuk Universiti (hadiah pengajian IPT) : selangor.gov.my Bantuan Dermasiswa Negeri Perak : yayasanperak.gov.my Skim Bantuan Sara Hidup dan Kecemasan Anak Perak : yayasanperak.gov.my Bantuan Kewangan Anak Sarawak : yayasansarawak.org.my Permohonan Bantuan Kemasukan Ke IPT oleh Tabung Baitulmal Pendidikan negeri Sarawak : tbs.org.my Bantuan Sambung Belajar ke IPT untuk Anak kelantan : www.e-maik.my Geran Yayasan Pahang (Bantuan Kepada pelajar IPT Untuk Dermasiswa Anak Pahang) : ypm.org.my/index.php Bantuan Derma Siswa Sambung pelajaran ke IPT Untuk Anak negeri Kedah : zakatkedah.com.my Bantuan kerajaan untuk pelajar terdiri Anak Penang Pulau Pinang : ibita.penang.gov.my Bantuan Zakat pendidikan bank rakyat : Anda boleh terus ke mana-mana cawangan. Bank Rakyat untuk dapatkan terus borang permohonan (terbuka kepada semua pelajar) Bantuan Bakti Desa: rurallink.gov.my Bantuan Yayasan Tunku Abdul Rahman: APA ITU BIASISWA
Menurut Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka, Biasiswa adialah suatu bantuan kewangan dikhaskan untuk pelajar bagi melanjutkan pelajaran mereka sama ada pada peringkat rendah di sekolah mahupun peringkat tinggi di universiti. Ia diberikan berdasarkan pelbagai kriteria yang mencerminkan nilai dan tujuan penderma atau pemberi dana tersebut. Duit biasiswa tidak perlu dibayar semula
 
SENARAI BANTUAN IPT 2021 / BIASISWA UNTUK LEPASAN SPM TAHUN 2020
Berikuat adalah senarai bantuan dalam pelbagai semua bidang:
CIMB Asean Scholarship : https://careers.cimb.com/students/cimb-asean-scholarship Tarikh tutup :16 Jun 2021 Khazanah Global Scholarship https://www.yayasankhazanah.com.my/scholarship-programmes/khazanah-global-scholarship Tarikh tutup : 30 Jun 2021 The Star Education Fund Scholarship Awards 2020 https://www.thestar.com.my/edufund Tarikh tutup : 25 Jun 2021 ISKL International Baccalaureate Scholarship for SPM Leavers : https://www.iskl.edu.my/admissions/ib-scholarship-for-spm-leavers/ Tarikh tutup: Februari 2022 UPM ELS President’s Scholarship https://els.edu.my/els-ciep-scholarships/ Tarikh tutup: Dibuka sepanjang tahun Sunway Excellence Scholarship https://sunway.edu.my/scholarships/scholarships-awards/sunway-excellence-scholarship Tarikh tutup : 2 Ogos 2021 Sin Chew Caily Education Fund https://scedufund.sinchew.com.my/en/index.php Tarikh tutup: 20 Jun 2021 Peninsula College – DMT Sponsorship https://eduadvisor.my/peninsula-college/ Tarikh tutup: Dibuka sepanjang tahun Biasiswa / Skim Bantuan Yuran Lembaga Zakat Setiap Negeri (IPTA): Selangor : https://www.zakatselangor.com.my/  
Wilayah Persekutuan : https://www.maiwp.gov.my/  
Kedah : https://www.zakatkedah.com.my/  
Perlis : https://www.maips.gov.my  
Penang : https://www.zakatpenang.com/  
Kelantan : http://ipt-online.e-maik.my/frmlogin.aspx  
Terengganu : http://www.maidam.gov.my/  
Perak : http://online.maiamp.gov.my/  
Pahang : https://zakat4pengajian.muip.gov.my/appZ4P/  
Negeri Sembilan : https://www.mains.gov.my/v1/zakat/agihan/bantuan  
Melaka : https://tapem.melaka.gov.my/1/  
Johor : https://www.maij.gov.my/agihan/skim-bantuan  
Sarawak : https://www.tbs.org.my/  
Sabah : https://appszakat.sabah.gov.my/agihan_skim.php SISTEM PENGURUSAN PELAJAR SELANGOR KE LUAR NEGARA JAIS https://epengajiantinggi.jais.gov.my/ Tarikh tutup: 14 Julai 2021 Biasiswa Bank Negara Malaysia https://www.bnm.gov.my/scholarship Tarikh tutup : 27 Jun 2021 Yayasan KLK Scholarship https://www.klk.com.my/yayasan-klk-scholarship/ Dibuka 1 Julai 2021 Biasiswa Penang Future Foundation https://penangfuturefoundation.my/ Tarikh tutup : 22 Julai 2021 Biasiswa Great Eastern Scholarship Award 2021 https://www.greateasternlife.com/my/en/about-us/company-profile/sharing-with-the-community-scholarship.html Tarikh tutup : 22 Jun 2021 Shell Malaysia Scholarship https://www.shell.com.my/careers/students-and-graduates/scholarships.html Tarikh tutup 30 Jun 2021 PETRONAS Education Sponsorship Programme (PESP) https://educationsponsorship.petronas.com.my/OAS Tarikh tutup : 20 Jun 2021 GAMUDA Scholarship https://gamuda.com.my/sustainability-esg/yayasan-gamuda/gamuda-scholarship/ Yayasan SIME DARBY http://www.yayasansimedarby.com/scholarship/scholarship-information-malaysia/ysd-excellence-scholarship-programmes Yayasan Tenaga Nasional Berhad TNB https://www.tnb.com.my/about-tnb/scholarships MBAM Master Builders Association Malaysia http://mbam.org.my/scholarship/ Yayasan Bank Rakyat https://yayasanbankrakyat.com.my/index.php/ppbu/ppbu OCBC Bank Scholarship https://www.ocbc.com.my/group/careers/scholarships.html#generic-tabs-item-1 Tarikh tutup: 30 Jun 2021 Melaka United Berhad University Scholarship https://unitedmalacca.com.my/sustainability/people/#1526615275282-cd6950d4-70cd Tarikh tutup: 18 Jun 2021 Biasiswa JPA (PROGRAM KHAS JEPUN, KOREA, PERANCIS JERMAN 2021) https://esilav2.jpa.gov.my/ Tarikh tutup 23 Jun 2021 Dermasiswa Yayasan Perak http://yayasanperak.gov.my/v5/dermasiswa-harapan-dalam-dan-luar-negara/ Bantuan Sara Hidup Mahasiswa Negeri Sembilan https://www.yns.gov.my/v7/ms Biasiswa Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) http://www.metropolitancorridor.com/ Biasiswa Yayasan Peneraju https://yayasanpeneraju.com.my/professional-accounting-programmes/ Tarikh tutup : 25 Jun 2021 PNB Global Scholarship Award 2021 https://www.pnb.com.my/05_5Scholarship_EN.php Tarikh tutup: 29 June 2021 JPA MARA – JKPM 2021 https://esilav2.jpa.gov.my/ Tarikh tutup 23 Jun 2021 MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut tentang bantuan pelajar IPT, sila rujuk laman web rasmi setiap biasiswa atau bantuan untuk memudahkan urusan permohonan.
 
SOALAN LAZIM
Berapa lama tempoh tajaan biasiswa?
Bergantung pada setiap penajaan biasiswa kerana setiapnya mempunyai tempoh tajaan yang mungkin berbeza. Sesetengahnya mungkin hanya untuk beberapa tahun pengajian, ada yang sehingga tamat pengajian.
Berapa jumlah tajaan?
Jumlah tajaan mungkin berbeza antara satu tajaan biasiswa dengan yang lain. Kebanyakan skim biasiswa akan membiayai sepenuhnya yuran pengajian dan bantuan sara hidup.
Bagaimana bayaran biasiswa akan dibuat?
Sesetengah penaja memasukkan terus kesemua bayaran biasiswa ke dalam akaun pelajar tajaan. Ada juga penaja yang membayar melalui pihak universiti. Pihak universiti akan terus memotong untuk yuran pengajian dan selebihnya akan diberikan kepada pelajar untuk sara hidup. Apakah syarat-syarat minimum untuk mengekalkan tajaan biasiswa?
Antaranya adalah pelajar selalunya dikehendaki mengekalkan pencapaian CGPA minima seperti yang ditetapkan, menyertai aktiviti-aktiviti kokurikulum dan menghadiri program yang dijalankan pihak penaja jika ada. Amatlah penting untuk pemegang biasiswa mengetahui tentang syarat-syarat ini agar mereka tanpa sedar hilang kelayakan tajaan biasiswa.
The post BANTUAN PELAJAR IPT:CARA PERMOHONAN(SENARAI BANTUAN BIASISWA PENDIDIKAN TINGGI 2021) appeared first on KekandaMemey.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://kekandamemey.com/bantuan-pelajar-ipt.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bakul Prihatin B40 Cara Permohonan Bantuan Perikatan Nasional

Bakul Prihatin B40 Cara Permohonan Bantuan Perikatan Nasional

papar berkaitan - pada 6/6/2021 - jumlah : 160 hits
BAKUL PRIHATIN B40 CARA PERMOHONAN BANTUAN PERIKATAN NASIONAL Adakah anda tahu tentang Bakul Prihatin Adakah ia sama dengan Bakul Makanan JKM Berikut adalah perkongsian tentang bantuan ini BAGAIMANAKAH CARA MOHON BAKUL PRIHATIN 2021 Program...
Semakan Bantuan Kita Selangor 2 0 Check Kelayakan Cara Permohonan

Semakan Bantuan Kita Selangor 2 0 Check Kelayakan Cara Permohonan

papar berkaitan - pada 9/6/2021 - jumlah : 179 hits
SEMAKAN BANTUAN KITA SELANGOR 2 0 CHECK KELAYAKAN CARA PERMOHONAN Kerajaan negeri Selangor telah melancarkan pakej Kita Selangor pada Januari 2021 Pada hari ini kerajaan negeri Selangor akan melancarkan pakej Bantuan Kita Selangor 2 0 APAKA...
Cara Mohon Bantuan Rm500 Untuk B40 2021

Cara Mohon Bantuan Rm500 Untuk B40 2021

papar berkaitan - pada 16/6/2021 - jumlah : 79 hits
Bagi golongan B40 yang tinggal di Wilayah Persekutuan yang terjejas akibat pandemik Covid 19 dan Perintah Kawalan Pergerakan 3 0 anda boleh untuk memohon bantuan melalui Bantuan Zakat Kecemasan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan MAIWP 3...
Permohonan Bantuan Moratorium M40 Pinjaman Bank

Permohonan Bantuan Moratorium M40 Pinjaman Bank

papar berkaitan - pada 6/6/2021 - jumlah : 112 hits
Permohonan Bantuan Moratorium M40 Pengumuman insentif bantuan melalui PEMERKASA Plus pada 31 Mei 2021 lalu susulan pelaksanaan lockdown menyaksikan bahawa golongan M40 malah T20 juga layak untuk menerima bantuan moratorium pinjaman bank sec...
Permohonan Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat Dibuka 15 Jun

Permohonan Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat Dibuka 15 Jun

papar berkaitan - pada 14/6/2021 - jumlah : 159 hits
Permohonan Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat Dibuka 15 Jun ini Menurut Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz menyatakan bahawa tempoh rayuan bagi permohonan Bantuan Prihatin Rakyat yang tidak diluluskan akan dibuka mulai ...
Permohonan Bantuan Peruntukan Khas Masyarakat India Negeri Johor 2021

Permohonan Bantuan Peruntukan Khas Masyarakat India Negeri Johor 2021

papar berkaitan - pada 16/6/2021 - jumlah : 115 hits
Permohonan Bantuan Peruntukan Khas Masyarakat India Negeri Johor 2021 kini dibuka Kerajaan Negeri Johor menerusi Pejabat Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar R Vidyananthan membuka permohonan bagi Bantuan Peruntukan Khas Masyar...
Pemerkasa Tambahan Semakan Permohonan Bantuan Pkp 3 0

Pemerkasa Tambahan Semakan Permohonan Bantuan Pkp 3 0

papar berkaitan - pada 1/6/2021 - jumlah : 122 hits
PEMERKASA TAMBAHAN SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN PKP 3 0 PEMERKASA TAMBAHAN Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan program bantuan PEMERKASA Tambahan atau PEMERKASA Plus sebagai inisiatif terbaharu kerajaan untuk membantu meredakan cabaran yang ...
Bantuan Zakat Khas Covid 19 Permohonan Syarat Kelayakan

Bantuan Zakat Khas Covid 19 Permohonan Syarat Kelayakan

papar berkaitan - pada 6/6/2021 - jumlah : 121 hits
Bantuan Zakat Khas Covid 19 Rakyat Negeri Sembilan khususnya yang tidak mempunyai pendapatan yang tetap ataupun sumber pendapatan terganggu akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan anda dialu alukan untuk memohon bantuan zakat khas Co...
Pemerkasa Plus Permohonan Bantuan Untuk Bayaran Balik Pinjaman Daripada Bank

Pemerkasa Plus Permohonan Bantuan Untuk Bayaran Balik Pinjaman Daripada Bank

papar berkaitan - pada 17/6/2021 - jumlah : 71 hits
Kepada Orang ramai yang terkesan akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 3 0 dan memerlukan penangguhan bayaran atau pengurangan bayaran balik pinjaman daripada bank anda kini boleh membuat permohonan menerusi Bantuan Bayaran Balik P...
Kini Giliran Hafiz Mahamad Pula Tampil Buka Cerita Isu Uel Sekali Hafiz Mahamad Dedah Sesuatu Tentang Mereka

Check Baki Loan Peribadi

Sumbangan Ustaz Ebit Lew Berjaya Masuk Ke Gaza Nadir

Kenapa Mereka Semakin Berani

Berhemah Dalam Menegur

Rm715 000 Raised For Syed Saddiq S Bail In 24 Hours

Lirik Kenangan Terindah Setia Band

Lirik Teman Celine Nadya10 Penaja Terbesar F1 Dalam Tempoh Sedekad Lalu

5 Ikon Penggerak Kebajikan Paling Terkenal di Malaysia

Serangga Ini Miliki Teknik Mempertahankan Diri Yang Sangat Menyeramkan

Kisah Seluruh Semenanjung Malaysia Terputus Bekalan Elektrik 1996

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Mata Ketiga TV3


Apa Dah Jadi Dengan Kes Adik Bella Peguam Ini Jelaskan Kenapa Polis Gagal Reman Suspek

Lirik Kulepas Dengan Cinta Andika Mahesa

Kalau Lapar Masaklah

Amanah Man Backs Syed Saddiq Lashes Out At Pas Youth Chief

Most Workers In Sanitation Sector Not Vaccinated Yet Says Mtuc

Saturday Jokes 65