Apam Tepung Beras Yang Sedap



Jangan ambil mudah bab hutang walaupun hutang dengan isteri dan anak anak. Jangan memikirkan orang akan menghalalkan hutang bila kita telah mati. Jangan begitu. Selagi kita hidup, kena berusaha sendiri dulu untuk membayar hutang. Jangan mengharapkan anak anak atau pewaris untuk membayar hutang kita.
Ada kisah sebenar orang yang kaya raya mati dengan meninggalkan harta yang banyak bertimbun tapi tiada anak anak atau pewaris yang berusaha untuk membayar hutang si mati pada ramai orang kampung. Tanah berekar ekar yang ditinggalkan semua diwarisi oleh waris. 
Maksudnya kalau waris ingin membayar hutang, pasti sahaja boleh dijual sedikit tanah tersebut untuk melangsai hutang si mati. Tapi ianya tidak terjadi begitu. Jadi kita yang masih hidup, ambil pengajaran dari kisah kisah sekeliling kita sebagai persediaan bila kita telah tiada lagi. OK setakat ini dahulu, semoga bermanafaat.  

Serius sedap apam ini, memang saya suka apam yang kosong kosong macam ni. Kalau nak tengok resipi apam beras yang menggunakan nasi, boleh klik entri sebelum ini di SINI dan di SINI. 
Saya suka apam beras ni, lagi lagi kalau warnanya putih sahaja. Makan pulak dengan kelapa parut muda yang segar tu. Terasa cukup berlemak dengan rasa masin masin. Wallaa best giler. 
Saya buat hanya separuh adunan kerana biasanya bila buat kuih muih tradisional ni, selalunya tak habis. Tapi kali ini, habis dan tak sempat nak makan mengulang pula. Hahahaha bagus macam ni, tak membazir. 
Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI. Selamat mencuba....

Apam Tepung BerasOleh: Azie KitchenMenghasilkan: 22- 24 biji
Bahan A:6.5 gram yis mauripan - 3 gram30 gram air suam - 15 gra½ sudu besar gula - ¼ sudu besar
Bahan B:200 gram santan - 100 ml santan kota130 gram gula - 65 gram½ sudu kecil garam - ¼ sudu kecil
Bahan C;370 gram tepung beras - 185 gram300ml/gram air - 150 gram
Cara cara:Satukan air suam, gula dan instant yis dan kacau sehingga larut. Tutup dan Ketepikan kembang dan berbuih.

Masak santan dengan gula dan garam. Masak sehingga gula larut. Tak perlu mendidih. Tutup api. Ketepikan.
Tuang yis ke dalam tepung beras dan gaul rata. Tuang air dan dikacau rata.
Tuang santan ke dalam tepung sedikit sedikit sehingga rata. Tutup dan ketepikan selama 1- 1 ½ jam ikut.

Kacau rata untuk hilangkan buih dan adunan kembali pada asal. 
Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Lenser nipis minyak pada acuan. Tuang adunan sehingga ¾ penuh acuan.

Kukus selama 15-20 minit terpulang pada saiz acuan. Kacau dulu adunan setiap kali sebelum tuang ke dalam acuan untuk hilangkan buih. Nota: saya kukus selama 20 minit.
Hidangkan dengan kelapa parut yang digaul dengan garam. Jika suka, boleh kukus kelapa parut sebentar untuk tahan lama.


Nota:Boleh sejukbekukan apam yang berlebihan. Sebelum dihidangkan, kukus sebentar.
Untuk separuh adunan, saya dapat 12 biji apam beras.



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.aziekitchen.com/2022/09/apam-tepung-beras-yang-sedap.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
3 Resipi Sos Steamboat Homemade Sedap Boleh Buat Sendiri

3 Resipi Sos Steamboat Homemade Sedap Boleh Buat Sendiri

papar berkaitan - pada 12/9/2022 - jumlah : 107 hits
Penggemar Steamboat bolehlah cuba buat sendiri tiga jenis Sos Steamboat homemade perkongsian saudari Tuan Adriana Arissa ini Sangat berbaloi jika masak sendiri Puas makan dan tentunya lebih jimat Resipi resipi sos ini sangat mudah disediaka...
Sedap Makan Panas Panas Resipi Mudah Roti Butut Bakar Mok Rare

Sedap Makan Panas Panas Resipi Mudah Roti Butut Bakar Mok Rare

papar berkaitan - pada 14/9/2022 - jumlah : 114 hits
Buat roti bakar itu dah biasa Apa kata kali ini RASA kongsikan satu resipi roti bakar yang paling sedap iaitu roti butut bakar mok rare Resipi yang dikongsi Afy AL Habibi ini memang sangat nostalgia kerana menghargai sajian tradisi yang kia...
Kebun Buah Golden Melon Sedap Manis Rangup Di Pasir Puteh Kelantan

Kebun Buah Golden Melon Sedap Manis Rangup Di Pasir Puteh Kelantan

papar berkaitan - pada 12/9/2022 - jumlah : 192 hits
Buah Golden Melon Sedap Manis Rangup Di Pasir Puteh Kelantan Penggemar buah Melon mesti dah biasa dengar kan mengenai buah Golden Melon Sejujurnya saya sendiri baru pertama kali dalam hidup tahu tentang kewujudan buah Golden Melon ni Itupon...
Pajeri Terung Mudah Dan Sedap

Pajeri Terung Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 10/9/2022 - jumlah : 100 hits
Salah satu lauk tambah nasi yang sedap digandingkan dengan ikan goreng ikan masin atau apa sahaja yang digoreng rangup Pajeri Terung atau apa saja jenis Pajeri sedap kalau ada lauk tersebut dipadankan dengan sambal belacan Aduh teringat ing...
Resipi Sup Telur Yang Mudah Sedap Cepat Masak

Resipi Sup Telur Yang Mudah Sedap Cepat Masak

papar berkaitan - pada 8/9/2022 - jumlah : 95 hits
Sup Telur memang sangat mudah disediakan Ia merupakan salah satu menu yang menyihatkan yang tidak memerlukan kos yang banyak untuk dimasak Selain itu ia juga sesuai untuk kanak kanak terutamanya bagi yang picky eater susah nak makan nasi da...
Nasi Kukus Ayam Berempah Sedap Seksyen 7 Shah Alam

Nasi Kukus Ayam Berempah Sedap Seksyen 7 Shah Alam

papar berkaitan - pada 15/9/2022 - jumlah : 117 hits
Sekali kau makan memang sedap pedas beli kat area tasik tapi aku rasa makcik ni bukan selalu ada tapi tah macam mana aku nak cari nasi kukus terjumpa makcik nih oklah harga RM 4 50 makan sedap beli extra mana tahu lapar lagi hahaha Oklah me...
Cadangan Nama Anak Perempuan Yang Sedap

Cadangan Nama Anak Perempuan Yang Sedap

papar berkaitan - pada 15/9/2022 - jumlah : 54 hits
Alhamdulillah semalam baby girls keluar hospital hahah jadi jawabnya kenalah bagi nama tak de idea boleh tanya fans Diet Diet Sihat Hahhaa nama diorang ni sungguh best dan unik Terima kasih ye semua bagi idea Tapi takdapat nak belanja makan...
Frenche Roast Tiramisu Latte Sedap Cuma Tak Dapat Hilangkan Mengantuk

Frenche Roast Tiramisu Latte Sedap Cuma Tak Dapat Hilangkan Mengantuk

papar berkaitan - pada 16/9/2022 - jumlah : 165 hits
Frenche Roast Tiramisu Latte sedap cuma tak dapat hilangkan mengantuk Haritu ada baca blog Nina dia buat review Frenche Roast Tiramisu Latte jadi aku teringin nak cuba sebab sememangnya aku coffee lover Cari punya cari akhirnya jumpa di Lot...
Anwar Is Zahid S Biggest Collateral Damage

Foray A Ducati Powered Custom With Upcycled Bimota Parts

Will Anwar Do The Inappropriate With Singapore

Peluang Menjana Pasif Income Bulanan

Ujian Pencarian Murid Pintar Ukm1 Genius Pintar

Langkah Barua

Hidup Umno

Mcdonald S Menu Kegemaran Zati



Drama Projek High Council Sinopsis Setiap Episod 1 Hingga 10 Astro Go Astro Ria

Kisah Anugerah Untuk Filem Paling Teruk Raspberry Emas

5 Pekerjaan Bukan Jurujual Yang Kini Terpaksa Buat Marketing

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod I Love You Mr Clown Slot Lestary TV3

5 Susu Paling Mahal di Dunia


Cara Agar Wa Banyak Yang Chat

Bawa Lee Kwangsoo Kembali Kalau Nak Rating Naik Semula Peminat Running Man

Mikha Tambayong Dan Deva Mehandra Menikah Di Bali Pakai Gaun Spesial Peninggalan Ibunda

Dskp 2023 Dokumen Standard Kurikulum Dan Pentaksiran Terkini

Wanita Cedera Rakan Lontar Kunci Tertusuk Pada Muka

Permohonan Jawatan Kosong Di Kuips Kolej Universiti Islam Perlis