Amaran Angin Kencang Laut Bergelora Metmalaysia
Amaran Angin Kencang, Laut Bergelora – METMalaysia
Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) telah mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora yang dijangka berlaku hingga 10 Disember ini.
Amaran tersebut melibatkan dua kategori utama iaitu untuk perairan Malaysia dalam lingkungan 24 batu nautika dan untuk kawasan perkapalan.
Seksyen A: Perairan Malaysia (Dalam Lingkungan 24 Batu Nautika)
Bagi kawasan perairan Malaysia, amaran angin kencang dan laut bergelora kategori pertama telah dikeluarkan.
Angin kencang timur laut berkelajuan 40 hingga 50 kilometer sejam dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Johor Timur, Pahang, Terengganu, Kelantan dan Sarawak sehingga Rabu ini.
Selain itu, keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.
METMalaysia turut mengeluarkan amaran kenaikan paras air laut yang dijangka berlaku di kawasan perairan Johor Timur, Pahang, Terengganu dan Kelantan sehingga Rabu ini.Fenomena itu berisiko mengakibatkan limpahan air laut di kawasan pesisir pantai, khususnya di lokasi rendah dan terdedah kepada angin kencang serta ombak besar.
Seksyen B: Kawasan Perkapalan
Untuk kawasan perkapalan, amaran angin kencang dan laut bergelora kategori ketiga telah dikeluarkan.
Angin kencang dari arah timur laut dijangka bertiup melebihi 60 kilometer sejam di kawasan perairan timur Condore dan barat laut Reef North sehingga Rabu.
Ombak di kawasan ini pula diramal mencapai ketinggian melebihi 4.5 meter.
“Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak,” ujar hantaran itu lagi.
Selain itu, amaran kategori kedua melibatkan angin kencang dengan kelajuan antara 50 hingga 60 kilometer sejam dan ombak setinggi 4.5 meter.
Kawasan yang terlibat termasuk perairan Condore, utara Bunguran, timur Reef North, Reef South dan Layang-Layang.
“Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri,” kata METMalaysia.
METMalaysia turut mengeluarkan amaran angin kencang timur laut berkelajuan 40 hingga 50 kilometer sejam dengan ombak setinggi sehingga 3.5 meter di kawasan perairan Tenggara Samui, Tioman, Selatan Bunguran, Labuan dan Barat Palawan sehingga Rabu ini.
“Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut,” maklum hantaran itu.
BACA: “Air Dari Mana,” Mat Saleh Temu Bual Pekerja Bangladesh Dalam Bahasa Melayu Buat Ramai Kagum

Sumber: Malaysian Meteorological Department
The post Amaran Angin Kencang, Laut Bergelora – METMalaysia appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/12/07/amaran-angin-kencang-laut-bergelora-metmalaysia-2/