Adakah Darurat Politik Muhyiddin Boleh Di Cabar Di Mahkamah12 Januari 2021, setelah mendapat perkenan dari SPB YDP Agung ke XVI, Al Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, Perdana Menteri Malaysia, Muhyiddin Yassin, mengumumkan pengisytiharan darurat di seluruh negara sehingga 1 Ogos 2021

Alasan yang digunakan Muhyiddin dalam menasihati SPB YDP Agung supaya memperkenankan permohonan darurat adalah untuk membendung penularan wabak Covid-19 yang sekarang ini dilihat semakin tidak terkawal

Apa yang telah diperkenankan oleh SPB YDP Agung, adalah sah dan tercatit dengan jelas di dalam Perkara 150 Perlembagaan Malaysia. 
Tidak ada sebarang keraguan mengenai perkara itu

Namun ada 3 perkara yang menimbulkan persoalan iaitu :
1) Keabsahan Ketua Kerajaan, Perdana Menteri, dari sisi perlembagaan ketika memberi nasihat kepada SPB YDP Agung sebagai Ketua Negara

2) Kewajaran (berdasarkan keadaan semasa negara) dalam memberikan nasihat kepada SPB YDP Agung untuk mengisytiharkan Darurat

3) Kejujuran alasan yang diberikan kepada SPB YDP Agung dalam memberikan nasihat untuk mengisytiharkan Darurat

Kerajaan Muhyiddin Sudah Tumbang Ketika Beliau Memberikan Nasihat Kepada SPB YDP Agung

Umum mengetahui, ketika Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub,  mengumumkan telah menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin sebagai Perdana Menteri pada 9 Januari 2021, Kerajaan Muhyiddin cuma mempunyai 110/220 sokongan Ahli Dewan Rakyat

Ini bermakna, memandangkan jumlah Ahli Parlimen yang menyokong dan tidak menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri adalah sama banyak, maka Muhyiddin sudah kehilangan majoriti sokongan Ahli Parlimen di dalam Dewan Rakyat

Perkara 43(4) Perlembagaan Malaysia dengan jelas menyatakan, jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, maka Perdana Menteri hendaklah meletakkan jawatan Jemaah Menteri melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong


Memburukkan keadaan, apabila Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, mengumumkan secara rasmi telah menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin pada 12 Januari 3.34 pm, Kerajaan Muhyiddin bukan sahaja sudah kehilangan majoriti sokongan Ahli Parlimen, malah telah menjadi kerajaan yang hanya memiliki sokongan minoriti Ahli Parlimen di dalam Dewan Rakyat

Ini bermakna, walau pun ketika itu Dewan Rakyat tidak bersidang, tetapi secara rasminya, selepas pukul 4.00 pm di hari yang sama, Muhyiddin bukan lagi Perdana Menteri dan Kerajaan Muhyiddin bukan lagi kerajaan yang mempunyai kuasa yang sah


Menurut kenyataan media yang dikeluarkan oleh Istana Negara, Muhyiddin telah mengadap SPB YDP Agung untuk menasihati baginda supaya mengisytiharkan darurat pada 11 Januari 2021 jam 5.30 pm

Ini bermaksud, saat Muhyiddin mengadap SPB YDP Agung, beliau hanyalah seorang Ahli Parlimen biasa dan bukan lagi seorang Perdana Menteri yang diiktiraf seperti yang tercatit di dalam Perkara 43(4) Perlembagaan Malaysia

Persoalannya, apakah seorang Ahli Parlimen biasa layak untuk menasihati SPB YDP Agung untuk mengisytiharkan sesuatu yang besar seperti Pengisytiharan Darurat

Adakah Yang di-Pertuan Agong membuat pengisytiharan darurat atas kuasanya sendiri atau atas nasihat Perdana Menteri?
Pengisytiharan darurat ialah kuasa prerogatif Yang di-Pertuan Agong. 
Kuasa prerogatif ringkasnya bermaksud kuasa yang dimiliki oleh institusi beraja dari awal bahkan jauh sebelum gubalan Perlembagaan Persekutuan bagi Tanah Melayu (Malaysia). Kuasa tersebut kekal dalam milik institusi beraja. 
Walaubagaiamana pun, persoalan timbul ialah, adakah kuasa prerogatif tersebut dilaksanakan secara budi bicara atau atas nasihat Perdana Menteri

Perkara 150(1) menyatakan "Jika Yang di-Pertuan Agong berpuas hati bahawa suatu darurat besar sedang berlaku yang menyebabkan keselamatan, atau kehidupan ekonomi, atau ketenteraman awam di dalam Persekutuan atau mana-mana bahagiannya terancam, maka Yang di-Pertuan Agong boleh mengeluarkan suatu Proklamasi Darurat dengan membuat dalamnya suatu perisytiharan yang bermaksud sedemikian".
Frasa "Jika Yang di-Pertuan Agong berpuas hati" atau dalam Bahasa Inggeris, "If the Yang di-Pertuan Agong is satisfied" menjadi persoalan, adakah puas hati Yang di-Pertuan Agong seorang diri (as sole judge) atau atas nasihat

Keputusan kes Teh Cheng Poh oleh Privy Council pada tahun 1979 menyatakan tindakan Yang di-Pertuan Agong adalah atas nasihat Jemaah Menteri. 
Ini adalah kedudukan undang-undang yang disepakati. 
Lord Diplock menyatakan :
“Although this, like other powers under the Constitution, is conferred nominally upon the Yang di Pertuan Agong by virtue of his office as the Supreme Head of the Federation and is expressed to exercisable if he is satisfied of a particular matter, his functions are those of a constitutional monarch and except on certain matters that do not concern the instant appeal, he does not exercise any of his functions under the Constitution on his own initiative but is required by Article 40(1) to act in accordance with the advice of the Cabinet".
"So when one finds in the Constitution itself or in a Federal law powers conferred upon the Yang di-Pertuan Agong that are expressed to be exercisable if he is of opinion or is satisfied that a particular state of affair exists or that particular action is necessary, the reference to his opinion or satisfaction is in reality a reference to the collective opinion or satisfaction of the members of the Cabinet, or the opinion or satisfaction of a particular Minister to whom the Cabinet have delegated their authority to give advice upon the matter in question".
Menerusi keputusan kes Teh Cheng Poh, pengisytiharan darurat oleh Yang di-Pertuan Agong PERLU dibuat atas nasihat PERDANA MENTERI ATAU JEMAAH MENTERI atau seorang Menteri yang diberikan kuasa oleh Jemaah Menteri.
Dan ketika Muhyiddin memberikan nasihat kepada SPB YDP Agung, beliau bukan lagi Perdana Menteri yang sah dan jemaah menteri yang beliau lantik juga telah hilang kelayakan di sisi Perlembagaan Malaysia.
Kewajaran (berdasarkan keadaan semasa negara) Dalam Memberikan Nasihat Kepada SPB YDP Agung Untuk Mengisytiharkan Darurat

Apakah maksud darurat?

Darurat maksudnya suatu keadaan berkaitan keselamatan, ekonomi dan ketenteraman awam yang tidak dapat dikawal melalui sistem pentadbiran biasa. 
Pengisytiharan darurat adalah suatu pemasyhuran yang dibuat oleh SPB YDP Agung melalui suatu pewartaan bahawa keadaan tersebut telah wujud atau hampir berlaku.
Persolannya, apakah berlaku keadaan begitu?
Jawapannya tidak.
Benar, rakyat dan negara Malaysia sedang berhadapan dengan ancaman Covid-19 dan akibatnya, keadaan ekonomi rakyat dan negara Malaysia jatuh merudum, tetapi berlakukah keadaan kecemasan yang tidak terkawal sekarang ini?
11 Januari 2021 jam 6.00 petang, dipancarkan ke seluruh negara, Muhyiddin mengumumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) telah dikuatkuasakan bermula  jam 12.00 am, hari Rabu, 13 Jamuari 2021.
Jika arahan PKP, PKPB dan PKPP boleh ditangguhkan 2 hari perlaksanaannya dari tarikh diumumkan, ianya dengan sendiri menggambarkan tiada keadaan kecemasan yang dihadapi oleh rakyat dan negara ketika ini.
Memang benar ada berlaku kes bunuh akibat tekanan ekonomi yang berpunca dari masaalah Covid-19 tetapi jumlahnya masih lagi kecil dan terkawal serta tidak berlaku rusuhan jalanan akibat dari pemberontakan rakyat.
Malah rekod menunjukkan, dengan perlaksanaan PKPD, PKP, PKPB dan PKPP di Malaysia sudah cukup untuk membendung penularan Covid-19.
Jadi, apakah keperluannya Muhyiddin menasihati SPB YDP Agung untuk Isytiharkan Darurat?
Kejujuran Alasan Yang Diberikan Kepada SPB YDP Agung Dalam Menasihati Baginda Untuk Mengisytiharkan Darurat

Tanpa mengambilkira kesan negatif yang akan menimpa rakyat dan negara, demi untuk mengekalkan jawatan Perdana Menteri (walau pun sudah terlucut dari sisi Perlembagaan Malaysia), Muhyiddin telah mengheret istana dalam usaha beliau untuk berselindung di sebalik alasan Covid-19.

Akibat dari sifat tamak dan keras kepala Muhyiddin yang ingin terus berkuasa, Pengisytiharan Darurat yang sebenarnya tidak diperlukan ini telah mendapat respon negatif dari pemimpin luar.

Ini bukanlah fitnah, tetapi diakui oleh salah seorang pegawai Muhyiddin sendiri, Azman Mat Hussin, di dalam akaun Facebook beliau.
Namun melalui carian admin di dalam akaun Facebook Azman Mat Hussin mendapati beliau telah memadamkan status tersebut.

Kerana tamak dan berdegil tidak mahu meletak jawatan, Muhyiddin perlu berselindung di sebalik Perintah Darurat yang diisytiharkan.
Perkara ini diakui oleh Muhyiddin sendiri.
Dengan perkenan dari SPB YDP Agung untuk Isytihar Darurat, Muhyiddin boleh terus berkuasa sebagai Perdana Menteri sekurang-kurangnya sehingga bulan Oktober 2021.
Sekiranya Darurat ditamatkan pada 1 Ogos 2021, maka seperti yang dijanjikan Muhyiddin, beliau akan memohon kepada SPB YDP Agung untuk membubarkan Parlimen dan sebaik sahaja Parlimen dibubarkan, Muhyiddin mempunyai masa hingga Oktober 2021 untuk terus memerintah.

Sejak tumbangnya Kerajaan Barisan Nasional dalam PRU 14, rakyat menderita dengan 2 kerajaan yang ditubuhkan selepas itu, Kerajaan Pakatan Harapan dan Kerajaan Perikatan Nasional.
Puncanya adalah kerana pemimpin di dalam Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional lebih mementingkan kuasa dan kedudukan mereka sahaja sedangkan kehidupan marhaen yang semakin hari semakin menderita terus diabaikan.
Untuk menobatkan kembali Barisan Nasional sebagai kerajaan, rakyat Malaysia perlu menunggu sekurang-kurangnya 8 bulan dari sekarang.
Sementara itu, kita terpaksa tabah dan bersabar.
Pastikan dalam PRU 15 nanti, rakyat Malaysia tidak tersalah pilih lagi.


Rujukan :
1. Prof Dr Shamrahayu
2. Perkara 43 Perlembagaan Malaysia
3. Perkara 150 Perlembagaan Malaysia
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://theunspinners.blogspot.com/2021/01/adakah-darurat-politik-muhyiddin-boleh.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cabar Darurat Di Mahkamah Beri Persepsi Anwar Pentingkan Politik Kata Penganalisis

Cabar Darurat Di Mahkamah Beri Persepsi Anwar Pentingkan Politik Kata Penganalisis

papar berkaitan - pada 20/1/2021 - jumlah : 202 hits
PETALING JAYA Seorang penganalisis politik berkata tindakan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mahu mengambil tindakan undang undang bagi mencabar perisytiharan darurat akan memberi persepsi beliau lebih mementingkan agenda politik berbanding ...
Kerajaan Pimpinan Muhyiddin Berada Dalam Kegilaan Anwar Sedia Cabar Proklamasi Darurat

Kerajaan Pimpinan Muhyiddin Berada Dalam Kegilaan Anwar Sedia Cabar Proklamasi Darurat

papar berkaitan - pada 17/1/2021 - jumlah : 196 hits
KUALA LUMPUR Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mencabar proklamasi darurat yang dilaksanakan oleh kerajaan di mahkamah Kenyataan itu menyusul selepas tiga hari Ahli Parlimen Port Dickson itu mencadangkan semua ahli Parlimen me...
Anwar Akan Cabar Perisytiharan Darurat Di Mahkamah

Anwar Akan Cabar Perisytiharan Darurat Di Mahkamah

papar berkaitan - pada 17/1/2021 - jumlah : 171 hits
Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim akan mengambil tindakan undang undang bagi mencabar perisytiharan darurat yang disifatkannya tidak berasas Langkah itu menyusul tindakannya menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Sulta...
Darurat Muhyiddin Gagal Merehatkan Politik

Darurat Muhyiddin Gagal Merehatkan Politik

papar berkaitan - pada 13/1/2021 - jumlah : 198 hits
Malah AKAN diheret ke mahkamah atas keabsahan status PM nya bukan mempertikai darurat perkenan Tuanku Perjalanan politik AKAN lebih meletihkan Pengumuman PKP SEBENARnya sudah cukup untuk merehatkan politik dan umno atau Mana Saja parti AKAN...
Darurat Talian Hayat Krisis Politik Muhyiddin

Darurat Talian Hayat Krisis Politik Muhyiddin

papar berkaitan - pada 15/1/2021 - jumlah : 173 hits
WACANA SHORTS 14 JANUARI 2021 Berikut merupakan petikan Wacana Sinar siri ke 225 bertajuk Darurat Kerajaan pilih jalan selamat bersama Naib Presiden Amanah Datuk Seri Dr Mujahid Yusof pada 14 Januari 2021 UNTUK VIDEO PENUH SILA LAYARI ht
Perintah Darurat Muhyiddin Kerana Politik Bukan Tangani Covid 19 Kata Najib

Perintah Darurat Muhyiddin Kerana Politik Bukan Tangani Covid 19 Kata Najib

papar berkaitan - pada 12/1/2021 - jumlah : 277 hits
SITI NUR ZAWANI MISCONDatuk Seri Najib Razak mendakwa perintah darurat yang akan dicadangkan Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada Yang di Pertuan Agong petang ini merupakan keputusan berasaskan politik dan bukannya untuk menangani wabak Covid 19...
Gempar Pegawai Muhyiddin Akui Darurat Langkah Politik Selamatkan Pn

Gempar Pegawai Muhyiddin Akui Darurat Langkah Politik Selamatkan Pn

papar berkaitan - pada 13/1/2021 - jumlah : 287 hits
January 12 2021 Seorang pegawai kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah hari ini mengakui bahawa perisytiharan darurat adalah langkah politik bagi menyelamatkan kedudukan Perikatan Nasional Menurut Azman Mat Hussin perisytihar...
Mahkamah Tiada Kuasa Dengar Permohonan Cabar Proklamasi Darurat

Mahkamah Tiada Kuasa Dengar Permohonan Cabar Proklamasi Darurat

papar berkaitan - pada 19/1/2021 - jumlah : 181 hits
Foto hiasanBERNAMAKuala Lumpur Mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan bagi mencabar proklamasi darurat yang diisytiharkan Yang di Pertuan Agong kata peguam kanan Mohamed Haniff Khatri Abdulla Beliau berkata ini ada...
Puad Sokong Keputusan Cabar Muhyiddin Di Pagoh

Puad Sokong Keputusan Cabar Muhyiddin Di Pagoh

papar berkaitan - pada 3/1/2021 - jumlah : 188 hits
Anggota Majlis Tertinggi Umno Dr Puad Zarkashi menyambut baik hasrat Umno Pagoh meletakkan calon di kawasan itu sekali gus enggan memberikan laluan kepada penyandang kerusi berkenaan iaitu Perdana Menteri Muhyiddin Yassin Malah Puad berkata...
Ibu Tunggal Paksa Anak Gadis Bawah Umur S Ks Dengan Ramai Lelaki Untuk Bayar Hutang Lelaki Umur 60 Tahun Pun Ada

Ayah Orang Alim Ibu Tak Sangka Tular Pelajar Barang K Pop Dibakar Bapa Beri Penjelasan

Zikir Ya Fattah Ya Razzak Jadikan Urusan Dengan Manusia Lebih Mudah

Kenali Senarai Pahlawan Malaysia

Ultimate Dr Engagement Ring Buying Guide

Nasi Dagang Kak Yah Bukit Besar Kuala Terengganu

Apa Itu Eis Atau Sip

Saya Tak Cemerlang Akademik Netizen Titip Kata Semangat Pada Atlet Ragbi Kedah Lepas Menang Emas SukmaSenarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 2022 GV9 Minggu 3

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 2022 GV9 Minggu 2

6 Teknik Pemasaran Salah Tapi Kita Benarkan Tanpa Sedar

Biodata Penyanyi Tomok New Boyz Peserta Gegar Vaganza 2022 Musim 9 GV9

Fahami Status Bankrap Risiko Kesan Dan Salah Faham


No Inspiration Yet To Decide On Polls Says Pm

Dipaksa Melacur Makan Babi

Kau Nak Hilang Kerja Guna Otak Rider Grab Digantung Kerja Selepas Dimarahi Staff Must Kerana Lambat Hantar Pesanan

Hamil Anak Ketiga Mawar Rashid Alami Al4han Tervk Sampai Berkurung Dalam Bilik

Apa Salahnya Jika Dap Memerintah

Masa Krusial Mempersiapkan Talenta Digital