Ada Sebabnya Kenapa Ubat Selsema Di Larang Pada Anak Bawah 2 Tahun Bahaya


Ibu mana yang rasa tidak sebak melihat anak merengek sepanjang malam disebabkan hidungnya yang tersumbat dan penuh dengan hingus. Sedih namun tidak perlulah merayu agar doktor memberikan ubat selsema kerana ia sama sekali dilarang.
Menurut Dr Ahmad Luqman Bukhari, ubat selsema teramat bahaya buat kanak-kanak di bawah usia dua tahun, apatah lagi kepada bayi. Tak perlukan ubat sebaliknya hanya gunakan nasal spray untuk redakan anak. Apa sebabnya? Ini yang dikongsikan oleh beliau.
“Salam Man. Baby aku selsema teruk ni. Nak pakai ubat apa ye?”
Masa terbaca je mesej kawan saya ni pagi tadi, terus cepat-cepat saya reply dan beritahu apa yang patut dia buat. Berdebar kencang kejap jantung ni sebab saya risau dia terbeli sebarangan ubat batuk atau ubat selsema.

Benda tu boleh jadi bahaya untuk kanak-kanak bawah umur 2 tahun. Kalau suap jugak, baby kita berisiko terkena sawan, sistem pernafasan terganggu hingga bawa pada kematian. Tapi masih ramai yang belum tahu pasal hal ni sebenarnya.
Budak kecil tu dia cuma reti bernafas melalui lubang hidung je dan tak mahir hembus dan tarik udara guna mulut macam kita. Nanti bila terkena jangkitan selsema, mulalah kita tengok dia merengek tak berhenti-henti sebab masa tu satu-satunya laluan nak bernafas dah kena block dengan gumpalan hingus.
Kalau tak dirawat dengan baik, nak bernafas pun jadi payah. Dada berombak laju dan akan kelihatan berlekuk-lekuk. Masa tu suka ke tak suka, terpaksalah berkejar ke hospital. Saya yakin tak ada mak ayah yang sanggup nak tengok anak kecil duk terseksa macam tu.

Saya sendiri pun kadang sebak sama bila tengok mak-mak ni dah mula berair mata masa tengok keadaan anak dia orang. Tu yang saya mintak sangat korang semua at least prepare siap-siap 3 alat ni dalam peti ubat kat rumah tu.
Bila hidung baby mula tersumbat dengan hingus, tak adalah rasa ‘blur’ dan tak tahu nak buat apa.

Normal saline nasal drop
Mudah je nak guna benda ni sebab kita cuma perlu titiskan normal saline tu pada lubang hidung bayi setiap 3-6 jam.

Nasal spray
Dekat farmasi ada jual. Antara yang biasa kita jumpa ialah Sterimar nasal spray ni. Spray je. Gumpalan hingus tadi akan meleleh keluar. Tinggal lap dan bersihkan je lepas tu.
Kalau tak pasti cara nak guna spray ni, nanti tengok kat channel telegram saya t.me/notaALB . Lepas ni saya share videonya kat situ.

Baby nasal aspirator
Yang ni pun senang je nak guna. Kita bantu sedut keluar hingus dalam hidung tu guna aspirator ni.
Kesian tengok kawan-kawan kita susah hati sebab baby asyik duk meragam bila diserang selsema ni.
Dr Ahmad Luqman Bukhari.
EPISOD 4 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA : Persiapan Anak Terus Melawan Covid
Pandemik yang melanda dunia pada ketika ini amat membimbangkan ib ayah. Apatah lagi apabila anak-anak harus ke sekolah dan bergauk dengan kawan-kawan seperti biasa. Jadi apakah persiapan yang perlu ibuayah sediakan untuk anak-anak bagi melawan covid-19 ini?

Saksikan Episod ke 4, Journey Bersama Jovianina pada 16 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
#PaMaJourneyBersamaJovianNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA
Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamadparents
Baca:
The post Ada Sebabnya Kenapa Ubat Selsema Di Larang Pada Anak Bawah 2 Tahun, Bahaya! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/ada-sebabnya-kenapa-ubat-selsema-di-larang-pada-anak-bawah-2-tahun-bahaya/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anak Farah Lee Masuk Tahun 1 Kali Ke 2 Berkorban Juga Kewangan Omma

Anak Farah Lee Masuk Tahun 1 Kali Ke 2 Berkorban Juga Kewangan Omma

papar berkaitan - pada 3/9/2020 - jumlah : 133 hits
Menerusi satu entri yang dimuat naik di laman Instagram personaliti media sosial Farah Lee mengakui terpaksa berkorban wang ringgitnya apabila anaknya Maream Esabel 6 dimasukkan ke sekolah rendah di Malaysia bagi Tahun 1 untuk kali kedua Me...
Kisah Nyata Kakek Pemecah Batu Usia 62 Tahun Sekolahkan 75 Anak Yatim Nurutin Dunia Gak Akan Ada Cukupnya

Kisah Nyata Kakek Pemecah Batu Usia 62 Tahun Sekolahkan 75 Anak Yatim Nurutin Dunia Gak Akan Ada Cukupnya

papar berkaitan - pada 11/9/2020 - jumlah : 143 hits
Hidup dengan keterbatasan ekonomi di usia senja bukan menjadi sebuah hambatan untuk senantiasa berbuat baik bagi sesama Itulah yang dilakukan oleh Surono seorang kakek berusia 62 tahun yang menyantuni 75 anak yatim meski hanya berprofesi se...
Hilang Sakit Fawwaz Selepas Dihempap Peti Ais Terima Kasih 6 Tahun Jadi Anak Ibu Ayah

Hilang Sakit Fawwaz Selepas Dihempap Peti Ais Terima Kasih 6 Tahun Jadi Anak Ibu Ayah

papar berkaitan - pada 21/9/2020 - jumlah : 100 hits
Pemergian anak syurga Muhammad Fawwaz Adli pada 28 Ogos lalu selepas setahun dua bulan terlantar sakit akibat dihempap peti ais masih dirasai oleh kedua ibu bapanya Mana tidaknya sepanjang arwah Fawwaz sakit pelbagai ikhtiar dilakukan untuk...
18 Tahun Jadi Anak Tunggal Remaja Lelaki Pasrah Title Dirampas Dengan Adik

18 Tahun Jadi Anak Tunggal Remaja Lelaki Pasrah Title Dirampas Dengan Adik

papar berkaitan - pada 21/9/2020 - jumlah : 77 hits
Perkahwinan adalah institusi yang menemukan pasangan untuk berkongsi hidup bersama sama walaupun berada dalam keadaan susah dan senang Manakala cahaya mata pula adalah penyeri dalam kehidupan rumah tangga Terdapat segelintir pasangan lebih ...
Bercerai 6 Tahun Lalu Liza Abdullah Bekas Suami Masih Berhubung Berkawan Demi Anak Anak

Bercerai 6 Tahun Lalu Liza Abdullah Bekas Suami Masih Berhubung Berkawan Demi Anak Anak

papar berkaitan - pada 8/9/2020 - jumlah : 140 hits
Bagi saya sesiapa sahaja boleh berdepan dengan situasi berlakunya perpisahan meski dia imam sekali pun Malah apabila berlakunya perceraian suami isteri misalnya kita yang terlibat mungkin tak dapat lari daripada melakukan khilaf source
Pemerintah Target Angka Stunting Di Bawah 680 Ribu Per Tahun

Pemerintah Target Angka Stunting Di Bawah 680 Ribu Per Tahun

papar berkaitan - pada 10/9/2020 - jumlah : 84 hits
Pemerintah menargetkan angka stunting pada anak berada di bawah 680 ribu per tahunnya untuk mengejar target prevalensi stunting sebanyak 14 persen pada Tahun 2024 Target itu melihat angka kelahiran di Indonesia saat ini yang mencapai 4 8 ju...
Bahaya Makan Sosej Untuk Anak Anak

Bahaya Makan Sosej Untuk Anak Anak

papar berkaitan - pada 21/9/2020 - jumlah : 141 hits
BAHAYA MAKAN SOSEJ UNTUK ANAK ANAK Dalam banyak ceramah saya mengenai kesihatan selalu saya ingatkan pada ibubapa terhadap makanan yang diberikan kepada anak anak Saya faham keadaan ibubapa yang sibuk dan tergesa gesa menyiapkan anak ke sek...
Suami Isteri Sebak Berjaya Jumpa Semula Anak Yang Diculik 38 Tahun Lalu

Suami Isteri Sebak Berjaya Jumpa Semula Anak Yang Diculik 38 Tahun Lalu

papar berkaitan - pada 18/9/2020 - jumlah : 141 hits
Pasangan warga emas dikenali sebagai Su Bingde dan isterinya Huang tidak menyangka dapat bertemu semula dengan anak lelaki mereka yang dilaporkan hilang setelah diculik 38 tahun yang lalu Selama 38 tahun pasangan tersebut tidak pernah sekal...
9 Tahun Menanti Akhirnya Isteri Pencinta Wanita Irwansyah Sah Hamil Anak Pertama

9 Tahun Menanti Akhirnya Isteri Pencinta Wanita Irwansyah Sah Hamil Anak Pertama

papar berkaitan - pada 7/9/2020 - jumlah : 213 hits
Tahniah kami ucapkan kepada pelakon dan penyanyi terkenal Indonesia Irwansyah apabila isterinya Zaskia Sungkar disahkan hamil anak pertama selepas sembilan tahun mereka berkahwin Berkongsikan berita gembira tersebut di laman Instagram untuk...
Secara Peribadinya Aku Nak Anwar Najib Jadi Pm

Suami Bunuh Lelaki Yang Hamilkan Isterinya Selepas Keluarga Mangsa Izinkan Membunuh Tanpa Pakai Senjata

Tun Umum Tolak Bajet

Mencuba

Pucuk Dicita Ulam Mendatang

Ot95 Tidak Mengaku Tahinya Walaupun Dia Yang Berak

Why Was Rm413 000 From Tourism Tax Given To Comics Museum Asks Penang Mca

Polis Terlibat Rasuah Bersedialah Untuk Ditamatkan Perkhidmatan Ketua Polis Negara



Kenapa Babi Sering Dijadikan Bentuk Tabung Duit

Info Dan Sinopsis Drama Sang Pewaris Slot Lestary TV3

Kesan Pandemik COVID 19 Terhadap Bahasa Inggeris

5 Tabiat Suami Mithali Yang Tak Ditayang Drama dan Filem

Adakah Benar Manusia Boleh Dihidupkan Semula Selepas Dibekukan


Koboi Dan Vampire

Lunch Di Sds Bakery Cafe Aeon Bukit Indah

Drama Bidadari Salju

Adakah Perlu Membatalkan Solat Sunat Jika Iqamah Telah Dilaungkan

6096 Ppim Gesa Tubuh Jawatankuasa Khas Bantu Pengusaha Bas Malaysia Kini 25 11 2020

Saham Alibaba Mungkin Cecah 320